Nowy taryfikator na wykroczenia drogowe

Pogaduchy motoryzacyjne.

Czy stosujesz się do przepisów?

Tak, stosuję się bezwarunkowo, to nie utrudnia ani nie wydłuża podróży
3
4%
Staram się ale łapię się na błędach, czasem coś przeoczę nieumyślnie
46
59%
Nie zwracam uwagi na oznakowanie, uważam, że jeżdżę płynnie i nie utrudniam ruchu
19
24%
Przepisy mnie nie dotyczą, mam CB, jeżdżę bezbłędnie, niech inni się uczą
3
4%
Mów mi pirat drogowy, szybkość mam we krwi, ograniczenia mnie nie dotyczą, a frajerów zostawiam za sobą
7
9%

Liczba głosów : 78

Postprzez PARTYBOY » 1 gru 2008, 19:19

Devo_Y napisał(a):gratuluję wszechdoświadczenia i wynikającego z niego poczucia własnej wartości

moje poczucie wartości wynika nie z wszechstronnego doświadczenia ale właśnie z kulturalnego zachowania na drodze, przeciwnie do Ciebie i nie wiem czym się szczycisz :|
zeusik napisał(a):mam przez to rozumiec, ze Ty jednak w KAZDEjmiejscowosci zwalniasz do przepisowych 50ciu, a ciagnik na podwojnej ciagles wyprzedzasz za 3kilometry?

nie jeździsz ze mną, a wiesz :] Pisałem już kogo można spytać o mój styl jazdy. Linia ciągła dla mnie to jak krawężnik ale tylko dlatego płaska bo w Polsce cała banda idiotów by rozbijała auta przy próbie wyprzedzania na zakazie. Mnie nie zbawi 2 minuty dłużej za kierownicą jak nie mam jak wyprzedzić ciągnika. Potrafię z tym żyć.
magicadm napisał(a):W naszym kraju nadal normą jest pogarda dla innych

a zamiast głupiej krytyki poprawnego zachowania
Yooziu napisał(a):poprawianie swiata najlepiej zaczynac od siebie

Dudson napisał(a):A to chyba jesteś jedyna w Warszawie

magicadm napisał(a):No to ja jestem ten "drugi"

i oby tak dalej <spoko>

magicadm napisał(a):Dudson napisał:
bo stosujac się bezwarunkowo do przepisów masz zagwarantowane, że do celu dotrzesz o wiele później.

Dudson napisał(a):magicadm napisał:
Taaa całe 10-15 minut w 2-godzinnej trasie.
myślę, że troche więcej ...

Zrobiłem eksperyment 2 lata temu na trasie Włocławek-Leszno, 230km. Dużo ograniczeń, kręta trasa.
Przy szaleńczej jeździe i gnaniu na złamanie karku trasa zajmuje mi zaledwie 10 minut krócej niż przy jeździe spokojnej zgodnej z przepisami. Dodatkowo dochodzi zwiększone niebezpieczeństwo, spalanie i ryzyko otrzymania mandatu.
Proszę, mówcie o rzeczach, o których macie wiedzę praktyczną ;)
Forumowicz

Od: 14 paź 2007, 19:09
Auto: był FORD PROBE 2 2.0 16V HIGHLIGHT

jest FORD PROBE 2 2,5 v6 GT

jest MAZDA 3 2.0 MZR 2010 USA

Postprzez zeusik » 1 gru 2008, 19:26

nie jeździsz ze mną, a wiesz Pisałem już kogo można spytać o mój styl jazdy. Linia ciągła dla mnie to jak krawężnik ale tylko dlatego płaska bo w Polsce cała banda idiotów by rozbijała auta przy próbie wyprzedzania na zakazie. Mnie nie zbawi 2 minuty dłużej za kierownicą jak nie mam jak wyprzedzić ciągnika. Potrafię z tym żyć.

Widocznie bardzo malo jezdzisz jesli w takich sytuacjach nie potrafisz sie zmobilizowac i nie utrudniac ruchu.
Smiem powiedziec, ze powodujesz wieksze zagrozenie poniewaz wolne z naprzeciwka i pojazd wolnobiezny to oczekiwanie az pierwszy zacznie wyprzedzac. Bez decyzji robi to zwykle ostatni nerwowy i zaczyna sie wpychanie w kolumne i zlosc. I nie mowie tu o podwojnych ciaglych przed wzniesieniem, wiele jest miejsc gdzie podwojne ciagle pozwalaja dostrzec z daleka inne pojazdy wlaczajace sie do ruchu lub jadace z przeciwka.

