Widzisz Mako, możesz sobie wymrugać.tomciokr napisał(a):Coś z tym OBD strasznie zamieszaliście. [...]
Mazda 323 BJ
Witam
mam problem z nagrzewaniem auta w tym zimnym okresie i nie wiem czym jest to spowodowane. Nawiew jest ciągle lodowaty – nawet po 15 minutach porannej jazdy (gdy w nocy jest-15stopni). Czasami po południu (jest cieplej) nagrzewanie zaskakuje i po niedługim czasie wieje ciepło. ktoś mi powiedział że to może być wina wony/płynu w chłodnicy a właściwie to jego zamarzania. Co Wy na to? Mechanik na ślepo proponuje wymianę termostatu a ja nie lubię robić nieuzasadnionych wydatków więc pytam o zdanie. Dodam że nie wymieniałem/uzupełniałem zbiornika chłodnicy od nabycia auta co miało miejsce pół roku temu.
I poboczne pytanie... jakie głośniki są montowane w 323F BJ (chodzi średnicę)?
Z góry dziękuję za odpowiedź dla laika
mam problem z nagrzewaniem auta w tym zimnym okresie i nie wiem czym jest to spowodowane. Nawiew jest ciągle lodowaty – nawet po 15 minutach porannej jazdy (gdy w nocy jest-15stopni). Czasami po południu (jest cieplej) nagrzewanie zaskakuje i po niedługim czasie wieje ciepło. ktoś mi powiedział że to może być wina wony/płynu w chłodnicy a właściwie to jego zamarzania. Co Wy na to? Mechanik na ślepo proponuje wymianę termostatu a ja nie lubię robić nieuzasadnionych wydatków więc pytam o zdanie. Dodam że nie wymieniałem/uzupełniałem zbiornika chłodnicy od nabycia auta co miało miejsce pół roku temu.
I poboczne pytanie... jakie głośniki są montowane w 323F BJ (chodzi średnicę)?
Z góry dziękuję za odpowiedź dla laika
- Od: 9 maja 2008, 23:09
- Auto: Mazda 323 BJ 2000r. 1.5 ZL
slavor mechanik najpewniej ma rację. Zwróć uwagę, czy wskazówka temperatury silnika też podnosi się dopiero po tych 15 minutach. Jeśli tak, to znaczy że silnik bardzo wolno się nagrzewa przez to że termostat pozostaje cały czas w pozycji otwartej. Termostat można też sprawdzić po wężach wychodzących od niego, jeśli chcesz instrukcji to wal na priv.
- Od: 6 paź 2008, 17:56
- Auto: mazda dwa zero
Panowie poratujcie
Ile Kosztują przeguby do BJ-tki??, i ile kosztuje guma pod skrzynike biegów chodzi o to ze jak sie rusza to nie raz przenosza sie drgania na podloge wiecie tak jak by cos za luzne bylo. nie potrafie tego wyjasnic ale mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi
z gory dziekuje i prosze o szybka odpowiedz bo kolega stoi w garazu i sie martwi!!

- Od: 5 lis 2007, 10:42
- Auto: mazda 323 f 1.8 dohc. 96 r.
kiepaz napisał(a): chodzi o to ze jak sie rusza to nie raz przenosza sie drgania na podloge wiecie tak jak by cos za luzne bylo.
nie wiem czy to podobna sytuacja ale po kupieniu mojej madzi czasami miałem takie drgania jakbym był w starym autobusie (telepanie na luzie). po wymianie rozrządu i filtrów ustało.
Jacekm_ napisał(a):slavor mechanik najpewniej ma rację. .
Nie bede żałować drobnych na madzie i zrobię jak mechanik mówi. Dzięki za odp.
Borysss, dzieki za info... jednak co to 5x7"... 5 głośników na przedzie o średnicy 7cali
Mako – Borysss ma racje można w BJ (przed liftingiem) wymigać błędy (nie wiem czy wszystkie) ale na 100% np ABS'u wg instrukcji xANDy – http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=65171 – rozdział 11 – sam testowałem i działa...
Podejrzewam że do poduch też zadziała tylko trzeba zmostkować inne piny... pogadajcie z autorem albo zajrzyjcie do service manual'a – może będzie coś napisane...
Pozdrawiam
Podejrzewam że do poduch też zadziała tylko trzeba zmostkować inne piny... pogadajcie z autorem albo zajrzyjcie do service manual'a – może będzie coś napisane...
Pozdrawiam
- Od: 13 lis 2006, 21:46
- Auto: M323F/BJ/FP
NBR napisał(a):Podejrzewam że do poduch też zadziała tylko trzeba zmostkować inne piny
Witam! Można sam sprawdzałem. Pozdrawiam
Diagnostyka komputerowa vcds: audi, vw, skoda, seat. Kołobrzeg i okolice, Świdwin i okolice.
