Kącik Narciarsko Snowboardowy

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez em_dzej » 22 sty 2015, 12:52

W week na "górce" miała miejsce akcja "Bezpieczna Zima" , sobota dupówa totalna, niedziela OK

Moja mała Mistrzyni ;)

Obrazek

Warunki już typowo "wiosenne" , ponoć jak Warszawa skończy ferie to wróci zima :roll:

Obrazek

Tapniete z Jeziowego HTC
MACIEK
Forumowicz

Od: 26 paź 2013, 11:27
Auto: Mazda 6 GY RF-7J '07 GEJSZA by em_dzej

Postprzez loockas » 25 sty 2015, 14:49

Odwiedziłem stok ponownie, tym razem z własnym sprzętem. Od 8:00 do 10:00 wyjeździłem się prawie do upadłego. Do 9:00 było kilka osób na stoku, prosto wpadałem na wyciąg, bez żadnego stania w kolejkach. Natomiast nie spodziewałem się, że przed 10:00 nadciągną takie tłumy ludzi. Pojeździłem jeszcze chwilę do wyczerpania karnetu i odpuściłem, bo omijanie takiej ilości ludzi jest jeszcze nie na moje możliwości, jazda przestała być frajdą. Tak czy inaczej wyjeździłem się za 20zł + dojazd (1h w jedną stronę). Tak więc znalazłem sposób na spędzanie niedzielnych poranków :D

No ok... musiałem jeszcze doinwestować 10zł w wypożyczenie gogli, bo zapomniałem o tym na śmierć. Z drugiej strony nie spodziewałem się, że w ciągu dnia będą armatkami napierdzielać. No i pytanie do fachowców jakie gogle kupić, bo ceny zaczynają się od 12zł do nawet kilkuset ;)

Ogólnie jest lepiej, ale wciąż jeżdżę niestabilnie. Coraz mniej używam pługa, staram się jeździć z nartami równolegle, ale mam jeszcze problemy z zapanowaniem nad prędkością. Mimo wszystko widzę delikatny postęp. Dzisiaj była tylko jedna gleba, ale to dlatego, że musiałem uciekać przed lecącym na mnie narciarzem. Eh, chciałbym prywatny stok :P
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez slisman » 25 sty 2015, 20:36

loockas napisał(a):No ok... musiałem jeszcze doinwestować 10zł w wypożyczenie gogli, bo zapomniałem o tym na śmierć. Z drugiej strony nie spodziewałem się, że w ciągu dnia będą armatkami napierdzielać. No i pytanie do fachowców jakie gogle kupić, bo ceny zaczynają się od 12zł do nawet kilkuset

Masz gdzieś w okolicy TK MAXXA? Bo u mnie można było dorwać porządnej klasy gogle za około 100 zł (zamiast 300 zł :P).

No ale tak naprawdę to warto spojrzeć żeby była szybka dwuwarstwowa i powinno być ok. Z wielkością to zwróć uwagę żeby pasowały do kasku (kask to konieczność!:) ). Ważna rzecz, jeśli chodzi o komfort, to odpowiedni kolor szybki. Teraz popularne są "lustra", bo dobrze wyglądają. Ale one z zasady przyciemniają widok, więc są dobre na słoneczne trasy, ale jak chcesz już pojeździć wieczorem to lepsza będzie pomarańczowa szybka. Lepsze gogle mają przeważnie w komplecie dwie szybki. Uniwersalną będzie biała szybka, albo właśnie taka pomarańczowawa. Lustro dobrze wygląda, ale nawet w pochmurny dzień pogarsza widoczność.

Ale podsumowując: parę lat temu nie wybrzydzałem i jeździłem w tanich goglach bez tzw. "parametrów" i nie narzekałem :P nawet mi nigdy nie parowały.

P.S. przeglądaj OLX – ja rok temu znalazłem tam dobre google scotta (cena sklepowa – 400 zł) i dogadałem się ze sprzedającym na 120 zł. Dwie szybki w komplecie, nówki sztuki. Więc można coś fajnego ogarnąć.
Forumowicz

Od: 10 lut 2010, 15:49
Auto: Ford Explorer 4.0 SOHC V6 205 km

Postprzez loockas » 25 sty 2015, 21:06

slisman napisał(a):kask to konieczność!

Tak wiem... w przyszłym miesiącu kupuję.

