Polecam 1.4. Jest to konstrukcja Forda, prosta, niezawodna, a jeśli coś już jest do roboty – to kosztuje grosze

3/4 mojej jazdy to zakorkowana Wwa. Spalanie w korkach w lato 7L, zima potrafi skoczyć do 8L, ale nie bawię się w żadną eko jazdę, jeżdżę z włączoną klimą, więc jeśli będzie ci zależało, to zejdziesz niżej. Od 3 lat jeżdżę nią na wakacje, w tym roku jechałem z rowerami na dachu, 3 osoby w aucie i bagaże w kufrze i na wolnym siedzeniu. Szczerze to się bałem, ale zostałem pozytywnie zaskoczony! Nie robił się za mną korek podczas ruszania, pod górkę trzeba było redukować i na autostradzie jadąc ok 130 km/h spalił z 8L.
Podsumowując powyższe: spalanie w 1.4 mieści się w miejskich normach, mocy nie brakuje przy miejskiej jeździe lub w trasie w 2 osoby, powyżej trochę słabnie. 1.2 bym odpuścił – różnica mocy to zaledwie kilka koni więc i w spalaniu nie powinna być wielka. Natomiast 1.2 będziesz bardziej "pałował" co może się przełożyć na spalanie nawet wyższe niż w 1.4.
Co do 1.6 się nie wypowiem, czytałem jakieś testy na google i w ogóle nie brałem tego silnika pod uwagę.
Pzdr!