Kto ma CB radio?

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Mundek » 10 kwi 2007, 17:06

PostWysłany: 11 Sie 2006 | 12:57 Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem
ja tez sie zastanawiam nad CB, wczorj jezdzilem po miescie z kolega ktory mial zamontowane i spodobalo mi sie zeby martwi mnie tylko puszczenie kabla z dachu do srodka bo 323F BA nie ma obramowania szyb, czy ktos rozwiazal ten problem u siebie?

Postaw antenkę na tylnej klapie, a kabel pociągnij przez bagażnik, na krawędziach bagażnika są uszczelki także kabla nie przytnie :D. Możesz też antenkę postawić na dachu a kabelek wpuścić umiejętnie przez lewą górną część tylnej klapy – braciszek mój tak ma :D
Forumowicz

Od: 31 mar 2007, 23:06
Auto: M6 GH, 2.5 PB '08

Postprzez krzysioww » 13 kwi 2007, 21:12

Ja mam starą dobrą Onwe i antenę Eagle 1000 na stałym uchwycie. A Uniden 510XL to rzeczywiście dobre radio za małą kaske, miałem okazję użytkować to radyjko, jest ekstra.
Forumowicz

Od: 11 mar 2007, 02:38
Auto: 626 GE-1,8-'97

Postprzez Jacol » 13 kwi 2007, 21:20

Ja własnie sobie dzisiaj zamontowałem Cobre 19 DX IV z antenką midlanda :)
Mmm... Przy 3 tysiączkach brzmi jak 50Cent, wygląda jak Pussy Cat Dolls, a jeździ jak The Game na osiemnastu calach... with evil gas from the bottom of hell... buahahaha... n2o
Best ET 1/4: 14.8s (Czaplinek '12) Best RT: 0,123s (Czaplinek '12)

Moja Madzia ;)
Forumowicz

Od: 3 paź 2006, 14:05
Auto: MX-3 '91 KL-ZEn
M6 '04 L3

Postprzez Karwoś » 14 kwi 2007, 00:23

Panowie a możecie poradzić mi co mam zrobić – W domu leży Cobra classic – ale wersja USA – muszę ją przestroić – a co z homologacją itp – gdzie to zrobić i ile za to sie $ należy?? Zamontowałbym sobie bo na pewno przyjemniej się jedzie. I jaką antene do tego dobrać żeby wszystko działało jak trzeba??

Dzięki
Liczy się bezpieczeństwo – a im więcej KM tym bezpieczniej :) Teraz niestety troche mniej :–(
www.goldwinggl1800.blogspot.com
Forumowicz

Od: 24 lut 2006, 20:01
Auto: Lancer 2.0 '04 AT

Postprzez Mundek » 14 kwi 2007, 07:58

Ja miałem okazję użytkować Unidena 510 i Unidena 520. Ten drugi ma dodatkową regulację czułości ale jest nieco droższy, kosztuje 399 zł. U mojego ojca przy antenie 160cm przykręcanej firmy Midland zestaw jest bardzo dobry na trasy i na miasto.

Jeżeli chodzi o antenki przykręcane to polecam Midlanda i Presidenta od 160cm, a dobre magnesówki, to już np. długości 145cm firmy SIRIO, Midland i Hustler. Sirio i Midland dobrze współpracują z Cobrą 19 DX. Hustlera polecałbym już raczej do radyjek typu Uniden 510, 520 oraz Presidenta Johny II (tatuśko ma takiego :D ful wypas ).

Jeżeli chodzi o ceny anten magnesówek (np w moim sklepie :D)
– SIRIO (145 cm) – 159 zł
– Midland (145cm) – 159 zł
– Hustler ( 99 cm) – 119
A przykręcane to już różnie od 89 zł.

Radyjko z antenką trzeba oczywiście zestroić po zamontowaniu w aucie ;).