Dopisano 25 sty 2015 21:01:

slisman napisał(a):P.S. przeglądaj OLX – ja rok temu znalazłem tam dobre google scotta (cena sklepowa – 400 zł) i dogadałem się ze sprzedającym na 120 zł. Dwie szybki w komplecie, nówki sztuki. Więc można coś fajnego ogarnąć.

Znalazłem niedaleko Uvex Cevron po jednym sezonie za 35zł... Patrząc na to, że cena sklepowa to 180-200zł, to chyba warto. Szybka pomarańczowa więc na moje potrzeby ok.

Buty od Myjka są po prostu uszyte na moją nogę. Po odbiorze wyciągnąłem kapcie, namoczyłem w sodzie, następnie potraktowałem je środkami Tenzi od Grzyba i pachną pięknie cytrusami. Myślę, że prześlizgnę na nich nie tylko obecny sezon. A jeżeli będę kupował nowe, to Nordica będzie faworytem. Zaje... wygodne są w porównaniu z tym, co miałem z wypożyczalni. Jeszcze raz wielkie dzięki.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez slisman » 26 sty 2015, 11:46

loockas napisał(a):Tak wiem... w przyszłym miesiącu kupuję.

Dobra decyzja :D Najgorsze jest to, że trzeba wszystko naraz tak naprawdę i zawsze się z tego robi większy wydatek.

loockas napisał(a):Znalazłem niedaleko Uvex Cevron po jednym sezonie za 35zł... Patrząc na to, że cena sklepowa to 180-200zł, to chyba warto. Szyb :* ka pomarańczowa więc na moje potrzeby ok.

No jasne, że warto. Za taką monetę, jeśli nie porysowane, to bierz :)

loockas napisał(a):Buty od Myjka są po prostu uszyte na moją nogę. Po odbiorze wyciągnąłem kapcie, namoczyłem w sodzie, następnie potraktowałem je środkami Tenzi od Grzyba i pachną pięknie cytrusami. Myślę, że prześlizgnę na nich nie tylko obecny sezon. A jeżeli będę kupował nowe, to Nordica będzie faworytem. Zaje... wygodne są w porównaniu z tym, co miałem z wypożyczalni. Jeszcze raz wielkie dzięki.

Ja o Nordicy też złego słowa nie mogę powiedzieć, zawsze były wygodne. A prawda jest taka, że póki będziesz czuł, że masz pełną kontrolę nad jazdą to nie ma sensu niczego zmieniać :) Tym bardziej jak pachną cytrusami :D
Forumowicz

Postprzez em_dzej » 26 sty 2015, 15:44

AloHa
W Beskidach powrót prawdziwej zimy :mrgreen:.
Super warunki zwłaszcza na SNB .

Obrazek
Ludzi akurat , nie ma tłoku , nic tylko śmigać ;)
Obrazek

Tapniete z Jeziowego HTC
MACIEK
Forumowicz

Od: 26 paź 2013, 11:27
Auto: Mazda 6 GY RF-7J '07 GEJSZA by em_dzej

Postprzez Bartosz_ » 27 sty 2015, 12:09

A ja w niedziele powróciłem z Les 2 Alpes z Francji. Pogoda nie najgorsza, 3 dni słonecznie a 3 dni mgła i zero widoczności, ale ogólnie wyjazd uważam z jak najbardziej udany :)
Załączniki
WP_001691.jpg
Klubowicz

Od: 2 mar 2008, 17:49
Auto: Mitsubishi Pajero Pinin
Opel Vectra Signum

Postprzez slisman » 27 sty 2015, 13:16

em_dzej napisał(a):AloHaW Beskidach powrót prawdziwej zimy :mrgreen:. Super warunki zwłaszcza na SNB .

Takie warunki to fotki na konkurs zimowy cyknij :P
Zazdroszczę wyjazdów :D Mi może się uda wyskoczyć w kwietniu (ale co to za jazda w tej kaszy... :P)
Forumowicz

Postprzez Myjk » 27 sty 2015, 13:47

Bartosz_Mx6 napisał(a):A ja w niedziele powróciłem z Les 2 Alpes z Francji. Pogoda nie najgorsza, 3 dni słonecznie a 3 dni mgła i zero widoczności, ale ogólnie wyjazd uważam z jak najbardziej udany :)

