Zakup używanego auta – Mazda CX-5 (2012 – 2016)
Co prawda mam mazdę 6, ale ja zmieniłem olej po 5k od zakupu samochodu, następnie przy przebiegu 19k miałem pierwszy przegląd.
Postępuje tak w każdym samochodzie z jakim miałem do czynienia.
Jak na razie nie ma problemu.
Oczywiście, to jest moje indywidualne postępowanie
Postępuje tak w każdym samochodzie z jakim miałem do czynienia.
Jak na razie nie ma problemu.
Oczywiście, to jest moje indywidualne postępowanie

corvus-corax napisał(a):Szybkie pytanie: Jaki jest rozstaw śrub w felgach w CX5? I jakie jest ET?
Moze sie przydac na przyszlosc
http://www.tuning-lobby.de/HP-Alt/Haupt ... Reifen.htm
szatajoh napisał(a):corvus-corax napisał(a):Szybkie pytanie: Jaki jest rozstaw śrub w felgach w CX5? I jakie jest ET?
Dzięki szatajoh ;–) I jak dopłyneła Twoja Mazda? Odebrałeś już?
- Od: 4 lip 2012, 15:04
- Auto: CX5 Sky Energy 4x4, AT – wrzesień
corvus-corax napisał(a):szatajoh napisał(a):corvus-corax napisał(a):Szybkie pytanie: Jaki jest rozstaw śrub w felgach w CX5? I jakie jest ET?
Dzięki szatajoh ;–) I jak dopłyneła Twoja Mazda? Odebrałeś już?
Ciezko pisac
Mazda Stoi od konca lipca w Antwerpi i nie potrafi pokonac ostatnich 800 km
Mialem juz jeden termin 15 sierpnia od Mazda DE niestety niedotrzymany
obecnie w kompie handlarza jest na 26 sierpnia czyli w niedziele??? nie bede tego komentowal
a kiedy zamawiałeś auto? ja mam niestety termin odbiory na koniec października, a miała być w połowie września
, a wszystko podobno przez 19' obręcze.
-
MichalB
MichalB napisał(a):a kiedy zamawiałeś auto? ja mam niestety termin odbiory na koniec października, a miała być w połowie września, a wszystko podobno przez 19' obręcze.
Auto zostalo zamowione 28 marca dostawa do konca czerwca
Opoznienia sa bo Mazda nie potrafi wyprodukowac ilosci jaka obecnie jest zamowiona
W niemczech obecnie jest zamowionych 20 tys szt obecny czas oczekiwania 6-7 miesiecy
najdluzej sie czeka na diesla 175 PS w skorze i felgi 19
szatajoh napisał(a):Auto zostalo zamowione 28 marca dostawa do konca czerwca
Opoz
Ja zamawiałem ostatniego dnia kwietnia z terminem odbioru na sierpień i termin na 95% ma być dotrzymany
Zamówiony w Zielonej Górze. Mój avatar już nieaktualny – RAV-ka sprzedana.

MarioDeCampes napisał(a):szatajoh napisał(a):Auto zostalo zamowione 28 marca dostawa do konca czerwca
Opoz
Ja zamawiałem ostatniego dnia kwietnia z terminem odbioru na sierpień i termin na 95% ma być dotrzymany
Zamówiony w Zielonej Górze. Mój avatar już nieaktualny – RAV-ka sprzedana.
Oglos publicznie czy faktycznie auto dotrze do Ciebie w terminie zycze Ci tego ale nie wierze zapewnieniom Handlarzy
Ja również nie wierze Handlarzom.
Diesle miały być w Polsce od początku września a przynajmniej takie informacje uzyskałem i wszędzie z resztą gdzie nie spojrzeć tak też można wyczytać.
Ja swoje auto zamówiłem 19 maja (Diesel) a termin odbioru miał być do końca września i dostałem tylko jeden telefon kilka dni temu z informacją, że Diesle na Polskę jeszcze nie są produkowane a odbiór może się opóźnić nawet do końca listopada co nie znaczy, że nie może być w październiku.
Diesle miały być w Polsce od początku września a przynajmniej takie informacje uzyskałem i wszędzie z resztą gdzie nie spojrzeć tak też można wyczytać.
Ja swoje auto zamówiłem 19 maja (Diesel) a termin odbioru miał być do końca września i dostałem tylko jeden telefon kilka dni temu z informacją, że Diesle na Polskę jeszcze nie są produkowane a odbiór może się opóźnić nawet do końca listopada co nie znaczy, że nie może być w październiku.
