Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez zadra » 23 lut 2020, 22:40

MazdaOwner napisał(a):Ta kostka pamięci to BIOS komputera. Widać, że ktoś już ją podnosił i programował. Jeżeli faktycznie problemem był BIOS, wystarczyło kupić kostkę i zaprogramować, ewentualnie kupić już zaprogramowaną.

czy faktycznie to jest problemem, tego nie wiem-wygląda podejrzanie.
Ze swojej strony spróbuję jeszcze tę kość przelutować po odessaniu cyny i zobaczę czy zadziała.
Z netu po opisie wyrzucił mi, że to Flash pamięci ram i faktycznie zlokalizowany jest w okolicy ramu.

Gdzie można kupić zaprogramowane kości? bo sam.układ kosztuje kilkanaście zł...??
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
Forumowicz
 
Od: 27 cze 2007, 17:07
Posty: 1824 (6/37)
Ostrz.: 1
Skąd: z odmętów
Auto: HONDA civic VIII
1,8 Stoczterdzieścikuniów z maską gazową na pyskach ciągnących sedana :-P

Postprzez JohnnyB » 24 lut 2020, 21:58

Raptor77 napisał(a):tak na szybko to nuc i5 + 16gb + 500GB NVMe – 2275 brutto


Będzie nuc i7 + 32GB + 500GB M.2......niecałe 3300 PLN brutto.
..::Born To Rise Hell::..
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 1 lip 2009, 20:27
Posty: 2494 (43/57)
Skąd: gdzieś w mazowieckim......
Auto: Volvo V40 '14 D3
Ford Focus 1,5 TDCI '18

Postprzez Raptor77 » 25 lut 2020, 00:20

I też dobrze :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 19 maja 2009, 18:05
Posty: 378 (6/11)
Skąd: Kraków
Auto: RX-8 USDM '04,
M3 BM AT USDM '16

Postprzez JohnnyB » 26 lut 2020, 16:24

Już bangla :D.
Jednak jest vSphere 6.7 – w sumie jest za free. Do tego cześć softu jaki mam występuje tylko jako vmdk i w sumie nie chce mi się bawić w jakieś konwersje, ale na pewno spróbuje wrzucić drugi dysk na NUC'a i spróbować tego Proxmox'a :).
..::Born To Rise Hell::..
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 1 lip 2009, 20:27
Posty: 2494 (43/57)
Skąd: gdzieś w mazowieckim......
Auto: Volvo V40 '14 D3
Ford Focus 1,5 TDCI '18

Postprzez danrok » 28 lut 2020, 11:15

JohnnyB napisał(a):Już bangla :D.
Jednak jest vSphere 6.7 – w sumie jest za free. Do tego cześć softu jaki mam występuje tylko jako vmdk i w sumie nie chce mi się bawić w jakieś konwersje, ale na pewno spróbuje wrzucić drugi dysk na NUC'a i spróbować tego Proxmox'a :).


a do czego takiego Nuca uzywasz?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 lip 2015, 16:10
Posty: 367 (2/5)
Skąd: Austin, Texas
Auto: Jest: Mazda CX-5 2019
Była: Opel Astra 5 1.4 Turbo 125KM.
Była: Mazda 3 BK Y6 2006r.

Postprzez JohnnyB » 29 lut 2020, 14:54

Jako narzędzie pracy, mam na nim kilka maszyn na których stoi mój lab oraz materiały do szkoleń i testów u klientów. Musi być mały, bo lata ze mną w podręcznym. Używałem do tego swojego lapka, ale nie do końca mógł się spawdzić przy dłuższych testach.
..::Born To Rise Hell::..
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 1 lip 2009, 20:27
Posty: 2494 (43/57)
Skąd: gdzieś w mazowieckim......
Auto: Volvo V40 '14 D3
Ford Focus 1,5 TDCI '18

Postprzez ZdzichuZ » 25 mar 2020, 23:50

Od kilku lat używam laptopa w domu i pojawił się drobny problem. Może ktoś potwierdzi moje przypuszczenia. I poradzi co kupić jako zamiennik za obecny sprzęt.

Jest to HP 6360b. Mam go od 2011 roku, od kilku lat mam wymontowaną baterię (schowana w kartonie) i podłączony do zasilania. Od chyba roku mam taki problem, że:

1. Po odłączeniu przewodu zasilającego i podłączeniu go ponownie komputer sam się resetuje.
2. Po odłączeniu i podłączeniu zasilania np. za 30 minut data i godzina są w systemie takie jak w momencie odłączenia zasilania,
3. Ostatnio znalazłem baterię, podpiąłem. Przez chwilę ładuje się, ale potem jej nie wykrywa + dioda ładowania miga na pomarańczowo.
4. Czasami gdy nagle zabraknie mi prądu, to komputer potrafi się po ponownym podłączeniu zasilania resetować i nie wykrywa dysku z systemem.

Nie pamiętam, czy problemy z zasilaniem nie zaczęły się po aktualizacji BIOS.

Myślałem, że może bateria CMOS w lapku wysiadła, ale wtedy data chyba resetowałaby się np. do wartości 2002/01/01? Może to więc problem z płytą główną?

