Zakup nowego auta – Mazda3 BM (2014 – obecnie)

Pogaduchy motoryzacyjne.
PostTen post został usunięty przez stachan 9 gru 2014, 20:06.
Powód: Przeniosłem ich – to pewnie dlatego :)

Postprzez Motion » 12 gru 2014, 15:21

ggrzesiek napisał(a):Motion, a kiedy odbierasz i w którym salonie? Ja czekam na odbiór w Odyssey i auto miało być do końca grudnia, a podobno może być nawet w styczniu. Z drugiej strony jeśli w innych salonach sa np. dostawy w połowie miesiąca to możliwe żeby druga dostawa była po dwóch tygodniach czyli na koniec miesiąca? Wiecie może jak często są dostawy nowych Mazd?

Moje jest już na placu u Bołotowicza i będzie przygotowywane przez serwis plus papierki. Odbiór pewno w przyszłym tygodniu zgodnie z planem.
Forumowicz

Od: 27 sie 2014, 17:33
Auto: Mazda3, Sedan, SKYACTIV-G 2.0 120KM 6MT, SkyEnergy, Jet Black

Postprzez jaketherake » 20 gru 2014, 18:01

W nowym numerze AMiS znalazłem info, że Mazda planuje dodać na jesieni przyszłego roku do silników w ofercie BM diesla 1,5l o mocy 105KM, który zadebiutuje w połowie przyszłego roku w M2.
Forumowicz

Od: 9 lut 2012, 20:01
Auto: M3 2.0 BK AC+ '08

Postprzez kuperman » 30 gru 2014, 11:58

Mam pytanie, zamawialiście swoje trójki z ksenonami czy bez? W końcu zdecydowałem się na zakup skyEnergy + ksenon, kolor czerwony, niestety nie ma już takich modeli z 2014 roku, więc musiałbym czekać 3-4 miesiące, ale jest jeszcze jedna sztuka tylko bez ksenonów, co byście zrobili?
Początkujący

Od: 3 gru 2014, 10:09
Auto: Mazda 3 BM SkyENERGY 120KM + xenon

Postprzez stern » 30 gru 2014, 12:03

kuperman napisał(a): musiałbym czekać 3-4 miesiące, ale jest jeszcze jedna sztuka tylko bez ksenonów, co byście zrobili?

Miałem podobny dylemat.
Gość z Mazdy Polska (pozdrawiam, przy okazji) powiedział wówczas: "zadaj sobie pytanie, ile będziesz jeździł tym autem. Jeżeli krótko, to nie warto czekać. Ale jeżeli kilka lat, to pół roku po odbiorze auta nie będziesz pamiętał o tym okresie oczekiwania. A komfort jazdy na ksenonach jest wyższy."

Posłuchałem go i mam ksenony. :)
Forumowicz

Od: 1 wrz 2014, 08:10
Auto: BM, 120KM, 2014

Postprzez nexus30 » 30 gru 2014, 13:45

kuperman napisał(a):Mam pytanie, zamawialiście swoje trójki z ksenonami czy bez? W końcu zdecydowałem się na zakup skyEnergy + ksenon, kolor czerwony, niestety nie ma już takich modeli z 2014 roku, więc musiałbym czekać 3-4 miesiące, ale jest jeszcze jedna sztuka tylko bez ksenonów, co byście zrobili?

Wszystko zależy od tego jak długo i jak często jeździsz po zmroku w trasie. W mieście z ksenonów pożytek nie wielki. Przy ksenonach masz też diodowe DRL. Ja ksenony mam i powiem ci że szału nie robią, do tych z insigni im daleko.
Forumowicz

Od: 12 lip 2014, 17:18
Auto: Mazda 3 BM 2.0 165 KM Soul Red 2014

Postprzez czarmi » 30 gru 2014, 14:02

Ja swoją mam bez ksenonów. Jeżdżąc większość po mieście stwierdziłem, że nie są mi potrzebne. Fakt – M3 z włączonymi ksenonami wygląda super, ale moja bez nich też jest piękna. Obie formy wyboru mają swoje zalety, ale i wady, o których w internecie sporo jest napisane. Wybór należy do Ciebie <nie powiem>
Ostatnio edytowano 31 gru 2014, 09:34 przez czarmi, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 11 cze 2014, 22:04
Auto: Mazda 3 BM, 120KM 6MT, SD SkyEnergy, soul red 14'
była ...

