www.mazdaspeed.pl
kinki napisał(a):– ściągasz boczek (jest na zatrzaskach)
Dr.Hardcore napisał(a):Koledzy mam pytanie jaka maksymalna predkosc w Waszych z5 wyciagaliscie? A jeszcze btw autostradowych predkosci, to z5 przy ciaglej jezdzie 140-150 ma prawo sie zapocic przy tych 4-4,2rpm? Szkodzi to jej i ile wtedy moze palic? Wiem ze zadaje duzo pytan, ale dzieki za odpowiedzi!
nosu napisał(a):BP ma pojemność 1.840 cm³, większość mówi 1.8, niektórzy mówią 1.9 co podobno dodaje ok. 2KM (jak się mocno wierzy)
Fryta86 napisał(a):kinki napisał(a):Fryta86 napisał(a):Ja mam 1.9 więc.
a nie 1,8
Zauważyłem że na forum dominuje 1.8 ale nawet w oryginalnej książce jest wszędzie 1.9
a kucyków to akurat nie mam co sobie dodawać bo stadko już dawno się rozeszło
A właściwie skoro interesują Cię takie ekstremalne warunki poruszania się to dlaczego kupiłeś akurat najsłabszą wersję silnikową?
Hazu napisał(a):Jedyny bajer w tym silniku, który może "dawać kopa" to kolektor dolotowy o zmiennym przekroju. (vics)
Chodzi o to aby silnik miał dostarczane powietrze z odpowiednio dużą prędkością, więc przy wyższych obrotach, w kolektorze otwierane są przepustnice odpowiadające za zwiększenie powierzchni przekroju (zwiększenie przelotu)
Hazu napisał(a):Niestety masz kompletnie błędne pojęcie o tym silniku.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości