[Mazda6[ Benzyna + LPG wysokie spalanie – Rozwiazanie

Dział poświęcony użytkowaniu aut z instalacjami gazowymi przeznaczonymi do zasilania silników z wtryskiem pośrednim paliwa.

Postprzez zetek » 12 lut 2011, 18:09

Enduro napisał(a):
zetek napisał(a):A szczelność całego układu dolotowego była sprawdzana????????? Jeżeli będziesz miał nieszczelność to spalanie może być większe. .... Wtryski sprawdzone?????? Żaden nie leje za dużo ???????? Możesz to poznać po intensywnym zapachu spalin. Kiedyś miałem przypadek, że walnięty był emulator od gazu i silnik dostawał gaz i paliwo równocześnie. Był odczyt na analizatorze spalin???????...

w kazdym przypadku swiece powinny bac zabrudzone, ansolutnie. pozdr.E

Jeżeli pojedzie na gazie to nie będą zabrudzone !!!!!!!!
Forumowicz

Od: 12 maja 2007, 16:30
Auto: Mazda 6 sport kombi 2.0 141KM

Postprzez Enduro » 13 lut 2011, 11:24

zetek napisał(a):
Enduro napisał(a):
zetek napisał(a):A szczelność całego układu dolotowego była sprawdzana????????? Jeżeli będziesz miał nieszczelność to spalanie może być większe. .... Wtryski sprawdzone?????? Żaden nie leje za dużo ???????? Możesz to poznać po intensywnym zapachu spalin. Kiedyś miałem przypadek, że walnięty był emulator od gazu i silnik dostawał gaz i paliwo równocześnie. Był odczyt na analizatorze spalin???????...

w kazdym przypadku swiece powinny bac zabrudzone, ansolutnie. pozdr.E

Jeżeli pojedzie na gazie to nie będą zabrudzone !!!!!!!!

jesli spala benzyne dodatkowo lub w duzo wiekszej ilosci to musi byc to widoczne na swiecach. E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Od: 6 sie 2008, 22:37
Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez zetek » 13 lut 2011, 13:07

Przypomniało mi się jeszcze, że kiedyśznajomy miał walnięty modulator cały od gazu i też robił takie jaja ze spalaniem, ale gazownik od razu to wykrył
Forumowicz

Od: 12 maja 2007, 16:30
Auto: Mazda 6 sport kombi 2.0 141KM

Postprzez Nazirejczyk » 13 lut 2011, 13:26

Przepraszam ale miałem zawalony weekend najpierw studniówka w piątek a potem wyjazd do teściów i troszkę zaniedbałem forum.

w Czwartek byłem u ósmego mechanika i ... <jupi> trafiłem na konkretnego gościa (przynajmniej z tego co mówi) Stwierdził że jest źle założona instalacja gazowa trzeba ją rozebrać i założyć od nowa jeszcze raz co konkretnie to tłumaczył ale wszystkiego nie zapamiętałem w każdym razie powiedział że wszystko razem z jakimś urządzeniem do smarowania zaworów (bo ponoć powinno być do gazu) będzie kosztowało 1000 ale daje gwarancje że spalanie zejdzie poniżej 10L . mam oddać auto 21 lutego i mówił że do tego czasu dobrze żeby nim nie jeździć. więc zarazie wracam do mojego Hyundaia Coupe który jak tylko Madzia będzie hulać idzie pod młotek :D

Dzięki wszystkim za zainteresowanie problemem! Nawet nie liczyłem na tyle postów chodź czasem robił się OT miło wiedzieć że można na was liczyć:D

Ps. oczywiście będę tu codziennie zaglądał :P
Początkujący

Od: 8 lut 2011, 00:55
Auto: Kiedyś MX-3 '93 dziś M6 '03

Postprzez Enduro » 13 lut 2011, 17:00

Nazirejczyk napisał(a):...
..Ps. oczywiście będę tu codziennie zaglądał :P

i no to liczymy, <jupi> ale generalnie powinnienes rekalmowac u tego magika co montowal to ustrojstwo...bo wynika z tego ze to on cos pochrzanil...
P.S. system smarowania zaworow nie ma wplywu na spalanie i funkcjonowanie instal. gazowej.
jest on tylko po to, aby zawory byly dodatkowo smarowane, gdyz gaz jest o wiele suchszy...
pozdr.E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez GILB » 13 lut 2011, 17:38

Nazirejczyk napisał(a):z jakimś urządzeniem do smarowania zaworów (bo ponoć powinno być do gazu)

to urządzenie możesz wsadzić mu w <dupa>
jeśli gaz dobrze wyregulowany smarowanie gniazd zaworów nie jest potrzebne, gaziarze sprzedają ten patent i twierdzą, ze jest niezbędny – bzdura, po prostu marża na tym jest 500% i roboty z montażem 15 min dla wprawnego montera.

Puść temat w dziale LPG, są tam koledzy z Twojej parafii zajmujący się montażem może podejmą się zadania i będzie to mniej kosztować.
Forumowicz

Od: 13 cze 2007, 19:16
Auto: Mazda 6 3.0 V6 GY

Postprzez Nazirejczyk » 13 lut 2011, 19:42

to urządzenie ma kosztować 350 zeta nie jest to jakaś magiczna kwota... a jeśli ma pomóc... ? jak myślicie?
Początkujący

Postprzez kowal8127 » 13 lut 2011, 22:42

Ja mam u siebie lubryfikację. Jedni Gazownicy twierdzą, że to bajka inni, że rzecz niezbędna w silniku mazdy. Swoją instalację zakładałem u znajomego gazownika, jednego z najlepszych w okolicy i mówił, że to zbędna rzecz, ale że jest to mazda, która ma regulowane zawory za pomocą płytek lepiej założyć lubryfikację zawsze trochę schłodzi i przesmaruje zawory. 350 zł to trochę przegięcie, myśle że za 200zł każdy gazownik Ci to dołoży do instalacji. Co jakieś 10 tys km będziesz musiał dolewać lubryfikantu do pojemnika.
Forumowicz