Cale szczescie, ze nie mam okazji jezdzic za Toba, bo bym od tego zwalniania i przyspieszania jajo zniosl. Bo o taka szczegolnie jazde mi chodzi. 90->50->90. I ty mowisz tu o zmniejszonym spalaniu?

Dziekuje za dyskusje,odezwij sie jak przejedziesz wiecej km
Obrazek
Forumowicz

Od: 28 sie 2007, 22:34
Auto: 323f 96' :)

Postprzez Adaś » 1 gru 2008, 19:32

PARTYBOY napisał(a):Ja nie łamię przepisów i mnie ten taryfikator zwyczajnie nie dotyczy.

PARTYBOY napisał(a):Też niedawno przygotowałem się na baty od AUDI A6 2,5 w Dieslu. W końcu ma około 170-180 koników. Widziałem jak się podnieca na odejście ze świateł i wystartowaliśmy ale mi nie uciekł. Przyznaję, że się napociłem ale nie odszedł ode mnie na metr na dystansie ok 500m, na rondzie pojechaliśmy w róźnych kierunkach

I oczywiście ścigaliście się do 50km/h ?
Forumowicz

Od: 8 paź 2004, 16:11
Auto: 323F BA Japan Muscle V6

Postprzez qlesh » 1 gru 2008, 19:44

PARTYBOY napisał(a):Mnie nie zbawi 2 minuty dłużej za kierownicą jak nie mam jak wyprzedzić ciągnika. Potrafię z tym żyć.

Zrób lepiej ankietę czy ktoś potrafi z tym żyć. Wyniki mogą być powalające.. :|

zeusik napisał(a):Smiem powiedziec, ze powodujesz wieksze zagrozenie poniewaz wolne z naprzeciwka i pojazd wolnobiezny to oczekiwanie az pierwszy zacznie wyprzedzac. Bez decyzji robi to zwykle ostatni nerwowy i zaczyna sie wpychanie w kolumne i zlosc

Pytanie:
Czy kierowca jadący przepisowo ma się dostosować do kolumny jadącej szybciej? (droga jednopasmowa z poboczem)
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...Obrazek
Forumowicz

Od: 10 lut 2005, 03:28
Auto: matyczna ośmiobiegowa

Postprzez PARTYBOY » 1 gru 2008, 19:45

Adaś napisał(a):I oczywiście ścigaliście się do 50km/h ?

i oczywiście wyobraź sobie, że nie wszystkie ulice mają ograniczenie do 50km/h :]
Nisko cenisz swój czas jeśli poświęciłeś go aby odszukać taką pierdołę hahaha
zeusik napisał(a):Dziekuje za dyskusje

Cieszę się, że już podziękowałeś za dyskusję z korzyścią dla jej poziomu <spoko>
Forumowicz

Postprzez Adaś » 1 gru 2008, 20:01

PARTYBOY napisał(a):Nisko cenisz swój czas jeśli poświęciłeś go aby odszukać taką pierdołę

2 kliknięcia – wystarczy umieć korzystać z opcji Szukaj <lol>

Oraz nie znam drogi, która przed rondem ma ograniczenie więcej jak 50km/h.
Forumowicz

Postprzez zeusik » 1 gru 2008, 20:04

No i te 500metrów. Moja Z5 ma po takim dystansie 8 dyszek, a takie audi?
Obrazek
Forumowicz

Postprzez PARTYBOY » 1 gru 2008, 20:11

Więc jednak nie skończyłeś
Adaś napisał(a):Oraz nie znam drogi, która przed rondem ma ograniczenie więcej jak 50km/h

no to rzeczywiście nie mam takiego doświadczenia jak ty
zeusik napisał(a):No i te 500metrów. Moja Z5 ma po takim dystansie 8 dyszek, a takie audi?

więc jednak nie podziękowałeś – widzę tu pewną niekonsekwencję hahaha
Forumowicz

Postprzez zeusik » 1 gru 2008, 20:13

więc jednak nie podziękowałeś – widzę tu pewną niekonsekwencję

i tak jestes takim samym piratem drogowym jak my.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Hazu » 1 gru 2008, 20:14

I bardzo dobrze że zostały zaostrzone przepisy w końcu może takich piratów jak PARTYBOY dotkną trochę po kieszeni.
:P
Forumowicz

Od: 17 paź 2005, 21:11
Auto: Były: CA/KF, CA/KL, BA/BP, BA/KF
Jest:
MPV ll FS 2000r.
RX8 2004r.

