wycena naprawy
Strona 1 z 1
Witam. Mam wyciek oleju – może nie duży ale zawsze coś się nazbiera:( (najwięcej od strony pasażera). Moje pytanie brzmi: ile może kosztować naprawa u mechaniora i czy będzie konieczna czynność planowania głowicy. Poniżej dodaję załączniki. Pozdrawiam
- Od: 21 kwi 2013, 15:56
- Auto: Mazda 6, 2.0 CTDI, 136KM, Rocznik 2004
Kia GTX, 1.6 Benzyna, 82KM, Rocznik 1994
maziadm napisał(a):Jak długo masz ten samochód?
Czy zauważyłeś ubytek oliwy na bagnecie?
Czy oleju z nieszczelności dochodzi do dołu, czy kapie na osłonę?
1.Samochód mam od 1,5 roku.
2. Z ubytkiem to różnie. Jak go kupiłem to po 2 miesiącach okazało się że mam strasznie nieszczelny uszczelniacz wałka rozrządu (wskazywały na to rozległe zapociny podzespołów znajdujących się wokół niego i centralnie pod nim). Przy wymianie zauważyłem zabrudzenie olejem w dzisiejszym omawianym temacie ale myślałem że po prostu może to być od tego wałka i temat zamknąłem. parę miesięcy temu dostałem się do smoga, żeby sprawdzić jego stan – źle troszkę uszczelniłem misę (troszkę pocił się na silikonie). Ale teraz na dniach jeszcze raz zabrałem się do tej miski i zlepiłem ją perfect. Więc jak do tej pory olej z wiadomych przyczyn ubywał systematycznie (0,8l/2000km). Zobazymy teraz jak będzie to wyglądało.
3. Przy zabawie z klejeniem misy olejowej, zauważyłem znikome zaolejenie wtyczki od dołu. Na pierwsze pomyślałem że to może pozostałość od poprzedniej naprawy uszczelniacza wałka rozrządu. Po przetarciu wtyczki sprawdziłem dokładnie skąd to zabrudzenie i doszedłem do dzisiejszego naszego tematu. Na osłonę możliwe że mógł niekiedy olej skapnąć ale nie jestem tego w stanie oszacować. Oto załącznik na jakiej wtyczce olej się gromadził.
Dopisano 11 kwi 2014, 10:09:
poniższy załącznik
Dopisano 11 kwi 2014, 10:12:
Oczywiście wtyczka na tym zdjęciu jest juz w miarę wyczyszczona.
- Od: 21 kwi 2013, 15:56
- Auto: Mazda 6, 2.0 CTDI, 136KM, Rocznik 2004
Kia GTX, 1.6 Benzyna, 82KM, Rocznik 1994
Strona 1 z 1