uszkodzone tylne kolo
Strona 1 z 1
panowie.....wczoraj w nocy wchodzilem na recznym w zakret i uderzylem w kraweznik.skrzywilo mi sie tylne kolo i nie wiem ile bedzie kosztowala naprawa,czy mozna to zrobic samemu i jakie czesci sa potrzebne.prosze o szybka pomoc i rade.
Ostatnio edytowano 25 cze 2008, 14:50 przez bartus2035, łącznie edytowano 1 raz
madzia max 180km/h(zamkniety licznik)
- Od: 31 maja 2008, 22:43
- Auto: Mazda 121 DB 91r.1.3 16v.
bartus2035 napisał(a):skrzywilo mi sie tylne kolo i nie wiem ile bedzie kosztowala naprawa,czy mozna to zrobic samemu i jakie czesci sa potrzebne
Jak masz warsztat samochodowy to TAK jak nie masz to NIE.
Z tylu nie ma ZADNEJ regulacji, wiec cos pokrzywiles. Jesli tylko jedno kolo to stawiam na pokrzywione mocowanie piasty do belki.
IMHO Bez naciagania i geometrii sie nie obejdzie – min 300 PLN o ile uda sie to wlasciwie ponaciagac.
Ewentualnie mozesz sprawdzic co sie pokrzywilo i jak to mocowanie to mozesz wymienic cala belke. To da sie zrobic domowymi sposobami ale trzeba miec pewnosc ze punkty mocowania tej belki sa nieruszone – to mozna sprawdzic robiac geometrie.
Obecnie ten pan

ma taka. Kupowalem juz u niego i nie mialem zadnych problemow.
- Od: 21 maja 2007, 10:33
- Auto: Mazda 121 GLX CT,1991,73KM
Mazda Xedos 1.6, 1995
bartus2035 prosze o zapoznanie sie z Regulaminem i poprawienie tematu i podtematu w przeciwnym wypadku jutro bedzie KOSZ!
Dziekuje!
Dziekuje!
- Od: 7 lut 2007, 13:41
- Auto: Mazda 121 LX DA 1.3 1988r.
Hej.
Masz z tylu belke robiaca za glowna czesc zawieszenia, wiec najpewniej jak tylko z jednej strony sie pokrzywilo to zgiales/zlamales belke.
W najprostszym przypadku prostowanie belki, geometria i lecimy.
Jesli zlamales belke to od 250zl (z osprzetem jak masz szczescie) 350zl (jak nie znajdziesz gdzies blisko) z transportem i dzien przekladania. Warsztat wezmie za to pare zlotych..
Musisz tez sprawdzic co z amortyzatorem i sprezyna – mogles pogiac duzo wiecej.
Patrz tez na weze hamulcowe – mogles cos przy wezach uszkodzic jesli pogiela sie belka, bo ida zaraz obok.
Najlepiej zdejmij kolo, zrob zdjecia i podeslij tutaj – to tak na poczatek.
ap2 – belke mozna wymienic samemu jak sie ma: dobry podnosnik, kobylki, dobre narzedzia, duzo czasu.
Mikolaj
Masz z tylu belke robiaca za glowna czesc zawieszenia, wiec najpewniej jak tylko z jednej strony sie pokrzywilo to zgiales/zlamales belke.
W najprostszym przypadku prostowanie belki, geometria i lecimy.
Jesli zlamales belke to od 250zl (z osprzetem jak masz szczescie) 350zl (jak nie znajdziesz gdzies blisko) z transportem i dzien przekladania. Warsztat wezmie za to pare zlotych..
Musisz tez sprawdzic co z amortyzatorem i sprezyna – mogles pogiac duzo wiecej.
Patrz tez na weze hamulcowe – mogles cos przy wezach uszkodzic jesli pogiela sie belka, bo ida zaraz obok.
Najlepiej zdejmij kolo, zrob zdjecia i podeslij tutaj – to tak na poczatek.
ap2 – belke mozna wymienic samemu jak sie ma: dobry podnosnik, kobylki, dobre narzedzia, duzo czasu.
Mikolaj
"The object of war is not to die for your country, but to make the other bastard die for his."
www.zacharow.info – portfolio
- Od: 17 lis 2005, 00:24
- Auto: 323F BJ FP LPG
dzieki ap2 za link do tego goscia.za cala belke z przesylka wzial 250zl.a zrobie to sam z kumplem.jeszcze raz wielkie dzieki.
strOOs napisał(a):ap2 – belke mozna wymienic samemu jak sie ma: dobry podnosnik, kobylki, dobre narzedzia, duzo czasu.
Przeciez napisalem ze jak cala belke bez prostowania to mozna samemu
- Od: 21 maja 2007, 10:33
- Auto: Mazda 121 GLX CT,1991,73KM
Mazda Xedos 1.6, 1995
klubowicze....mam jeszcze jedno pytanko:jesli caly tyl mojej madzi jest przesuniety i szpara miedzy tylnymi drzwiami z lewej strony to 1,5 cm.a z prawej wogole nie ma szpary i dzrzwi prawie sie nie otwieraja to czy jest sens to robic??a jak bedzie pozniej ja znosic??
bartus2035 to miales bardzo zdrowa belke i jej mocowania – pociagnely cale auto..
Musialbys prostowac najpewniej auto na ramie. No i jednak po pierwszym pogieciu pojawia sie problem przy ewentualnej nastepnej stluczce.
A wlasciwie.. podskocz na spot lodzki to sie wszystko omowi na spokojnie
Najblizszy chyba w nastepny wtorek (?).
Zapraszam do dzialu "Spotkania regionalne".
Musialbys prostowac najpewniej auto na ramie. No i jednak po pierwszym pogieciu pojawia sie problem przy ewentualnej nastepnej stluczce.
A wlasciwie.. podskocz na spot lodzki to sie wszystko omowi na spokojnie
Najblizszy chyba w nastepny wtorek (?).
Zapraszam do dzialu "Spotkania regionalne".
"The object of war is not to die for your country, but to make the other bastard die for his."
no tak podskocze tylko to bedzie moj pierwszy raz i nie wiem do kogo sie zglosic.a po drugie bede autobusem bo madzia nie dojade to i tak jej nie zobaczysz.
bartus2035 w jakiej czesci lodzi mieszkasz?
mieszkam na dabrowie a dokladnie na kadlubka 21/29 m.69.tel.511187397
Strona 1 z 1