Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet
zapomniało mi się – ja grywam tylko w Q3, NFS MW i Civ4 – wszystko działa pod linuxem 
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Hej, moj staruszek juz ledwo zipie i potrzebuje na szybko jakis tani sprzet. Przeszukalem uzywki i wpadly mi w oku dwa komputery. Jeden ma procek Athlon 1700+ a drugi Sempron 2200+, oba oczywiscie na Socket A. Jako, że nigdy nie miałem do czynienia z AMD tej generacji, to mam pytanie do was. Który lepszy? Częstotliwość taktowania jest podobna. Różnia sie chyba szyna FSB na korzyść Semprona.
Pierwszy:
http://allegro.pl/item272217832_sempron ... _dual.html
Drugi:
http://allegro.pl/item269724756_athlon_ ... r_mx2.html
Tak, wiem w obu płyty głowne są słabe, ale mam gigabyte'a na zmiane
Po głowie chodzi mi jeszcze takie cos
http://allegro.pl/item270108867_ibm_kom ... oznan.html
Moglbym wykorzystac moje stare kosci pamieci. Wiem, wiem to serwer
Kasy niestety mam mało a na czymś musze pracować i sie uczyć. Co doradzacie? Nie mam też za bardzo czasu i ochoty samemu kupować każdego elementu i go składać. Tak robiłem składając kiedyś nowe komputery. Teraz szukam gotowego narzędzia do pracy. Za tym drugim komputerem przemawia też to, że jest do odbioru pare kilometrów ode mnie i cena spadła do 270zł.
Pierwszy:
http://allegro.pl/item272217832_sempron ... _dual.html
Drugi:
http://allegro.pl/item269724756_athlon_ ... r_mx2.html
Tak, wiem w obu płyty głowne są słabe, ale mam gigabyte'a na zmiane
Po głowie chodzi mi jeszcze takie cos
http://allegro.pl/item270108867_ibm_kom ... oznan.html
Moglbym wykorzystac moje stare kosci pamieci. Wiem, wiem to serwer
Kasy niestety mam mało a na czymś musze pracować i sie uczyć. Co doradzacie? Nie mam też za bardzo czasu i ochoty samemu kupować każdego elementu i go składać. Tak robiłem składając kiedyś nowe komputery. Teraz szukam gotowego narzędzia do pracy. Za tym drugim komputerem przemawia też to, że jest do odbioru pare kilometrów ode mnie i cena spadła do 270zł.
Siw-y napisał(a):znowu się kłucicie który system lepszychcę okienka i już
![]()
w tej chwili interesuje mnie jaki sprzęt można wychaczyć za 4k
wczoraj próbowałem coś złożyć i w momencie kiedy miałem wszystko i 3950zł na liczniku zorientowałem się, że brakuje winblowsa i offica
może dzisiaj spróbuję gdzieś coś uciąć i złożyć jeszcze raz ale aż szkoda bo dobry zestaw był <center>I am the 6th son of the 6th son of the 6th son I am the borged again son of war
Technology's child, daughter of rebellion, son of a bitch blossom of a whore
I am a god-killing virus, destruction with 8 arms, monster with seven severed heads
I am the son of mars, cleansed with infected blood, vile disease walking on 2 legs
The devil made me do it</center>
<center>Moja "Twarzowa Książka"
I am a god-killing virus, destruction with 8 arms, monster with seven severed heads
I am the son of mars, cleansed with infected blood, vile disease walking on 2 legs

- Od: 8 kwi 2006, 00:04
- Auto: Mondeo 1.8 Zetec '99
U mnie stanęło na takiej konfiguracji:
procek Core 2 Duo E4500 BOX
płyta główna Gigabyte GA-P35-DS3L
pamięć Kingston 2GB (2x1GB) PC800 (zmieniłem z PC667 za 20zł dopłaty)
grafika PowerColor ATI Radeon X1950Pro 256MB DDR3 Ax2
dysk Samsung (lub Seagate jak nie będzie Samsunga) 160GB Serial ATA II
zasilacz Chieftec GPS-450AA-101A
Cena ciut wyższa wyszła (ale znalazłem na miejscu, to odpada wysyłka) – w sumie za to wszystko 1680zł.
Teraz tylko czekam na wypłatę
btw. Czy Radeony X2600 mają większą wydajność od X1950? Bo zauważyłem że są tańsze, a w paru sklepach proponowali mi zmianę właśnie na X2600.
procek Core 2 Duo E4500 BOX
płyta główna Gigabyte GA-P35-DS3L
pamięć Kingston 2GB (2x1GB) PC800 (zmieniłem z PC667 za 20zł dopłaty)
grafika PowerColor ATI Radeon X1950Pro 256MB DDR3 Ax2
dysk Samsung (lub Seagate jak nie będzie Samsunga) 160GB Serial ATA II
zasilacz Chieftec GPS-450AA-101A
Cena ciut wyższa wyszła (ale znalazłem na miejscu, to odpada wysyłka) – w sumie za to wszystko 1680zł.
Teraz tylko czekam na wypłatę
btw. Czy Radeony X2600 mają większą wydajność od X1950? Bo zauważyłem że są tańsze, a w paru sklepach proponowali mi zmianę właśnie na X2600.
STEffAN napisał(a):nieeeeee, zostań przy x1950 pro
no to mnie uspokoiłeś ......................................... czyli nici z oszczędności