- Od: 21 maja 2012, 14:37
- Auto: BMW E46 320D
Będzie CX-5 SKYACTIV-D 175KM AT
Paweł napisał(a):Szkoda, że Honda musi wsadzać tak stare silniki do nowych aut... Zdaje się, że w najnowszym modelu znów jest ta sama jednostka?
Nie musi wsadzać, tylko może sobie spokojnie na to pozwolić ponieważ jej silniki z przed 10 lat nie ustępują zbytnio najnowszej technologii Mazdy. Poza tym Globy dobrze wiesz, że silniki są zmodernizowane a już argument o "bazarowości" to poniżej pasa... kiedy Mazda kończy produkcję CX-7 -CRV-ki nadal się sprzedają chociaż są kilka lat dłużej na rynku (mam na myśli ostatni model CRV) i sprzedawać się będą Ty Novy nie przejmuj się " Mazda jest najlepsza, bo jest najlepsza i już..." musisz to w końcu zrozumieć...Zastanawiałem się nad tym jaka będzie następczyni CX-7 i powiem krótko- d... nie urywa.
Dopisano 29 sie 2012 20:32:
Świat na Maździe się nie kończy, nie przeczę, że większość Mazd jest przyjemna dla oka i nie wykluczam zakupu auta tej marki w przysłości-więcej obiektywizmu by się przydało jednak, CX-5 taka sobie...żadna rewelacja. Ten atak na Novego nieuzasadniony, uważam, że w wielu aspektach ma rację...po co od razu linczować tych co wybrali Hondę...w 2013 następczyni CRV wchodzi na rynek ciekawe będzie jej porównanie z CX-5.
Przymruż oko, bo nikt tutaj nie atakuje Novego. Doczekał się człowiek raczej kontrreakcji... i to dość wyważonej, jak na trollowanie, które próbował uskuteczniać. 
CX-5 nie jest gatunkowym następcą CX-7, choć tak twierdzi marketing Mazdy (to jest w ogóle temat na oddzielną dyskusję). CX-7 jest wycofana z produkcji ze względu na swój wiek, ale i chyba przede wszystkim z powodu olbrzymich – po uwzględnieniu ceł, akcyz i kursu jena – kosztów produkcji. Faktem jest, że sprzedaje się coraz słabiej, ale Mazda imho poszukuje twardego dochodu i mocy przerobowych dla nowych modeli, które sądząc po przykładzie CX-5 i pierwszych komentarzach o nowej "szóstce" zaczęły iść jak świeże bułeczki.
Nowa CR-V (2014) doczekała się już pierwszych starć z CX-5 w amerykańskiej prasie. Nie wiem, czy to kładący się cieniem, niezbyt dobrze przyjęty Civic 2012, czy inny powód, ale dziennikarze nieśmiało przyznają, że odświeżony SUV Hondy jest oczywiście (wciąż) bardzo dobry, ale debiutująca Mazda rozkłada go na łopatki w zasadzie pod każdym względem, który jest ważny dla kierowcy samochodu.
Określenia "bazarowa" nie użyłem jako pejoratywu. To po prostu dobra definicja pewnego, trudno definiowalnego, ale chodliwego poczucia estetyki. Nie ukrywam jednak, że nie potrafię się z nim oswoić.
P.S. Mówiłem we własnym imieniu. Globego wrażenia z klubowego testu CX-5 możesz przeczytać tutaj: http://www.mazdaspeed.pl/modele/oferta- ... azdy-cx-5/
CX-5 nie jest gatunkowym następcą CX-7, choć tak twierdzi marketing Mazdy (to jest w ogóle temat na oddzielną dyskusję). CX-7 jest wycofana z produkcji ze względu na swój wiek, ale i chyba przede wszystkim z powodu olbrzymich – po uwzględnieniu ceł, akcyz i kursu jena – kosztów produkcji. Faktem jest, że sprzedaje się coraz słabiej, ale Mazda imho poszukuje twardego dochodu i mocy przerobowych dla nowych modeli, które sądząc po przykładzie CX-5 i pierwszych komentarzach o nowej "szóstce" zaczęły iść jak świeże bułeczki.
Nowa CR-V (2014) doczekała się już pierwszych starć z CX-5 w amerykańskiej prasie. Nie wiem, czy to kładący się cieniem, niezbyt dobrze przyjęty Civic 2012, czy inny powód, ale dziennikarze nieśmiało przyznają, że odświeżony SUV Hondy jest oczywiście (wciąż) bardzo dobry, ale debiutująca Mazda rozkłada go na łopatki w zasadzie pod każdym względem, który jest ważny dla kierowcy samochodu.
