Mazda 323 (BG) – Opinie i Informacje
Jedynym dylematem mojej 323f 1.8 16V jest bardzo duże spalanie, a pozatym furka jest spox 
- Od: 21 mar 2008, 13:36
- Auto: Mazda 323F BG
zenkonsta napisał(a):Super autko moja 1.6 16v na czwartym biegu 170km/h
A jak silnik wtedy po pupie dostaje
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Lukano napisał(a):Bo raczej już miałeś wtedy chyba czerwone pole
albo juz nawet poza
IMHO nie warto ciagnac tak wysoko na 4 biegu bo przy tak wysokich obrotach zarówno moc jak i moment są duzo mniejsze od max – przy okolo 140 warto wrzucić 5 bieg (przynajmniej u mnie) – na 4 katujesz silnik i skrzynie.
Pozdrowienia
<center>
</center>
zmiana podświetlania przycisków i zegarów 323F BG/MX-3 – http://tnij.com/podswietlanie
<center>

zmiana podświetlania przycisków i zegarów 323F BG/MX-3 – http://tnij.com/podswietlanie
- Od: 2 paź 2007, 11:32
- Auto: 323F BG 1990 1,8 16V SOHC
Witam,
planuję zakup taniego wozidła dla siebie. Budżet mam ograniczony, a w okolicy pojawiło sie kilka F-ek na sprzedaż i tu pojawił sie problem. Czy F-ka jest w środku większa niż zwykła BG? Czy wnętrze jest takie same? Mój problem wynika z tego że mam 2 m. wzrostu i i nie należę do osób szczupłych. Wiem, że zwykła BG jest dla mnie po prostu za mała (klubowicz chudy – mój brat się przymierzał i się nie mieścił). F-ka wydaje się większa z zewnątrz i stąd pytanie, żeby nie jeździć na oględziny bez sensu.
Dodam, że w 626 GD mieszczę się bez problemu (ale tam się chyba każdy mieści
), lecz nie chciałbym wybierać samochodu tylko spośród jednego modelu. Niestety wśród znajomych nie mam nikogo z 323F BG, żeby się "przymierzyć"
Proszę o pomoc
planuję zakup taniego wozidła dla siebie. Budżet mam ograniczony, a w okolicy pojawiło sie kilka F-ek na sprzedaż i tu pojawił sie problem. Czy F-ka jest w środku większa niż zwykła BG? Czy wnętrze jest takie same? Mój problem wynika z tego że mam 2 m. wzrostu i i nie należę do osób szczupłych. Wiem, że zwykła BG jest dla mnie po prostu za mała (klubowicz chudy – mój brat się przymierzał i się nie mieścił). F-ka wydaje się większa z zewnątrz i stąd pytanie, żeby nie jeździć na oględziny bez sensu.
Dodam, że w 626 GD mieszczę się bez problemu (ale tam się chyba każdy mieści
Proszę o pomoc
Malutki Nikt nie wie jak wyglądasz wiec ciezko bedzie cos doradzic. Ja mam 182 cm wzrostu jestem szczupły i kolanami chacze o kierownice a kubelki w mojej GT wydaja sie troszke za wąskie na siedzisku. Nie wiem jak wychodzi porównanie 323BG z 323F co do miejsca w srodku. Jjestem pewny, ze 323F i MX-3 ma taką samą długość całkowitą, tyle , że 323F ma więcej miejsca z tyłu a mniejszy bagażnik. Mx-3 odwrotnie.
- Od: 1 paź 2006, 15:20
- Auto: Mazda 323F 1.8 16V GT 1989r.
mcerek napisał(a):Nikt nie wie jak wyglądasz
Malutki napisał(a):mam 2 m. wzrostu i i nie należę do osób szczupłych
powiem inaczej – mam posturę niedźwiedzia
mcerek napisał(a):Ja mam 182 cm wzrostu jestem szczupły i kolanami chacze o kierownice
mcerek napisał(a):kubelki w mojej GT wydaja sie troszke za wąskie na siedzisku
rozwiałeś moje wątpliwości – niestety 323 BG w jakiekolwiek wersji nie jest dla mnie, pozostaje rozejrzeć się za 626 GD
To nie wiem co znaczy szczupły – ja ważę ponad 100kg i na fotelu MX-3 mieszcze się bez problemów, w BG też 
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
prosze o dolaczenie do opinii o modelu
–>
–>
Widzę, że temat zszedł na chwalenie się posturą, ja chyba jestem najmniejszy z pośród forumowiczów, 175 cm i 60 kg. Wracając do tematu, 323 BG i 323F BG w środku mają te same wymiary ( w końcu ta sama płyta podłogowa), jak nie wchodzisz w sedana to w F też będziesz miał problem.
Ja mam 195 wzrostu, waga ponad 100 kg i powiem tak: miejsca na nogi dla kierowcy nie ma za wiele, mogło by być trochę więcej żeby ten fotel można było jeszcze odsunąć. A co to foteli to są wporządku mówie tu o fotelach GT
Musi palić.... GogoMech
- Od: 13 kwi 2008, 20:59
- Auto: Była 323F BG 1.6 16V B6 94'
Jest Passat b4 TDI
Witam, chcę szarpnąć siorce (świeżo po egzaminie) 323 BG z silniczkiem 1,3 na początek.. Co ciekawego powiedzieć możecie na temat tego motoru? awaryjny, nie?
Jakie mogą być problemy w samochodzie, na co zwrócić uwagę itd.
Wszystko się przyda, nawet najmniejsza pierdoła.. Doceniam wypowiedź każdego, również zasłyszane.
Z góry dzięki.
Jakie mogą być problemy w samochodzie, na co zwrócić uwagę itd.
Wszystko się przyda, nawet najmniejsza pierdoła.. Doceniam wypowiedź każdego, również zasłyszane.
Z góry dzięki.
- Od: 10 mar 2007, 17:55
- Auto: 626 GEA 2,0 DOHC
Ja jeżdżę takim autkiem już blisko 2 lata
Silnik B3 nie należy do awaryjnych, raczej nie występują problemy z braniem oleju ale to zależy od konkretnego egzemplarza – ja pomimo 274.000km nie dolewam oleju i autko nie kopci na zimnym po odpaleniu. Raczej nie występują problemy z falowaniem obrotów jak to ma często miejsce w F BG, przynajmniej w znanych mi egzemplarzach to nie występuje. Silnik wystarcza do tego auta
Dobry egzemplarz potrafi trzymać się równo z Golfem III 1,8 90KM (sprawdzone na kilku egzemplarzach mazd 323 bg b3 16V
) Jak w każdym aucie warto sprawdzić wycieki z silnika, no i na jakim oleju jeździ
Jeśli chodzi o blacharkę to zacznij od wnęki na koło zapasowe i wilgoć w bagażniku ( taka przypadłość), , nadkola tylne, progi, doły drzwi i góra drzwi (ramki szyb – jeśli uszczelka jest popękana to woda potrafi tam zadziałać), dach przy uszczelce szyby przedniej i przy listwach dachowych. Warto obejrzeć też podłogę od dołu, bo jeśli nie była konserwowana poza fabryką to kto wie w jakim jest stanie
Ogólnie całe auto musisz dobrze obejrzeć.
Silnik B3 nie należy do awaryjnych, raczej nie występują problemy z braniem oleju ale to zależy od konkretnego egzemplarza – ja pomimo 274.000km nie dolewam oleju i autko nie kopci na zimnym po odpaleniu. Raczej nie występują problemy z falowaniem obrotów jak to ma często miejsce w F BG, przynajmniej w znanych mi egzemplarzach to nie występuje. Silnik wystarcza do tego auta
Jeśli chodzi o blacharkę to zacznij od wnęki na koło zapasowe i wilgoć w bagażniku ( taka przypadłość), , nadkola tylne, progi, doły drzwi i góra drzwi (ramki szyb – jeśli uszczelka jest popękana to woda potrafi tam zadziałać), dach przy uszczelce szyby przedniej i przy listwach dachowych. Warto obejrzeć też podłogę od dołu, bo jeśli nie była konserwowana poza fabryką to kto wie w jakim jest stanie
- Od: 24 cze 2006, 20:21
- Auto: Toyota Yaris Hybrid '19
jak znajdziesz egzemplarz ktorego ogolny stan bedzie ok to tylko brak, silnik jak kolega wyzej pisze raczej bezawaryjny, mielismy taka ale 8v przez 10lat i nic tylko lac benzynke 
- Od: 9 lis 2003, 00:21
- Auto: Było BG B3, była BA Z5, jest NA B6 :)
Ja też miałem 323 BG 1,3 8V i było to moje pierwsze auto-bezawaryjne i fajnie się nim jeździło.
www.gtrproject.pl
powrót do korzeni motoryzacji... BG-Best Generation :–) odbudowa 323 BG GT Turbo FWD 1.3 16v->1.6 B6T->1.8 BPT
powrót do korzeni motoryzacji... BG-Best Generation :–) odbudowa 323 BG GT Turbo FWD 1.3 16v->1.6 B6T->1.8 BPT
Witam wszystkich!!! ja równieź planuję zakub mazdy 323 bg 1,3 sedan z 1993 roku,
możecie napisać jakie usterki są najczęstrze??? chodzi mi głównie o silnik, ktoś mi mowił o popychaczach że to droga zabawa jest bardzo jak jest z nimi nie halo. Z góry dziękuje za odpowiedzi i porady:)
p.s. jesli kupie nie omieszkam sie nią tutaj pochwalić:)
możecie napisać jakie usterki są najczęstrze??? chodzi mi głównie o silnik, ktoś mi mowił o popychaczach że to droga zabawa jest bardzo jak jest z nimi nie halo. Z góry dziękuje za odpowiedzi i porady:)
p.s. jesli kupie nie omieszkam sie nią tutaj pochwalić:)
- Od: 22 wrz 2008, 12:39
- Auto: Mazda 323 BG sedan 1.3