Telefony komórkowe
w przypadku androida to kwestia oprogramowania. Moto G mi z laguną działała o tyle, że mogłem odbierać/wykonywac połączenia. Nie miałem natomiast dostępu do książki czy rejestru połączeń. Ale zainstalowałem jakąś aplikację (chyba wymagało roota) i nagle wszystko zaczęło działać jak trzeba.
Ja po długim czasie zastanawiania się co i jak przesiadam się na HTC Desire 820. zobaczymy czy to będzie dobry wybór
Gorzej niż LG L7 II nie będzie chyba 
Ja się pewnie zdecyduje na Xiaomi Redmi Note 3 3/32GB.
Poczekam jeszcze z miesiąc, może do polskiej sprzedaży na xiaomi.com.pl trafi RN3 ze snapdragonem
http://www.gsmmaniak.pl/498508/xiaomi-r ... narodowej/
Szukam czegoś do tysiąca. Ten asus Mariankowy też fajny ale niestety po za mój budżet...
RN3 3/32GB kosztuje 985zł, więc nie tak źle chyba...
Poczekam jeszcze z miesiąc, może do polskiej sprzedaży na xiaomi.com.pl trafi RN3 ze snapdragonem
http://www.gsmmaniak.pl/498508/xiaomi-r ... narodowej/
Szukam czegoś do tysiąca. Ten asus Mariankowy też fajny ale niestety po za mój budżet...
RN3 3/32GB kosztuje 985zł, więc nie tak źle chyba...
Uważaj teraz na Xiaomi. Chcą blokować bootloadery w nowych urządzeniach, a odblokowanie ich zajmuje do 3 tygodni. A przy zablokowanym bootloaderze wyłączają także Fastboot więc przy uszkodzeniu softowym trzeba czekać 3 tygodnie by naprawić telefon.
- Od: 7 kwi 2014, 13:44
- Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07
o widzisz.
A te bootloadery to zabezpieczenia softwarowe przed aktualizacją?
Jako zwykły użytkownik – raczej soft user, w czym to może przeszkadzać?
A te bootloadery to zabezpieczenia softwarowe przed aktualizacją?
Jako zwykły użytkownik – raczej soft user, w czym to może przeszkadzać?
Nie zmienisz ROMu na inny. W przypadku zwykłego usera raczej nieistotne. Chociaż z tego co ludzie pisali jest bida z polskim językiem, a chyba rom z miuipolska (full PL) jest traktowany jako custom więc mając zablokowany bootloader też go nie zainstalujesz. Może to ktoś potwierdzić?
buczos napisał(a):w którejś to recenzji (RN3) na YT ktoś mówli że wesja miui 7 jest już sporo lepsza niż 6 i "ponoć" jest ok z tłumaczeniem PL...
W oryginalnym romie na RN3 w ogóle nie ma polskiego.
loockas napisał(a):Nie zmienisz ROMu na inny. W przypadku zwykłego usera raczej nieistotne. Chociaż z tego co ludzie pisali jest bida z polskim językiem, a chyba rom z miuipolska (full PL) jest traktowany jako custom więc mając zablokowany bootloader też go nie zainstalujesz. Może to ktoś potwierdzić?
Żeby zainstalować ROM miuipolska trzeba odblokować bootloader, ale nie jest to jakieś trudne. Rejestrujesz się, dostajesz SMS'a i robisz co Ci się podoba.
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Ostatnio się to zmieniło. Przez osoby, które instalowały malware sprzedając telefony Xiaomi na zachód Xiaomi wprowadził nową metodę weryfikacji by odblokować bootloader. Teraz by odblokować bootloader w telefon Xiaomi należy:
1. Posiadać konto MIUI
2. Poprosić o odblokowanie bootloader wraz z podaniem powodu (strona jest po chińsku)
3. Poczekać, aż prośba zostanie ręcznie zaakceptowana (proces trwa do 3 tygodni)
Osoby, który są aktywne na oficjalnym forum MIUI i mają jakiś wysoki status będą obsługiwane pierwsze.