Określenia "bazarowa" nie użyłem jako pejoratywu. To po prostu dobra definicja pewnego, trudno definiowalnego, ale chodliwego poczucia estetyki. Nie ukrywam jednak, że nie potrafię się z nim oswoić.
P.S. Mówiłem we własnym imieniu. Globego wrażenia z klubowego testu CX-5 możesz przeczytać tutaj: http://www.mazdaspeed.pl/modele/oferta- ... azdy-cx-5/
the right man in the wrong place...
tery napisał(a):Paweł napisał(a):Szkoda, że Honda musi wsadzać tak stare silniki do nowych aut... Zdaje się, że w najnowszym modelu znów jest ta sama jednostka?
Ty Novy nie przejmuj się " Mazda jest najlepsza, bo jest najlepsza i już..." musisz to w końcu zrozumieć...Zastanawiałem się nad tym jaka będzie następczyni CX-7 i powiem krótko- d... nie urywa.
Dzięki tery

Tekstów prezesa Pawła o trolowaniu nie komentuję bo to teksty zalatujące wypowiedziami nastolatków
Tak trudno zrozumieć że mój wybór CX-5 175km diesel nie był podyktowany żadną pasją dla Mazdy vulgo uwielbieniem tej cudownej marki? Ot po prostu kierowałem się zdrowym rozsądkiem,znudzeniem obecnym autem (inaczej wybrałbym znów Hondę) ,ilością pieniędzy w kieszeni i tu już bardzo ryzykownie bo nikt nie wie jak będzie,są zapewnienia producenta- o niskim spalaniu. A nie cudownością modelu CX-5.Po części też kiepską sytuacją finansową,miało być Q5,RR,BMW lub Mercedes GL ale niestety może za 3 latka..
Riposta może trochę wredna ale ciśnie mi się na myśl porównanie tego forum z forum BMW (kto był to wie
Każdy rozumie że sponsoruje Was Mazda ale na litość Boską zrozumcie że im więcej piszecie samych superlatyw na temat tego auta tym bardziej stajecie się niewiarygodni dla potencjalnych nabywców?Nie kaman czy jak?
Pozdrawiam Wszystkich,no może prócz szp.prezesa KMS.Pa.
- Od: 18 kwi 2012, 18:19
- Auto: Honda CR-V 2008 Elegance,styczeń 2013 (mam nadzieję) CX-5 Black,2,2 diesel 175kM Passion
Prosze przedstaw zatem dorosle znaczenie trollowania, bo na moj rozum dalej nie robisz nic innego.
Co do dobrych opinii o KE, to widzialem ten samochod z bliska i nie dziwie sie, ze od osob, ktore nim jezdza, zbiera zewszad slowa uznania. Na tym forum wcale nie jest traktowany z klapkami na oczach, bo wielokrotnie zostaly wymienione w formie pytan i relacji wszelkie zarzuty, ktore na tym etapie mozna zglosic... Chyba, ze obiektywizm mialby polegac na calkowitej zgodzie z twoim zdaniem – zreszta zadnym konkretnym, ktore wyrobiles sobie zanim wsiadles do auta.
Co do dobrych opinii o KE, to widzialem ten samochod z bliska i nie dziwie sie, ze od osob, ktore nim jezdza, zbiera zewszad slowa uznania. Na tym forum wcale nie jest traktowany z klapkami na oczach, bo wielokrotnie zostaly wymienione w formie pytan i relacji wszelkie zarzuty, ktore na tym etapie mozna zglosic... Chyba, ze obiektywizm mialby polegac na calkowitej zgodzie z twoim zdaniem – zreszta zadnym konkretnym, ktore wyrobiles sobie zanim wsiadles do auta.
the right man in the wrong place...
Novy napisał(a):Tekstów prezesa Pawła o trolowaniu nie komentuję bo to teksty zalatujące wypowiedziami nastolatków![]()
Takich wypowiedzi tu nie będziemy tolerować i za to jest nagroda.
Novy napisał(a):Każdy rozumie że sponsoruje Was Mazda ale na litość Boską zrozumcie że im więcej piszecie samych superlatyw na temat tego auta tym bardziej stajecie się niewiarygodni dla potencjalnych nabywców?
Mazda nie sponsoruje klubu w formie utrzymania go ,klub utrzymuje się sam ,wiedział byś o tym wystarczy żebyś czytał również inne działy.
A Mazda oraz MMP tu często obrywa bardziej niż w innych mediach.
