nemi napisał(a):Trochę boję się wstawiać zdjęcia na fora fotograficzne (zawsze jest jakaś grupa ludzi, która zjadła wszystkie rozumy i krytykują większość zdjęć), a poza tym fotografuję rodzinnie, a nie artystycznie, więc ciężko mi coś w sumie wybrać...
Wydaje mi się że nie ma się czego bać, trzeba po prostu ze zdrowym rozsądkiem podchodzić do opinii które się dostaje. Na forum Sonego zresztą każdy zakłada swoją galerię – tj swój wątek ze swoimi fotkami, dzięki czemu może obserwować swoje postępy. A i ludzie raczej tam wyrozumiali, piszesz że fotki pamiątkowo-albumowe a nie z "sesji jakiejś", a sądzę znajdzie się zawsze kilku co postarają Ci się podpowiedzieć, co ewentualnie by starali się poprawić, by taka fotka była jeszcze fajniejsza.
Na zlocie Foto Klubu Sonu Alpha byłeś?
nemi napisał(a):Założyłem 55-200 mm i owszem, krzyż na Giewoncie mogłem sfotografować, ale co z tego, jak nie miałem na tyle miejsca na odejście, żeby sfotografować żonę i córkę (obie stojące na ziemi, więc spora różnica wzrostu)
Spoko, Nikkory też nie są idealne. Na plaży na przykład AF jakoś nigdy w żonę trafić nie może, tylko wyłapuje jakieś nastolatki w bikini
nemi napisał(a):po przetestowaniu 18-105, to właśnie taki zakres wydaje mi się najodpowiedniejszy i taki, który bym wykorzystywał w praktyce. Tylko takiego NIE MA.
Jak nie ma jak jest? A i rozwiązanie Twego problemu jest bardzo proste

Zmień system

Jakąś tam $$ masz odłożoną, policz ile dostaniesz za pchnięcie Alphy, ~2000 jak już zresztą pisałem, dostaniesz zestawik "w sam raz" – D90+18-105

A że używany... Twój też jest używany

Właśnie dlatego jak ktoś pyta "jaki aparat kupić" mówiąc o lustrzankach – to zadaje złe pytanie, bo powinien najpierw poznać odpowiedź na pytanie na jakich ogniskowych w jakich cenach mu zależy, a zatem "jaki obiektyw kupić", i dopiero wtedy za resztę kupić jakąś puszkę.
aLechu napisał(a):Powiedzcie co sądzicie o takiej lampce
Ja osobiście bym się bał. Kto wie na ile błysków pozwolą baterie, jaka będzie powtarzalność siły błysków, czy lampa po kilkudziesięciu błyskach się nie spali albo nie uszkodzi aparatu, ile czasu się ładuje między błyskami. Dlatego skłaniałbym się ku chyba trochę bardziej sprawdzonym konstrukcjom (choć żadnej z nich sam nie użytkowałem):
Metz 24,
Metz 36 albo najlepiej jak fundusze pozwolą
Nissin Di622.
Artiks napisał(a):No to chyba jednak lampa . Teraz pytanie: SB600/700 Nikona czy może Metz 50 AF1 ? W używana lampę chyba nie warto brnąć ?
Z używaną lampą jest to ryzyko, że nigdy nie wiesz jaki ma przebieg, jak była używana, czy nie był np naprawiany palnik, itd itp. Z drugiej strony, od pewnej osoby mając dobrą ofertę, nie bałbym się chyba zaryzykować – zobacz np na giełdę na Nikoniarzach, rzadko "buble" się tam zdarzają.
W cenie koło 800zł szedłbym w
Nissina Di866 Pro – to nowa wersja co dopiero miała premierę, w sprzedaży dopiero za chwilę się pojawi (co pewnie spowoduje spadek cen wersji I, która też jest bardzo fajną lampą za te pieniądze.
Tutaj masz trochę o niej od użytkowników.
Ponoć pierwsza miłość nigdy nie rdzewieje...
Ciekawe czy pierwsze auto też nie... :)