Postprzez Bartg » 1 gru 2008, 20:15

Widocznie bardzo malo jezdzisz jesli w takich sytuacjach nie potrafisz sie zmobilizowac i nie utrudniac ruchu.
Smiem powiedziec, ze powodujesz wieksze zagrozenie poniewaz wolne z naprzeciwka i pojazd wolnobiezny to oczekiwanie az pierwszy zacznie wyprzedzac. Bez decyzji robi to zwykle ostatni nerwowy i zaczyna sie wpychanie w kolumne i zlosc. I nie mowie tu o podwojnych ciaglych przed wzniesieniem, wiele jest miejsc gdzie podwojne ciagle pozwalaja dostrzec z daleka inne pojazdy wlaczajace sie do ruchu lub jadace z przeciwka.

Cale szczescie, ze nie mam okazji jezdzic za Toba, bo bym od tego zwalniania i przyspieszania jajo zniosl. Bo o taka szczegolnie jazde mi chodzi. 90->50->90. I ty mowisz tu o zmniejszonym spalaniu?

To jest powszechne u nas, ze raz czy drugi zlamiemy linie ciagla czy ograniczenie ew. wepchniemy sie przed kogos to sie nic nie stanie, gorzej ze ludziom wchodzi to w nawyk. Co do tras to Partyboy ma racje, jedyna sytuacja gdzie mozesz zyskac wiecej czasu gnajac na zlamanie karku to autostrada, ale za wiele tras sie u nas autostrada nie zrobi. Wystarczy spojrzec w miescie, ostatnio widzialem idiote jadacego srodkiem ulicy po ciaglych liniach i pasach do skretu z naprzeciwka ( z3 cabrio dach w dol 11 stopni na zewnatrz ) przez jakies 1.5 km i w centrum miasta byl przede mna 2 samochody -_
Moderator
CUP 2011 miejsce 3

Od: 23 sty 2008, 22:25
Auto: Volvo V50 2.4 '04
EX Premacy FS Sportive '02
EX 323 CBA Z5 '98

Postprzez Hazu » 1 gru 2008, 20:16

malutka napisał(a):wnerwia mnie ogólny brak kultury, chamskie nie wpuszczanie

no mnie też wnerwia jak stoi sznurek samochodów do skrętu a tu taki cwaniak na pasie do jazdy prosto stoi i tamuje ruch aby się wepchać.
Forumowicz

Od: 17 paź 2005, 21:11
Auto: Były: CA/KF, CA/KL, BA/BP, BA/KF
Jest:
MPV ll FS 2000r.
RX8 2004r.

Postprzez Dudson » 1 gru 2008, 20:25

PARTYBOY napisał(a):Zrobiłem eksperyment 2 lata temu na trasie Włocławek-Leszno, 230km. Dużo ograniczeń, kręta trasa.
Przy szaleńczej jeździe i gnaniu na złamanie karku trasa zajmuje mi zaledwie 10 minut krócej niż przy jeździe spokojnej zgodnej z przepisami. Dodatkowo dochodzi zwiększone niebezpieczeństwo, spalanie i ryzyko otrzymania mandatu.
Proszę, mówcie o rzeczach, o których macie wiedzę praktyczną

Kolego z całym szacunkeim ale na takiej trasie 230 km to Ty chyba ten eksperyment przeprowadzałeś jadąc Kamazem i raz dawałeś w palnik <lol> a raz jechałeś przepisowo.
Ja na krótkiej trasie 65 km Izbica – Lublin też próbowałem porównać. Jadąc zgodnie z przepisami, zajmuje mi to jakieś 40-45 minut, a jeżeli się śpiesze, a warunki na to pozwalają, to uda się i w 20-25 minut, kwestia tylko zaryzykowania. Dodam, że trasa ta jest względnie prosta, a 30 kilometrowy odcinek jest to droga z dwoma pasmi ruchu przedzielona pasem zieleni i barierkami, gdzie utrzymanie predkości 150-160 km/h nie stanowi najmniejszego problemu, ale jest chyba z 10 razy ograniczenie do 70 km/h. I prosze Cię nie mów, że jeżeli ja nie będe zwalniał na tych ograniczeniach, a Ty zwolnisz do 70 to jadąc nadal przepisowo czyli max na tej drodze chyba 100, będziesz wstanie jeszcze mnie dogonić hahaha
I prosze nie próbuj mi wytłumaczyć, że jadac zgodnie z przepisami czas przejazdu pozstanie taki sam.
PARTYBOY napisał(a):Mnie nie zbawi 2 minuty dłużej za kierownicą jak nie mam jak wyprzedzić ciągnika.