Karwoś
PostWysłany: 14 Kwi 2007 | 0:23
Panowie a możecie poradzić mi co mam zrobić – W domu leży Cobra classic – ale wersja USA – muszę ją przestroić – a co z homologacją itp – gdzie to zrobić i ile za to sie $ należy

Znajdź jakiegoś kumpla, który ma homologację na Cobre np. 19DX i poprostu ją przekseruj :) Identyczna jak oryginał to ona nie będzie, ale np w razie kontroli możesz się zasłaniać tym że jak kupiłeś radyjko to dostałeś taką homologację i kary Ci nie wlepią. Yooo
Forumowicz

Postprzez Xavier » 17 lip 2007, 09:04

Proszę o radę.
„Kupić czy nie kupić” CB_radio? – o to jest pytanie!
Prawie cały rok sprzęt będzie mi raczej zbyteczny. Jazda tylko po mieście. Sporadycznie na działkę (110 km) . Za to latem zawsze 3 długie trasy Łódź –wybrzeże ; wybrzeże –Łódź . Lekko licząc ze 2 tyś. km. Opłaca się inwestować 400 zł w sprzęt CB? Naprawdę jest taki skuteczny w walce z „misiami’?
Poradźcie coś – bo się „napaliłem” i nie myślę logicznie… ;)
PS.
Pytanie dodatkowe: Mam CB w spadku po tacie (jeździł na Taxi). Czy radia stosowane przez korporacje taxi to, to samo co CB? Czy da się to zastosować, (ewentualnie przestroić) by spełniało swoją rolę w trasie?
Forumowicz

Od: 10 maja 2005, 17:03

Postprzez b2 » 17 lip 2007, 09:10

Xavier napisał(a):Naprawdę jest taki skuteczny w walce z „misiami’?

mi radyjko zwróciło się już kilkakrotnie, mimo że ostatnimi czasy, jeśli tylko to możliwe zamieniam auto na pociąg i siłą rzeczy korzystam mniej. walor misiobójczy radia jest niezaprzeczalny – najwyżej dostaniesz nieaktualną informacje i niepotrzebnie ;) zwolnisz na danym kilometrze, gdy suszarki już na nim nie będzie. oczywiście czasami możesz też za późno usłyszeć, gdzie stoją :) (zwłaszcza latem w weekendy, jak tiry nie jeżdżą czasami nie ma kogo pytać).

poza tym nie chodzi tylko o misie – nie raz uprzemi koledzy pomogli odnaleźć drogę, pokierowali gdzie trzeba, pomogli wyprzedzić. na radyjku dowiesz się też o nieoświetlonym nocą rowerzyście czy pijanym pieszym "na marginesie".
Forumowicz

Od: 1 lut 2004, 17:33
Auto: 08 GH 2.5 Dynamic Sport

Postprzez Xavier » 17 lip 2007, 09:20

Dzięki b2! <spoko>

b2 napisał(a):zwłaszcza latem w weekendy, jak tiry nie jeżdżą czasami nie ma kogo pytać

Szkoda....bo latem z uwagi na TIR-y , a w zasadzie ich brak, będę jechał w trasę w weekend.
Forumowicz

Postprzez Mundek » 17 lip 2007, 12:00

Ja mam antenkę magnesówke Hustlera 99cm a od wczoraj readyjko cobre 19DX, wcześniej miałem unidena 510 i 520. Zwróciło mi się już kilka-krotnie :) | CB – bardzo dobra sprawa na dalsze trasy :)

Xavier
Proszę o radę.
„Kupić czy nie kupić” CB_radio? – o to jest pytanie!
Prawie cały rok sprzęt będzie mi raczej zbyteczny. Jazda tylko po mieście. Sporadycznie na działkę (110 km) . Za to latem zawsze 3 długie trasy Łódź –wybrzeże ; wybrzeże –Łódź . Lekko licząc ze 2 tyś. km. Opłaca się inwestować 400 zł w sprzęt CB? Naprawdę jest taki skuteczny w walce z „misiami’?

Kupuj, będziesz w pełni zadowolony :)

Chociaż mając CB nie znaczy że możesz latać jak chcesz. ZAWSZE TRZEBA JEŹDZIĆ ROZWAŻNIE ... w miarę możliwości ;)

Wiele osób na CB nie ostrzega przed fotkami stacjonarnymi w miejscowościach, więc w zabudowanym szczególnie noga z gazu ;>
Forumowicz

Postprzez Xavier » 17 lip 2007, 12:14

Dzięki!
Który zestaw lepszy na trasy dla „zielonego” cb-fana (ktoś mi proponuje) <jelen> :
TTI 880 + antena Alan ML 150 – Całość za 385 zł (nowe)
lub
Taki jak ma Mundek : RADIO CB COBRA 19DX + ANTENA MAGNESOWA HUSTLER – nowe : 275 zł?
PS.
Dodam że wolał bym zamontować antenę na klapie bagażnika .
Forumowicz

