Reflektory ksenonowe, xenon – montaż i eksploatacja
To już zależy od marki. Używam Vertexów Slim i wolałbym zwykłe, bo przetwornice slim są rozdzielone na dwie części. Jednak nie miałem z nimi nigdy problemów, a światło przy żarnikach 6000k jest naprawdę tej barwy (w porównaniu z Osram LEDriving 6000k).
- Od: 7 kwi 2014, 13:44
- Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07
to dajcie namiar na xenony które byście założyli do swojej madzi bo wybór jest spory wiec wole porady specjalistów 

-
czekal123
Ja sobie chwale cos takiego. Kolor 5000k przy 55w swieci na piekny bialy kolor. Zdecydowanie bardziej polecam niz 35w
http://allegro.pl/zestaw-hid-xenon-canb ... 22200.html

- Od: 16 mar 2009, 22:08
- Auto: Była Mazda Xedos 2.0 V6 KF 1994
Jest Mazda Millenia S 2.3 V6 KJ 2001
czekal123 napisał(a):to dajcie namiar na xenony które byście założyli do swojej madzi bo wybór jest spory wiec wole porady specjalistów
Ja kupowałem do Paska B6 jakoś rok temu, i działają:
http://sklep.mdcarbon.pl/zestaw-xenon-4 ... -2460.html
Jedyne co je różni od fabrycznych ksenonów to trochę dłuższy czas uruchamiania
Tylko Pasek musiał mieć takie które oszukają kompa, że niby ma żarówkę, może u Ciebie wystarczą te za 160zł.
matthies napisał(a):ma ktoś może na sprzedaż odbłyśnik do GG/GY ? Mój jest wypalony i chętnie bym wymienił .,.. Najlepiej PW![]()
chyba że wiecie gdzie można dostać w dobrych pieniądzach?
To się regeneruje
Jak rozkręcić reflektor z Mazdy 6 potem próbujesz zabrudzenie na lustrze wyrze: http://www.youtube.com/watch?v=4_gahiap ... rYP7UuakcM
- Od: 17 wrz 2014, 09:10
- Auto: Mazda3 1.6 Y6 MZ-CD 110KM '05
W mojej efce bardzo słabo świecą światła, do tego miałem lewą lampę koito (nie działała regulacja, do tego lampa parowała i sie urwała soczewka i latała góra dół) kupiłem lampę boscha żeby mieć dwie takie same i sprawną regulację, jednak nie sądzę żeby miało to pomóc na mój problem czyli praktycznie brak światła przed autem, bo jedyne co jest oświetlane to znaki drogowe które z kilometra już widać, natomiast reszta otoczenia jest ciemna i nie widać nic
Próbowałem przeróżnych żarówek, zwykłe, niebieskie, +50%, teraz mam tungsramy +90% fakt widać odrobinę więcej (a w porównaniu do takich z niebieskimi bańkami to dużo więcej) ale jednak nie widać nadal nic
Rozważam poważnie zakup zestawu xenonów (interesowałaby mnie barwa 4300 max 4500K, nie chcę świecić na niebiesko tylko mieć światło w nocy) oraz zestawu spryskiwaczy do lamp. Wiem że jest to powiedzmy legalne inaczej
Jednak mam gdzieś legalność, wolę być nielegalny a bezpieczny niż legalny ale z nieoświetloną drogą, bo jak kogoś potrącę w nocy – bo poubieranych na czarno w nieoświetlonych miejscach nie brakuje – to nie będzie mi do śmiechu.
czy mógłby mi ktoś powiedzieć, co mi grozi oprócz zabrania dowodu przez policję gdyby im się mój xenon nie spodobał?
Uprzedzając wszystkie teksty o oślepianiu itp – jeśli montowałbym xenon najpierw pojadę na stację kontroli aby ustawili mi odpowiednio lampy, po zamontowaniu xenonu wiązkę światła dodatkowo odrobinę obniżę aby nikogo nie oślepiać.

Rozważam poważnie zakup zestawu xenonów (interesowałaby mnie barwa 4300 max 4500K, nie chcę świecić na niebiesko tylko mieć światło w nocy) oraz zestawu spryskiwaczy do lamp. Wiem że jest to powiedzmy legalne inaczej

czy mógłby mi ktoś powiedzieć, co mi grozi oprócz zabrania dowodu przez policję gdyby im się mój xenon nie spodobał?
Uprzedzając wszystkie teksty o oślepianiu itp – jeśli montowałbym xenon najpierw pojadę na stację kontroli aby ustawili mi odpowiednio lampy, po zamontowaniu xenonu wiązkę światła dodatkowo odrobinę obniżę aby nikogo nie oślepiać.
Dla bezpieczeństwa jak najbrdziej za, ale i tak będziesz oślepiał xenonem w BA
Nic innego Ci nie grozi poza nie przejściem przeglądu i utratą dowodu. No chyba że w razie odpukać wypadku ktoś by Cię posądził, że go oślepiłeś nielegalnym xenonem, ale to już sytuacja mocno ekstremalna.
O przegląd się akurat nie martwię bo przełożenie żarówek na przegląd raz do roku nie powinno być problemem
Policja nie daje żadnych mandatów za to? Dziwne, myślałem że zabierają dowód + jakiś mandat wlepiają dlatego pytam bo jak mam płacić mandaty to lipa.
luki_92_92 napisał(a): Jednak mam gdzieś legalność, wolę być nielegalny a bezpieczny
Czyli myślisz tylko o sobie