Moim zdaniem jest to chwyt by ściągnąć więcej ludzi na ich forum (na którym trzeba zbierać punkty itd) bo jako metoda na powstrzymanie malware jest to słaby sposób (multikonta to nie problem i jeśli koszt oblokowania jednego urządzenia będzie mniejszy od zysków z malware to proceder będzie trwał w dobre). Motorola na przykład ma bootloader, który da się łatwo odblokować, a którego nie da się zablokować. Dodatkowo po odblokowaniu przy uruchamianiu jest ostrzeżenie, że bootloader został odblokowany. Samsung ma flagi Knox, których nie da się zresetować itd. Niestety Xiaomi strzeliło sobie w stopę bo teraz by zainstalować ROM z językiem polskim (gdyż jest to custom) lub wgrać oprogramowanie jeśli telefon się nie uruchamia (bootloop itd) trzeba będzie czekać na odblokowanie bootloadera.
Dla mnie firma Xiaomi jest firmą straconą i nie kupię od niej urządzenia. Chociaż wydaje urządzenia na Androidzie to nigdy nie udostępnia źródeł jądra dla danego urządzenia (chociaż jest to wymagane gdyż jądro Androida jest na licencji GPLv2).
Więcej tutaj (po angielsku): http://www.xda-developers.com/xiaomi-lo ... t-devices/
1. Posiadać konto MIUI
2. Poprosić o odblokowanie bootloader wraz z podaniem powodu (strona jest po chińsku)
3. Poczekać, aż prośba zostanie ręcznie zaakceptowana (proces trwa do 3 tygodni)
Osoby, który są aktywne na oficjalnym forum MIUI i mają jakiś wysoki status będą obsługiwane pierwsze.
Moim zdaniem jest to chwyt by ściągnąć więcej ludzi na ich forum (na którym trzeba zbierać punkty itd) bo jako metoda na powstrzymanie malware jest to słaby sposób (multikonta to nie problem i jeśli koszt oblokowania jednego urządzenia będzie mniejszy od zysków z malware to proceder będzie trwał w dobre). Motorola na przykład ma bootloader, który da się łatwo odblokować, a którego nie da się zablokować. Dodatkowo po odblokowaniu przy uruchamianiu jest ostrzeżenie, że bootloader został odblokowany. Samsung ma flagi Knox, których nie da się zresetować itd. Niestety Xiaomi strzeliło sobie w stopę bo teraz by zainstalować ROM z językiem polskim (gdyż jest to custom) lub wgrać oprogramowanie jeśli telefon się nie uruchamia (bootloop itd) trzeba będzie czekać na odblokowanie bootloadera.
Dla mnie firma Xiaomi jest firmą straconą i nie kupię od niej urządzenia. Chociaż wydaje urządzenia na Androidzie to nigdy nie udostępnia źródeł jądra dla danego urządzenia (chociaż jest to wymagane gdyż jądro Androida jest na licencji GPLv2).
Więcej tutaj (po angielsku): http://www.xda-developers.com/xiaomi-lo ... t-devices/
Mr_Bartek napisał(a):lub wgrać oprogramowanie jeśli telefon się nie uruchamia (bootloop itd) trzeba będzie czekać na odblokowanie bootloadera.
a nie ma jakiegoś narzędzia, które pozwoli na reinstalację oemowego romu? Coś jak odin do samsunga czy WUG do Nexusów? W takim wypadku unlock bootloadera byłby zbędny.
Bartek, nie widzę w tym nic złego i myślę, że to wcale nie jest 'chwyt'. Resellerzy instalowali FW z jakimś syfem i xiaomi musiało znaleźć sposób żeby to ukrócić, więc spróbowali w ten sposób.
A sam fakt, że trzeba czekać 3 tygodnie (max) na odblokowanie bootloadera, nie jest jakoś bardzo straszny, zwłaszcza że wiesz, że masz telefon z oryginalnym softem i możesz go bez problemu używać. Z tymi które wgrywają chińscy resellerzy były czasami niezłe jaja.
A sam fakt, że trzeba czekać 3 tygodnie (max) na odblokowanie bootloadera, nie jest jakoś bardzo straszny, zwłaszcza że wiesz, że masz telefon z oryginalnym softem i możesz go bez problemu używać. Z tymi które wgrywają chińscy resellerzy były czasami niezłe jaja.
Z tego co jest napisane jedyny dostęp jest przez Fastboot, a ten przy zablokowanym bootloaderze jest także zablokowany. Chociaż logiczne by było gdyby dało się wgrać pliki podpisane przez Xiaomi. No ale w tym całym blokowaniu nie ma żadnej logiki, a jedynie marketing.