Postprzez Mundek » 17 lip 2007, 12:25

Polecam Ci Unidena 510 lub 520. A co do cobry to jeszcze się później wypowiem bo mam od wczoraj i jeszcze nie przetestowana :D Jak chcesz stawiać na klape bagażnika to lepiej bierz antenkę dłuższą od mojego hustlera, np Midlanda ML 145 lub SIRIO ML-145.
Forumowicz

Postprzez eZ » 18 lip 2007, 14:55

ja posiadam uniden 510xl jakos tak jest radio z odlamu prsindeta.. antena florida-president
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... 709#596709
/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\
/\ moja madzia/\

Obrazek
Forumowicz

Od: 16 kwi 2007, 23:42
Auto: 323F 92r 1,6 16V

Postprzez Aloo » 19 lip 2007, 11:52

Tez mam Unidena 520xl ale uwaga! podobno nie spelniaja polskich norm i moga byc zabierane do badan. Wiecej tutaj:
http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?new ... ace=Lead01
Forumowicz

Od: 12 lip 2006, 15:38
Auto: Dodge Magnum SXT

Postprzez dziubek » 19 lip 2007, 12:12

To ja tez doloze cos od siebie od marca jezdze z Alanem 101 i antenka lemm – 1700 na klapie ;) w planie cos lepszego bo mam midlanda 4001rd ale nie mam schematu by je wpelni uruchomic ewentualnie bedzie spadkowy president a co do montazu w planie jest w konsoli srodkowej wkoncu jest tam miejsce na 2 radia ;) szkoda mi tylko troche obecnego malego schowka ktory teraz tam mam i szukam tego wkladu plastikowego to bym sobie z radiem spasowal .

Pozdrowka

dziubek
Mazda + saperka – prawie jak Jeep ;)
+
była BeAtka i GabrYsia jest Renifer ;)
Moje ostanie mazdowe maleństwo- http://tnij.org/mazda6gy
Forumowicz

Od: 29 sty 2006, 02:48
Auto: Sandero Stepway MY'19
Mazda 6 GL Kombi

Postprzez Mundek » 20 lip 2007, 21:41

A mi dzisiaj CB radyjko się zwróciło :) i to 2 krotnie hehe.

Skubańcy ustawili się dzisiaj na zajeździe dwiema radiolkami i jednym nieoznakowanym POLO a 400 metrów dalej stało nieoznakowane mondeo w bocznej drodze + fotoradar na krawędzi pobocza <killer> na prostej drodze poza zabudowanym. Ale dzięki CB wiedziałem o tym już duuuużo wcześniej, niestety koleś z mitsu co mnie wyprzedził przed radarem chyba wpadł bo dał ostro w pedał :(

Odnośnie cobry 19dx: przy właczonej klimie są mniejsze zakłócenia niż na unidenie, przynajmniej u mnie :)
Forumowicz

Postprzez dziubek » 20 lip 2007, 22:40

Teraz tak lubią robić kontrole kaskadowe zazwyczaj pierwszy jest foto schowany a potem rozstawione 2 oznakowane w tym tygodniu już 2 razy takich trafiłem w dwóch rożnych miejscach.

Pozdrowka

dziubek
Mazda + saperka – prawie jak Jeep ;)
+
była BeAtka i GabrYsia jest Renifer ;)
Moje ostanie mazdowe maleństwo- http://tnij.org/mazda6gy
Forumowicz

Od: 29 sty 2006, 02:48
Auto: Sandero Stepway MY'19
Mazda 6 GL Kombi

Postprzez eZ » 20 lip 2007, 23:45

nie ma to tamto cb warto miec. Powiem tak bez cb nie wyjezdzam gdy jade poza moje miasto..choc nie powiem w miescie tez jest to fajna sprawa.. ogolnie moje cb zwrocilo mi sie jakos 5 razy :] w zaokragleniu majac na uwadze taryfikator ktory jest strasznie chamska rzecza ;) polecam wszystkim. Raz uratowalo mi tylek gdy na autosradzie pekl mi pasek rozrzadu.. (w starej hondzie..ktora notabene milo wspominam) po 5minutach znalazl sie kolo co podwiozl mnie pod sama brame mojego mechanika :] super. pozdro
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... 709#596709
/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\
/\ moja madzia/\

