Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez loockas » 16 sty 2008, 14:01

brii napisał(a):Będziecie mieli piękne wpracowanko jutro

Miałeś firmę, jesteś bardziej pewnie w temacie niż ja. Czekam z niecierpliwością.

brii napisał(a):a niektórzy już zaczynają uzywać *$#$ z powodu braku argumentów

Możesz jasniej?
Ostatnio edytowano 16 sty 2008, 14:01 przez loockas, łącznie edytowano 1 raz
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez palik » 16 sty 2008, 14:01

Proponuje założyć temat "Linux vs Windows" :D
Jeżeli ludzie szepczą za twoimi plecami to tylko znaczy że ich wyprzedziłeś. | www.burnwater.pl
Forumowicz

Od: 13 sie 2007, 13:06
Auto: EA5A SE

Postprzez marek » 16 sty 2008, 14:06

loockas napisał(a):Ty masz na mysli wielkie korporacje, ja srednie firmy jak np. ta w ktorej pracuje, ktora jest dla mnie swietnym dowodem jak mozna tanio i efektowanie prowadzic firme wykorzystujac glownie oprogramowanie opensource.

nie, mam na myśli też taką firmę jednoosobową jak moja.

Interesowałem się tematem oprogramowania które potrzebuje do pracy również pod linuxa i okazuje się że jest ono beznadziejne i ma naprawdę kiepskie możliwości. Niestety nie ma nic za darmo, i za dobry program trzeba zapłacić ale ta kasa szybko się zwraca na wydajności, komforcie i jakości pracy. Nawet pod windowsa w teorii można zapłacić za podobne programy od 1000 do 20 tys zł. Oczywiście nie zawsze jest konieczne wydanie 20tys ale ten za 1tys nie nadaje się do niczego, i trzeba startować z poziomu 5tys minimum. To jest inwestycja która ma na celu się zwrócić a nie wyrzucone pieniądze.

Mój brat przeszedł niedawno z OpenOffice na Pakiet MS Office bo już miał dosyć kłopotów które kosztowały go więcej niż 700zł za MS Office.
Forumowicz

Od: 4 lis 2003, 02:08
Auto: FR+Django+Rail

Postprzez loockas » 16 sty 2008, 14:09

palik napisał(a):Proponuje założyć temat "Linux vs Windows"

Tak to będzie ciekawe... Nie uwazam, że linux nie jest do domu. Po prostu nie jest dla kazdego, a to wychodzi juz tylko z podejscia ludzi.

marek z pewnościa masz racje. Nie ma mzamiaru sie spierać, bo jak już pisałem nie jest to moja branża i oprogramowania biurowo-ksiegowe, graficzne itd sa dla mnie zupelnie obce. Z punktu widzenia obslugi sieci, linux jest niezastapianym narzedziem i nikt raczej mi nic innego na ten temat nie wmowi. A, że wyszło to dużo taniej niż w przypadku ms to tylko dodatkowy plus dla linuxa.
Ostatnio edytowano 16 sty 2008, 14:13 przez loockas, łącznie edytowano 1 raz
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez brii » 16 sty 2008, 14:12

palik napisał(a):Proponuje założyć temat "Linux vs Windows"

Zgodzę się jeśli temat będzie wyglądał tak: "Windows vs MacOSX vs Linux" :)
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez palik » 16 sty 2008, 14:14

brii napisał(a):"Windows vs MacOSX vs Linux"

Ok to będzie Linux, MacOSX, Windows, który lepszy? :P
Jeżeli ludzie szepczą za twoimi plecami to tylko znaczy że ich wyprzedziłeś. | www.burnwater.pl
Forumowicz

Postprzez marek » 16 sty 2008, 14:15

loockas napisał(a):Po prostu nie jest dla kazdego, a to wychodzi juz tylko z podejscia ludzi.

nie uważam że mam złe podejście....

przy wyborze oprogramowania i systemu kieruje się paroma czynnikami które muszą się równoważyć, czyli komfort, łatwość użytkowania, możliwości, cena. Przy czym cena jest jednym z mniej istotnych czynników.
Forumowicz

