Witam wszystkich, jakieś 3 tygodnie temu dołączyłem do grona posiadaczy 323 F BJ
Póki co jestem na etapie doprowadzania jej do właściwego stanu, bo trochę do zrobienia zawsze jest – jak to w samochodzie używanym. Opiszę może co się dzieje u mnie i co mam zamiar zrobić. W razie czego może mnie naprostujecie
Kupiłem srebrną Mazdę 323 F BJ 1.6 – przyjechała z Niemiec, była tłuczona (sprzedawca twierdził że nie, ale w papierach jest jak byk napisane "Umfallwagen"). Najprawdopodobniej dostała z prawej strony w drzwi. Na podwoziu mechanik nic nie widział, na lakierze tam są ślady lakierowania. Przebieg 99 tysięcy i patrząc na stan tapicerki i wszystkiego co w środku – w życiu bym nie powiedział, że ma już za sobą 100 tysięcy.
Cena – 18 800 zł
A teraz po kolei problemy i inwestycje:
1) Wyciek z amortyzatorów z przodu, stukanie przednich łączników. Założyłem amorki Kamoka gazowe + nowe łączniki. Za części dałem 410 zł + ponad 200 zł robocizny
2) Wymiana tylnych łączników przede mną, bo też już je słychać
3) Od momentu zakupu w niemczech do momentu mojego zakupu minął rok – przez ten czas ruda wlazła w podwozie. W ten weekend planuję sesję konserwacji – tj. Cortanin do odrdzewiania + konserwacja Bitexem (albo inny Bitgum lub Boll) + psikanie w profile zamknięte.
4) Zakup kompletu opon Barum – 720 zł (kupiłem na zimówkach)
5) Klimatyzacja – nabijanie, odgrzybianie, wymiana filtra kabinowego, ozonowanie – 300 zł
6) Hamulce – tarcze hamulcowe dosyć zużyte i zaatakowane przez rudą, lekkie wibracje przy mocnym hamowaniu z dużych prędkości (tzn na razie jechałem 150 km/h – jeszcze sobie na więcej nie ufamy

). Na razie wymieniłem przód (tarcze + klocki) przy okazji robienia zawieszenia – zobaczymy czy będzie już dobrze jak w weekend wyjadę na autostradę. Cena 2 x 120 zł + 140 zł klocki Bosh = 380 zł
7) Tylny lewy hamulec chyba mi się zapieka (czuć, że samochód z lekkiej górki nie toczy się, a lewe tylne koło jest cieplejsze od prawego i równie ciepłe jak przednie). Mam wrażenie, że to może mieć coś wspólnego z ręcznym – bo tutaj widać jak na dłoni, że nie może on w tamtym kole odbić po zaciągnięciu. Może zapieczona linka? W weekend wszystko dokładnie pooglądam i poruszam. Jak nie linka to zacisk do rozruszania – ale nie wiem czy mogę próbować sam to zrobić, nigdy tego nie robiłem, nie patrzyłem na ręce nikomu kto to robił – raptem czytałem opisy w necie jak to zrobić
8) Czujnik ABS lewy tył – sprawdzone na komputerze – czasem działa, czasem nie – coraz częściej jednak działa, liczę na to, że jak go wyciągnę, oczyszczę, sprawdzę wszelkie styki itp to będzie dobrze i już mi się nie będzie wszystko na desce zapalało

W końcu samochód stał rok, może gdzieś wymaga przedmuchania – jak nie to wymiana na nowy.
9) Do wymiany rozrząd (ile za to zapłacę ?)
10) Maksymalnie w ciągu roku do wymiany tłumik (części + robocizna 500 zł?)
Do wymiany olej w skrzyni biegów, filtr paliwa, filtr powietrza, może świece za jakiś czas, jeszcze nie widziałem końcówek przewodów WN, czy tam też nie ma stanu ostrzegawczego.
wymieniono olej silnikowy (Mobil Super S – czy jakoś tak), dolano płynu chłodniczego, zakupiono gaśnicę
Sporo tego – łącznie szacuję konieczność włożenia 3-4 tys zł aby dojść do momentu, w którym będę się w samochodzie czuł pewnie i nic dziwnego nie będzie się działo.
Z klimatyzacją mam teraz taki problem, że po włączeniu czasem skrapla mi się dużo wody na szybie. Nigdy wcześniej nie widziałem takiego efektu w samochodzie z klimatyzacją – o co może chodzić? Dodam, że generalnie trudno mi odparować wilgoć z szyb, nie jestem pewien czy wentylacja działa w obiegu otwartym, czy cały czas w zamkniętym. Jak to sprawdzić? Dodam, że na obieg zamknięty nie da się przełączyć, przełącznik nie reaguje – cały czas pali się lampka obiegu otwartego.
Po przejechaniu 2 tys km i wymianie amorków dzisiaj stwierdziłem że w czasie manewrów na parkingu słychać jakieś chrobotanie z przodu przy kręceniu kierownicą – mogli coś spieprzyć fachowce od amorków? Ale co? W czasie przyspieszania ze skręconymi kołami nie słychać tego, więc nie przeguby.
I jeszcze na koniec – co ile powinno się regulować zawory? I jaką żarówkę kupić do halogena ?
Spalanie po przejechaniu 1200 km (w tym 600 km z klimatyzacją, 200 km po mieście) 8 litrów. Spalanie we Wrocławiu – w trakcie badania, ale widać że powyżej 10 litrów (jak rozruszam zapieczony hamulec to potem zobaczymy

)
Paweł