RF2A
Kiedyś będzie M 3 może M 6
Jak raz kupisz Mazdę to już nigdy nie zamienisz jej na inną markę
Mogę polecić dobrego mechanika z Redła (okolice Świdwina i Połczyna Zdroju) oraz z Piły
RF2A
Mogę polecić dobrego mechanika z Redła (okolice Świdwina i Połczyna Zdroju) oraz z Piły
topik napisał(a):NBR napisał(a):Podejrzewam że do poduch też zadziała tylko trzeba zmostkować inne piny
Witam! Można sam sprawdzałem. Pozdrawiam
Podasz jakiegoś linka dla kolegów? Lub napisz proszę co i jak aby było w tym temacie...
Pozdrawiam...
- Od: 13 lis 2006, 21:46
- Auto: M323F/BJ/FP
Ostatnio edytowano 15 sty 2009, 19:48 przez topik, łącznie edytowano 1 raz
Diagnostyka komputerowa vcds: audi, vw, skoda, seat. Kołobrzeg i okolice, Świdwin i okolice.
RF2A
RF2A
witam wszystkich z tego co słyszałem to takiej diagnostyki nie można przeprowadzić w mazdach po liftingu
jedyna szansa to prawdopodobnie komp i program
A w waszym przypadku jak to wygląda ?
Mam jeszcze jedno pytanie mianowićie jeżeli ktoś odczytał kod błędu i np komp znalazł jakiś problem i kontrolka się zapaliła i co dalej jak zrobić żeby kontrolka znikła ,a jeżeli wszystko jest w porządku np z poducha co wtedy ?
jedyna szansa to prawdopodobnie komp i program
A w waszym przypadku jak to wygląda ?
Mam jeszcze jedno pytanie mianowićie jeżeli ktoś odczytał kod błędu i np komp znalazł jakiś problem i kontrolka się zapaliła i co dalej jak zrobić żeby kontrolka znikła ,a jeżeli wszystko jest w porządku np z poducha co wtedy ?
- Od: 17 maja 2008, 08:43
- Auto: mazda 323F BJ 1,6 16v rok 2003
markus12 napisał(a):Mam jeszcze jedno pytanie mianowićie jeżeli ktoś odczytał kod błędu i np komp znalazł jakiś problem i kontrolka się zapaliła i co dalej jak zrobić żeby kontrolka znikła ,a jeżeli wszystko jest w porządku np z poducha co wtedy ?
jeśli osobą która odczyta kod błędu będzie fachowiec to usunie usterkę, u mnie powoduje ją wg. komputera zwarcie w napinaczu pasa – poduchy tj. u ciebie są w porządku
Welcome to the Jungle
- Od: 18 wrz 2008, 10:58
- Auto: f-ka kombiwóz
Witam z tej strony świeżak na forum. W 2008 r jeździłem 323P z 97r ale źli ludzie ją ukradli i teraz chcę kupić BJkę. Marzy mi się 2.0 benzyna ale trochę ciężko z nią na rynku. Łatwiej jest z 1.8 benz i tutaj mam pytanko o konkretną ofertę a raczej dwie. Co o nich sądzicie i może ktoś z was oglądał już te autka albo kojarzy sprzedawców
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C7439464
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C7288357
z góry dziękuję

z góry dziękuję
- Od: 15 sty 2009, 01:08
- Auto: Vectra C GTS fiatowski diesel
Obydwie maja dosc podejrzany przebieg bo jak na ten rok i tylko ok 120 tys. Ja mam rok mlodsza i ma 250. Jeden ma webasto a mowi sie, że samochod ktory je posiada mogl wczesniej jezdzic na taksowce. Ogolnie z wygladu fajne dobre wyposazenie.
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=66623
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=66623
Urbinio
- Od: 16 gru 2008, 18:07
- Auto: Mazda 323F BJ
urbinio napisał(a):Obydwie maja dosc podejrzany przebieg bo jak na ten rok i tylko ok 120 tys. Ja mam rok mlodsza i ma 250. Jeden ma webasto a mowi sie, że samochod ktory je posiada mogl wczesniej jezdzic na taksowce. Ogolnie z wygladu fajne dobre wyposazenie.
ja bym się przebiegu nie czepiała, moją kupiłam z przebiegiem 120 tys km z wiarygodnego źródła – nie każdy musi robić tysiące km
Welcome to the Jungle
- Od: 18 wrz 2008, 10:58
- Auto: f-ka kombiwóz