O to chodzi, że masz jak tylko nie możesz przeskoczyć przez krawężnik :D

qlesh napisał(a):Pytanie:
Czy kierowca jadący przepisowo ma się dostosować do kolumny jadącej szybciej? (droga jednopasmowa z poboczem)

Jeżeli jedzie przepisowo to nie ma żadanego obowiązku... to chyba jest oczywiste, nawet nie ma obowiązku zjeżdżania na pobocze, poprostu sobie jedzie, a jak się komuś śpieszy to niech wyprzedza.
<<<<Nie ma ludzi niezastąpionych... ... ale są niezastąpione samochody!!:)>>>>
Obrazek
Forumowicz

Od: 21 gru 2005, 12:50
Auto: 323F BA KF ;)

Postprzez zeusik » 1 gru 2008, 20:27

Jeżeli jedzie przepisowo to nie ma żadanego obowiązku... to chyba jest oczywiste, nawet nie ma obowiązku zjeżdżania na pobocze, poprostu sobie jedzie, a jak się komuś śpieszy to niech wyprzedza.

a jak skomentujesz kogos kto jedzie kolo srodkowej linii i zalozmy 80km/h na drodze z utwardzonym poboczem
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Bartg » 1 gru 2008, 20:29

chamskie niewpuszczanie, a wpusczanie kogos przez 2 ciagle linie z pasa na wprost zeby mogl skrecic bez kolejki to roznica, nie ma to nic wspolnego z jazda na suwak.
Dudson nie mowimy tu o jezdzie przez 100 km non stop 150+ po drodze ekspresowej a jazda przepisowa po zwyklej trasie, wiadomo ze na ekspresowej/autostradzie kazdy wali ile wlezie, ale na normalnej polskiej trasie taka jazda nie jest mozliwa ( chyba ze wyprzedasz na 17tego na czolowke non stop ) i podczas takiej jazdy zyski sa niewielkie i zwykle zamykaja sie w 15-20 minutach.
Moderator
CUP 2011 miejsce 3

EX 323 CBA Z5 '98

Postprzez Dudson » 1 gru 2008, 20:33

Jeżeli jest to ograniczenie do 80 km/h, to ok. Jeżeli jest 90 km/h to nie ładnie z jego strony, i jeżeli warunki pogodowe, widocznośc etc. na to pozwlają to powinien odkleić się od środka jezdni i przepuścić jadących szybciej. Powinien w ramach kulturalnego zachowania, ale nie musi może jechać nawet i 40 km/h nikt mu tego nie zabroni, no chyba, że trafi się jakiś rozgarnięty funkcjonarisz i da mandat za utrudnianie ruchu.
Bartg napisał(a):Dudson nie mowimy tu o jezdzie przez 100 km non stop 150+ po drodze ekspresowej a jazda przepisowa po zwyklej trasie,

przykład, który podałem nie jest to droga ekspresowa. Dla mnie jest to zwykła trasa, którą pokonuje dośc często.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Bartg » 1 gru 2008, 20:37

Okej ale na 65 km 30 masz 2 pasy ruchu gdzie mozesz wzglednie bezpiecznie prawie 50% trasy przejehac 150+.
Moderator
CUP 2011 miejsce 3

EX 323 CBA Z5 '98

Postprzez Dudson » 1 gru 2008, 20:41

tak oczywiście, tylko 20 km na tych 30 km to jest ograniczenie do 70 km/h, i właśnie ten przepis najczęściej się łamie na tej drodze.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Bartg » 1 gru 2008, 20:47

Zgadza sie, ale wiadomo ze na krotkiej trasie jeszcze w czesci majac 2 pasy nadrobi sie wiecej niz na dlugiej trasie po zwyklej drodze krajowej.
Moderator
CUP 2011 miejsce 3

EX 323 CBA Z5 '98

Postprzez Adaś » 1 gru 2008, 20:57

zeusik napisał(a):Moja Z5 ma po takim dystansie 8 dyszek

Ford z FSem pod maską miał ok 140-150km/h
Forumowicz