Lustrzanki – polecane/niepolecane aparaty fotograficzne
Pajko, ja mam manualnego Revuenon 50mm 1:1.7 i jestem z niego bardzo zadowolony. Dałem za niego chyba 70zł
Do tego adapter M42 i można się bawić
Dla przykładu:

Dla przykładu:

Artiks N50/1.8 stoi ~450zl, a taki 50/1.7 manual to jakies 70zl 
"The object of war is not to die for your country, but to make the other bastard die for his."
www.zacharow.info – portfolio
- Od: 17 lis 2005, 00:24
- Auto: 323F BJ FP LPG
pawelMX6 napisał(a):Pajko, ja mam manualnego Revuenon 50mm 1:1.7 i jestem z niego bardzo zadowolony. Dałem za niego chyba 70zł usmiech Do tego adapter M42 i można się bawić usmiech
możesz coś bliżej o tym napisać bo ja to jestem laikiem w takich sprawach heeh
- Od: 17 sty 2005, 21:18
- Auto: GMC Safari Hi-top , Skoda Fabia III 1,2 Tsi
50mm jest idealne do portretów przy naszym body (crop 2x, więc daje klasyczne, portretowe 100mm). Do tego masz dużo światła (bardzo mała głębia ostrości). Dla wielu minusem jest tutaj manualne szkło w starym systemie mocowania M42 (gwint o średnicy 42mm). Musisz kupić przejściówkę M42 na system 4/3. Przejściówka taka kosztuje chyba 30zł, nie pamiętam już. Mnie to jednak w ogóle nie przeszkadza. Powiem więcej – teraz robię zdjęcia tylko tym szkłem
Zobacz np. na ten ze światłem 1.4 i zdjęcia tam pokazane:
http://allegro.pl/item752416105_auto_re ... 1_1_4.html
Zobacz np. na ten ze światłem 1.4 i zdjęcia tam pokazane:

pawelMX6 klasyczne portretowe to 85 i 135mm 
"The object of war is not to die for your country, but to make the other bastard die for his."
Fajny jest polar
czekam aż się zrobi bardziej złoto na dworze i uderzam do Jabłonny do parku, a jutro może zoo

Artiks, 2.0 jeśli dobrze trafię, ale bezpiecznie 2.5. Za to jeśli trafisz na 1.7 to poświata, plastyka jest po prostu genialna 
otwarlem temat tak z ciekawosci, bo ostatnio uzbroilem sie w 1 lustro w zyciu, e420 jak Pajko;) no i okazuje sie ze juz ktos pyta o to o co sam chcialem zapytac, bo obiektyw kitowy no.. slabiutki:) rozpoczynam polowanie na allegro na cos manualnego + adapter:) pozdrawiam narazie jako ze sie dopiero szkole udalo mi sie 1 zdjecie:D
moge prosic o jakas konkretna propozycje filtru polar? najlepiej link "wez ten" i juz:) dzieki.

moge prosic o jakas konkretna propozycje filtru polar? najlepiej link "wez ten" i juz:) dzieki.
trewor polar Hoya HMC lub Marumi DHG.
Co do kita, to akurat Olympus ma bardzo porzadne obiektywy kitowe.
Co do kita, to akurat Olympus ma bardzo porzadne obiektywy kitowe.
Panie, Panowie, dzisiaj popelnilem takie oto zdjecie...
przy zgaszonych swiatlach (w aucie) wyszlo to o wiele lepiej
kto mi powie jak uzyskac jasne foto przy zapalonych lampach, tak aby strumien swiatla z reflektorow nie tworzyl poswiaty?

przy zgaszonych swiatlach (w aucie) wyszlo to o wiele lepiej

kto mi powie jak uzyskac jasne foto przy zapalonych lampach, tak aby strumien swiatla z reflektorow nie tworzyl poswiaty?
sq2jul manual, domknac przyslone do 8 i probowac z roznymi czasami
A, i statyw.
A, i statyw.
strOOs tylko ze ja ze wzgledu na niska cene kupilem chyba najgorszy z mozliwych 17.5-45 3.6-5.6, jestem totalnym amatorem, ale przyslony mi brakuje co chwila!. chcialbym wiecej.
trewor kazdy kit olympusa jest nienajgorszy.
Jak cos na poczatek z manuali to szukaj z przeslona 1.7, tak jak Paweł – maja duzy plus ze sa niedoceniane i chodza bardzo tanio.
A ja sie szykuje na cos drogiego systemowego – ale to jeszcze dluuuuga droga..
Z ostatnich dni:

Jak cos na poczatek z manuali to szukaj z przeslona 1.7, tak jak Paweł – maja duzy plus ze sa niedoceniane i chodza bardzo tanio.
A ja sie szykuje na cos drogiego systemowego – ale to jeszcze dluuuuga droga..
Z ostatnich dni:

strOOs to teraz zmiana frontu > cos z przyslona 1.7 manualnego ale na M42 (przejsciowka 30zł) bo przejsciowka z pentaxa na olympusa to... 150zł dzisiaj pytałem:| obiektyw tanszy od przejsciowki.. wtf.
a 2gi obiektyw jaki mi sie marzy/widzi, to jakis duzy zoom.. no moze nie duzy, w granicy rozsadku, kitowy 45-150 czy cos tak 500zł:| jakas tansza propozycja godna z tanich alternatyw bez silniczka?
a 2gi obiektyw jaki mi sie marzy/widzi, to jakis duzy zoom.. no moze nie duzy, w granicy rozsadku, kitowy 45-150 czy cos tak 500zł:| jakas tansza propozycja godna z tanich alternatyw bez silniczka?
trewor przejsciowki dwubagnetowe sa dorzsze z uwagi na problem z ich wytwarzaniem i maly rynek zbytu.
Duze zoomy z natury sa kiepskie i tymbardziej nie polecam bez silniczka
Ale jak chcesz "niezooma" fajne to polecam Tair-11A 135mm F2.8 – swietne szklo za ~250zl, ale bez zooma.
Co do 50mm to moze cos takiego
http://allegro.pl/item753443231_pentaco ... _50mm.html
Duze zoomy z natury sa kiepskie i tymbardziej nie polecam bez silniczka
Ale jak chcesz "niezooma" fajne to polecam Tair-11A 135mm F2.8 – swietne szklo za ~250zl, ale bez zooma.
Co do 50mm to moze cos takiego

jakby ktoś szukał polara 72mm http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=83231