Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez cob_ra » 16 paź 2007, 18:18

widze ze temat rozwinął się, sprawa wygląda następująca w warunbkach gwarancji nie spotkałem zapisu o terminie naprawy gwarancyjnej
http://www.acer.com.pl/acereuro/wr-reso ... 092006.pdf
warunki obejmuja ten okres w którym był dokonany zakup czyli prawie 2 lata temu, wcześniej ogarnęli sie w 3 dni ;) .
Dziś do nich dzwoniłem, w piątek maja potwierdzona dostawe ramki na obudowe matrycy, rozmawiałem również z kolesiem w wawie co jest przedstawicielem serwisu i powiedział ze poinformował Brno o długiej naprawie i miał podgonić naprawe, zobaczymy jak wyjdzie, rozmawiałem z rzecznikiem konsumenta niestety znaja sprawe juz bo nie raz ktoś do nich przychodził i musieli rozłożyć ręce....
Forumowicz

Od: 6 gru 2006, 16:18
Auto: Była 323c
Honda Accord VI 1,8
Honda Accord VIII 2.0

Postprzez PARTYBOY » 16 paź 2007, 18:35

Jaka marka taki serwis. Nie ma sie czemu dziwic.Podobnie bedzie z wynalazkami typu Actina, Corrino, Aristo ... pracuje w branzy i takie rzeczy to chleb powszedni. Fakt, ze sprzet posiada 2 lata gwarancji nie zabezpiecza nas przed utrata cierpliwosci przy reklamacji.
Wedlug naszego prawa serwis ma obowiazek odpowiedzi na reklamacje w 14 dni kalendarzowych (najlepiej robic to telefonicznie lub listownie, zeby klient sie nie wyparl, ze kontakt byl), a sama napraw amoze trwac ... i trwac ...
Forumowicz

Od: 14 paź 2007, 19:09
Auto: był FORD PROBE 2 2.0 16V HIGHLIGHT

jest FORD PROBE 2 2,5 v6 GT

jest MAZDA 3 2.0 MZR 2010 USA

Postprzez cob_ra » 16 paź 2007, 18:57

PARTYBOY napisał(a):Jaka marka taki serwis.

no to różnie bywa....powiem tyle ja nie miałem farta z dostępnymi cześciami...tydzień wczesniej został wysłany taki sam acer i z tym samym problemem odesłali w ciągu tygodnia i jeszcze wymienili płyte główną..oddał lapka 3 dni przed końcem gwarancji <faja>....ogólnie wszystkie acery wracały szybko.....tylko mój leży i czeka na cześci...[tiiit]
Forumowicz

Honda Accord VI 1,8
Honda Accord VIII 2.0

Postprzez PARTYBOY » 16 paź 2007, 19:04

dlatego polecam klientom ASUSa, Toshibe, Fujitsu Siemens ... ich serwisy, zeby zdobyc uprawnienia musza spelniac rygorystyczne normy producenta, a sam produkt nieznacznie drozszy
Forumowicz

Postprzez cob_ra » 16 paź 2007, 19:14

przypomniałem sobie sprawe z kilku dni...klient przyniusł lapka LG.......wysłany i po 3 tyg....test OK. <diabełek>
Forumowicz

Honda Accord VI 1,8
Honda Accord VIII 2.0

Postprzez MAXX » 16 paź 2007, 19:31

brii napisał(a):To wszystko zależy od treści umowy gwarancyjnej... Niestety baaaaardzo często tak nie jest. Zdarza się, że w umowie są terminy 14 lub 30 dni itd, ale są zazwyczja w dalszej części umowy gwarancyjnej sprytnie warunkowane. Napewno gwarancją producent nie wyrządzi sobie krzywdy, nie po to zatrudnił prawników którzy tą umowę konstruowali

gwarancja nie stoi wyzej ponad prawem i jest jasno okreslony przepis ktory o tym mwi ze termin 14 dni na odp jest wymagany

brii napisał(a):MAXX napisał:
jezeli skorzystaleś z gwarancji nie mozesz skorzystac z tutułu niezgodnosci z umowa gdyz jak raz wybierzesz gwarancje musisz sie jej trzymac

Co do tego to nie jest to prawda (wielu sprzedawców ułatwia sobie życie takim stwierdzeniem, albo jest źle poinformowana), jak laptoka będziesz drugi raz oddawał do serwisu to nie musisz korzystać z gwarancji

który art. o tym mowi bo przyznam nie mialem takiej sytuacji ale z ciekowosci zapytam

Najważniejsze – pamiętajcie, że nawet jeśli gwarancja ma rok to niezgodność towaru z umową działa przez 2 lata Dało się zauważyć, że po wprowadzeniu przepisów o niezgodności towaru z umową prawie wszyscy producenci przedłużyli gwarancje do dwóch lat, żeby w przypadku wątpliwości serwisować na własnych, prawie zawsze korzystniejszych (dla nich) warunkach.