Od: 12 sty 2010, 23:13
Auto: Mazda 6 2.0 16V Benzyna+LPG BRC

Postprzez Enduro » 14 lut 2011, 00:17

Nazirejczyk napisał(a):to urządzenie ma kosztować 350 zeta nie jest to jakaś magiczna kwota... a jeśli ma pomóc... ? jak myślicie?

na pewno nie w spalaniu, bo nie takie jest jego zadanie.
pozdr.E
Forumowicz

Postprzez Wojtek » 14 lut 2011, 00:50

kledzy dajcie spokoj... <głaszcze>
kolega Nazirejczyk na poczatku swojej historii napisal, ze dzieje sie to na benzynie i na gazie...
tzn spalanie jest takie samo...

...a czepianie sie lubryfikacji jako winnego... hm <oczy>

widocznie kolega nie chce pomocy, a tylko prowadzi rozwazania i dyskusje... typu:
czy pomoze, albo nie pomoze... zalozyc, nie zalozyc...

... nawet nie napisal jaki konkretny kod bledu wyskoczyl...
Mazda to nie Fiat 126p... ta metoda (prob i bledow) mozna wszystko "naprawic"... pytanie tylko za ile? :>
i czy ciebie na to stac...

Nazirejczyk napisał(a):...będzie kosztowało 1000 ale daje gwarancje że spalanie zejdzie poniżej 10L .

tzn. "przeinstaluje" istniejaca instalacje gazowa i dolozy smarowanie zaworow...
jezeli przy tym znajdzie falszywe powietrze, to wierze mu... reszta? <nie powiem>

Ps. Nazirejczyk trzymam kciuki za ciebie <spoko> szerokosci i niskich kosztow
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez Nazirejczyk » 14 lut 2011, 09:54

Widzę że się nie zrozumieliśmy :] znalazłem już gościa który znalazł usterkę w źle zamontowanej instalacji gazowej usterek wymienił tyle że wszystkich nie zapamiętałem (problem ze szczelnością, źle zamontowany reduktor, za długie i pozwijane przewody wtryskowe, źle zamontowany reduktor reszty nie pamiętam) powiedział że najlepiej rozmontować ją i założyć od nowe i za to chce 500 zeta i mówi że spalanie wróci do normy dodatkowo pytał czy chce to urządzenie do smarowania ja pierwszy raz o nim słyszę więc za pytałem na forum... problem spalania zaś mam nadzieje uznać za zamknięty ale z ocena poczekam do finału... <spoko>

Czy teraz jest wszystko jasne?? <faja>
Początkujący

Postprzez agnostyk » 14 lut 2011, 09:59

a kiedy ta instalacja była zakładana? dał Ci papiery od niej poprzedni właściciel? bo może spróbujesz odzyskać trochę kosztów od tego patałacha co zakładał gaz do tej Mazdy, zarówno tego co sprzedał jak i "montera".
Obrazek ALL HOPE IS GONE
Forumowicz

Od: 10 sty 2011, 00:23
Auto: M6 GY 2004 CiTD HP /Impression
Citroen C4 1.6 HDI
Seat Inca 1.9 D 1Y

Postprzez Lorento » 14 lut 2011, 11:30

Nazirejczyk napisał(a):najpierw studniówka w piątek a potem wyjazd do teściów

Wcześnie się ochajtałeś ( IHMO za wcześnie...). Musiałeś miec zezwolenie sądu rodzinnego... :|
a co do spalania – nie jestem zwolennikiem gazu, to co zaoszczędzić na paliwie oddasz mechaniorom..
POGROMCA ZENONÓW!
Nie przeginajcie! Gdzie? ....... W Aucie!!!
Forumowicz

Od: 2 lip 2008, 21:21
Auto: mazda 6 MZR 2,3

Postprzez kowal8127 » 14 lut 2011, 14:30

Może Ty nie jesteś ale wiele osób sobie gaz w aucie chwali. Ja mam już 3 auto na gaz i z żadnym nie było problemów, a oszczędności w kieszeniu czuć. Kolega ma poprostu pecha i trafił na auto, w którym gaz zakładał jakiś akrobata stąd problemy.
Forumowicz

Od: 12 sty 2010, 23:13
Auto: Mazda 6 2.0 16V Benzyna+LPG BRC

Postprzez Wojtek » 14 lut 2011, 16:36

67igor1 napisał(a):jezeli przy tym znajdzie falszywe powietrze, to wierze mu...

... to super, ze znalazl <faja>
Powodzenia :) ... a i opisz jak ze spalaniem po naprawie :)
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez Nazirejczyk » 14 lut 2011, 17:29

Lorento napisał(a):
Nazirejczyk napisał(a):najpierw studniówka w piątek a potem wyjazd do teściów

Wcześnie się ochajtałeś ( IHMO za wcześnie...). Musiałeś miec zezwolenie sądu rodzinnego... :|
a co do spalania – nie jestem zwolennikiem gazu, to co zaoszczędzić na paliwie oddasz mechaniorom..

<rotfl> miałem studniówkę bo jestem nauczycielem :D i szczęśliwym małżonkiem od 2 lat do tego od 3 miesięcy szczęśliwym ojcem Diegunia <diabełek> mam nadzieje że to sprostowanie wystarczy :D
Początkujący

PostTen post został usunięty przez Gość 14 maja 2011, 22:46.
Powód: drugi taki sam post...