Novy napisał(a):Robienie z wątku nowego z wybranymi wypowiedziami....reszta do kosza...oj nie ładnie![]()
Jak byś nie zauważył to przypomnę tobie ze;
"Trwają prace remontowo porządkowe ,wszystkie posty są przenoszone do przynależnych sobie działów żeby wszystko było czytelne.
Proszę o wyrozumiałość,w ciągu tygodnia powinno być już wszystko jak trzeba"
Było parę postów wyżej i gwarantuje Tobie ze nie zniknie żaden post tylko trafi do odpowiedniego tematu w KE,tak nawet te negatywne a związane jet to z rozwojem działu KE,przejrzystością , żeby nie tworzyć wielu postów na temat który już był.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Draconian napisał(a):Witam,
Mój sprzedawca nadal mnie utwierdza w przekonaniu, że moja Mazda będzie gotowa do odbioru 20 września. Zamawiałem w drugim tygodniu maja. Poczekamy, zobaczymy.
Witam ponownie,
Niespodzianka. Auto dojechało do dilera 29 sierpnia, tak więc od zamówienia czekałem dokładnie 3 miesiące i 3 tygodnie.
- Od: 24 maja 2012, 04:28
- Auto: CX-5 Sky Passion 6AT
Kupiłem CX5 bo ... musiałem coś kupić i nie mogłem długo czekać. Podszedłem do procesu bez emocji. Ost 5 lat jeździłem Hondą Civic 1,8; 140KM (od nowości) i żeby nie to, że obecny CRV schodzi z rynku mój wybór byłby jeden. Do Hondy nie miałem NIGDY żadnych zastrzeżeń (a nie obchodziłem się z nią pieszczotliwie). A tak trafiło na MAzdę bo... nawet ładna 
O jej wrodzonych wadach już pisałem (lustra zew., maska przednia). Oczywiście ASO nabrało wody w usta (nota bene przerażający poziom kompetencji i profesjonalizmu – Wawa, Górczewska). Kontaktowałem się z importerem, który stwierdził , że 'wady w moim samochodzie są rzadkością i muszą się skonsultować z producentem'. Śmiech mnie ogarania, bo rynek trąbi o tych wadach, a importer widać żyje w innej rzeczywistości. Dziś myłem auto ręcznie(!) i okazuje się , że przednia maska, nie dość , że wiotka jak papier to jeszcze wadliwie pomalowana (kilka kropek lakieru wielkości połowy główki od szpilki). Dodatkowo , w trasie, zaczyna skrzypieć fotel kierowcy?! A może on jest przewidziany dla użytkowników do 90 kg masy, albo podczas jazdy nie wolno się w nim kręcić!? A może to nowy system MAzdy, żeby kierowca nie zasnął podczas jazdy
Nie wiem, jeszcze nie doczytałem w instrukcji
Wiem , czepiam się, zamiast czerpać radość z posiadania MAzdy, ale od auta za tą cenę oczekiwałem 'odpowiedniego poziomu'.
Generalnie, ten samochód, prócz marketingowego bełkotu (skyactiv , kodo , etc) niczym nie powala. Przestaję wierzyć w te wszystkie 'redakcyjne testy', gdzie Mazda cx5 błyszy na tle konkurencji. Silnik benzyna za słaby na tą gablotę (wiem, wiem, dzięki temu oszczędny). Parę elektronicznych bajerów chyba niewartych tej ceny.
Podsumowując, produkcja aut nie nadąża (a może znów chwyt marketingowy?!), logistyka dostaw nie nadąża, ASO nie nadąża.... Przestaje mnie dziwić , że Mazda słabo sobie radzi na rynku.
O jej wrodzonych wadach już pisałem (lustra zew., maska przednia). Oczywiście ASO nabrało wody w usta (nota bene przerażający poziom kompetencji i profesjonalizmu – Wawa, Górczewska). Kontaktowałem się z importerem, który stwierdził , że 'wady w moim samochodzie są rzadkością i muszą się skonsultować z producentem'. Śmiech mnie ogarania, bo rynek trąbi o tych wadach, a importer widać żyje w innej rzeczywistości. Dziś myłem auto ręcznie(!) i okazuje się , że przednia maska, nie dość , że wiotka jak papier to jeszcze wadliwie pomalowana (kilka kropek lakieru wielkości połowy główki od szpilki). Dodatkowo , w trasie, zaczyna skrzypieć fotel kierowcy?! A może on jest przewidziany dla użytkowników do 90 kg masy, albo podczas jazdy nie wolno się w nim kręcić!? A może to nowy system MAzdy, żeby kierowca nie zasnął podczas jazdy
Wiem , czepiam się, zamiast czerpać radość z posiadania MAzdy, ale od auta za tą cenę oczekiwałem 'odpowiedniego poziomu'.