Olałem te komputery, które przedstawiłem wcześniej. Postanowiłem kupić graty i sam coś złożyć. Jakie to wszystko teraz jest tanie
Płyta Gigabyte K8NS nForce + Sempron 2600+ (Po jakimś czasie może zamienie na Athlona 3000+)
DDR 512MB 400MHZ PC3200
Zasilacz FORTRON FSP 350-60MDN
I za to wszystko zapłaciłem ok 300zł.
Jeszcze jakas grafike za pare groszy i bedzie lux. Co myslicie o GF4 Ti 4200? Wydaje mi sie, ze to bedzie sensowniejsze niż GF FX5200 a cena taka sama. W gry raczej nie gram, no może raz na kiedy Q3 lub Diablo II dla odprezenia, ale to i na moim gracie działa
Płyta Gigabyte K8NS nForce + Sempron 2600+ (Po jakimś czasie może zamienie na Athlona 3000+)
DDR 512MB 400MHZ PC3200
Zasilacz FORTRON FSP 350-60MDN
I za to wszystko zapłaciłem ok 300zł.
Jeszcze jakas grafike za pare groszy i bedzie lux. Co myslicie o GF4 Ti 4200? Wydaje mi sie, ze to bedzie sensowniejsze niż GF FX5200 a cena taka sama. W gry raczej nie gram, no może raz na kiedy Q3 lub Diablo II dla odprezenia, ale to i na moim gracie działa
loockas napisał(a):Jakie to wszystko teraz jest tanie
fakt – kiedyś było duuuuużo droższe
Właśnie oglądam cennik podzespołów jaki wziąłem dzisiaj z jednego sklepu i złożyłem tak na szybko najtańszy zestaw (chociaż ceny są nienajniższe):
Sempron 1.9GHz na AM2
płyta główna pod AM2
DDR 512GB
DVD-RW
dysk 160 GB
grafika ATI 9600PRO
obudowa z zasilaczem 350W
razem – 910 zł
do tego LCD 15" za 380zł

Grzyby napisał(a):DDR 512GB
Ja to chyba przespałem jakąś rewolucje komputerową... nie słyszałem o tak wielkich pamięciach
Grzyby napisał(a):razem – 910 zł szok
do tego LCD 15" za 380zł
No ładnie... kiedyś komputer to było minimum 3kzł. Za swój zapłaciłem 4,5kzł, miał jeszcze płyte w formacie AT
loockas napisał(a):Ja to chyba przespałem jakąś rewolucje komputerową... nie słyszałem o tak wielkich pamięciach
oj sie machłem

Grzyby napisał(a):loockas napisał(a):Ja to chyba przespałem jakąś rewolucje komputerową... nie słyszałem o tak wielkich pamięciach
oj sie machłem
spoko, już niedługo
dziś znalazłem stare z przed 10 lat pisemko kupowane prze ojca z poradami nt. kompów – zalecana wielkość HDD w nim opisana wynosiła 810MB ale jeśli Twoje programy tworzą dużą liczbę zbiorów warto zaopatrzyć się w dysk 2GB
z innych porad dowiedziałem się, że nie warto już kupować kart graficznych które mają mniej jak 1MB a zalecane są takie z 2MB pamięci ram...<center>I am the 6th son of the 6th son of the 6th son I am the borged again son of war

STEffAN napisał(a):4 Ti o wiele lepszym jest wyborem od FX5200
jak yoda mówić zaczynasz przyjacielu
<center>I am the 6th son of the 6th son of the 6th son I am the borged again son of war

Czolgista napisał(a):dziś znalazłem stare z przed 10 lat pisemko kupowane prze ojca z poradami nt. kompów – zalecana wielkość HDD w nim opisana wynosiła 810MB ale jeśli Twoje programy tworzą dużą liczbę zbiorów warto zaopatrzyć się w dysk 2GB z innych porad dowiedziałem się, że nie warto już kupować kart graficznych które mają mniej jak 1MB a zalecane są takie z 2MB pamięci ram...
"W 1968 wystarczyła moc obliczeniowa dwóch C-64 aby posłać rakiete na księżyc.
Dzis potrzeba siły obliczeniowej C2D 2GHz aby odpalić Windows Vista... coś poszło nie tak."
loockas napisał(a):kiedyś komputer to było minimum 3kzł
ja za swój pierwszy, było to: Pentium 166MMX ( rakieta
była tam jeszcze nagrywarka CD o zawrotnej prędkości 2x2x6
to były czasy