Postprzez kuperman » 30 gru 2014, 15:48

Dzięki za rady, jednak zdecydowałem się na wersje bez ksenonów, również dlatego że dzięki temu załapie się jeszcze na promocję (przedłużona gwarancja + opony zimowe)
Początkujący

Od: 3 gru 2014, 10:09
Auto: Mazda 3 BM SkyENERGY 120KM + xenon

Postprzez roben70 » 30 gru 2014, 19:14

Witam.
Jestem nowym użytkownikiem tego forum, w styczniu mam zamiar złożyć zamówienie na nowa Mazdę. Mimo wspominanych przez forumowiczów niedociągnięć i wad, jestem nadal na Madzię "napalony".
I w związku z tymi bolączkami wieku dziecięcego moje pytanie. Jakie zmiany i modyfikacje wprowadziła Mazda od początku produkcji aktualnej wersji BM, czy ktoś się orientuje ?

pozdrowienia i życzenia wielu radości z użytkowania "trójek" w 2015r.
Roben70
Początkujący

Od: 29 gru 2014, 12:04
Auto: Mazda 3 BM (120KM, sedan)

Postprzez maryousz » 31 gru 2014, 20:03

Jedyną modyfikację, którą znam, to że Twoja Madzia z 2015 będzie wyprodukowana w Meksyku a nie w Japonii :|
maryousz

Postprzez creet » 1 sty 2015, 13:12

maryousz napisał(a):Jedyną modyfikację, którą znam, to że Twoja Madzia z 2015 będzie wyprodukowana w Meksyku a nie w Japonii :|

To może dodam, bo pewnie będzie to poszukiwane:

Pierwszy znak z numeru VIN oznacza pochodzenie auta:
J =Made in Japan
3= Hecho en Mexico

Moje osobiste zdanie jest takie, że niczego to nie zmienia, bo technologie produkcji i kontroli jakości są takie same. Może na japońskich przy odsprzedaży da się ustrzelić parę stówek więcej, jak trafi się na klienta łasego na legendę o japońskiej niezawodności.
Forumowicz

Od: 12 sty 2014, 23:31
Auto: 2014 Matsuda Axela SkyPassion 2.0 165HP

Postprzez wizbek » 1 sty 2015, 14:34

Jak odbierałem swoją "trójkę", to dowiedziałem się od dealera, że egzemplarze które przychodzą do Europy bodajże od września 2014 r. mają nakładaną dodatkową konserwację. Z tego co zrozumiałem, jest ona nakładana już w Europie.
Forumowicz

Od: 27 paź 2014, 20:31
Auto: Mazda 3, SkyEnergy, 2.0, 120 KM 6MT, HB, SoulRed.
2014 r.

Postprzez czarmi » 1 sty 2015, 14:47

To dodatkowe zabezpieczenie antykorozyjne podwozia, a dokonują tego już w Antwerpii.
Forumowicz

była ...

Postprzez creet » 2 sty 2015, 22:40

Chyba jednak jakieś różnice między autami meksykańskimi a japońskimi są. Przykładowo nakładki na lusterka różnicowane są per VIN:
http://www.mazdaparts.org/mazda-3-black-mirror-cap-kit.html – Genuine Mazda 3 Black Mirror Cap Kit (for VIN beginning with 3MZ) – dla meksykańców
http://www.mazdaparts.org/mazda-3-door-mirror-caps.html – Genuine Mazda 3 Door Mirror Caps (2) Black (VIN Starting with JM1 Only) – dla japońców
Forumowicz

Od: 12 sty 2014, 23:31
Auto: 2014 Matsuda Axela SkyPassion 2.0 165HP

Postprzez edi34 » 3 sty 2015, 11:15

Zamowilem pod konec grudnia mazde 3 skyenergy + xenon. Sprzedawca powiedział mi ze auto jest z Japoni ale po numerze vin wiem ze to juz meksykanic. Czy ktos juz moze cos wie na temat aut zrobionych w Meksyku? Co mozna z tym zrobic jak sprzedawca wprowadzil mnie w blad?
Pozdrawiam.
Początkujący

Od: 1 sty 2015, 19:12
Auto: Mazda 3 skyenergy + xenon

Postprzez smile » 3 sty 2015, 11:23

Jeżeli masz zapewnienia sprzedawcy na piśmie to będzie łatwiej. Jeśli ustnie to może być to ciężko udowodnić, ewentualnie świadkowie ( może byłeś z kimś w salonie? ) mogą pomóc. Generalnie za krótki okres czasu aby coś powiedzieć o tych z meksyku. Generalnie samochody produkują w większości maszyny a sama fabryka należy do światowej czołówki pod względem technologicznym.
No ale nie ma już tej magicznej mocy auta ściśle japońskiego :|
Forumowicz

