Oczywiście nie miałem zamiaru nikogo obrażać!
Jeśli, ktoś tak się poczuł to wielkie PRZEPROSINY!!
Powinienem napisać:
...a nową wersję w benzynie zamówią jedynie fani tradycyjnych rozwiązań opartych o dobrze zaprojektowane silniki benzynowe lub osoby, które nie miały okazji porównać obu silników.
Co do sedna moim celem było zwrócenie uwagi na właśnie tą wypowiedź, dlatego, że to auto naprawdę jedzie. Jak już pisałem nie jestem w stanie porównać osiągów z DISI, ale ja czekałem na swoje auto 2 miesiące i powiem szczerze, że nie znalazłem w tym czasie rzeczowego testu, a te które czytałem były często sprzeczne.
Np. w Australii pisali o nim dobrze, jedynie wytknęli, że nie ma klimy z tyłu (cu u nas raczej nie ma aż takiego znaczenia), dziennikarze (np. Horodecki) z testów w Alpach pisali, że np. brakuje dołu.
No i z tym dołem okazało się, że jak przełączę na bieg szósty, przy 100 km.h, to silnik ma niecałe 1,5 obrotów, co wydaje mi się, że dużo za nisko. A autor narzekał, że mu wtedy "zwalnia" pod górę.
Ogólnie w żadnym teście nie znalazłem zdania: "silnik jest bardzo elastyczny, cichy i oszczędny – po prostu super". Chcę przekazać tą nowinę wszystkim którzy rozważają zakup tego samochodu – kupujcie tego diesla!
Co do pomiarów, chętnie zmierzę elastyczność – według metody, którą podał domin1979. Jeśli nie uda mi się zainstalować tego progamiku, to zmierzę według licznika.
MDO, jeśli chodzi o twoje uwagi, to mi maksymalnie pokazał chwilowe zużycie 70 l/100km (siedemdziesiąt).
Nie wiem czy ma jakieś blokady, czy nie, natomiast zauważyłem, że ciągnie dobrze od niecałych 2000obr do około niecałych 5000obr, czyli dosyć krótko. Nie mierzyłem przyśpieszenia do setki, może zrobię to dziś.