Mazda6 (GH) – Wrażenia i opinie

Mazda6 2007–2012

Postprzez lopa » 8 lut 2011, 21:18

wiecie moze jak wyglada sprawa montazu czujnikow we wlasnym zakresie gdy auto jest na gwarancji?
Czy w takiej sytuacji zostanie mi jedynie ASO ?

Z gory dzieki
Początkujący

Od: 20 lut 2010, 21:18
Auto: Mazda 6 GH; 2,0 MZR-CD;

PostTen post został usunięty przez Danmazda 7 kwi 2015, 23:55.
Powód: OT

PostTen post został usunięty przez Danmazda 7 kwi 2015, 23:56.

PostTen post został usunięty przez Danmazda 7 kwi 2015, 23:56.

Postprzez glowasiek » 9 lut 2011, 10:13

wg mnie powinno pasowac bez wiekszych problemow. Jezeli kazda czesc z anglika i aut na pozostale rynki miala by sie roznic to koszty produkcji byly by znacznie wieksze.

Ten link moze cie znainteresowac

http://cgi.ebay.co.uk/MAZDA-6-HEATER-CO ... 4aa6f87af9

takze sporo taniej :)
Forumowicz

Od: 19 cze 2010, 22:36
Auto: Mazda 6 GH sport

Postprzez glowasiek » 9 lut 2011, 10:22

ja montowalem samemu czujniki do omegi przod i tyl i musze powiedziec, ze nie bylo z tym wiekszych problemow i samo zainstalowanie jest banalnie proste. Najwiekszym problemem bylo przeciagniecie kabli od przednich czujnikow z komory silnika do srodka auta , tyl poszedl juz szlo gladko :) W instrukcji masz napisane na jakiej wysokosci i pod jakim katem czujniki maja najwieksza skutecznosc. Dodam ze nigdy takich rzeczy nie robilem wczesniej takze powiniennes zainstalowac je bez problemu nawet samemu :) cena czujnikow oryginalnych z gwarancja wraz z instalacja w salonie mazdy w UK kosztuje ok 240f o ile dobrze pamietam. Pewnie te czujniki nie roznia sie niczym od tych na alledrogo i innych portalach :)
Forumowicz

Od: 19 cze 2010, 22:36
Auto: Mazda 6 GH sport

PostTen post został usunięty przez Danmazda 7 kwi 2015, 23:57.

Postprzez lopa » 10 lut 2011, 00:13

ehhh...mysle ze najgorsze w tym wszystkim jest to ze nie ma jednoznacznych informacji na ten temat. Ostatnio pytalem w swoim aso odnosnie zamontowania stacji multimedialnej – nieoryginalnej. Wyglada to tak ze toretycznie po montazu staracilbym gwarancje na uklad elektryczny, oczywiscie montujac to w aso w razie awarii jakiegos podzespolu, przymknęliby na to oko, ale to tez nie jest konkretna informacja – w razie jakiegos probelmu nie wiem jak bedzie to potraktowane... no nic trzeba przemyslec temat i podjac jakas decyzje :)
Początkujący

Od: 20 lut 2010, 21:18
Auto: Mazda 6 GH; 2,0 MZR-CD;

Postprzez Kamil » 10 lut 2011, 01:13

lopa napisał(a): Wyglada to tak ze toretycznie po montazu staracilbym gwarancje na uklad elektryczny,
HAHA <czarodziej> czarodzieje bajkopisarze. ja mam zamontowaną stację mulitmedialną poza serwisem, przy przegladzie nie było żadnego problemu. Powiem więcej, panowie z ciekawością pytali się jak sprzęt działa i czułem lekką pochwałkę za dobry wybór modelu i montaż. Ponadto, poza serwisem przyciemniłem sobie szyby, ale przyznam że montaże robiłem u najlepszych (drogich, ale i tak tanszych od ASO) znanych mi specjalistów w regionie. gdzie serwisujesz auto? powołaj się na innych użytkowników, inne serwisy, ja mogę potwierdzić, mój serwis przymknął oko na stację multimedialną a także na przyciemnione szyby mimo że montowałem wszytko poza ASO . moim zdaniem chcą Cie wydymać (sami chętnie zamontują za 300% normalnej ceny :] ) i przy okazji chciałbym pochwalić serwis aso białystok. Spotkałem się, nie raz, z krytyką tego dealera, moim zdaniem nie słuszną. wystarczy dobry kontakt z serwisantem. "nie należny wymagać cudów, a załatwi się więcej niż się zakładało."
Kamil

