Obsługa MP3 w fabrycznym radiu (zdjęcia na str. 32 i 36) (xCarLink, DMC, Yatour)

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez grigoris » 20 kwi 2014, 11:05

Ok to był drugi wpis...
Dzięki za odp.
Możliwe w takim razie że będę pierwszym użytkownikiem tego wynalazku :–)
grigoris

Postprzez em_dzej » 20 kwi 2014, 12:44

AloHA

Mam xcarlinka i wszystko spoko śmiga fajnie ,ale czasami łapie zawieszkę ( zwłaszcza jak dzieciak miesza miedzy utworami za szybko) i nie można tego zresetować w trakcie jazdy. Trzeba się zatrzymać wyłączyć stacyjkę i poczekać aż xcarlink straci "podtrzymanie"( kilka sekund).
Nie znalazłem innej możliwości , przełączałem kombinowałem i nic :(
( jak ktoś ma sposób to chętnie "podpatrzę" )

Wykombinowałem sobie że zrobię przycisk reseta na przewodach zasilających xcarlinka.
Miało to działać tak że xcarlink łapie zawieszkę ja go resetuję owym pstryczkiem i ładuje się od nowa i gra gitara.
Poległem niestety na całej lini , jeszcze spaliłem bezpiecznik i musiałem rozbierać konsolę :|

Może ma ktoś jakiś sposób lub pomysł jak to zrobić

PS . Wiem że zawsze można dać po łapach młodemu, ale wiecie bezstresowe wychowanie <serduszka>
Obrazek
MACIEK
Forumowicz

Od: 26 paź 2013, 11:27
Auto: Mazda 6 GY RF-7J '07 GEJSZA by em_dzej

Postprzez Mr_Bartek » 21 kwi 2014, 20:14

Czy jest możliwość aby xCarLink wyświetlał foldery jako CD zamiast EX? Chodzi mi o to, by radio wykrywało foldery jako płyty.
Koordynator Forum
Koordynator Witryny

Od: 7 kwi 2014, 13:44
Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07

Postprzez matthies » 21 kwi 2014, 20:17

przecież wykrywa. Tylko nie wyświetla CD, tylko właśnie EX.
Obrazek
Moderator GJ
Moderator

Od: 10 cze 2012, 18:04
Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04

Postprzez Mr_Bartek » 21 kwi 2014, 20:27

No właśnie pytam, czy jest jakiś sposób nazewnictwa by wyświetlało jako CD. Rozumiem, że nie ma. :)
Koordynator Forum
Koordynator Witryny

Postprzez matthies » 21 kwi 2014, 22:32

Nie ma, bo to External.
CD wyświetla tylko jak używasz CD.
Obrazek
Moderator GJ
Moderator

Od: 10 cze 2012, 18:04
Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04

Postprzez jaffo » 10 maja 2014, 03:58

Witam.
Mam następujący "problem". Kupiłem okazyjnie zmieniarkę Yatour z kablem prawdopdobnie od Peugeota lub innego francuzkiego ustrojstwa.
Wybebeszyłem piny i porównując ze zdjęciem kolegi, który wcześniej zajął się tematem, w moim kablu znajduje się jeden kabelek więcej t.j. koloru niebieskiego.
Cała reszta kolorystycznie się zgadza.
Czy ktoś może jak ten przewód wykorzystać?
Proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam.
Załączniki
gnd yatour.jpg
z takim wtykiem posiadam kabel
piny mazda.jpg
na tym zdjęciu brak niebieskiego przewodu
Początkujący

Od: 18 lip 2010, 23:15
Auto: Mazda 6 kombi

Postprzez airbob » 10 maja 2014, 11:09

Protokół transmisji danych komunikacyjnych ze zmieniarką w mazdzie jest oparty na protokole panasonica. To co kupiłeś działa z radiami blaupunkta o innym protokole transmisji. Wniosek sam się nasuwa, nie będzie to działało.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Forumowicz

Od: 18 gru 2007, 10:55

Postprzez jaffo » 11 maja 2014, 19:58

Dzięki.
W takim układzie muszę dokupić kabel.
Ma ktoś pomysł gdzie można przewód z wtykiem do mazdy dokupić?
Początkujący

Postprzez sheller80 » 11 maja 2014, 21:13

Ale to chyba nie problem kabla tylko urzadzenia :( :(
Forumowicz

Od: 26 lut 2014, 12:59
Auto: Mazda 6 GY 2006r RF7J

Postprzez airbob » 12 maja 2014, 00:48

<płacze> dokładnie
Wydawało mi się że logicznie to napisałem.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Forumowicz

