Cześć,
Zaczynam od tłumaczeń

Jest to mój pierwszy post na tym forum i nie udało mi się znaleźć wątku, który by lepiej pasował do moich pytań.
Teraz do rzeczy, szukam Madzi z silnikiem 2.0 Pb z roczników `03-`09.
Mam parę pytań na które nie udało mi się wygrzebać odpowiedzi.
1. Wyposażenie – wersja Top Sport i Active.
Jakie są najważniejsze różnice między tymi wersjami? Z moich obserwacji wynika, że Top Sport ma 17" felgi i chyba wszystkie mają z tyłu LEDowe światła. Ksenonowe lampy pewnie były dodatkiem, a co z pozostałymi elementami, czy są różnice w zawieszeniu, hamulcach? Może inaczej jest zestrojony układ DSC?
Jakie są najważniejsze zmiany po lifcie?
2. Lakier.
Fabryczna grubość powłoki lakierniczej ma grubość standardowo około 150 mikronów, czy można się spodziewać czegoś innego?
Rudzielec z tego co już przeczytałem, pojawia się na tylnych błotnikach/nadkolach. Spodziewać się jeszcze gdzieś? Spotkałem się z rudą klapą bagażnika – poniżej szyby, ale to sztuka po dzwonie była (raczej nie jednym). idąc dalej tym tropem na co zwrócić uwagę po wypadkach, słyszałem o naklejce od wiatraka chłodnicy, że nie można było jej dokupić – ile w tym prawdy? Co jeszcze jest istotne odnośnie bezwypadkowości?
3. PDC – nawigacja.
Warto na to zwracać uwagę? Mam na myśli czy ktoś z tego korzysta i ma to zastosowanie w codziennym użytkowaniu. Zauważyłem również, że pojawia się tam logo DVD, mam rozumieć, że odtwarza filmy?
4. Spalanie.
Bardzo ciekawy temat

Słyszałem tak dziwne opinie na temat spalania, że sam nie wiem co myśleć – zaczyna się od 7 litrów benzyny

(pewnie w trasie przy 90kmh) do 11 (co już bardziej pasuje do dwóch litrów). Jakie są Wasze wyniki spalania trasa/miasto, przy normalnej jeździe – czyli tak jak 2 litry lubi
Druga sprawa to gazownia

Nie jestem gazomaniakiem, zawsze mówiłem, że gaz jest do zapalniczek i kuchenek, ale widziałem ładnie utrzymane egzemplarze, które były zagazowane. Co na ten temat sądzicie? Ktoś jeździ, wie na co zwrócić uwagę? Mam na myśli objawy zatrucia gazem

wypalone gniazda zaworów, wybuchające kolektory itp.
5. Przebieg.
Na jakie elementy należy zwracać uwagę, mam na myśli oczywiście wnętrze (standardowo kierownica i fotele), a co powinno
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
się rozsypać przy jakim przebiegu, np łożysko 150kkm.
To chyba na tyle

Jak tylko znajdę Madzie, która mnie zadowoli

na pewno pochwale się na forum, jak również będę na bieżąco udostępniać różnego rodzaju fotorelacje.
Z góry dziękuje za pomoc
P.S. Może jest na forum jakiś godny uwagi egzemplarz na sprzedaż?
edit by stachan: zapytanie o konkretny egzemplarz
zostało tu