Gwarancja Mazda 6

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Goloizolo » 29 gru 2007, 08:35

Witam,

jest Mazda 6 z książeczką serwisową z Włoch z okresem gwarancji na 5 lat (zapisane na okładce). Dzwoniłem do ASO do Katowic i powiedziano mi, że okres ten wynosi 3 lata, 5 dotyczy kraju, w którym pojazd był kupiony. W Bielsku-Białej zaś, że skoro jest książeczka gwarancyjna jest na 5 lat, to tak powinno być.

Kto mówi prawdę?
Dziekuję i pozdrawiam
Only U Iza
GG4026868
Początkujący

Od: 28 gru 2007, 22:25
Auto: Mazda 6 Sport Kombi 105KW

Postprzez Adaś » 30 gru 2007, 15:28

–>Ogólny
Forumowicz

Od: 8 paź 2004, 16:11
Auto: 323F BA Japan Muscle V6

Postprzez Faja » 30 gru 2007, 20:44

Jak by obydwoje mówili ze ok jest na 5 lat, i potem i tak by ci powiedzieli ze to na tamten kraj przy jakiejś większej awarii :P
Zoom-Zoom!
Forumowicz

Od: 7 maja 2006, 21:51
Auto: -6MPS -rx-7 FCT-xedos 9

Postprzez gromusek » 30 gru 2007, 23:09

przyłącze sie do tematu i spytam na ile km ma gwarancje mazda 6 w Polsce?
Twoja firma szuka sposobu na poradzenie sobie z odpadami? Sprawdź naszą ofertę http://eko-prasy.pl
Forumowicz

Od: 21 lis 2007, 16:12
Auto: Mazda 6 2.0 D kombi

Postprzez Globy » 2 sty 2008, 14:00

Standardowo 3 lata lub 100000 km. Jesli Bielsko uznalo 5-letnia gwarancje, mozna jezdzic do nich po 3. roku eksploatacji na darmowe naprawy ;) Mysle jednak, ze to indywidualna sprawa "dealera", poniewaz brak na razie przedstawicielstwa, ktore rozpatrzy te sprawe odgornie.
Klubowicz

Od: 24 paź 2003, 22:02
Auto: C140 M120

Postprzez mateo_e11 » 8 mar 2008, 21:18

Ja ostatnio pytalem sie u dealera w Niemczech. Mazda daje 3 lata lub 100 kkm gwarancji. Dodatkowo kupujac samochod wykupujesz przedluzenie gwarancji w firmie ubezpieczeniowej. Wszystko zalatwi daeler – nie ponosisz dodatkowych kosztow – one sa wliczone w tzw. oplate za sprowadzenie samochodu (ta placisz kupujac nowe auto – ma niby pokryc koszty doproeadzenie pojazdu do stanu uzywalnosci).

Wg. informacji dealear przedluzenie gwarancji wazne jest na niezaleznie od kraju uzytkowania pojazdu – problem polega pewnie na tym, ze niemieccy dealerzy od razu wiedza co zrobic i dokad przeslac rachunek a np. w Polsce musisz zaplacic sam a potem zwrocic sie do firmy ubezpieczeniowej o zwrot...

Mateo_e11

PS. Wszystko oczywisc w ramach dzialalnosc Mazdy – nie jest to jakas tam firma ubezpieczeniowa oferujaca swoje uslugi wszedzie – na kazdym papierku jest pieczatka mazdy i podpis sprzedajacego.

Mateo_e11
Mazda6 Sport Kombi Active 2.0 MZR-CD 105kW/143KM
Mazda3 Sport Active 1.6 MZR 77kW/105KM

Od: 12 lut 2008, 23:09
Auto: 6 Sport Kombi Active 2.0MZR-CD
3 Sport Active 1.6

Postprzez Bolek » 9 mar 2008, 00:15

Dodam tylko, że belgijski dealer poinformował mnie o możliwości dokupienia tych dwóch dodatkowych lat w każdej chwili na przestrzeni trzech lat standardowych. Koszt to chyba 200 czy 250 € (nie pamiętam). W każdym razie wykupię po pierwszych 18 miesiącach (na które Mazda jest ubezpieczona na 100 %, bez żadnych potrąceń). Tak tu ludzie robią.
Forumowicz

Od: 9 cze 2005, 14:57
Auto: 6 TRSi MZR-CD 143 5d 2007

Postprzez Grubas - Martinez » 9 mar 2008, 22:50

Goloizolo napisał(a):Witam,

jest Mazda 6 z książeczką serwisową z Włoch z okresem gwarancji na 5 lat (zapisane na okładce). Dzwoniłem do ASO do Katowic i powiedziano mi, że okres ten wynosi 3 lata, 5 dotyczy kraju, w którym pojazd był kupiony. W Bielsku-Białej zaś, że skoro jest książeczka gwarancyjna jest na 5 lat, to tak powinno być.

Kto mówi prawdę?
Dziekuję i pozdrawiam

Witam,
Pamiętam tę rozmowę i proszę o pewną precyzję. Po pierwsze Mazda w Bielsku nie jest Autoryzowana Stacją Obsługi.
Informacja udzielona przezemnie była następująca :
Gwarancja po okresie 3 lat / 100 tyś km zostaje przejęta przez dealera który jej udziela. W związku z powyższym po tym okresie w każdym kraju płaci się za naprawę ASO która ją wykonuje i zwraca do dealera który jej udzielił o zwrot kosztów naprawy, na podstawie faktur, a on o zwrot kosztów do ubezpieczyciela , który refunduje mu taki zwrot. Taka sytuacja wielokrotnie miała miejsce, a rozjemcą w tym względzie jest MME (Mazda Motor Europe), a nie jej oddziały w poszczególnych krajach.
Tako rzecze pismo ( ;) oficjalne z MME)
Grubas - Martinez