Od: 18 gru 2007, 10:55

Postprzez jaffo » 12 maja 2014, 22:51

Raczej kabla.
Kumpel też kupił yatour od kogoś nie wiadomo do czego. Piny z wtyczki wybebeszył i podpiął do radia tylko że to było w BMW. Poza tym do beemki w sieci jest wszystko i to ze szczegółami- do mazdy różnie to bywa ale raczej trzeba się naszukać.
Myślicie że produkują zmieniarki cyfrowe pod każdy model auta inne? Podziwiam.
Tu jest link z różnymi wtykami do tego samego modelu zmieniarki
http://tommygascaar.strefa.pl/
Na allegro pytałem gościa który handluje takimi yatour-ami i sam kabel chce mi sprzedać za 60 zł. więc to problem sprzętu? Raczej nie.
Myślę, że kabel różni się pinami i wykorzystaniem wtyku w danym sprzęcie.
Możliwe że mój kabel się nie nada, ale i tak wypróbuję już coś w sieci znalazłem.
Jak się uda to się podzielę :)
Początkujący

Postprzez Myjk » 13 maja 2014, 08:11

Wieczny optymista. Się temu komuś pofarciło i widocznie kupił akurat odpowiednie urządzenie. Wersje BMW (10 i 12 pin) i Toyoty (5+7 i 6+6 pin) można mieszać kablami bo są na tych samych protokołach. Ale już typów w Mazdach się nie pomiesza, bo, co zaznaczył airbob, byli zupełnie inni producenci radioodtwarzaczy. To samo w przypadku PUGów. Niby to samo, a jednak nie chce działać. Ale rób jak sobie życzysz, może Ci się uda. W najgorszym wypadku dwa razy stracisz.
Ostatnio edytowano 13 maja 2014, 09:12 przez Myjk, łącznie edytowano 1 raz
Pozdor Myjk
Forumowicz

Od: 26 paź 2007, 08:01
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20

Postprzez Ven » 13 maja 2014, 09:03

jaffo posłuchaj kolegów którzy "zjedli na tym zęby" bo wiedzą co piszą... no chyba ze stać Cię na takie eksperymenty... może odkryjesz coś nowego :)
Kamil
Forumowicz

Od: 8 lip 2013, 16:24
Auto: Mazda 3 sedan – Sprzedana
Scenic 2.0 16v – Rozbity
Santa Fe 2.0 CRDi

Postprzez gringolo » 25 maja 2014, 15:40

Witam serdecznie,

nazywam się Konrad, przeglądam forum dość często ale raczej się na nim nie udzielam.
Nie znalazłem też nigdzie odpowiedzi na problem z którym się tu zwracam.

Jak w temacie posiadam seryjne radio ze zmieniarką CD bez bose. Nagrywanie płyt jest dość uciążliwe dlatego chciałbym podłączyć do radia moduł, który umożliwi mi puszczanie muzyki w plikach Mp3 a najlepiej FLAC z dysku lub paluszka usb o większej pojemności.
Wejście Aux-in w podłokietniku nie działa mi od nowości i z tego co piszecie, część z Was ma podobny problem. W aso nie potrafili mi powiedzieć o co chodzi a było już po gwarancji więc nie oddawałem auta na oględziny. Jeżeli ktoś z Was wie jak to rozwiązać to wdzięczny będę za pomoc.

Przyglądałem się modułom xcarlink ale one mają ograniczenia co do pojemności, nie czytają flac i ponoć często się zacinają przy pamięciach 8GB przy odczycie większych plików. Czy jest obecni na rynku moduł który umożliwia podpięcie normalnego dysku np 500 MB do naszego radia i sterowanie plikami z pilota kierownicy i radia ? Wdzięczny byłbym za podpowiedź.

Druga sprawa to poszukuję firmy, która odpłatnie podłączy w profesjonalny sposób wzmacniacz do mojego radia, najlepiej w okolicach Trójmiasta, ewentualnie Warszawy. Mam obecnie zainstalowany wzmacniacz ale robota była schrzaniona i chciałbym to zmienić i zrobić jak należy.

dzięki z góry za pomoc
Konrad

Dopisano 26 maja 2014, 11:33:

Cześć,

nie widzę Waszych odpowiedzi.
Może więc ktoś miał do czynienia z jednym z tych 2 producentów i może coś doradzić ?