-
miro62
Bartg napisał(a):Nic innego Ci nie grozi poza nie przejściem przeglądu i utratą dowodu. No chyba że w razie odpukać wypadku ktoś by Cię posądził, że go oślepiłeś nielegalnym xenonem, ale to już sytuacja mocno ekstremalna.
Sam jezdze na HIDach i nie wydaje mi sie zebym kogos oslepial, ale sprawa jest duzo bardziej skomplikowana, niz moze wygladac. W razie jakiegokolwiek dzwona z twojej winy rzeczoznawca na miejscu ma prawo sprawdzic co chce. Na pewno sprawdzi podstawowe rzeczy jak stan swiatel, opon itd. W przypadku "odkrycia" xenonow kazde towarzystwo ubezpieczeniowe wypnie na ciebie pupe bo miales niesprawne auto.
-
Przemek323c
No własnie nie wydaje się, ale oślepia taki xenon, przynajmniej mnie. Okej zgodze się, że oślepia mniej niż taki sam xenon w zwykłym reflektorze nie soczewce, ale jednak w nocy nie jest to przyjemny widok.
A mandat z tego co widzę po internetach może być 20-500zł, ale nie musi, może sam DR polecieć, chociaż akurat "tuningowiec" taki mandat na pewno dostanie
Ja np dostałem taki za brak tablicy, mimo że mogli przecież mi kazać założyć i po sprawie.
A mandat z tego co widzę po internetach może być 20-500zł, ale nie musi, może sam DR polecieć, chociaż akurat "tuningowiec" taki mandat na pewno dostanie
Bylem na tablicy do ustawiania swiatel i wyglada to praktycznie tak samo jak przy H1, wymagana byla naprawde minimalna korekta. Fabryczne xenony tez oslepiaja (zwlaszcza jezdzac BA, gdzie suniesz dupa po ziemii i wszystko ci swieci centralnie w oczy), ale wynika to raczej z faktu generowania wiekszej ilosci swiatla, a nie tego ze ktos zalozyl sobie hida do soczewki.
-
Przemek323c
miro62 napisał(a):luki_92_92 napisał(a): Jednak mam gdzieś legalność, wolę być nielegalny a bezpieczny
Czyli myślisz tylko o sobiezmorą są te pseudo xeny jak dają po
i oślepiają innych, wtedy my nie widzimy tych na ciemno ubranych
Pewnie, więc myśląc o innych będę jeździł na zwykłych żarówkach. A w sumie to i je zgasze, widoczność się nie zmieni. A najlepiej może jeszcze zamknę oczy, skoro i tak nic nie widzę, to po co przemęczać wzrok.
Mnie oślepiają wszelkiej maści auta pokroju passata,golfa,vectry i wyższe, w szczególności cholerne wszędobylskie suvy które mają lampy na wysokości szyby, i co, mają to w

Wracając do tematu – czyli jednak jest taka możliwość, żeby dostać mandat, tak?
luki_92_92 napisał(a):czyli jednak jest taka możliwość, żeby dostać mandat, tak?
Mandat i dowód rejestracyjny możesz stracić.
-
Daniel
- Od: 21 paź 2009, 20:04
- Auto: Mazda 6 GG 2.0 163km/191Nm 2007 rok
Mazda 626 GE FP 1,8 90 km 1996 rok
Opel Omega 2,6 V6 180 km 2002 rok
danmazda napisał(a):Mandat i dowód rejestracyjny możesz stracić.
A w razie wypadku z twojej winy mozesz zabulic za wszystko z wlasnej kieszeni.
-
Przemek323c
Przemek323c napisał(a):A w razie wypadku z twojej winy mozesz zabulic za wszystko z wlasnej kieszeni.
Dokładnie, też o tym słyszałem.
-
Daniel
- Od: 21 paź 2009, 20:04
- Auto: Mazda 6 GG 2.0 163km/191Nm 2007 rok
Mazda 626 GE FP 1,8 90 km 1996 rok
Opel Omega 2,6 V6 180 km 2002 rok
I tyle chciałem wiedzieć. Dzięki 

Ja sie zdecydowalem na powrot do zenkow ale 4300k, mialem kupic slim, ale co to za slim jak zasilanie jest dwuelementowe... No i po co dawac 200+zl jak za 100 to jest to samo. Swiatla nie swieca mi zle, czyscilem odblusniki , no ale jedna i tak cudow nima.. Oczywiscie po montazu podjade na stacje zeby ustawic swiatła tak,zeby nie bylo ze na "oko" ustawilem i bedzie, oczywiscie zostawie sobie na regulacji 1, zeby moc podniesc swiatła jesli zajdzie taka potrzeba:)
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium