stuki w tylnym zawieszeniu
1, 2
ja mialem podobne problemy z moja madzia 323c-okazalo sie-ze to wcale nie amorki ani inne tam lecz...pokrywa w bagazniku (pod nia znajduje sie kolo dojazdowe)vidi
-
Gość
jachureg1, johndoe2004
Mam to samo, stuki i na stacji powiedzieli ze mam do wymiany gumy na wahaczach wzdłużnych. A nie mogę tego nigdzie dostać, a oryginał kosztuje w sklepie po 300zl za stronę!!
Gdzie to można kupić???
Mam to samo, stuki i na stacji powiedzieli ze mam do wymiany gumy na wahaczach wzdłużnych. A nie mogę tego nigdzie dostać, a oryginał kosztuje w sklepie po 300zl za stronę!!
Gdzie to można kupić???
- Od: 14 maja 2007, 00:10
- Auto: Mazda 323F BA 1,5 16V '95r
Tasior napisał(a):Mam to samo, stuki i na stacji powiedzieli ze mam do wymiany gumy na wahaczach wzdłużnych
Mi na diagnostyce powiedzieli że gumy wahacza do wymiany, amorki w porządku.
Wymieniłam więc łącznik stabilizatora i wszystkie gumy, efekt prawie żaden.
Jeździłam z mechanikiem żeby zlokalizować stuki (słychać jakby w bagażniku)
po czym stwierdził, że musiały wyrobić się mocowania górne amortyzatorów.
Chyba ma rację, bo po przeczytaniu kilku postów na temat usterek w zawieszeniach
widzę, że w tych modelach ta część zużywa się b. czesto.
- Od: 5 mar 2006, 23:51
- Auto: 323 f –> civic EM2
EFKA a ja bylem na stacji, facet wszedl do kanalu .... i po paru chwilach zabawy z metalowa łyzka czy czyms podobnym powiedzial ze mam juz zniszczone gumy na wachaczasz wzdłuznych...wiec co tu duzo mowic.....
PS. W tedgum.pl maja...ale do BG, a nie do BA. A jak dzwoniłem do warsztatu to facet powiedzial ze on tego nie bedzi wkladal na siłe, albo wymiana całego albo wogole.
Wiec chyba przyjdzie wymienic cały....
A jesli chodzi o mocowania gorne amortyzatorów, to co tam dokładnie sie uszkadza?? Co trzebba zrobic zeby to naprawic???
PS. W tedgum.pl maja...ale do BG, a nie do BA. A jak dzwoniłem do warsztatu to facet powiedzial ze on tego nie bedzi wkladal na siłe, albo wymiana całego albo wogole.
Wiec chyba przyjdzie wymienic cały....
A jesli chodzi o mocowania gorne amortyzatorów, to co tam dokładnie sie uszkadza?? Co trzebba zrobic zeby to naprawic???
Ostatnio edytowano 11 lut 2008, 20:37 przez Tasior, łącznie edytowano 1 raz
Może nie mam Mazdy 1,5 BA, ale w mojej Maździe MX-3 uszkodziła się górna poduszka prawego tylnego amortyzatora. Efekt był taki, że jak wpadałem w dziurę lub nierówność to z tyłu dochodziły nieprzyjemne uderzenia (coś ala metal o metal). Okazało się po 2 miesiącach sprawdzania co to takiego waliło. Mianowicie rozebrałem tylne plastiki, dostałem się do górnego mocowania amora, nacisnąłem z całej siły auto i górny trzpień amortyzatora wpadał do środka. Przed odkryciem tego faktu byłem na sprawdzaniu sprawności amortyzatorów i co....wyszło im, że mam 80% sprawności. Jakim cudem im taki wynik wyszedł to nie wiem bo jak może być amor sprawny jeśli wpada do środka samochodu i uderza o mocowanie pasów bezpieczeństwa
(tak u mnie w maździe jest, że mocowanie pasów jest nad mocowaniem amortyzatora).
Także jeśli efekt pukania jest metaliczny tak jak u mnie, to poleca rozebrać z tyłu plastiki, dostać się do górnego mocowania amora i naciskać z tyłu autko sprawdzając czy aby amortyzator nie wpada do środka
Także jeśli efekt pukania jest metaliczny tak jak u mnie, to poleca rozebrać z tyłu plastiki, dostać się do górnego mocowania amora i naciskać z tyłu autko sprawdzając czy aby amortyzator nie wpada do środka
Adasbb Cos w tym moze jest
czasem cos takiego słysze, zwłaszcza od czasu jak wziolem 5 osób i pojezdziłem po dziurach we wrocławiu, to juz wtedy porazka!!!! Moze faktycznie pusciło wtedy???
Adasbb A co tam wymieniałes, jesli mozna wiedziec zeby to naprawic????
Adasbb A co tam wymieniałes, jesli mozna wiedziec zeby to naprawic????
Mechanik powiedział mi, że mam kupić górną poduszkę amortyzatora i mi wymieni za 80 zł. Jak na razie jeżdżę z tak uszkodzoną poduszką bo chwilowo brak kasy (koszt nowej oryginalnej 250zł do MX-3). Jak kupie i wymienię tą poduchę to dam znać czy pomogło
Ale to na 100% w moim przypadku jest właśnie ta poduszka także na pewno pomoże jej wymiana 
To moze i ja sobie sprawdze w wolnej chwili czy to faktycznie to, jak sie zrobi cieplej i znajde czas rozbiore plastiki z tylu (jak dam rade...
) i bede widział. Ale facet na stacji zmierzył i maja po ok. 80-85% tyl i 75-80%przód 
No widzisz, w moim przypadku było tak samo, także patrz na tego typu badania na trzepaczkach z przymrużeniem oka 
Amorki amorkami...ale luz na gumach z tyłu mam bo to sie sprawdza recznie .... wiec sila rzeczy juz z 600zl poleci... Choc z drugiej strony ciekawe jak to faktycznie wyglada, bo ja tego nie widziałem tylko facet z obsługi stacji. Ale chyba mu uwierze i to wymienie, zwłaszcza ze jezdze duzo i daleko wiec....lepiej zeby było dobrze 
Tasior napisał(a):ale luz na gumach z tyłu mam bo to sie sprawdza recznie .... wiec sila rzeczy juz z 600zl poleci...
Tasior za tyle to Ci gumowe auto nawet zrobia.Skad taka cena?????
-
waldii
Tasior napisał(a):NIe da sie kupic oryginalnej gumy, tzn tylko samej tulejki
nie da sie nas..ac golasowi do kieszeni

Jak masz wymiary to wszystko da sie dobrac,poszukaj troche to znajdziesz
-
waldii
No własnie, raz ze nie znam, dwa ze i tak tego nie wymienie sam, a mechanicy mowia nie, dzis juz obdzwoniłem paru. Ta czesc występuje tylko w zestawie z wahaczem wiec szanujące sie zakłady odmawiaja. A ja z kolei potrzebuje auta i nie mam czasu na wstawienie, zdjęcie wahacza i dopiero wtedy szukanie po wymiarach.... niestety.... A poza tym jak juz to zrobie, a nie sadze zeby to było robione wczesniej, to juz powinieniem miec to z głowy na ładny kawałek czasu.
1, 2