tak ale jest pewne ale i te 6 miesięcy jest kluczowe jezli po 12 miesiacach ktos przychodzi i oddaje jakąłś rzecz na niezgodnośc na nim ciązy obowiązek udowodnienia że dana cześć juz od chwili zakupu posiadała wade a to wiąze sie z tym że musi przynieść uszkodzoną cześć i ekspertyza od np rzeczoznawcy i to jest podstawa do rozpatrzenia tego . A tak naprawde potem dana czesc idzie do ekspertyzy producenta ktory w 90 % określa wade jako nieprawidłowe użytkowanie bądź uszkodzenie mechaniczne i wtedy to już tylko sąd . Pisze bo ostanio mialem sytuacje z drukarką canona i dostął pismo chlopak od prawnika firmowego z odpowiednimi paragrafami
Forumowicz

Od: 22 cze 2004, 15:59
Auto: Nissan Primera 2.0 GT SR20DEH

Postprzez brii » 16 paź 2007, 20:09

MAXX napisał(a):gwarancja nie stoi wyzej ponad prawem i jest jasno okreslony przepis ktory o tym mwi ze termin 14 dni na odp jest wymagany

Zgadza się, ale w momencie kiedy oddajesz sprzęt na warunkach gwarancji przyjmujesz jej warunki (przynajmniej tym razem kiedy tak oddałeś)...

MAXX napisał(a):który art. o tym mowi bo przyznam nie mialem takiej sytuacji ale z ciekowosci zapytam

Żaden, nie ma artykułu mówiącego o tym, że skorzystanie z gwarancji wyłącza na zawsze roszczenia z tytułu niezgodności towaru z umową :)

MAXX napisał(a):A tak naprawde potem dana czesc idzie do ekspertyzy producenta ktory w 90 % określa wade jako nieprawidłowe użytkowanie bądź uszkodzenie mechaniczne i wtedy to już tylko sąd . Pisze bo ostanio mialem sytuacje z drukarką canona i dostął pismo chlopak od prawnika firmowego z odpowiednimi paragrafami

Wtedy trzeba podać sprawę do sądu, firmy zazwyczaj biorą ludzi na przetrzymanie, bo większość ludzi nie pójdzie do sądu. Jeśli jednak ktoś pójdzie to zazwyczaj natychmiast proponowana jest ugoda – nie raz to przechodziłem (niekiedy wystarczy pismo przedprocesowe).
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez PARTYBOY » 16 paź 2007, 20:18

Szkoda sie wyklocac o prawidlowe czy nieprawidlowe zasady dzialania serwisow.
Lepiej wyciagnac wnioski na przyszlosc przy zakupie taniego sprzetu ;)
Forumowicz

Postprzez MAXX » 16 paź 2007, 20:25

ogolnie dla mnie to sprawy gwarancji sa przewalone w słynnej irlandii w sklepach jest mase towarów typu " return " i jakoś nie ma z tym problemow , polacy na tyle sie spostrzegli ze potrafia kupic film dvd obejrzec go i oddac poprostu :( przyklad smutny ale pokazuje jak prawo a w szczegolnosci sprzedawcy sa przychylni klientowi
Forumowicz

Postprzez brii » 16 paź 2007, 20:28

PARTYBOY napisał(a):Szkoda sie wyklocac o prawidlowe czy nieprawidlowe zasady dzialania serwisow.
Lepiej wyciagnac wnioski na przyszlosc przy zakupie taniego sprzetu

Między innymi dlatego ja kupuję tylko IBMy :)

MAXX – CASTORAMA też da się wszystko bez problemów zwrócić w ciągu dwóch tygodni, a jeśli idzie o gwarancje, to CASTORAMA zawsze bierze wszystko na siebie i prawie zawsze od ręki ma się wymianę – rewelacyjny pod tym względem sklep :)

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Postprzez PARTYBOY » 16 paź 2007, 20:29

brii napisał(a):CASTORAMA też da się wszystko bez problemów zwrócić w ciągu dwóch tygodni

ale maja slaby wybor notebook'ow <lol>
Forumowicz

Postprzez brii » 16 paź 2007, 20:48

<lol>
Podałem ją jako przykład sklepu który dobrze podchodzi do klientów i dobrze na tym wychodzi – wolę zapłacić tam kilka zł drożej, ale mieć pewność :)

Forumowicz

Postprzez MAXX » 16 paź 2007, 20:54

brii napisał(a):MAXX – CASTORAMA też da się wszystko bez problemów zwrócić w ciągu dwóch tygodni, a jeśli idzie o gwarancje, to CASTORAMA zawsze bierze wszystko na siebie i prawie zawsze od ręki ma się wymianę – rewelacyjny pod tym względem sklep

dobrze wiedziec na przyszłośc
Forumowicz

Postprzez MAXX » 16 paź 2007, 23:00

widocznie amd jzu nie rozpoznaje bo u mnie tego nie ma

a przepraszam ma ale zrobione jest to pod intela moim zdaniem bo rekomendowane jest 2,4 w jednym rdzeniu albo rzeczywiscie nie rozpozanje amd bo 2,4 w jednym rdzeniu to ma athlon x2 4600 i to jzu troche przesada a ja mam 3800 x 2 z grafa 8600 gt 512 mb i wszystko na full na 1280x1024 i lata
Forumowicz

