Kupno samochodu zagranicą (D,NL,F,USA)

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Radex » 4 wrz 2010, 23:30

takze widzicie ciezko cos normalnego znalezc ale po prostu trzeba siedziec tygodniami i szukac szukac i jeszcze raz szukac :)
Forumowicz

Od: 9 sty 2007, 23:24
Auto: Bunia

Postprzez uplander » 12 wrz 2010, 22:53

Mozna kupic bezproblemu dobra sztuke za 3000 euro, ale najlepiej rocznik/model juz 2001 bo ladniejsza tapicerka w srodku nie calkiem siwa jak w roczniku 2000. Do ceny auta musisz doliczyc rejstracje w PL. W razie pytan sluze pomoca co i jak
Forumowicz

Od: 5 lip 2009, 22:04
Auto: MAzda 626 GF LPG

Postprzez Astfgl » 24 sie 2011, 02:01

Witam wszystkich

Mam możliwość zabrania się ze znajomym blacharzem do Niemiec w celu rozejrzenia sie za Mazdą 6 (diesel) dla siebie. Jedziemy na tzw place na których mój znajomy kupuje auta do napraw balacharskich.
W związku z tym mam parę pytań bo nie chciałbym być zdany tylko na opinie zanjomego;
– jakie grubości lakieru są na M6 (dach, słupki, drzwi, wewnętrzne elementy)
– Czy moglibyście pokazać na zdjęciach jak wyglądają kierownice i dźwignie zmiany biegów przy znanych przebiegach. Nie wiem jak w Niemczech, ale w Polsce wsyztkie auta maja 180 tys i kierownice prawie obdarte do żywego. Chciałbym zobaczyć kierownicę, która ma na prawde 200 tys. km,
– proszę o zdjęcie jak wygląda miejsce w którym styka się maska z chrompwanym elementem grilla. W każdej Maździe oglądanej przeze mnie pasowanie nie było zbyt "ładne". Może to efekt rzeźbienia w stodole przez kowala,
– prosze też o zdjęcia fotela kierowcy. Wiekszość foteli ma dość mocno wygniecione boki siedziska co pewnie znaczy o sporych przebiegach,
– wyczytałem, że kopcenie spod korka wlewu oleju świadczy o zużytych conajmniej podkładkach pod wtryskiwaczami. Jak to wygląda ? Z wlewu idzie dym ? Jaki kolor? Na silniku zimnym czy gorącym?
– Jak z kolorem spalin. Mazdy, które dotąd obejrzałem raczej nie kopciły jeśli już tp przy odpalaniu i mocniejszym przygazowaniu.
– Co jeszcze da sie sprzwdzić przy silniku,
– Webasto zawsze smrodzi i dymi? Rozgladałbym sie raczej z a Mazda z takim ogrzewaniem.
– Czy da się na oko stwierdzic , że zamiast poduszek sa zaślepki? W jednej z Magd które oglądalem plastiki w słupkach aż świeciły nowością wiec raczej bya to zaślepka . Jak z kierownicą, deską rozdzielczą? Da sie jakos wymacać , wywąchać zaślepkę ? Jaka jest kolejność gaśnięcia kontrolek poduszek i innych systemów?
-Czy piszczace przy otwieraniu szyby to znak, że drzwi sa krzywe po kolizji czy jest to po prostu normalne?

Proszę was o sugestie na co jeszcze zwrócić uwagę i gdzie szukać oszustwa.
Początkujący

Od: 5 sie 2011, 11:49

Postprzez maselek » 24 sie 2011, 17:07

Wiele odpowiedzi na swoje pytania znajdziesz TU
Forumowicz

Od: 29 kwi 2008, 20:51
Auto: M6' GH 2.0 Pb

Postprzez verasco » 24 sie 2011, 17:09

Generalnie przy zakupie auta w De większość problemów, które poruszasz Cię ominie. Przebieg będzie w 99% oryginalny, napraw blacharskich, które ingerują w konstrukcję nadwozia tam się nie wykonuje.
Zwróć dużą uwagę na silnik bo ze świadmością użytkowników niemieckich bywa różnie, czyli sławne podkładki, uszczelka pod głowicą.

Astfgl napisał(a):– wyczytałem, że kopcenie spod korka wlewu oleju świadczy o zużytych conajmniej podkładkach pod wtryskiwaczami. Jak to wygląda ? Z wlewu idzie dym ? Jaki kolor? Na silniku zimnym czy gorącym?
– Jak z kolorem spalin. Mazdy, które dotąd obejrzałem raczej nie kopciły jeśli już tp przy odpalaniu i mocniejszym przygazowaniu.

Jak będą niewielkie przedmuchy to podkładki do wymiany, jak bedzie walić jak z parowozu to nie bierz. Dym jest w kolorze szaro-niebieskim , po zgaszniu ciepłego silnika też będzie dymiło.

Astfgl napisał(a):– Webasto zawsze smrodzi i dymi? Rozgladałbym sie raczej z a Mazda z takim ogrzewaniem.

webasto do podgrzewania silnika ma każdy CiTD, ale przy obecnych temperaturach się nie uruchamia

Astfgl napisał(a):– Jak z kolorem spalin. Mazdy, które dotąd obejrzałem raczej nie kopciły jeśli już tp przy odpalaniu i mocniejszym przygazowaniu.

Dobry motor w mazdzie nie będzie kopcił.

Astfgl napisał(a):-Czy piszczace przy otwieraniu szyby to znak, że drzwi sa krzywe po kolizji czy jest to po prostu normalne?

U mnie nie tylko piszczą ale nawet trzeszczą (240tys.km.)

