Reflektory ksenonowe, xenon – montaż i eksploatacja
Dobra ludziska wystarczy
Kończymy.
Kaizen Sushi Racing Team Polub nasz FP :)
-
jarek.ZE
- Od: 25 lis 2008, 01:19
- Auto: Mazda MX-5 NA B6 '93
Była:
Mazda3 BM PE 120KM '14
Rajdowe Clio F7P '91
Mazda mx-3 EC KLZE '91
Subaru Impreza WRX MY05
Mazda6 GG AJ '04
Ja ze swojej strony powiem tyle. Każdy z nas ma prawo jazdy, nie raz jechał w nocy i zdając prawo jazdy musi mieć choćby minimalne pojęcie o zachowaniu się na ulicy (pomijam niektóre ewenementy). Wiemy również jak zachowują się piesi. Mają w
przejścia dla pieszych, łażą jak święte krowy, nieoświetleni poboczami i ostatnio bardzo modne dla nich jest włażenie przed auto, bo przecież ma hamulce to stanie w miejscu.
Wole se wsadzić chiński xenon, który świeci identycznie jak oryginalny, wyregulować światła i widzieć wszystko dobrze na drodze. Jeżeli kierowca jadący z naprzeciwka uzna, że go oślepiam, niech zwolni, przejadę i może jechać dalej. Jestem jednak pewny, że nie nie oślepiam, bo nikt mi tego nie sygnalizował, a jeżdżę już jakiś czas na xenonie i to nie tylko po Polsce. Co do samopoziomowania i tych nieszczęsnych spryskiwaczy to już nie będę szczępić języka, bo nie ma to najmniejszego sensu. Przeciwników xenonów się nie przegada i koniec. Bądź co bądź wolę kogoś chwilowo oślepić niż przejechać pieszego, bo jak sami wiemy podczas wypadku samochodu z pieszym, kierowca z góry jest na przegranej pozycji.
Dziękuję

Wole se wsadzić chiński xenon, który świeci identycznie jak oryginalny, wyregulować światła i widzieć wszystko dobrze na drodze. Jeżeli kierowca jadący z naprzeciwka uzna, że go oślepiam, niech zwolni, przejadę i może jechać dalej. Jestem jednak pewny, że nie nie oślepiam, bo nikt mi tego nie sygnalizował, a jeżdżę już jakiś czas na xenonie i to nie tylko po Polsce. Co do samopoziomowania i tych nieszczęsnych spryskiwaczy to już nie będę szczępić języka, bo nie ma to najmniejszego sensu. Przeciwników xenonów się nie przegada i koniec. Bądź co bądź wolę kogoś chwilowo oślepić niż przejechać pieszego, bo jak sami wiemy podczas wypadku samochodu z pieszym, kierowca z góry jest na przegranej pozycji.
Dziękuję
Ja co prawda nie mam ksenonów ale chciałbym coś wtrącić. Swojego czasu ogladałem program "Galileo" (niemiecki) i panowie z niemieckiej firmy tuningowej itp, odnawiali stara Corsę. I właśnie wymienili lampy na jak to stwierdzili "modne teraz lampy z ksenonem". Fakt że wymieniali cała lampę i nie mowili że ma, czy nie ma homologacji ale nie montowali spryskiwaczy a lampa samopoziomowania też raczej nie miała bo watpie zeby jego sterowanie itd było w niej wbudowane. Także założono same lampy z ksenonem, zrobiono przegląd i wszystko ok. W Niemczech można to czemu u nas nie???
Co wolno wojewodzie... 

- Od: 17 sie 2009, 11:45
- Auto: Xedos 6 (ex)
Lexus GS300 II (ex)
Mazda 6 GJ 2,5
kuman1987r napisał(a):http://allegro.pl/h7-led-cree-2x1800lm-i3716911622.html
ciekawa alternatywa dla xenon tylko ta cena,
szkoda ze nie mozna na tym legalnie jezdzic
Coś mówiłeś o cenie?

http://www.autoswiatla.pl/product-pol-5057-Nowa-genaracja-swiatel-mijania-1800-lumen-ow-z-chip-em-CREE-COB-CXA1512.html
Crenshaw napisał(a):myślę, żeby wsadzić takie w światła drogowe
Jest to jakiś pomysł
Panowie, montował ktoś może u siebie palniki ksenonowe firmy Bosma i podzieliłby się opinią? http://www.bosma.pl/download/Bosma_kata ... _Xenon.pdf
Znalezione przeze mnie ogólne opinie na temat firmy wydają się być pozytywne, dużym plusem jest brak podróbek, które są przecież tak powszechne w przypadku firm Philips i Osram.
Znalezione przeze mnie ogólne opinie na temat firmy wydają się być pozytywne, dużym plusem jest brak podróbek, które są przecież tak powszechne w przypadku firm Philips i Osram.
Panowie podsumowując z tego co ja się dowiedziałem.
Mazda 6 przynajmniej moja ma lampy pod żarówki H1 oraz xenony.
Na lampie jest oznaczenie DC – (xenon mijania) oraz HC (halogenowe mijania).
Stosując palniki 35 W nie ma potrzeby stosowania spryskiwaczy.
W nowych autach obecnie stosuje się instalacje z palnikami Xenon 35W własnie bez spryskiwaczy.
Mazda 6 przynajmniej moja ma lampy pod żarówki H1 oraz xenony.
Na lampie jest oznaczenie DC – (xenon mijania) oraz HC (halogenowe mijania).
Stosując palniki 35 W nie ma potrzeby stosowania spryskiwaczy.
W nowych autach obecnie stosuje się instalacje z palnikami Xenon 35W własnie bez spryskiwaczy.
Ostatnio edytowano 16 cze 2014, 08:30 przez martus, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 12 cze 2014, 07:55
- Auto: Mazda 6 GG 2.0D 121 KM
2003r.
Akurat Xenony montowane oryginalnie maja 35w.
Nie wiem jak w Polsce, ale przy HIDach w UK nie wymagane sa ani spryskiwacze, ani autopoziomowanie.
Sent from my HTC One using Tapatalk
Nie wiem jak w Polsce, ale przy HIDach w UK nie wymagane sa ani spryskiwacze, ani autopoziomowanie.
Sent from my HTC One using Tapatalk
- Od: 7 kwi 2014, 13:44
- Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07
Mam do Was pytanie, jaki zestaw xenonów HID polecacie do Mazdy 3 BK?
Jest jakis dobry punkt w Warszawie gdzie można to kupić i zamontować?
Jest jakis dobry punkt w Warszawie gdzie można to kupić i zamontować?
-
tmy
Witam.
http://allegro.pl/mazda-323f-ba-zestaw- ... 65393.html
Chciałem zamontować sobie te xenony, yhm tylko co z mandatami, mogę za xenony dostac jakiś mandat?