Obrazek
Forumowicz

Od: 16 kwi 2007, 23:42
Auto: 323F 92r 1,6 16V

Postprzez Xavier » 23 lip 2007, 12:09

Ok….pierwszy teścik z CB-radiem mam za sobą. Fajna sprawa!
W ostatnią sobotę zawoziłem rodzinkę nad morze (Łódź – Krynica Morska – Łódź … z objazdami prawie 800 km). Kolega pożyczył Unidena 520 + antenkę ML 145 MIDLAND’a.
Wnioski:
1. Duża pomoc jeśli chodzi o korki na trasie….,a na „1” było tego trochę w sobotę. Dzięki podpowiedzi kolegów nie stałem w gigantycznym korku przed Świeciem (remont mostu przez Wisłę). Ominąłem też duży korek przy zjeździe na Ciechocinek (był wypadek + zlot Romów w Ciechocinku). Tak ze 3-4 h stania zaoszczędzone spokojnie (bo liczę w obie strony).
2. Co do „suszarek” …trudno powiedzieć bo wyjątkowo mało ich było w sobotę na trasie, którą jechałem. Stali tylko w Krynicy M. na wjeździe….a tak „miśków” brak – ale ten 1 raz by wystarczyło na "zwrot kosztów" za sprzęt. Właśnie tam zaoszczędziłem mandat + punkty. Bylo by 300 zl "w plecy" jak nic.... :D
3. Mało słyszałem sygnałów ostrzegawczych. Jak sam nie zapytałem…to nie wiedziałem. Może dlatego, że weekend i mało TIR-ów.
4. Po mieście….hm….raczej nie w moim wykonaniu (lenistwo). Rozwijanie i zwijanie tego sprzętu co moment (bat 1,5 m)…szybko by mi się znudziło.
Generalnie warto!
Tylko nie wiem czy kupię, bo mnie sprzęt potrzebny jest wyłącznie latem. Jeśli kumpel zgodzi się pożyczać CB, te raptem- 2-3 razy w roku …to sobie daruję zamrażanie kasy na cały rok. Jeśli nie, to kupię – CB TTI TCB880 + antenkę ML 145 MIDLAND’a.
Mundek napisał(a):Polecam Ci Unidena 510 lub 520.

Szkoda, że sprzęt bez homologacji i wycofany z obrotu – bo fajny i prosty w obsłudze. :)
Szerokości….
;)
Ostatnio edytowano 23 lip 2007, 12:43 przez Xavier, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez Mundek » 23 lip 2007, 12:42

Oj tam nie wnikaj :P bierz Unidena homologacja się zawsze znajdzie ;)

Fajny jest też President Johny II ale ten już sporo kosztuje, około 480zł a jak "dobrze" trafisz to i powyżej 5 stówek.

Z tej Cobry 19DX o której pisałem, coraz bardziej jestem zadowolony :) Tylko ta duża grucha ... będę musiał mniejszą chyba dokupić. A same CB trzeba gdzieś przykręcić na stałe, bo między fotelem pasażera a skrzynią nie chce się trzymać :(

O tych Unidenach troszke tutaj coś jest: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic585871.html
Forumowicz

Postprzez Xavier » 23 lip 2007, 12:56

Mundek napisał(a):Oj tam nie wnikaj bierz Unidena homologacja się zawsze znajdzie

No nie wiem....
Wolał bym, by kontrolujący mnie "misiek" (chyba nie przepadają za CB) – zabierając mi radyjko – nie zacytował:
"W odniesieniu do użytkowników, podczas kontroli, CB radio może zostać zabrane do depozytu celem przeprowadzenia badań i dalszego postępowania (wydanie decyzji o zakazie użytkowania w przypadku niespełnienia wymagań)."– link wyżej. :|
Mundek napisał(a):Fajny jest też President Johny II ale ten już sporo kosztuje, około 480zł a jak "dobrze" trafisz to i powyżej 5 stówek.

Na moje wyjazdy "w trasę" 3-4 razy w roku TTI 880...będzie aż nadto. President Johny II marnował by się tylko w piwnicy... ;)
Forumowicz