Zielony listek

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Puhcio » 28 lut 2006, 17:14

ADi napisał(a):apropo pożyczonych samochodów...

Obowiązek poruszania się pojazdem z zielonym listkiem ma dotyczyć wszystkich kierowców przez sześć miesięcy od uzyskania prawa jazdy. Obejmować ma on również osoby poruszające się nie swoimi samochodami (czyli np. pożyczonymi od rodziców czy kolegi).

Ale jak mnie zmuszą do naklejenia tego na cudzym samochodzie ?!

Ps. Kurna, zrobiliby takie prawo jazy z listkiem od 17 lat. Jak to wprowadzą to nie dość, że będę musiał czekać na 'prawko' jeszce ponad rok, to jeszcze nawet 90 km/h na autostradzie nie będę mógł jechać. O – a może zakaz poruszania się po autostradach wprowadzą ? <jelen>
Pozdrawiam,
Paweł
Forumowicz

Od: 16 sty 2005, 17:08
Auto: Volvo S70 2.5 A/T LPG

Postprzez bajer0 » 28 lut 2006, 17:16

mandatem ?
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
Forumowicz

Od: 26 sie 2004, 13:11
Auto: 626 GF FS `98

Postprzez polnik@studio » 28 lut 2006, 17:27

to jeszcze nawet 90 km/h na autostradzie nie będę mógł jechać

to jednak nie jest złe. Mało który "świerzy" kierowca ma dobrze opanowany samochód, żeby mógł jeździć z większymi prędkościami. Szczególnie, że nawet "starsi" kierowcy czasami nie mają takiego opanowania.
[url=http://www.polnik-studio.pl/]systemy informatyczne[/url] || [url=http://www.athleticshop.com.pl/]sprzęt fitness[/url] || [url=http://www.trampoliny.com.pl.pl/]trampoliny[/url] || [url=http://www.ogrodowe-meble.pl/]meble ogrodowe[/url]
Forumowicz

Od: 18 lis 2003, 16:31
Auto: Kia pro cee'd/ Toyota Starlet

Postprzez Puhcio » 28 lut 2006, 17:33

Tak ja wcześniej pisałem – pomysł jest dobry, ale ...

1) Osobiście byłbym za lepszym szkoleniem, niż wprowadzaniem ograniczeń.

2) Listek jest mało widoczny, i złapanie (wypatrzenie) przez policje takiego samochodu (kierowcy) grniczy z cudem, jedynie podczas kontroli – więc ryzyko wykrycia tego jest znikowe = wszyscy będą jeździć szybciej.

3) Idiotyczny pomysł z listkiem i naklejaniem go na cudze samochody :|

Co do reszty – 3 mandaty, powtórny egzamin nie mam zastrzeżeń. Uważam to za dobry pomysł ...
Pozdrawiam,
Paweł
Forumowicz

Postprzez b2 » 28 lut 2006, 18:00

Puhcio napisał(a):1) Osobiście byłbym za lepszym szkoleniem, niż wprowadzaniem ograniczeń.

nie zgadzam się, żadne szkolenie nie otrzaska z prowadzenia auta jak prawdziwy ruch uliczny, autem które nie ma L na dachu i bez instruktora u boku, który ma wiecznie nogę na hamulcu.
Forumowicz

Od: 1 lut 2004, 17:33
Auto: 08 GH 2.5 Dynamic Sport

Postprzez Puhcio » 28 lut 2006, 18:03

Macie troche więcej wiedzy praktycznej niż ja, więc spierać się nie będę ;)

Chodziło mi bardziej o to, iż pewnie będzie to jeden z kolejnych 'martwych przepisów' trudnych do wyegzekwowania. Kto będzie chciał jeździć szybko, i tak nie będzie tego respektował ... :)
Pozdrawiam,
Paweł
Forumowicz

Postprzez b2 » 28 lut 2006, 18:10

Chodziło mi bardziej o to, iż pewnie będzie to jeden z kolejnych 'martwych przepisów' trudnych do wyegzekwowania. Kto będzie chciał jeździć szybko, i tak nie będzie tego respektował ...

2) Listek jest mało widoczny, i złapanie (wypatrzenie) przez policje takiego samochodu (kierowcy) grniczy z cudem, jedynie podczas kontroli – więc ryzyko wykrycia tego jest znikowe = wszyscy będą jeździć szybciej.

na takiej samej zasadzie możesz podważyć sens jakiegokolwiek innego ograniczenia nakładanego na kierujących. po co mam nie pić i prowadzić, skoro "ryzyko wykrycia tego jest znikome" – jedynie gdy trafi mnie kontrola (zakładam, że nie jadę wężem).
po co mam nie zatrzymywać się na zakazie, skoro "ryzyko wykrycia tego jest znikome" – jedynie gdy będzie przechodził/przejeżdżał patrol, itp.