Postprzez polak900 » 13 lut 2011, 11:03

diesel mazdy to podobno nie za bardzo dobry wybór
tak mi szepnęli przed zakupem
Obrazek
Forumowicz

Od: 18 lis 2010, 20:00
Auto: M6 GH 2.0 MZR DISI Ex+
Subaru Legacy 2.0 D MY10

Postprzez katoda » 13 lut 2011, 12:13

Jeżeli dużo jeździsz po mieście a mało poza, szczególnie po autobanach, to przychylałbym się do tej opinii. DPF już paru osobom na forum dał popalić, u mnie akurat jest odwrotna sytacja (dużo po autobanach a mało po mieście) i przez 50kkm żadnych problemów z filtrem czy też z poziomem oleju.
Forumowicz

Od: 26 kwi 2008, 23:04
Auto: M6 kombi '19 Skyactiv-G 2.0 Skycruise

Postprzez Kamil » 13 lut 2011, 12:47

a u mnie dużo po mieście mało po autostradach i nie mam żadnych poważnych problemów (nie tylko z DPF), jestem z auta bardzo zadowolony (ogólnie). Przebieg 40.000km.
Ostatnio edytowano 13 lut 2011, 13:47 przez Kamil, łącznie edytowano 1 raz
Kamil

Postprzez M6_marcin » 13 lut 2011, 13:42

Ale koledzy ja ani razu nie miałem problemów z DPFem, auto używane w 80% w trasach więc tu nie ma prawa być problemu. Ja wspominam TYLKO o innych rzeczach które mnie trapią: zawieszenie, pompy vaccum (teraz drugi raz ) brak ogrzewania foteli plus ich skrzypienie plus tapicerka kierowcy wyglądająca na 150 tyś km a nie na 40 tyś (wtedy została wymieniona na gwarancji – teraz jakby mniej się wyciera) kontrolki poduszek, popsute sterowanie lusterkami, wymieniony próg plastykowy od strony pasażera – złuszczył się lakier na obszarze 6 cm, przeraźliwe skrzypienie tapicerki z okolic bagażnika (teraz wyeliminowane) i jeszcze coś by się znalazło, nie wspominam nawet o dwóch kompletach klocków i jednym komplecie tarcz, olejów filtrów etc etc.

Chyba przyznacie że to nie tak mało jak na samochód który ma 60 tyś przejechane <co?> ?

Sam silnik uważam za bardzo dobry jest o niebo lepiej wygłuszony niemal natychmiast nagrzewający się i cichszy niż silnik koncernu VW 2.0 tdi common rail, gdzie codziennie mogę porównać.
Forumowicz

Od: 19 sie 2009, 22:54
Auto: Mazda 6 GH MZR-CD 140 Sedan 08

Postprzez Kamil » 13 lut 2011, 13:48

To tak jak moj brat z Hodną CR-V. każdy chwali honde CR-V a nam się trafił bardzo wadliwy egzemplarz, sypało sie wszystko pokolei (auto nowe z polskiego salonu). Nic tylko wspołczuć, i reklamuj co się da.
Kamil

Postprzez DawidToms » 16 lut 2011, 12:51

Jestem absolutnym nowicjuszem jeżeli chodzi o Mazdę. Do niedawna byłem awolennikiem aut niemieckich ale Passat B6 2.0 TDI skutecznie mnie z nich 'wyleczył'. Teraz zastanawiam się nad Mazdą 6 2.0 benzyna 147KM sedan. Niestety egzemplarz o którym mówię jest ze stycznia 2008, jest więc jednym z pierwszych, a w dodatku ma 115 tys km na liczniku. Proszę o poradę na co zwrócić w takim aucie uwagę oraz czy wogóle warto zawracac sobie głowe taka ofertą?
Jakie wogóle są wersje Mazdy 6?
Będę wdzięczny za wszelkie rady i uwagi.
Początkujący

Od: 16 lut 2011, 12:38