Chciałem zamontować sobie te xenony, yhm tylko co z mandatami, mogę za xenony dostac jakiś mandat?
- Od: 29 wrz 2013, 16:25
- Auto: 323F BA 1.5 96r
Pewnie ze mozesz dostac , oczywiscie jesli misiek sie połapie ze to zenki, ale z takimi barwami swiatla napewno tak bedzie i mozessz wymienic przy nim na normlane zarowki wtedy obejdzie sie bez manadtu 
A jak juz chcesz zenki kup sobie hid 4300k
nie bija tak po oczach ze to zenki bo nie maja tak niebieskiej barwy swiatła jak 5000k i w gore.
A jak juz chcesz zenki kup sobie hid 4300k
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
Trochę poczytałem i rzeczywiście, mandat można powiedzieć że gwarantowany
hm czyli wystarczy, że kupię coś takiego?
http://allegro.pl/zestaw-hid-xenon-h7-h ... 83553.html
Te 4300k wydają się białe, ale wydaje mi się, że będzie znaczna różnica między zwykłą żarówką a takim xenonem?
p.s
50zł droższe
http://allegro.pl/zestaw-hid-h4-bixenon ... 40604.html
czym to się różni w praktyce?
hm czyli wystarczy, że kupię coś takiego?

Te 4300k wydają się białe, ale wydaje mi się, że będzie znaczna różnica między zwykłą żarówką a takim xenonem?
p.s
50zł droższe

czym to się różni w praktyce?
Różnią sie typem żarówki. H7 vs H4.
Ja u siebie mam 6000k i nikt mnie jeszcze o nie, nie zatrzymał. Nie wiem jak jest w Polsce, ale w UK nie mam z nimi problemu.
Ja u siebie mam 6000k i nikt mnie jeszcze o nie, nie zatrzymał. Nie wiem jak jest w Polsce, ale w UK nie mam z nimi problemu.
AJ w UK to inna bajka...
Tam kiedyś jechałem z kolega zatrzymała nas policja, żaden z nas nie miał zapiętych pasów.
Powiedzieliśmy, że dopiero co odjechaliśmy i nie zdążylismy po prostu (w sumie to tak było, no ale oni o tym nie mogli wiedzieć) i kazali zapiać pasy i jechać dalej...
Napisałem na 'radomskim' forum czy ktoś ma może xenony 4300/5000k to podjadę i sobie zobaczę jak to wygląda choć podejrzewam, że 4300 czyli żólta barwa nie za bardzo mi się spodoba...
Biały lub błękitny już bardziej pewnie, ale jak ma mnie co chwila policja łapać to też trochę mi się nie podoba yhm
Tam kiedyś jechałem z kolega zatrzymała nas policja, żaden z nas nie miał zapiętych pasów.
Powiedzieliśmy, że dopiero co odjechaliśmy i nie zdążylismy po prostu (w sumie to tak było, no ale oni o tym nie mogli wiedzieć) i kazali zapiać pasy i jechać dalej...
Napisałem na 'radomskim' forum czy ktoś ma może xenony 4300/5000k to podjadę i sobie zobaczę jak to wygląda choć podejrzewam, że 4300 czyli żólta barwa nie za bardzo mi się spodoba...
Biały lub błękitny już bardziej pewnie, ale jak ma mnie co chwila policja łapać to też trochę mi się nie podoba yhm
4300k jest niby prawdziwym bialym. Ani żółty, ani niebieski.
Ty bartek masz M6 i wiekszosc tych aut ma xenon w serii , dlatego sie nikt nie czepia. Wez patrz za jakims zestaw do 100zl a nie takie drogie patrzysz, wszystkie sa takie same tylko co sklep to inny narzut cen 
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium

Jakieś jedne z tańszych co znalazłem...
Hm tylko ciągle się zastanawiam nad tym 4300 a 5000
Tak patrzę na to zdjęcie z aukcji, 5000 to taki leciutki niebieski i taki byłby najfajniejszy, ale serio tak się czepiają o taki lekki odcien niebieskiego? ajjj mendy...

EDIT:
Zdecydowałem się jednak na 5000
Które wybrać z tych 3 aukcji?

Tańsze?
p.s
zobaczcie na zdjęcia tej mazdy
viewtopic.php?f=103&t=15045&start=700
jaka jest kolosalna różnica w przetwornicy :O