Grzanie diesla zimą na postoju.
Strona 1 z 1
Moje pytanie to; czy włączenie auta i czekanie aż się nagrzeje silnik nie spowoduje dostania mandatu przez policję gdyby w tym momencie jechała. Pytam dlatego że w instrukcji pisze że po włączeniu silnika należy poczekać aż osiągnie temp. roboczą, no i chodzi o turbinę aby jej nie popsuć.
Ostatnio edytowano 30 sty 2014, 19:24 przez Speed, łącznie edytowano 1 raz
Powód: poprawa tematu
Powód: poprawa tematu
- Od: 6 lip 2011, 09:18
- Auto: Mazda 6 diesel combi 2004r
Nie radze czekać przesadnie i codziennie z filtrem DPF, wsiadamy i jedziemy bez piłowania aż osiągnie temperaturę robocza.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Marianek napisał(a):Nie radze czekać przesadnie i codziennie z filtrem DPF, wsiadamy i jedziemy bez piłowania aż osiągnie temperaturę robocza.
Czyli w przypadku Diesla, dużego mrozu i parkowania przez noc pod chmurką to jakieś 20kilometrów równej jazdy
dużo mniej
Mojemu wystarcza 3-5 km i jest ciepły, co prawda ma webasto dogrzewające silnik. Ale w innym przypadku będzie niewiele dłużej, myślę ze max 10 i jest ciepło.
-
Zoom -Zoom from Belgium
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Marianek napisał(a):dużo mniejMojemu wystarcza 3-5 km i jest ciepły, co prawda ma webasto dogrzewające silnik. Ale w innym przypadku będzie niewiele dłużej, myślę ze max 10 i jest ciepło.
Doświadczenia "firmowe:" CDI z dogrzewaczem, TDI z dogrzewaczem , HDI, JTD i dCi bez
Jeśli ktoś twierdzi, że jego silnik Diesla w ciągu 3km (po odpaleniu i ruszeniu po mroźnej nocy pod chmurką) osiąga "temperaturę roboczą" jest delikatnie mówiąc niezorientowany

grabu122 napisał(a):delikatnie mówiąc niezorientowany
Jeśli ktoś nie jeździł dieslem Mazdy nie ma co się uwazac za zorientowanego.
Niestety układ chłodzący wg. Mazdy jest mistrzostwem świata.
Śmigam teraz d4d ma dogrzewacz i nagrzewa się 2 razy dłużej niż Mazda
U mnie TDI w mieście zagrzeje się na 90 po jakiś 3km w okolicy 0 stopni, natomiast na trasie to już z 10km
i to z dogrzewaczem na trzy świece. Ale po zapaleniu w takich temperaturach lepiej poczekać tą minutę, niech olej rozejdzie się po całym silniku a szklanki ucichną. Najgorsze co może być, zapalić zimny silnik i od razu rura, a często widzę takie akcje na parkingu.
Kolego, moja Mazda (link z podpisu) stoi co noc na parkingu w firmie, do domu mam jakieś 3.5 km (gdyby nie len to na rowerze bym jeździł) i dojeżdżając do domu mam temperaturę robocza, oczywiście jak załączy się webasto.
-
Zoom -Zoom from Belgium
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
To też inna sprawa, silnik po tych powiedzmy 8h w nocy nie "zastoi" się tak jak np. w moim przypadku, gdzie czasem auto stoi 4 dni nie ruszane. Bez problemu mogę rozróżnić czy auto było jeżdżone dzień wcześniej czy stało kilka dni. Zależy od przypadku
po prostu gdy po odpaleniu twardo pracuje to czekam tą chwilę akurat go odśnieżę i jadę. TDI też mają to do siebie ,że przy zimnym rozruchu pracują jak traktor przez pierwsze kilka minut. Za to w lato praktycznie ruszam od razu. Pewnie u Ciebie nie ma takiej różnicy w pracy na zimnym silniku, webasto, auto prawie nowe no i inna konstrukcja.
Strona 1 z 1