Kody błędów OBD2.

Xedos 9 / Millenia 1993–2002

Postprzez drogbayo » 3 gru 2011, 21:27

Jesteś pewny na 100 % ?? Ile on kosztuje? jest sens założyć używkę?

Czyżby Wiesiek5 się pomylił?;p
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 3 kwi 2008, 19:04
Posty: 95 (1/0)
Skąd: Łódź
Auto: Mazda Xedos 9
2,5 2001 ;)

Postprzez Wodzu » 3 gru 2011, 21:36

Jestem na 100% pewny przerabiałem temat osobiscie, czujnik w aso (brak zamienników) ok 600 zł + VAT, ja swoj sciagalem ze stanow koszt 70$ z przesyłką, trza bac nowe uszczelki pod kolektor ssacy 70 zł szt a potrzeba 2. Można załozyć używkę ale nie wiesz ile pojeździ. Krok pierwszy sprawdz jego oporność opisałem to w pierszym moim poscie.
Pozdro
EX XEDOS 9
Moja EX
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 22 mar 2005, 11:38
Posty: 1356 (1/1)
Skąd: Szczecin
Auto: BJ 2.0 :D, Demio 99r

Postprzez drogbayo » 3 gru 2011, 21:42

Mam to sprawdzić na odpalonym silniku? Oporność ma się zmieniać, czy być stała?

Edit:
http://fox.rzeszow.pl/CZUJNIK-SPALANIA- ... 42%29.aspx


to jest to??
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 3 kwi 2008, 19:04
Posty: 95 (1/0)
Skąd: Łódź
Auto: Mazda Xedos 9
2,5 2001 ;)

PostTen post został usunięty przez radar88 4 gru 2011, 22:40.
Powód: Post pod postem

Postprzez Wodzu » 3 gru 2011, 21:52

na zgaszonym odpinasz kostke i mizysz na samym czukniku, jak jest jedno przewodowy do jeden wtyk od miernika masa silnika a drugi przewod czujnika, opornosc stala, jak przerwa uwalony, jak jakies dziwny odczyt uwalony

Edit:
drogbayo napisał(a):http://fox.rzeszow.pl/CZUJNIK-SPALANIA-STUKOWEGO%284,249081,251742%29.aspx


to jest to??

Tak to, ale sa dwa rodzaje 1 lub 2 przewodowe ten na rysunku jest 2 przewodowy ja u siebie mialem jedno przewodowy
EX XEDOS 9
Moja EX
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 22 mar 2005, 11:38
Posty: 1356 (1/1)
Skąd: Szczecin
Auto: BJ 2.0 :D, Demio 99r

PostTen post został usunięty przez radar88 4 gru 2011, 22:41.
Powód: Post pod postem

Postprzez drogbayo » 3 gru 2011, 21:58

mógłbyś zobaczyć czy jest na ebay'u? nie ściągałem nic i kompletnie nie wiem jak się tam poruszać:(

co do samej wymiany: to prawda, że trzeba go dokręcać z odpowiednim momentem?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 3 kwi 2008, 19:04
Posty: 95 (1/0)
Skąd: Łódź
Auto: Mazda Xedos 9
2,5 2001 ;)

Postprzez Wodzu » 3 gru 2011, 22:23

EX XEDOS 9
Moja EX
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 22 mar 2005, 11:38
Posty: 1356 (1/1)
Skąd: Szczecin
Auto: BJ 2.0 :D, Demio 99r

Postprzez drogbayo » 3 gru 2011, 22:35

a ile przesyłka, jakieś cła itp mogą kosztować?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 3 kwi 2008, 19:04
Posty: 95 (1/0)
Skąd: Łódź
Auto: Mazda Xedos 9
2,5 2001 ;)

Postprzez Wodzu » 3 gru 2011, 22:59

ja cla nie placilem, przesylka jakies 40$
EX XEDOS 9
Moja EX
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 22 mar 2005, 11:38
Posty: 1356 (1/1)
Skąd: Szczecin
Auto: BJ 2.0 :D, Demio 99r

Postprzez drogbayo » 3 gru 2011, 23:03

Byłem przed chwilą przy aucie :) i mam wtyczkę z 1 pinem. od czujnika idzie przewód jakiś sztywny coś w stylu druta nie wiem dlaczego a za kostka normalny jak w instalacji. to normalne?? jak mam zmierzyć oporność ? plus z miernika do tego przewodu przed kostką a co z minusem?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 3 kwi 2008, 19:04
Posty: 95 (1/0)
Skąd: Łódź
Auto: Mazda Xedos 9
2,5 2001 ;)

Postprzez Wodzu » 3 gru 2011, 23:12

Napisałem wcześniej ze minus przyłóż do silnika <oczy> tak przewód jest sztywny
EX XEDOS 9
Moja EX
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 22 mar 2005, 11:38
Posty: 1356 (1/1)
Skąd: Szczecin
Auto: BJ 2.0 :D, Demio 99r

Postprzez drogbayo » 3 gru 2011, 23:21

Mam nadzieje, że to jest to, bo od kwietnia jak ją kupiłem się z tym męcze..
Wielkie dzięki za pomoc !!! <jupi>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 3 kwi 2008, 19:04
Posty: 95 (1/0)
Skąd: Łódź
Auto: Mazda Xedos 9
2,5 2001 ;)

Postprzez radar88 » 4 gru 2011, 22:45

Panowie drogbayo i Wodzu nie piszemy posta pod postem ;P
Obrazek
Kamil
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 24 kwi 2009, 19:24
Posty: 5504 (21/25)
Skąd: Częstochowa/Teklinów ŚL
Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap

Postprzez radar88 » 16 gru 2011, 23:23

W tym wątku proszę zadawać pytania odnośnie kodów błędów OBD2.