Od: 16 lip 2011, 13:38
Auto: M5 CR
M6 GY

Było:
323F BJ RF2A

Postprzez edi34 » 3 sty 2015, 11:27

Tak byłem z żoną bo to dla niej auto :)
Początkujący

Od: 1 sty 2015, 19:12
Auto: Mazda 3 skyenergy + xenon

Postprzez czarmi » 3 sty 2015, 12:16

edi34 napisał(a):Zamowilem pod konec grudnia mazde 3 skyenergy + xenon. Sprzedawca powiedział mi ze auto jest z Japoni ale po numerze vin wiem ze to juz meksykanic.

Przypomina mi to trochę sytuację, kiedy wybudowano fabrykę Opla w Gliwicach. Też na początku były utyskiwania, że to już nie to samo co auta produkowane w Niemczech itd. Okazało się, że auta które powstają w polskiej fabryce są autami o najwyższych standardach produkcyjnych. Fabryka stawiana jest jako wzór. Wiem coś o tym, bo w sumie miałem pięć Opli. Osobiście nie rozumiem obaw dotyczących tego tematu. Magia auta produkowanego przez "japońskie łapki" ? Wiemy, że różnie z tym bywało, ale taki jest cały świat motoryzacji. Jestem przekonany, że Mazdy produkowane w Meksyku będą równie wspaniałe jak te produkowane w Japonii. <spoko> Inna sprawa, że pracownik salonu nie powinien wprowadzać klienta w błąd. W mojej opinii jest to ważna informacja, a pracownik jej udzielający zrobił to z premedytacją. Nie rozumiem tylko dlaczego kłamał. Na pewno można próbować uzyskać z tego tytułu jakiś bonusik. Ja bym próbował. Powodzenia.
Forumowicz

była ...

Postprzez stern » 5 sty 2015, 10:00

czarmi napisał(a):Okazało się, że auta które powstają w polskiej fabryce są autami o najwyższych standardach produkcyjnych.

Tak samo było przecież z fiatem pandą z Tychów.

Gdyby Mazda była produkowana w Polsce, firma mogłaby zbankrutować, tak dobre byłyby to samochody. ;)
Forumowicz

Od: 1 wrz 2014, 08:10
Auto: BM, 120KM, 2014

Postprzez Lukatu » 5 sty 2015, 11:19

Cze

Dopisano 5 sty 2015, 10:45:

Cześć

Wg info od dealera pordukcja trójki została przeniesiona do Meksyku od października 2014 roku.

I Panowie mała prośba. Podpisałem umowe k-s mazdy z VINem meksykańskim, ale w zeszłym tygodniu otrzymałem info od dealera, że zostanie dostarczone inne auto, jeszcze z prod japońskiej.
Może troszkę rozjaśnię.

Gdy zamawiałem auto (połowa listopada) gość "przejął" (jedyne jakie było dostępne – zamówione przez innego dealera jako demówka) dla mnie auto, które było w rzekomo na statku w porcie – zależało mi na dostawie w Grudniu. Auto miało być dostarczone pod koniec roku. Przed Świetami otrzymałem tel., że auto już jest, ale je "uzbrajają" (felgi,opony zimowe etc.). Po Świętach otrzymałem tel, że mogę zarejestrować samochód, zapłacić, ale nie mogę odebrać (!), bo mają kłopoty z dostawą opon zimowych i felg. Przy okazji gość napomknął, że będzie trzeba zmienić umowę, bo samochód jest inny tj made in Japan. Póki co samochodu nie odebrałem, czekam, aż mi wszystko skompletują. Jednak z dnia na dzień mam coraz większe wątpliwości o pochodzenie auta.

Mam obawy że może próbują mi opchnąć jakaś demówke.

Jak sprawdzić w którym kwartale auto zostało wyprodukowane?

Jaką mogę mieć pewność, że auto nie służyło za demówkę u innego dealera?

Czy dostarczenie auta niezgodnego z nr VIN na umowie umożliwia mi zerwanie umowy k-s bez narażania się utraty sumy 3% wartości auta?

Czekam na sensowną poradę
Początkujący

Od: 16 gru 2014, 16:06
Auto: Mazda 3 Sky Energy HB 165 hp 2014