Kierownica po 240 tys.
Obrazek
Forumowicz

Od: 20 sty 2010, 12:19
Auto: HYUNDAI Santa Fe II 2.7 189KM AWD
M6 Sport Kombi Exclusive 2.0 CiTD 121KM (była)
M3 BK 1.6 104KM (była)
323 BG 1.6 (była)
Służbowo: Ford Focus 1.8 TDCI 115KM 2010 był :) Kia Ceed 1.6 CRDi 110kM 2015 jest :)))

Postprzez Astfgl » 24 sie 2011, 22:43

Serdecznie dziękuję za odpowedzi i kol. verasco za zdjęcia kierownicy.
Nie wygląda na zuzytą mimo 24o tys. Nie widać przetarć. Ładna ta Twoja Magda. W "polskich" Mazdach kierownice są powycierane strasznie.
Z silnikiem oprócz sprawdzenia dymienia spod korka oleju i kopcenia z rury wydechowej na co jeszcze patrzeć?
Jak jest ze słyszalnością turbosprężarki? W jednej z mazd po wyłączeniu silnika było dość głośno słychać cichnący gwizd turbo. MOże tak byc?
Proszę też o instrukcję nt. numeru VIN. Gdzie sa wybite numery? Czy pod klapą koło amortyzatora to jedyne miejsce?
Będę szukał diesla 136 KM i z tego co wiem na 8 pozycji powinno być R. Co jeszcze można wyczytać z VINu?
Z tego co wykombinowałem nie da się jednoznacznie określić daty produkcji szyb. Czy to prawda? Oznaczenia na szybach nic mi nie mówią. Nie ma roku i kropek jak w większości aut. Da się coś chociaż w przybliżeniu powiedzieć o szybie wnioskując z oznaczen?
Jeszcze jedno. Jak to było ze sprawdzaniem sprzęgła przy ruszaniu na ręcznym?
Gdzieś o tym słyszałem ale niedokładnie. Prosze o instrukcję jak to sprawdzić na placu.

Jazda do De jak się okazało juz jutro więc trzymajcie kciuki ! Może wrócę nową Mazdą !
Początkujący

Postprzez verasco » 24 sie 2011, 23:58

Numer jest wybity na podłodze przy fotelu pasażera.
Szyby mają zakodowany rok prod. ale para szyb (prawa-lewa) powinny mieć taki sam DOT.
Sprzegło sprawdzasz przy zaciągnietym ręcznym i ruszasz z 4 biegu, auto powinno zgasnąć.

Pochwal się po powrocie jak czy coś Ci się udało znaleźć ciekawego. papa
Forumowicz

Od: 20 sty 2010, 12:19
Auto: HYUNDAI Santa Fe II 2.7 189KM AWD
M6 Sport Kombi Exclusive 2.0 CiTD 121KM (była)
M3 BK 1.6 104KM (była)
323 BG 1.6 (była)
Służbowo: Ford Focus 1.8 TDCI 115KM 2010 był :) Kia Ceed 1.6 CRDi 110kM 2015 jest :)))

Postprzez Astfgl » 25 sie 2011, 00:15

Dzięki za rady !

Zastosuję się do nich i zobaczymy czy uda się przywieźć fajną Mazdę.

Pozdrawiam
Początkujący

Postprzez Astfgl » 25 sie 2011, 21:10

Witam,
Wróciłem właśnie z Niemiec. To co widziałem na tamtejszych placach jest do niczego niepodobne.
Mazdy oferowane przez przeważnie kolorowych sprzedawców są w stanie rozkładu i totalnie zajechane i zniszczone.
Widziałem dzisiaj jak turek naprawiał Mazde 6 KILOFEM !!!
Po tym co zobaczyłem na razie mam dość.
Jeśli ktoś z Was sprzedaje auto chętnie zapoznam się z ofertą.
Pozdrawiam
Początkujący

Postprzez Marianek » 26 sie 2011, 00:20

Astfgl napisał(a):Wróciłem właśnie z Niemiec. To co widziałem na tamtejszych placach jest do niczego niepodobne.
Mazdy oferowane przez przeważnie kolorowych sprzedawców są w stanie rozkładu i totalnie zajechane i zniszczone.

I w 90% trafia na polski i litewski rynek gdzie cenny aut są nisze niż za zachodnia granica.
A teraz przyjrzyj się na otomoto i zobacz ile okazji hahaha
już wiesz skąd one są ;)
Pozdrawiam
Marian
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez fixerq » 26 sie 2011, 10:48

Astfgl napisał(a):Witam,
Wróciłem właśnie z Niemiec. To co widziałem na tamtejszych placach jest do niczego niepodobne.
Widziałem dzisiaj jak turek naprawiał Mazde 6 KILOFEM !!!
Po tym co zobaczyłem na razie mam dość.
Jeśli ktoś z Was sprzedaje auto chętnie zapoznam się z ofertą.
Pozdrawiam

A gdzie byłeś, jeśli można wiedzieć :) ?Chyba byłeś gdzieś blisko, patrząc na odstępy czasowie pomiędzy Twoimi postami. Ja ostatnio ściągnąłem dla siebie e90, a znajomi dwie m6. Jedna z 2003 roku, 1.8 benz, czarna, cała i b. ładna – 4300 euro. Druga 2005 rok, bose, skóra, trochę zaniedbana, ale wszystko do wyczyszczenia – 5000. :)
Obrazek
Forumowicz

Od: 22 cze 2008, 16:35
Auto: Była: 323f BA, m3 Top Sport...

Jest: BMW e90