Generalnie, ten samochód, prócz marketingowego bełkotu (skyactiv , kodo , etc) niczym nie powala. Przestaję wierzyć w te wszystkie 'redakcyjne testy', gdzie Mazda cx5 błyszy na tle konkurencji. Silnik benzyna za słaby na tą gablotę (wiem, wiem, dzięki temu oszczędny). Parę elektronicznych bajerów chyba niewartych tej ceny.
Podsumowując, produkcja aut nie nadąża (a może znów chwyt marketingowy?!), logistyka dostaw nie nadąża, ASO nie nadąża.... Przestaje mnie dziwić , że Mazda słabo sobie radzi na rynku.
- Od: 14 lip 2012, 00:37
- Auto: czarna perełka cx5 2,0 MT
misza napisał(a):Generalnie, ten samochód, prócz marketingowego bełkotu (skyactiv , kodo , etc) niczym nie powala. Przestaję wierzyć w te wszystkie 'redakcyjne testy', gdzie Mazda cx5 błyszy na tle konkurencji. Silnik benzyna za słaby na tą gablotę (wiem, wiem, dzięki temu oszczędny). Parę elektronicznych bajerów chyba niewartych tej ceny.
misza,takich subiektywnych odczuć,przynajmniej ja ,oczekuję.O marketingowym bełkocie pisałem już 2 miesiące temu,pisałem też że im więcej użytkowników tego auta tym więcej będzie niezadowolonych bo to po prostu logiczne..Mazda zapłaciła mnóstwo kasy za ten marketingowy bełkot.Zapłaciła za to by zrobił swoje,i ...zrobił.Co do Hondy CRV i Mazdy CX-5 to póki co wszelkie "za" na korzyść Mazdy są niedorzeczne i nie czas na nie.Odrobinę na to za wcześnie,życzę teamowi Mazdy CX-5 by zapracował sobie na taką opinię jaką ma CRV na świecie ale to długa droga.
Silnik benzynowy do tej konstrukcji jest nieporozumieniem,i tu pełna zgoda.O ile elastyczność V-TEC-ka Hondy pozwala obytemu użytkownikowi tej jednostki na fajną i pełną frajdy jazdę to Skyactiv Mazdy ma z tym kłopot..Nie wiem jak z manualną skrzynią ale z automatem tak IMHO jest właśnie.
Zaczynam się cieszyć że moja droga do odbioru tego auta jest jeszcze długa,bo być może nie odbiorę go wcale.I choć Hondę kupiłem "od ręki" i bez zbyt długich zastanowień to w przypadku Mazdy zadecydował los i może tak miało być.
Te kropki na lakierze miałem też w Hondzie,zareklamowałem.Niestety po oględzinach serwisu próbowano mi wmówić że auto stało pod drzewami i jest to nalot itd..Opisałem sprawę na forum Hondy i sprawa trafiła do dystrybutora Honda Polska.Jak się okazało był to nalot na klarze lakieru który został spolerowany i usunięty z maski.Kosztowało to wiele zachodu ale się udało i zrobiono to na ich koszt.
Więc walcz do końca i pamiętaj przy przeglądach o ekspertyzie stanu lakieru,w Hondzie kosztowało to 50pln przy każdym przeglądzie.
Zaczynam bać się tego auta.Ktoś napisał powyżej że warto odczekać z pół roku przed zakupem tak nowej konstrukcji,miał 100% racji.Skyactiv w benzynie może się okazać dużym niewypałem,samo to że pali litr czy pół mniej benzyny to za mało by uznać te jednostkę za cud techniki
Diesla nie ma póki co na rynku w Polsce,więc czekam na relacje użytkowników za granicą,są niezłe ale i na starcie z benzyną było podobnie..Może czas się zastanowić i znów ponegocjować w salonie BMW X3 ?
W styczniu zaczynają wyprzedaże i za 160k (tyle bez mała zapłacę za Cx-5) będzie można wyrwać juz fajną wersję może nie z tyloma bajerami ale konstrukcja już sprawdzona...Nie wiem.Pozdrawiam.
- Od: 18 kwi 2012, 18:19
- Auto: Honda CR-V 2008 Elegance,styczeń 2013 (mam nadzieję) CX-5 Black,2,2 diesel 175kM Passion