na moje zielony listek jest przewidziany bardziej jako wskazówka dla innych uzytkowników dróg – uwaga, jedzie freshman, zasada ograniczonego zaufania x 10. taka jest imho jego wymowa.
zaś w stosunku do młodych kierujących będzie jedynie dodatkową przesłanką zwiększającą sankcję, w razie złapania na gorącym uczynku.
Zauważ, że w istocie nie jest policji potrzebny zielony listek na aucie, by sprawdzić, od kiedy masz prawko. masz przecież to wyraźnie wybite na dokumencie.
Forumowicz

Postprzez Puhcio » 28 lut 2006, 18:20

b2 napisał(a):na takiej samej zasadzie możesz podważyć sens jakiegokolwiek innego ograniczenia nakładanego na kierujących. po co mam nie pić i prowadzić, skoro "ryzyko wykrycia tego jest znikome" – jedynie gdy trafi mnie kontrola

Dlatego tyle osób jeździ po pijaku ;)

b2 napisał(a):na moje zielony listek jest przewidziany bardziej jako wskazówka dla innych uzytkowników dróg – uwaga, jedzie freshman, zasada ograniczonego zaufania x 10. taka jest imho jego wymowa.

Znając poziom kultury na drogach, zamiast pozytywnego skutku odniesie to dokładnie odwrotny.

b2 napisał(a):Zauważ, że w istocie nie jest policji potrzebny zielony listek na aucie, by sprawdzić, od kiedy masz prawko. masz przecież to wyraźnie wybite na dokumencie.

Racja. Więc i tak wszyscy bedą śmigać tyle i teoretycznie można np. zgodnie z przepisami, bo ryzyko, ze Cie ktos złapie jest za małe .. a w razie czego bedzie sie potem martwił.

Dla informacji – to nie jest mój pogląd, i nie zamierzam łamać przepisów. Mówie jak to zapewne będzie wyglądać z perspektywy 'nowego posiadacza prawa jazdy'.

Pół roku – czas relatywnie niedługi, a może nauczy pokory ... kto wie. W każdym razie reaguje nerwowo na każdy krok ograniczania mojej wolności, nawet, gdy ma ono jakiś wyższy cel. :D
Pozdrawiam,
Paweł
Forumowicz

Postprzez Loczek » 28 lut 2006, 18:31

No ja mam juz prawko od około pół roku i tak sobie teraz mysle że jakie kolwiek ograniczenie nawet takie że przez jakis czas jezdzi sie kims obok to nie jest zła sprawa bo wiem jak sam pier reagowałem jak dorwałem auto. Może inny sposób ale nie opcja zielonego listka bo to jest według mnie bezsensowne. wogole dzisiaj sie wnerwiłem jak jechałem do szkoły i według nowych zasad instruktor ucyzł parkowac kogoś na jazedni ruwnolegle i stałem autem 10 bo ten ktos sie nie mógł wyrobic i doszedłem do wniosku że owiele lepszym rozwiązaniem było by zakupienie przez szkoły jazdy starych samochodów przewiezenie ich lawetami na plac manewrowy i poustawianie zamiast pachołków a nie na drodze dobra po pierdyknołem wypowiedz.

Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 31 sty 2006, 17:30
Auto: Bezawaryjne i Niebite

Postprzez b2 » 28 lut 2006, 18:50

Loczek napisał(a):Może inny sposób ale nie opcja zielonego listka bo to jest według mnie bezsensowne.

wiesz, jak ktoś ma siano zamiast mózgu, to nie pomoże mu nawet 500 zielonych listków na aucie. ale może pomoże osobom trzecim, które te listki w porę zauważą.

Loczek napisał(a): doszedłem do wniosku że owiele lepszym rozwiązaniem było by zakupienie przez szkoły jazdy starych samochodów przewiezenie ich lawetami na plac manewrowy i poustawianie zamiast pachołków

no, to jeszcze to sfinansuj.

Loczek napisał(a): dobra po pierdyknołem wypowiedz.

rzeczywiście, polskiego to chyba Cię w szkole nie uczą, albo źle uczą hahaha
Forumowicz

Postprzez bajer0 » 28 lut 2006, 20:22

Moim zdaniem to dobry pomysl!

Tak naprawde wiekszosc mlodych ludzi CO JESZCZE PRAWKA NIE MA uwaza sie za przyszlych super kierowcow, co jezdza szybciej, lepiej i bezpieczniej niz ich znajomi/rodzina – a prawda jest taka, ze gowno potrafia.... pare razy auto do garazu wstawiali albo jezdzili osiedlowa uliczka a mniemanie o sobie maja tak potezne, ze zachowuja sie jakby egzamin juz w kieszeni mieli :|

I to jest problem! Mam kumpla (20lat) niedawno zrobil prawko – strach z nim jezdzic. A za mlody jezdzil sporo po wiejskich drogach (na wakacjach, na dzialce itp itd)

Zielony listek – tak! Jest to utrudnieniem, ale powinno poprawic sytuacje na drogach :)
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
Forumowicz

Postprzez Loczek » 28 lut 2006, 20:27

b2 napisał(a):no, to jeszcze to sfinansuj.

A co to taki wielkie koczty żeby kupic kilka nawet samych karoserii na kołach. Jeżeli tak to sorki i nic juz nie pisze.
Ostatnio edytowano 28 lut 2006, 20:29 przez Loczek, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 31 sty 2006, 17:30
Auto: Bezawaryjne i Niebite

Postprzez Puhcio » 28 lut 2006, 20:27

Rozumiem, że to była cicha aluzja do mnie :P
Wcale nie uważam się za dobrego kierowcę (jakiego kierowcę btw :P) – umiem z garażu wyjechać <lol> , a swoje umiejetnosci poznam dopiero wtedy, jak zaczne jeździć po drogach w normalnym ruchu, trudnych sytuacjach, jak się nie daj boże rozawlę ....

bajer0 napisał(a):Jest to utrudnieniem, ale powinno poprawic sytuacje na drogach

Szczerze mówiąc wątpie, ale przekonamy się ... moze wtedy powinni znieść zwyżki za wiek, skoro będzie się 'bezpiecznymi kierowcami' <lol> ;)

Wam się udało bez listków :P
Pozdrawiam,
Paweł
Forumowicz

Postprzez bajer0 » 28 lut 2006, 20:35

nie wiem, czy do Ciebie, czy nie. Do kazdej osoby, ktora NIE MA PRAWKA a mowi o sobie, ze "dobrze jezdzi" Jezeli tak robisz to tak – bylo to rowniez do Ciebie.... kazdy z nas to przechodzil. Dostajesz prawko, dostajesz fure (lub kupujesz) jezeli masz jakiegos poloneza 1,5 za ciezko zarobione pieniadze to pol biedy, bo Ci bedzie szkoda docisnac, bedziesz dbal i oszczedzal – jak rodzice kupia Ci scigacza – to bedzie ZUPELENIE INACZEJ. Po 2 – 3- 4 k km kierowca zaczyna miec o sobie zbyt wysokie mniemianie, uwazasz ze rozumy pozjadales, super panujesz nad wozem i wtedy zazwyczaj masz crash testy :P Jak bedziesz mial zielony listek – to inni beda na Ciebie uwazac przy wlaczaniu sie do ruchu, przy wyprzedzaniu itp itd.

P.S. mowie to na podstawie swoich i nie tylko swoich przezyc – chyba 90% ludzi na forum to potwierdzi :]
Kult – Park23
Forumowicz

Postprzez jacobs » 28 lut 2006, 21:20

a bajer0 znowu jeździ po ludziach :P
Niech będą te zielone listki, mogą nawet kosztować 100zł lub 200zł, ale niech wprowadzą prawko od 17 lat!!!!
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Forumowicz

Od: 20 lis 2005, 13:31

Postprzez Puhcio » 28 lut 2006, 21:22

jacobs242 napisał(a):Niech będą te zielone listki, mogą nawet kosztować 100zł lub 200zł, ale niech wprowadzą prawko od 17 lat!

Dokładnie :] hahaha
Pozdrawiam,
Paweł
Forumowicz

Postprzez bajer0 » 28 lut 2006, 21:26

jacobs242 napisał(a):a bajer0 znowu jeździ po ludziach

że co prosze ?
Rozumiem, ze sam nie masz prawka, lub masz od niedawna i poczules sie tym textem dotniety.... :|
Kult – Park23
Forumowicz

Postprzez Puhcio » 28 lut 2006, 21:28

On jest w moim wieku :P
Pozdrawiam,
Paweł
Forumowicz

Postprzez bajer0 » 28 lut 2006, 21:34

no i co :P Ehhh chyba musze przeprosic, bo to pewnie mistrz kierownicy co nie jednym autem jezdzil, nie jedna sytuacje na drodze przezyl, przemiezyl tysiace kilometrow w wielu krajach.... faktycznie, prawko od 17.... a co tam – od 15 roku zycia! A dla mistrzow kierownicy ktorym ojciec/matka/siostra/brat pozwalal parkowac auto – prawko do reki bez egzaminu..... I WLASNIE DLATEGO POWINNI WPROWADZIC TE ZIELONE LISTKI bo dobrze wiedza, ze mentalnosci mlodego, napalonego kierowcy nie zmienia – jedynie moga w jakis sposob go wyroznic w tlumie :) Kumacie o co mi chodzi ?
Kult – Park23
Forumowicz

Postprzez Puhcio » 28 lut 2006, 21:36

Bajerku, a Ty zdawałeś jak miałeś 18 lat czy 17 ? :P
Pozdrawiam,
Paweł
Forumowicz