– gromaudio
– dension (u nich nie widzę obsługi androida)

pozdrawiam
Konrad
gringolo

Postprzez Xionc » 28 maja 2014, 23:40

Przenoszę do tematu o XCarlinku. Tam był poruszany temat GromAudio, sam go chcę nabyć. Ponoć nie czyta gęstych falców (24 bit), ale ze standardowymi radzi sobie dobrze. O Densionie nic nie słyszałem
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)

Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
statusTest
Forumowicz

Od: 2 cze 2004, 23:25
Auto: Mazda CX-7 2.3T AT AWD '08

Postprzez mirkob6 » 5 cze 2014, 00:39

Witam wszystkich forumowiczów.

Jakiś czas temu, w swojej Maździe 6 (rocznik 2006), zainstalowałem moduł XCarlink oznaczony jako "Model V8". Przy zakupie kierowałem się opiniami z tego forum. Zdziwiła mnie jedna rzecz. Ani w instrukcji obsługi, ani na 100 stronach tematu, nie jest napisane wprost, że XCarlink tak naprawdę działa jak emulator dwóch zmieniarek. Po wpięciu karty SD i pendrive USB mam dostęp w sumie do 24 katalogów, po 12 do każdego nośnika. Oczywiście piszę o przełączaniu przyciskami na konsoli i kierownicy, bez fizycznego przekładani kart i penów, bo tego nie chciałbym robić w czasie jazdy. Dziwne, że nikt nie napisał jak to działa. Według mnie to dość istotna informacja, w praktyce podwajająca funkcjonalność emulatora.

Właściwie to w instrukcji jest jedna wzmianka o przełączaniu SD na USB, ale po przekopaniu się przez cały temat, odniosłem wrażenie, że wszyscy używają na raz tylko jednego rodzaju nośnika.

Żeby uzupełnić instrukcję obsługi, podam co odkryłem po zabawie guziczkami. Dodam jeszcze, że mam radio z odtwarzaczem CD bez zmieniarki, w wersji poliftowej. Prosiłbym posiadaczy fabrycznych zmieniarek CD o sprawdzenie, czy u nich wszystko działa tak samo.

Możliwe sposoby przełączanie z karty SD na pendrive i odwrotnie:
1) włączamy radio jednym z przycisków FM1/FM2/AM na conajmniej 1 sekundę i naciskamy CD.
2) jeśli w odtwarzaczu CD jest płyta, można wcisnąć przycisk CD dwa razy w odstępie ok 2 sek. – trzeba zaczekać na rozpoczęcie odtwarzania płyty.
3) przycisk MODE na kierownicy – naciskamy go niezbyt szybko (w ciągu ok. 2 sek.) 4 razy, przechodząc kolejkę: sd->fm1->fm2->am->usb
4) lub – jeśli mamy płytę CD w odtwarzaczu – przycisk MODE 5 razy. Wtedy zmieniamy:
sd->fm1->fm2->am->cd->usb
Podejrzewam, że gdyby ktoś miał odtwarzacz minidisc (ODKUPIĘ!), to musiałby klikać o jeden raz więcej.

Najbardziej podoba mi się to, że XCarlink zapamiętuje moment odtwarzania osobno dla karty i pendrive'a. Dzięki temu na SD mam muzykę a na USB ebooka i zależnie od długości trasy, czy obecności pasażerów, mogę słuchać muzyki lub wracać do przerwanej "lektury".

Trochę się rozpisałem, ale mam nadzieję, że z pożytkiem dla innych.
Ostatnio edytowano 5 cze 2014, 00:56 przez mirkob6, łącznie edytowano 1 raz
mirkob6

Postprzez Mr_Bartek » 5 cze 2014, 00:45

Jeszcze tylko sposób na odwieszenie xCarLink'a bez wyłączania auta i będzie cudo! :D
Koordynator Forum
Koordynator Witryny

Postprzez em_dzej » 5 cze 2014, 10:00

Mr_Bartek napisał(a):i będzie cudo!

Właśnie to miałem pisać , po zwisie wyłączam radio naciskając pokrętło głośności na konsoli, czekam aż zgaśnie dioda w XCarlink( kilka sekund słychać kliknięcie), po włączeniu radia ponownie tym samym pokrętłem XCarlink ładuje się na nowo i śmiga do następnej zwieszki <faja>
Obrazek
MACIEK
Forumowicz

Od: 26 paź 2013, 11:27
Auto: Mazda 6 GY RF-7J '07 GEJSZA by em_dzej

Postprzez Mr_Bartek » 5 cze 2014, 10:44

U mnie wylaczenie radia nie skutkuje. Musze wylaczyc silnik.
Koordynator Forum
Koordynator Witryny