Ogólnie jestem z tego laptopa zadowolony, mam go sporo czasu i do moich obecnych zastosowań tj. poczytać coś na ekranie większym niż smartfon, rozliczyć PIT, zarządzać zdjęciami itp. niewymagające rzeczy jest wystarczający. Ale może czas kupić coś mocniejszego? Ogólnie przez całą sytuację pandemiczną szykuje mi się praca zdalna i dostęp do mojego kompa w pracy przez sieć, a to testując na razie widzę,że zjada RAM. Myślałem też, aby zacząć wykorzystywać kompa do poważniejszej obróbki zdjęć. Obecny po dołożeniu RAM, uzupełnieniu brakującego klawisza i rozwiązaniu problemu z ładowaniem zostawiłbym w rodzinie. No, ale wybrać trzeba coś innego dla mnie. Patrzę sortując po cenie od najtańszych:

1. HP Elitebook 8570w
2. Dell Precision M4700
3. HP Zbook G2
4. Dell Precision M4800

Laptopy oczywiście poleasingowe lub w przypadku Dell M4800 leżak sklepowy. Każdy z minimum 16 GB RAM, dyskiem SSD 256 GB i różnymi wersjami NVIDIA Quadro z 2 GB. W planie jest dokupić w przyszłości stację dokującą i monitor zewnętrzny. Cena takiego laptopa, najlepiej już ze stacją to max 2500 zł. Chciałem kupić stacjonarny komputer nowy i wydać nieco więcej, ale pytanie czy np. do 3000 zł jestem w stanie skonfigurować zestaw z 16/32 GB RAM i monitorem? No i na mobilności względnej by mi zależało. Ale – zostając przy powyższych propozycjach lub innych w tej cenie, co wybrać?
Forumowicz
 
Od: 17 mar 2019, 10:14
Posty: 58

Postprzez Grzyby » 29 mar 2020, 18:09

Czy kupując lapka z Win 8 (poleasingowy, z naklejką i systemem wpisanym w fv) można go będzie zaktualizować do W10?
Obrazek
d.pa
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 3 paź 2004, 22:09
Posty: 16935 (68/158)
Skąd: KIELCE
Auto: Coś powyżej 160KM?,
Renault Master 2.5D,
Dacia DV 1.6 LPG,
Burstner Amara 535TK

Postprzez Mr_Bartek » 29 mar 2020, 18:13

Tak. Wszystko od W7 w górę można zaktualizować za darmo.
Yesterday is history. Today is a gift. Tomorrow is a mystery.
Avatar użytkownika
Koordynator Forum
Koordynator Witryny
 
Od: 7 kwi 2014, 12:44
Posty: 2811 (103/154)
Skąd: Poznań
Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07

Postprzez Grzyby » 29 mar 2020, 20:30

dzięki, tam mi się wydawało ale musiałem się upewnić :)
Obrazek
d.pa
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 3 paź 2004, 22:09
Posty: 16935 (68/158)
Skąd: KIELCE
Auto: Coś powyżej 160KM?,
Renault Master 2.5D,
Dacia DV 1.6 LPG,
Burstner Amara 535TK

Postprzez katoda » 30 mar 2020, 09:48

W tym momencie wkraczasz na grząski teren dyskusji, czy taki upgrade narusza warunki licencji czy nie. Darmowe przejście z Win7/8/8.1 na Win10 skończyło się w 2016, od tego momentu wszyscy poruszają się w szarej strefie niepewności – bo co prawda oficjalnie brak info, a nieoficjalnie aktywacje Win10 kodami z niższych wersji nadal działają, więc taki trochę dysonans poznawczy.
Takie tylko moje 5 groszy.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 kwi 2008, 22:04
Posty: 176 (1/12)
Skąd: zDolny Śląsk/Belgia
Auto: M6 kombi '19 Skyactiv-G 2.0 Skycruise

Postprzez Raptor77 » 30 mar 2020, 10:27

MS chce jak najwięcej aktywacji Win10 – dlatego ciągle pozawala na instalacje i aktywacje 10 kluczami z 7/8. Użytkownicy domowi nie są głównym targetem a firmy (poza nabijaniem statystyk jak to windows 10 zdobywa rynek) i tak kupują nowe kompy z 10 bo nie mają nic innego :)

Może się też okazać że niestety Win10 nie będzie działał np. brak sterowników do karty dzwiękowej albo karta sieciowa WiFi powoduje konflikt i nie bootuje się win10 (po wyjęciu karty z lapka wszystko jest ok, wkładam ją z powrotem i znowu nie bootuje) – ale to problem usera a nie MS
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 19 maja 2009, 18:05
Posty: 378 (6/11)
Skąd: Kraków
Auto: RX-8 USDM '04,
M3 BM AT USDM '16

Postprzez Mr_Bartek » 30 mar 2020, 10:28

Niech przestaną aktywować takie systemy w takim razie. ;) Przecież to jest częścią ich biznes planu (coś jak nielimitowany trial WinRAR). Im mniej osób na systemach starszych niż 10, tym więcej kasy zaoszczędzają na wsparciu.
Yesterday is history. Today is a gift. Tomorrow is a mystery.
Avatar użytkownika
Koordynator Forum
Koordynator Witryny
 
Od: 7 kwi 2014, 12:44
Posty: 2811 (103/154)
Skąd: Poznań
Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07

Postprzez Damian68 » 30 mar 2020, 12:45

Zaktualizowałem laptopa z Win 8,1 do Win 10 oraz stacjonarny z Win7 do Win 10 i działa . Także office działa wg klucza starego z Win 7.

Dopisano 30 mar 2020, 13:47:

Jeszce raz kolegom z forum podziękować za poradę jak to zrobić. :D
MAZDA SIĘ NIE PSUJE TO LUDZIE PSUJĄ MAZDY
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 23 lis 2014, 15:26
Posty: 1307 (4/35)
Skąd: Poznań
Auto: Mazda 5 2,0 Diesel Sport 2006
Mazda 3 2,0 LF 2004 Sedan
była
Mazda 323FBJ 1,6 16V2002
był
Opel Astra 1.8 16V

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

Moderator

Moderatorzy Hyde Park