Postprzez loockas » 16 sty 2008, 14:16

brii napisał(a):Zgodzę się jeśli temat będzie wyglądał tak: "Windows vs MacOSX vs Linux"

Tak i trzeba zrobic konkretne kategorie typu Multimedia/Oprogramowanie biurowe/Łatwosc instalacji, konfiguracji/Problemy/Wsparcie itd...
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez brii » 16 sty 2008, 14:19

... i sukcesy marketingowców
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez palik » 16 sty 2008, 14:19

brii mistrzu do dzieła :] Wreszcie będę miał, gdzie posty nabijać :D
Forumowicz

Postprzez loockas » 16 sty 2008, 14:20

marek napisał(a):nie uważam że mam złe podejście....

Rozumiem, ale jeżeli ludzie przestali by kombinować z pirackimi windowsami, narzekać, że windows drogi, a mając darmową altenatywę olewają ją bo sa leniwi, to nie wiem jak mam to delikatniej nazwać niż złe podejście... :) Rozumiem, że nie kazdy musi być guru informatycznym i nie każdemy linuks przypadnie do gustu, ale jesli jestes na tyle obeznany, ze wiesz co to piracki windows i potrafisz go sobie zainstalować to nic nie stoi na przeszkodzie, zebys nauczyl sie podstaw linuxa i mial legalny, darmowy system :)
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez marek » 16 sty 2008, 15:07

loockas napisał(a):Rozumiem, ale jeżeli ludzie przestali by kombinować z pirackimi windowsami, narzekać, że windows drogi, a mając darmową altenatywę olewają ją bo sa leniwi, to nie wiem jak mam to delikatniej nazwać niż złe podejście... usmiech Rozumiem, że nie kazdy musi być guru informatycznym i nie każdemy linuks przypadnie do gustu, ale jesli jestes na tyle obeznany, ze wiesz co to piracki windows i potrafisz go sobie zainstalować to nic nie stoi na przeszkodzie, zebys nauczyl sie podstaw linuxa i mial legalny, darmowy system

nadal nie rozumiem

mam oryginalnego windowsa – nie rozumiem ludzi instalujących pirata bo windows jest tanim programem. Czlowiek wydaje 3 czy 5k na kompa i zaluje 300zl na windowsa. To tak jak z instrukcjami do samochodu. Kupi auto za 10-20tys czy nawet za 50tys i nie wyda gora 100zl na oryginalna instrukcje i jeszcze będzie marudził na forum że ludzie są źli bo każą mu do klubu wstepować :D

Cala ta dyskusja w moim rozumieniu jest o darmowej w teorii alternatywie dla kosztujacego 300zł systemu Windows. O piratach nie ma mowy.
Forumowicz

Postprzez loockas » 16 sty 2008, 15:30

Ty masz legalny, OK. 300zł niby nie pieniadz, ale jesli ktos poza gg i www nie robi nic na komputerze, to czemu nie skorzysta z darmowego oprogramowania? Tym bardziej, ze linux nie stal sie darmowy z dnia na dzien. był zawsze, nawet wtedy gdy windows nie kosztowal jeszcze 300zl. Drazni mnie podejscie kogos kto uzywa piracki system i uwaza linux za najwieksze zlo. No bo po co uzywac czegos "trudniejszego", skoro oba systemy moge miec za "darmo". Wystarczy spojrzeć na to co napisałem wcześniej. Co było jak nastały te słynne kontrole policyjne? Każdy albo leciał po płytę z windowsem do sklepuu albo...? po linuxa ;] Tak, dało się go nauczyć. Wtedy nie był linuks taki zły... Więcej takich akcji :] Reasumujac, bo odszedlem za bardzo od tematu a kupilem sie na piractwie... Wybaczacie, za daleko chyba zalecialem. Większość z Was przekresla linuksa jako system dowowy. Ja uwazam, ze sprawdza sie doskonale. Jestem w stanie pominac juz sprawy ze sterownikami, bo licze, ze to sie kiedys poprawi. Uwazam tylko, ze linuks nie jest dla kazdego. Rozni ludzie, rozne potrzeby. Kazdy komputeraz uzywa do innych rzeczy i jestem pewien, ze 90% takich uzytkownikow zastosuje komputer w taki sam sposob na obu tych systemach operacyjnych. Są jednak ludzie ktorzy z wielkim trudnem opanowali podstawy windowsa i dla nich linuks nigdy nie bedzie dobrym rozwiazaniem. Ale gdyby tak jak mowi brii, dac im linuksa na dzien dobry zamiast windowsa to problematyczny bylby dla nich z pewnoscia windows ;) piszac to wszystko biore pod uwage tylko uzytkowanie samego systemu. Na temat instalacji jeszcze sie nie wypowiadam, poniewaz widze, ze musze sie podszkolic. jezeli instalacja faktycznie jest tak bezproblemowa jak pisze brii, to jest szansa przekonac wiecej ludzi do tego systemu. Z instalacja stykaja sie na wstepie i to zwykle moglo odstraszac.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Czolgista » 16 sty 2008, 15:36