Pozdrawiam
Obrazek
Kamil
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 24 kwi 2009, 19:24
Posty: 5504 (21/25)
Skąd: Częstochowa/Teklinów ŚL
Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap

Postprzez Tomas2000 » 6 lut 2012, 19:28

Drodzy koledzy po kilku godzinach przeglądania forum i innych źródeł <nauka> postanowiłem zdiagnozować mojego xedosa ale nie tam jakąś zlutowaną diodą z opornikiem. Moja mazda posiada silnik KL jest to rocznik 99` z gniazdem diagnostycznym pod maską z tego co wiem OBDI 17pin.
Do diagnostyki postanowiłem kupić interface Elm327 + Przejściówka z OBDII na OBDI dedykowaną do Mazdy koszt ok 100zł
Czy ktoś może testował już taką konfigurację?

Obrazek

Obrazek

Zaprzyjaźnionemu elektro-mechanikowi udało sie połączyć z moją Madzią za pomocą takiej przejściówki i komputera ASIAN Gold który miał własnie złącze OBDII:

Obrazek

Czyli podłączenie interfejsu OBDII do złącza OBDI i komunikacja są możliwe <jupi>
Urządzenie odczytało i zinterpretowało błędy, jednak znajomy nie chciał mi pożyczyć sprzętu za ponad 6000 PLN a ja jednak wolał bym mieć sprzęt na włąsny użytek :>

Myślałem też o Elm327 BT żeby łączyć się bez przewodowo np za pomocą smartfona z androidem...

Proszę o komentarze jeśli pomysł ma przysłowiowe "ręce i nogi" po zakupie i przetestowaniu zamierzam
Wszystko opisać dla potomnych <spoko>
Obrazek
Avatar użytkownika
Przedstawiciel Mazowsza
 
Od: 12 sty 2012, 16:49
Posty: 429 (0/2)
Skąd: Płock
Auto: Xedos 9 KL 2001
Xedos 9 KL 1999 – EX

Postprzez Wodzu » 6 lut 2012, 20:05

ELM z bluethootem sie polaczy z androidem ale nie wiem czy da rade odczytac bledy ze starej przejściówki jak w złaczu nie bedzie pinów bus
EX XEDOS 9
Moja EX
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 22 mar 2005, 11:38
Posty: 1356 (1/1)
Skąd: Szczecin
Auto: BJ 2.0 :D, Demio 99r

Postprzez Lefty_X9 » 6 lut 2012, 20:07

Hej,
Ja mam ELM 327 bluetooth OBDII. Łączy się bez problemu z Samsungiem na androidzie :)
Niestety co do przejściówki to się nie wypowiem, bo po lifcie już pakowali OBDII
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 paź 2010, 08:45
Posty: 185
Skąd: Poznań
Auto: Xedos 9, 2001 2,5 V6

Postprzez rumunn95 » 7 lut 2012, 16:00

masz piny bus+ i bus –? daj foto swojego gniazda ,dowiedz sie jakiego protokolu uzywa madzia do komunikacji ewentualnie zapytaj kolegi co uzyczal ci sprzetu do diagnostyki bo to urzadzenie napewno posiada taka opcje
Historia;) --->323F 1.6 16v 91r.-->323F 1.8 16v 92r.-->626 2.0 FS 16v GW 98r.;–)-->w przyszłosci ?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 21 sie 2009, 15:53
Posty: 901 (20/6)
Skąd: Biała Podlaska
Auto: MONDEO MK4 2.0TDCI GHIA ;) , Sachs Herkules i Sparta

Postprzez Tomas2000 » 8 lut 2012, 17:50

Tak wygląda moje gniazdo:

Obrazek

z tego co czytałem w tym gnieździe raczej nie ma pinów BUS+ BUS-
Rumun patrzyłem na foty gniazda z twojej 323 i tam gdzie ty podłączałś bysy u mnie są puste piny :|
Chyba będzie problem z podłączeniem przedliftowego Xedosa do Elm327 <cisza>
Obrazek
Avatar użytkownika
Przedstawiciel Mazowsza
 
Od: 12 sty 2012, 16:49
Posty: 429 (0/2)
Skąd: Płock
Auto: Xedos 9 KL 2001
Xedos 9 KL 1999 – EX

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

Moderator

Moderatorzy 929 / Xedos 9