Spalanie Mazda3 BK
Ja jeżdżę samochodem jakieś pół roku i przez ten czas udało mi się już "zbić" spalanie do jakiś 5,5 litra. Około 25% jazda po mieście (Wawa więc korki) i reszta trasa. Klima pracuje cały czas. Prędkość w trasie 120-140km/h. W sumie to jakoś tam specjalnie nie myślę o spalaniu w czasie jazdy.
pabl0 napisał(a):tollek napisał(a):o jakich Wy piszecie wartościach?? dla mnie to jakis szokujące dane! moja spala w trasie maxymalnie 4 a w mieście 5 – 5,2 litra i mierzyłem to na różne sposoby, dziwi mnie tez ze nie ufacei swoim komputerom bo z tego co zauważyłem mój jest idealnie dokładny.
Mazda 1,6 diesel 109 km z 2004
Zabijcie mnie ale po prostu nie uwierzę żeby ktokolwiek zszedł do 4 – 4,5 litra tym silnikiem. U mnie rekord to jakieś 5,3 litra. Oczywiście sprawdzone na dystrybutorze bo dane komputera to sobie można między bajki włożyć.
zgadzam sie z tobą
u mnie komp po mieście ( rano przelot bez korków, ale wieczorkiem swoje stoję) pokazuj 5.8
nawet spalanie na trasie rzędu 4.5l wydaje mi sie nierealne
no chyba ze ta trasa zrobiona jest z prędkościami 90 -100 km/h
ale ja jakoś tak nie umiem jechać
emilioestewez napisał(a):Aż obciach z takimi wartościami wyskoczyć no ale dobra :
Mazda 3 MPS – miasto – 13,9 – 14,2 l. (normalna dynamiczna jazda)
ostatnio sprawdziłem, że da się poniżej 11 ale co to za jazda

Czizas... Poniżej 11 po Stolcu Ci tyle wyszło ? Szacun
Zalewasz 98 czy coś inszego ?
emilio
- Od: 18 maja 2009, 18:16
- Auto: speed3 '08
Po Stolcu
ale bez korków
i nie oszukujmy się, starałem się ekonomicznie i delikatnie jeździć, żeby się przekonać co się da osiągnąć
No więc gdybym wytrwał w postanowieniu do końca to da się i 10 ale to jakaś masakra
Te wyniki to BP Ultimate 98.
Jak klikniesz w ikonę zużycia paliwa w podpisie to tam masz szczegóły, tylko jak już otworzysz to na stronie wybierz, żeby pokazywał same tankowania – będzie czytelniej

Jak klikniesz w ikonę zużycia paliwa w podpisie to tam masz szczegóły, tylko jak już otworzysz to na stronie wybierz, żeby pokazywał same tankowania – będzie czytelniej
Fakt – nie zauważyłem
Może ja też "poświęcę" jeden zbiornik na taki teścik. Muszę tylko do kompletu na czas testu załatwić sobie jakiś kapelusz 

emilio
kristofc napisał(a):I czeski prochowiec w kratkę łoł
No i wtedy to już bankowo mnie pokażą w TeleExpressie hehe

emilio
vqsoft napisał(a):4.5- napisz jaka trasa bo ja tego sobie nie wyobrażam na gierkówce przy V~140
Opole-Raciborz – normalna spokojna jazda 90-100, czasem jakiegos tira wyprzedze...
a to spalanie co podalem 6,5-7 w miescie to w zimie
- Od: 30 wrz 2009, 17:52
- Auto: Mazda 3 1,6 MZ-CD 2005 lift
uszatyy napisał(a):vqsoft napisał(a):4.5- napisz jaka trasa bo ja tego sobie nie wyobrażam na gierkówce przy V~140
Opole-Raciborz – normalna spokojna jazda 90-100, czasem jakiegos tira wyprzedze...
To ja, Poznań-Wawa (ok 360km) – 4.3L
CezaR83 napisał(a):uszatyy napisał(a):vqsoft napisał(a):4.5- napisz jaka trasa bo ja tego sobie nie wyobrażam na gierkówce przy V~140
To ja, Poznań-Wawa (ok 360km) – 4.3L
zazdroszczę
zoom zoom
- Od: 7 mar 2009, 16:07
- Auto: In progres
Jak poćwiczysz to może już tak zostanie
, ja średnią z miasta mam właśnie 8,5 a Twoja fura ma palić mniej.
Trzeba wziąść pod uwagę że jest zima a robione odcinki są krótkie
wydaje mi sie że jak się silnik dotrze, i pogoda się poprawi spalanie będzie niższe 
Ale wtedy jak już będzie sucho i ciepło radość z jazdy zagłuszy zdrowy rozsądek i spalanie poszybuje do góóóry
A może nie
. Przy naprawdę spokojnej jeździe latem po mieście bez problemu schodzę poniżej ósemki więc Tobie też powinno się udać.
A tak z ciekawości, jakie masz obroty na 5 biegu przy 100km/h? U mnie około 3100 na kołach 205/55/16
.
A tak z ciekawości, jakie masz obroty na 5 biegu przy 100km/h? U mnie około 3100 na kołach 205/55/16
Ostatnio po wyjechaniu z CPN i resecie kompa – czysta plynna jazda na trasie to z trudem doblem do 4.9 – po sprawdzeniu z dystrubutem potwierdzilo sie info. W miescie w te spore mrozy dobilem bez problemu do 8 
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008