A tak na poważnie gdzieś czytałem że faktycznie sadza ma właściwości smarujące, ale jest też kwaśna i zaprzestanie wymiany oleju powoduje, że olej zmienia się w kwas, a każdy chyba wie jak działa kwas na metal

Inna sprawa, że filtr cząstek stałych raczej nie zatrzymuje w sobie nadmiaru sadzy z oleju, zatrzymuje tylko opiłki itd. a olej ma ograniczone możliwości absorbcji sadzy, więc sadza odłoży się na elementach silnika, w kanalikach olejowych itd. a to skutkuje uszkodzeniem silnika...szkoda kasy i czasu poświęconego na wymianę silnika.
Jedna rzecz którą zauważyłem to negatywne nastawienie do olejów produkowanych przez Castrola, dlaczego nie polecacie ich do Mazdy, jaki olej polecacie, ponieważ właśnie nabyłem Mazdę 626 1,8 benzynka z 1998 roku i będę chciał wymienić w niej olej...dodam że we wszystkich swoich poprzednich pojazdach jeździłem na castrolu (renault 19 1,4 benzyna, opel corsa 1,5 diesel od isuzu, peugot 106 1,0 benzyna, fiat bravo 1,2 16V benzynka..miałem też trabanta ale tam się oleju nie wymieniało

)
Dziękuję i Pozdrawiam
KiMCIO