Dopisano 17 sty 2016, o 21:23:
Ale da się to rozwiązać inaczej. Przecież Motorola ma to super zrobione i nie trzeba czekać. HTC też. Samsung itd itd. Tu chodzi jedynie o to by ściągnąć ludzi na forum (by szybciej dostawali kody), a przy okazji w jakimś stopniu (zapewne małym) ukrócić malware.
Gdyby naprawdę chcieli powstrzymać malware by zrobili tak.
1. Bootloader da się odblokować ale nie zablokować (jak w Moto)
2. Ostrzeżenie przy uruchomieniu (jak w Moto)
3. Gotowe
Tak wygląda to w Motkach (przy każdym uruchomieniu):

Dopisano 17 sty 2016, o 21:23:
jacobs napisał(a):Bartek, nie widzę w tym nic złego i myślę, że to wcale nie jest 'chwyt'. Resellerzy instalowali FW z jakimś syfem i xiaomi musiało znaleźć sposób żeby to ukrócić, więc spróbowali w ten sposób.
Ale da się to rozwiązać inaczej. Przecież Motorola ma to super zrobione i nie trzeba czekać. HTC też. Samsung itd itd. Tu chodzi jedynie o to by ściągnąć ludzi na forum (by szybciej dostawali kody), a przy okazji w jakimś stopniu (zapewne małym) ukrócić malware.
Gdyby naprawdę chcieli powstrzymać malware by zrobili tak.
1. Bootloader da się odblokować ale nie zablokować (jak w Moto)
2. Ostrzeżenie przy uruchomieniu (jak w Moto)
3. Gotowe
Tak wygląda to w Motkach (przy każdym uruchomieniu):

Mr_Bartek napisał(a):Ale da się to rozwiązać inaczej. Przecież Motorola ma to super zrobione i nie trzeba czekać. HTC też. Samsung itd itd. Tu chodzi jedynie o to by ściągnąć ludzi na forum (by szybciej dostawali kody), a przy okazji w jakimś stopniu (zapewne małym) ukrócić malware.
Myślę, że tu sytuacja jest inna, ze względu na to że te wszystkie firmy mają sieć dystrybucji w UE i można iść do sklepu, kupić telefon z pewnym softem. W przypadku xiaomi jest mnóstwo pośredników.
Ale jaka inna? Resellerzy jeśli będą chcieli zdobyć kody do odblokowania to to zrobią, a użytkownik nadal będzie na lodzie. Zrobić ostrzeżenie po odblokowaniu i wtedy wiadomo, że coś było mieszane. A tak wypinają się na custom ROMy i osoby, którym padł telefon. A malware wiecznie żywy byle zarobki przekraczały koszta. 
tak czytam i czytam i widzę że będę musiał się zastanowić nad xiaomi...
Myślałem też o Huawei P8 lite (tylko bateria trochę słaba i 5") lub ewentualnie Xiaomi RN2, Meizu M2 note...
Myślałem też o Huawei P8 lite (tylko bateria trochę słaba i 5") lub ewentualnie Xiaomi RN2, Meizu M2 note...
Ja się trochę zgadzam z Mr_Bartek, że metoda wymyślona przez Xiaomi jest conajmniej dziwna... Z drugiej strony jeżeli ktoś nie zamierza grzebać, to nie powinno mu to jakoś bardzo doskwierać. sq2jul kupuj, zobaczymy 
Buczos nie taki drogi
http://www.hongkongeek.com/en/android-s ... 432gb.html cena rusza się +/– w zależności kursu dolara hongkongu, 1035 w pln, z darmowa wysyłką obecnie.
Ja u nich kupowałem, dołożyli kartę SD, grubą folie na ekran.
Słyszałem o tym malware, ale nie interesowałem się tym za bardzo, aż na taka skale to idzie? nie da się tego jakoś wykryć i usunąć tak normalnie bez mega wiedzy o androidzie?
Ja u nich kupowałem, dołożyli kartę SD, grubą folie na ekran.
Słyszałem o tym malware, ale nie interesowałem się tym za bardzo, aż na taka skale to idzie? nie da się tego jakoś wykryć i usunąć tak normalnie bez mega wiedzy o androidzie?
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.