O Ty zbóju. Ja dopiero w sobotę lecę -- i chyba pierwszy i ostatni raz ze snow-show. Nie żeby to był jakiś specjalny problem, ale dokoptowali naszą ekipę (sztuk 4), do pokoju 10 osobowego. Była mowa o łączeniu ekip, np. 2+2, czy 3+1, ale 4+6 to lekkie przegięcie! W RASC jak napisaliśmy, że chcemy być z danymi osobami, to byliśmy (nawet nas dali do pokoju 6 os. w 5 bez dopłaty). Tu dają co prawda możliwość gwarancji wielkości apartamentu, ale 100 zł od OSOBY to kolejne przegięcie! Pomijam już przez grzeczność, że kasują za testy sprzętu (5E!/dzień), który zapewne dostają od sponsorów za darmo -- w RASC też były testy towaru (narty/deski) i się za nie NIE płaciło ani grosza. No, to się wyżaliłem. Miałem nasmrodzone więcej o ubraniach i kosztach tej zabawy w moim wydaniu, ale postanowiłem Wam zaoszczędzić wzroku. :D

Bart, Trace Snow miałeś zapuszczony podczas jazdy? :)

Aha, lookas, fajnie że z butami wszystko w porządku i się udało wywabić 3 letni pobyt w garażu. ;) Nie skręcaj się w przyszłości tylko na Nordice. One są co prawda wygodne (i w zasadzie jedyne jakie bezbólowo pasują na mnie), ale to się odbywa kosztem trzymania stopy. Przy ostrzejszej jeździe, może to stanowić problem. Mnie, pomimo zaciśnięcia zatrzasków na amen i mniejszego rozmiaru wkładki, i tak lata pięta (co nie powinno mieć miejsca).

Dopisano 27 sty 2015, o 14:12:

PS szykuję się do wyjazdu, wlazłem na TapaTalk i nie mam mazdaspeed :P Wyłączyli?
Pozdor Myjk
Forumowicz

Od: 26 paź 2007, 08:01
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20

Postprzez slisman » 27 sty 2015, 17:30

Myjk napisał(a):Aha, lookas, fajnie że z butami wszystko w porządku i się udało wywabić 3 letni pobyt w garażu. Nie skręcaj się w przyszłości tylko na Nordice. One są co prawda wygodne (i w zasadzie jedyne jakie bezbólowo pasują na mnie), ale to się odbywa kosztem trzymania stopy.

Czyba, że mówimy o "imadełkach" http://www.nordica.com/polska/products/dobermann-wc-edt-150/ :D
Forumowicz

Postprzez Bartosz_ » 28 sty 2015, 00:32

W snowevents to akurat było nam wszystko jedno i tez dokoptowali nas do pokoju 10osobowego ale trafiliśmy na zaebistą grupe i nawet sie z tego ciesze:) u nas testy sprzętu akurat był za free. A co Nordica to mam ten sam problem z nietrzymaniem pięty.... i chyba na przyszły sezon bede myślał o czymś innym bo właśnie przy ostrzejszej jeździe zaczyna mi to przeszkadzać. Teraz zostaje mi miesiąc czekania i 25 lutego śmigam do białki tatrzańskiej na 4 dni :)
Klubowicz

Opel Vectra Signum

Postprzez slisman » 28 sty 2015, 11:07

Jeśli jedziesz do Białki...w terminie, w którym są ferie zimowe...to polecam odwiedzić leżący zaraz Jurgów :D Sto razy mniej osób, fajna górka. Więc zamiast stać w kolejce (w Białce na dolnej stacji to masakra jest, na górze nie wiele lepiej – w ferie oczywiście) to sobie pozjeżdżasz :)
Forumowicz

Postprzez Bartosz_ » 29 sty 2015, 00:30

Wiem wiem ale to jest wycieczka zorganizowana i nie ma wyboru:) dlatego teraz biore deske :) przynajmniej zjazd mi zejdzie dłużej :) no i bede miał do szkolenia osoby które nigdy nie miały nart na nogach wiec kolejki nie bedą mnie aż tak bardzo wkurzały. :)
Klubowicz

Opel Vectra Signum

Postprzez slisman » 29 sty 2015, 10:17

Ale mimo wszystko – możesz się rozeznać – skipass jest ten sam (przynajmniej jak ja kupowałem to obejmował wszystkie okoliczne górki). Skibusy krążą. Więc nawet na wycieczce zorganizowanej powinna być taka możliwość :)
Forumowicz

