Mr_Bartek napisał(a):Zależy od ceny i tego czy chcesz Mac OS czy Windowsa.
Szczerze mówiąc to nie mam żadnych preferencji, nie ma to być komputer dla mnie, tylko dla rodziców, w 95% posługują się oni tylko przeglądarką Internetową.
Dotychczas mieli Xubuntu, bo używają już baaardzo starego komputera (Jakiś intel core2duo + chyba 2 gb ramu), i tylko taki system zapewniał jako taką wydajność. Do linuxa nie mam przekonania, bo zawsze w nim wychodzi jakiś problem, który żeby ogarnąć trzeba się długo natrudzić. Windows, może 10 jest ok, ale trochę boję się popularności Windowsów i jakichś wirusów, a rodzice niekoniecznie są bardzo świadomymi użytkownikami.
Myślałem nawet o chromebooku, ale raczej są trudno dostępne i ciężko o model z większym ekranem, w dodatku zbyt wiele niewiadomych.
Nie chcę bawić się w składanie, chce gotowiec, który przynoszę i działa. Dlatego naturalnym dla mnie był pomysł czegoś z macOS, sam używam i jestem zadowolony. Jedyne co mnie zniechęca to fakt, iż jest to dość stara konstrukcja i tak jak piszesz, ten procesor do najszybszych nie należy. Z drugiej strony Apple sprzedaje wciąż Air'y (chyba nawet odświeżone w 2017), które mają procesor nawet wolniejszy od tego mini:
https://www.cpubenchmark.net/compare/In ... 3103vs2530a i tak wszystko na nim płynnie działa.
Także nie wiem czy Apple będzie chętne żeby ubić te urządzenia w najbliższym czasie, patrząc na historię to chyba nie (ludzie wciąż używają bardzo starych Pro z core2duo

). Więc trochę się łudzę, że w zoptymalizowanym systemie, ten procesor nie będzie aż tak bardzo przeszkadzał.
Wiem, że można taniej, ale szukam czegoś bezobsługowego.