Postprzez cob_ra » 7 lis 2007, 20:37

witam, sprawa znalazla jasne swiatlo, ok. 3 tyg temu meczylem tel...oficjalnymi pismami i tydzień temu dostalem pismo, ze czesc będzie 7/8 listopad. dzis zadzwonilem i z skladaja lapka. Dostali skarge niestety na nowa sztuke nie doczekalem sie. Dzięki informacji jednego z konsultantów dostalem szczególne info ze losie już mieli prawie wszystkie trzebne czesci ale obudowe komus innemu zamontowali i znow musialem czekac. Jutro rano jak dobrze pojedzie kurier przywiezie lub pojutrze. Przynajmniej osoba ktora jest odpowiedzialna za serwis stanela na wysokości zadanie i przynajmniej okreslila dokladnie kiedy to sie skonczy.
Szkoda tylko żeby dostac namiary musialem wykonac dziesiatki telefonow ....jeśli ktos będzie potrzebowal kontaktu z nimi to sluze pomoca.
Moda tego dzialu prosze o pozostawienie tematu. Może ktos będzie potrzebowal pomocy.
A dla klientów decydujacych sie na marke Acer proponuje aby nie zrazali sie konca. W tym czasie wyslalismy jeszcze 2 sztuki i wrocily w przeciagu tygodnia. Sadze ze miałem pecha :( . Mimo ze sam padlem ofiara serwisu to nadal podtrzymuje zdanie ze modele tego producenta sa konkurencyjne. Za plus uwazam poprawiona jakosc obudowy, napewno nie będzie tyle problemu co wczesniej. Co do reszty to to samo co Asus, Toshiba itp..
Forumowicz

Honda Accord VI 1,8
Honda Accord VIII 2.0

Postprzez brii » 7 lis 2007, 23:34

Jeszcze z 10 zmian obudów na lepsze i będą prawie takiej jak T-series IBMa ;)

Forumowicz

Postprzez Udesky » 8 lis 2007, 22:13

Kupiłem sobie laptopa, lecz jest tam system Windows Vista w wersji angielskiej, z tego co mi mówił sprzedawca można zmienić język na polski, ale trzeba by mieć płytkę z Vista PL, a ja chciał bym się dowiedzieć czy może można ściągnąć z netu jakieś pliki (jeśli tak to jakie) które mi umożliwią zmianę z EN na PL??
164KM@343NM by Mirass (Dynosoft)
Forumowicz

Od: 8 lis 2005, 23:30
Auto: Z5FBA->O1TDI

Postprzez GofNet » 8 lis 2007, 22:53

Udesky napisał(a):z tego co mi mówił sprzedawca
     To dlaczego tego Ci nie zrobi?

Powodzenia
..::GofNet::..
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
                           (v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Forumowicz

Od: 17 lis 2004, 18:33
Auto: Mazda 323 BG B6E 1,6i 8v 4/OHC

Postprzez Udesky » 8 lis 2007, 23:07

GofNet napisał(a):To dlaczego tego Ci nie zrobi?

Mogli by, ale było już późno i mieli w tym dniu niezły kocioł, zresztą sam też nie chciałem, takie rzeczy wole robić osobiście i umieć je na przyszłość. Po za tym ich zmiana działała by do momentu kiedy z formatował bym kompa i po zainstalowaniu znów miał bym tylko EN. A tak może wystarczy jakieś pliki skopiować z netu i już hula. Niestety google mi nie pomogło :(
164KM@343NM by Mirass (Dynosoft)
Forumowicz

Od: 8 lis 2005, 23:30
Auto: Z5FBA->O1TDI

Postprzez Sylwek_626 » 8 lis 2007, 23:10

Musisz zrobić reinstalke na PL płycie .W necie narazie nic się nie pojawiło.Swoją drogą jeśli kupiłeś lapka w sklepie to nośnik PL powinien być . Ja dostałem dwa nośniki , dawno temu jeszcze XP był na TOPIE <lol>
Tak na marginesie VISTA to lipny program ,ładny – fakt ale zamula kompa jak djabli , szkoda pamięci operacyjnej na ten program , ostatnio znajomej instalowalem modem neostrady na tym NOWYM systemie , zero sterowników w tpsa rozkladali ręce.Trzeba bylo czekać 2 m-ce aż wreszcie coś się pojawiło ... :|
"Są tylko 3 prawdziwe sporty: walki byków, alpinizm, automobilizm. Reszta to tylko gry..."
Forumowicz

Od: 19 gru 2006, 09:29