Postprzez Myjk » 2 lut 2015, 19:07

Valmeinier nas przywitało opadami śniegu. Dało ze 30cm. Stoki słabo, w związku z opadami, przygotowane. Dzisiaj rano też padało, ale koło 10 się poprawiło i pyknęliśmy około 40 km z moją max. prędkością 73 kmh ale strach jechać na takich nierównych trasach. Zajawka z orczyka transferującego drugiej doliny

https://docs.google.com/file/d/0Byc_jRm ... cslist_api

Aha. Ekipa jest spoko. Problem to narciarnia gdzie żabojady dały taki sam box dla czwórek jak i dla dziesiątek. No i są 4 różne ekipy a tylko dwa klucze... :P
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez loockas » 7 lut 2015, 14:10

Jadę jutro rano do Nowej Osady w Wiśle. Patrząc na kamerki o tej godzinie jest tam na tyle luźno, że przy moich umiejętnościach nie powinienem się męczyć.

btw. chyba ma za długie narty :P
Załączniki
freestyle.jpg
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez slisman » 7 lut 2015, 22:48

Hahahah dobra fota! :D
Może ćwiczy jazdę tyłem? :P

Jak chcesz mieć pustki to polecam stożek! Choć tam jest raczej krótka traska, ale stroma.
Ale mi się dobrze tam jeździło, szczególnie z chłopakami z ŚCT (slalomy, giganty) <spoko>
Forumowicz

Postprzez Myjk » 8 lut 2015, 01:33

Fota powala :D

Ja już nawróciłem z Valmeinier, pogoda nie rozpieszczała, ale mimo ominiętego zupełnie czwartku (z powodu mgły, czego nie mogę odżałować, bo wyżej było jednak słońce jak się później okazało) mogę się pochwalić >170 km (było więcej, tylko parę razy na dojazdach zapomniałem włączyć trace) przebytych na nartach i maksymalną prędkością zjazdową 98km/h i utrzymaną prędkością przy jednym zjeździe na poziomie 81km/h :D Więcej tutaj: http://snow.traceup.com/stats?id=276427&vId=1134270

Region polecam, jest w czym wybierać. Trzy doliny robią wrażenie.
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez loockas » 8 lut 2015, 17:18

Ja dzisiaj odwiedziłem Zagroń w Istebnej. Zaje.sty stok, dwie fajne trasy i mimo śląskich ferii – BEZ TŁOKU! Aż mi się wierzyć nie chciało. Od 8:00 do 12:00 wyjeździłem się tak, że na ostatnich przejazdach nie miałem siły podnieść tyłka z krzesełka :P 45zł za karnet poranny (4h) to całkiem niezła cena biorąc pod uwagę, że parkingi i toalety są za free, co nie wszędzie jest takie oczywiste.

W pewnym momencie zerwał się taki wiatr, że zjeżdżając na krechę potrafiłem się niemal zatrzymać. Z drugiej strony było to fajne, bo mogłem sobie poćwiczyć to i owo przy niedużych prędkościach.

Z dzisiejszego dnia jestem bardzo zadowolony, widzę spory postęp. Są jeszcze momenty, gdzie złapię prędkość i mam problem z jej opanowaniem, ale już zdecydowanie idzie mi lepiej niż ostatnio. Jak na 3 wypady na narty, to jestem zadowolony.

Jeszcze się pochwalę – kupiłem sobie kask i kominiarkę. Nie miałem przekonania do kasku, ale po pierwsze jest zdecydowanie cieplej w głowę, po drugiej wygodniej się gogle nosi na głowie, a po trzecie... kask mi się przydał. Wpadła na mnie Pani instruktorka, która jechała tyłem i nie zauważyła mnie :P Walnąłem głową w glebę. Dziwne uczucie jak nagle Ci wpada ktoś na plecy :P

Myjk napisał(a): Więcej tutaj:

Łe, muszę się zarejestrować.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez loockas » 10 lut 2015, 20:25

Wpadła mi w ręce książka, a w zasadzie poradnik Pana Zbigniewa Mazusia, znanego z wielu for dla narciarzy – SKI 21. Muszę przyznać, że mimo niewielkiej grubości (całe 60 stron) zostało tutaj zawarte bardzo dużo cennych (dla mnie) wskazówek. Przede wszystkim autor nie zaczyna nauki od pługu, a wręcz na każdym kroku neguje ten sposób nauki co jest odmienne ze zdaniem wielu instruktorów. Co z resztą widać na stokach. Polecam lekturę, chociaż 25zł to imho trochę za dużo jak za taki zeszycik. Z drugiej strony z wiedzę się płaci :)
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra