Nowa Mazda 6, czy Ford Mondeo? + zapytanie o cenę Mazdy

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Tomek79 » 21 lis 2012, 12:35

Panowie, koniecznie pytać o ceny u kilku dealerów, oni również mają swoje "widełki" ceny !! Przecież nie przychodzicie do nich po informację która jest podana na stronie czy w prospekcie, oni mają was przekonać żebyście akurat u nich wzięli to auto a nie u innego. Oczywiście wycieczka do innego miasta może okazać się kosztowna ale może się to opłacić. Dealer który jak papuga dyktuje ceny z katalogu prawdopodobnie ma wykonany plan sprzedaży na 2, 3 miesiące do przodu i nie zabiega o klienta. Natomiast dzwoniąc po dealerach możecie uzyskać informacje np. na temat dostępności kolorów lub ile ew. na "wasz wymarzony" będziecie musieli poczekać i tym argumentem umiejętnie grać z innymi. Oczywiście nie zawsze opłaca się jechać gdzieś daleko bez wcześniejszej rozmowy, przygotowania gruntu pod wizytę, no jakaś zachęta musi być żebyśmy się zdecydowali "taki kawał" świata przejechać...
Co do dylematów Mazda czy Ford.... przed Świętami mają być pierwsze 6-ki w salonach, to raptem miesiąc, może nie należy się tak spieszyć... ?? Fakt na nowy model żadnych promocji nie będzie, ale mogą być na starsze ;P i to większe niż teraz. Pamiętam co czułem jak kiedyś zobaczyłem 3 BL, teraz czuję to samo patrząc na nową 6 tylko że dwa razy mocniej...
A ford to... cóż, MKI było nie do zajechania, 248tkm bez zaprawek – ok. była ruda na tylnych nadkolach ale to było auto z '96r. !! – robiłem tylko części eksploatacyjne jak przeguby, tylne zawieszenie, opony :] Lack się troszkę na masce złuszczył – w odpowiedzi na uderzające kamyczki etc. Auto historia :) ale miła w przeciwieństwie do tych nowych modeli które każdą usterkę/wadę w serwisie mają określoną przez serwisantów jako "fabryczna, to normalne, one wszystkie tak mają ..." Panowie po 3 latach wizyt we wrocławskich serwisach z focusami, c-max'ami – firmowymi – naprawdę nie miałem ochoty słuchać takich rzeczy przy prywatnym samochodzie. A po kontroli podwozia w C-max'ie z serwisantem – na moje życzenie, coś mi nie pasowało w trasie – stwierdzono brak 2 śrub w ramie pośredniej a dwie kolejne można było wykręcić palcami... tu serwisant już chyba bał się powiedzieć "ten model tak ma"
Tak zakończyłem przygodę z fordem, zdaję sobie natomiast sprawę, że mógł to być jednostkowy przypadek.
Ale decyzję to musisz podjąć sam :D
Ja wybieram sprzęty, a Żona kolorki :D
Forumowicz

Od: 4 lis 2010, 19:45
Auto: Mazda 3 2.0 DISI i-stop excl+ HTB – 2010r.
Lada Niva 21214 1.7i – 2012r.

Postprzez Seth » 23 lis 2012, 08:27

ja również stoję prze dylematem z tym, ze dotyczy używanego auta, 2.0 diesel kombi ...
Monedo GHIA 2009/2010 i Mazda 2008/2009 – ceny podobne ok.44.000PLN (ford trochę lepiej wyposażony) , przebieg podobny ( u Mazdy można potwierdzić po VINie w fordzie nie :( )
zastanawiam się jak to się ma (porównanie) do przeglądów rocznych do OC+AC+NW do eksploatacji oraz słyszałem że w Mazdzie GH DPF jest do wycięcia bo nie ma zamienników a nowy to ok. 15.000PLN, tak?
pozdr
Obrazek Obrazek Obrazek
Forumowicz

Od: 25 lut 2007, 14:46
Auto: Xedos 1.6 16V DOHC '96

Postprzez chmooreck » 23 lis 2012, 08:46

Seth napisał(a):słyszałem że w Mazdzie GH DPF jest do wycięcia bo nie ma zamienników a nowy to ok. 15.000PLN, tak?

Źle słyszałeś. DPF nie jest do wycięcia, bo jest przewidziany na całe życie pojazdu. Wystarczy użytkować z głową i lać odpowiedni olej.
W dziale diesel (MZR-CD) zasłużył sobie na osobny wątek – poczytaj.
Forumowicz

Od: 17 maja 2008, 18:37
Auto: M3 BP '19 2.0 180KM
M3 BM '14 2.0 120KM

Postprzez Pioteq25 » 12 gru 2012, 21:01

Ostatnio ujeżdżam służbowe mondeo kombi 2.5T 220km i mimo sentymentu do mazdy, to mondeo ma więcej plusów.
Auto z tym silnikiem to istna rakieta – kombi ma 7,7s do 100km/h
Spalanie średnie na trasie 300km o 9-10L W mieście może dojść do 15L
Mondeo w porównaniu do M6 GH ma lepszej jakości materiały użyte we wnętrzu. Jeździłem GH po przebiegu ok 100tys i mondeo z takim przebiegiem wygląda jak nowe, bez rysujących się plastików i wytartych foteli. Niestety mazda dała ciała z wykończeniem.
Plusem M6 GH jest wygląd z zewnątrz i trochę inny klimat w środku w stylu zoom-zoom :)
Forumowicz

Od: 8 lut 2006, 19:26
Auto: UFO 1.8

Postprzez brii » 6 cze 2013, 20:09

Środek nowej 6 robi dobre wrażenie poza jednym mało znaczącym detalem – kierownicą. Skóra jest niemiła, kierownica sprawia wrażenie zabawki (jest za cienka) i psuje pozytywne odczucia płynące z niezłego poziomu całej reszty...
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez Paweł » 7 cze 2013, 12:44

Mam dokładnie odwrotne odczucia. :)

Moim zdaniem to jedna z lepszych kierownic (modele GJ, KE) – twarda, nie za gruba, bez stylizacyjnych udziwnień i dobrze leżąca w rękach. Trochę szkoda jedynie przełączników hebelkowych (ew. pokręteł) zastąpionych zwykłymi przyciskami.
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17