brii napisał(a):Zgodzę się jeśli temat będzie wyglądał tak: "Windows vs MacOSX vs Linux" :)

tylko tak szczerze – ile osób z forum używało dłużej (tyle, żeby wiedziec dobrze o co chodzi) MacOS X? nie wiem czy będzie miał kto go bronic ;)
<center>I am the 6th son of the 6th son of the 6th son I am the borged again son of war
Technology's child, daughter of rebellion, son of a bitch blossom of a whore
I am a god-killing virus, destruction with 8 arms, monster with seven severed heads
I am the son of mars, cleansed with infected blood, vile disease walking on 2 legs

The devil made me do it</center>

<center>Moja "Twarzowa Książka"
Forumowicz

Od: 8 kwi 2006, 00:04
Auto: Mondeo 1.8 Zetec '99

Postprzez palik » 16 sty 2008, 15:51

Czolgista napisał(a):nie wiem czy będzie miał kto go bronic

Przynajmniej będzie po czym jechać :D
Forumowicz

Postprzez marek » 16 sty 2008, 15:59

porownująć windowsa do linuxa pod względem instalacji systemu, sterowników i programów można odnieść się do motoryzacji.
W windowsie klikasz tylko "dalej" "koniec" i po klopocie. W samochodzie wsiadasz, przekrecasz kluczyk, odpalasz i jedziesz.

Ale przypomnę jak to robiło się w latach przedwojennych: ustawienie zapłonu, ustawienie składu mieszanki, nieraz nasmarowanie jakiś łozysk pompką nożną i kręcimy korbą. Ssanie jeszcze do niedawna istniało ale już nie ma. Dlaczego w samochodzie dzieje się wszystko automatycznie ? bo 99% ludzi tego potrzebuje i nie muszą zaprzątać sobie głowy ustawieniami pierdół.
Ale taki xXx wsiada w swoje ZE i ustawia zaplon i czasy wtryskow w czasie jazdy z laptopa lezacego na siedzeniu obok, ludzie majacy turbo zmieniaja cisnienie doladowania w czasie jazdy itd. Dla nich jest Linux <lol>
Forumowicz

Postprzez loockas » 16 sty 2008, 16:02

marek napisał(a):Dla nich jest Linux

<lol>
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez anonimka » 16 sty 2008, 16:02

chce wam podzielic ten watek i bedziecie mogli sobie dyskutowac...

od strony 7 post jacobsa – polityka microsofu??

pasuje Panom??
In this white wave I am sinking...
In this silence... In this white wave... In this silence... I believe...
I have seen you, in this white wave, you are silent...
You are breathing in this white wave ...I am free...
Forumowicz

Od: 31 mar 2007, 15:10
Auto: hmmm nie ma wyjścia, musi być znów mx3...

Postprzez marek » 16 sty 2008, 16:04

anonimka napisał(a):pasuje Panom??

niech mistrz Brii się wypowie bo ja dołączyłem się dosyć późno do dyskusji
Forumowicz

Postprzez loockas » 16 sty 2008, 16:06

anonimka napisał(a):od strony 7 post jacobsa – polityka microsofu??

tak chyba bedzie najlepiej. ewentualnie ze dwa posty wyzej jak sie zaczyna wojna o viste :)
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra