Malowanie zacisków
Witam.Macie tutaj fotke,jak malowalem u siebie;
Nie cudujcie z jakimis Hameritami czy sprayami.Poprostu kupcie zwykla emulsje olejna za 20 zl .Pedzel do lapy i bedzie git.Niec nie zejdzie ,najwyzej na przednich zaciskach sie usyfi po sezonie.Na bebnach bedzie oki.Ja tak mam i wczesniej mialem w Punto.Sciagnac 2 kola z jednej strony i malowac.Po 2-3 godzinach zalozyc kola i przejsc na druga strone auta.I bedzie super.pozdrawiam

Nie cudujcie z jakimis Hameritami czy sprayami.Poprostu kupcie zwykla emulsje olejna za 20 zl .Pedzel do lapy i bedzie git.Niec nie zejdzie ,najwyzej na przednich zaciskach sie usyfi po sezonie.Na bebnach bedzie oki.Ja tak mam i wczesniej mialem w Punto.Sciagnac 2 kola z jednej strony i malowac.Po 2-3 godzinach zalozyc kola i przejsc na druga strone auta.I bedzie super.pozdrawiam
- Od: 5 sty 2007, 18:46
- Auto: Było : Punto I Prelude II gen Audi 200 5000s , 323F BA , E46 .
Jest : Punto II , Bravo II 1.4 Turbo :)
kowalman21 napisał(a):A co koledzy myślicie o kolorze żółtym bo widziałem ostatnio taką jak moja mazdeczka w tym samym kolorze nadwozia i miała zaciski i bebny pomalowane na żółty i musze przyznac ze nawet ładnie sie prezentowało
- Od: 4 cze 2007, 11:29
- Auto: Mazda 6 kombi 2.0 benzyna
kowalman21 napisał(a):kowalman21 napisał:
A co koledzy myślicie o kolorze żółtym bo widziałem ostatnio taką jak moja mazdeczka w tym samym kolorze nadwozia i miała zaciski i bebny pomalowane na żółty i musze przyznac ze nawet ładnie sie prezentowało
To chyba nie pasuje.
W przyszłym tygodniu przyjeżdża do mnie z Niemiec zestaw do malowania hamulców Foliatec'a i będę znowu tworzył.Polecam tą farbę bo w pierwszej Madzi miałem pomalowane zaciski i bębny i kolor trzyma do dziś(ok.5 lat),to samo z wujka Corollką!teraz będę malował hamulce w mojej Madzi i w wujka Alfie 156SW.
P.S.
Jak ktoś chętny to piszcie bo może wujek da radę kupić jeszcze jeden zestaw Foliatec'a,bo naprawdę warto.
www.gtrproject.pl
powrót do korzeni motoryzacji... BG-Best Generation :–) odbudowa 323 BG GT Turbo FWD 1.3 16v->1.6 B6T->1.8 BPT
powrót do korzeni motoryzacji... BG-Best Generation :–) odbudowa 323 BG GT Turbo FWD 1.3 16v->1.6 B6T->1.8 BPT
kowalman21 napisał(a):to w takim razie jaki kolor proponujecie??
czerwony albo czarny. Z zielonym będziesz miał tak że jak źle dobierzesz sobie odcień to będzie cię to drażnić. U mnie jeździ taka efka jak twoja z pomalowanymi zaciskami właśnie na zielono ale kolor jet zbyt jasny i jaskrawy. Wygląda to tragicznie tym bardziej że ma trójramienne aluski przez co strasznie się to w oczy rzuca. Jak się będziesz upierać przy zielonym to dobierz raczej ciemniejszy niż jaśniejszy (bo zielony to zimny kolor – przy ciepłych kolorach jasność i jaskrawość jest już bardziej pożądana). Taki moje zdanie
Pozdrawiam, Tomek
Drinking wine and killing time
Drinking wine and killing time
Bimbak napisał(a):czerwony albo czarny. Z zielonym będziesz miał tak że jak źle dobierzesz sobie odcień to będzie cię to drażnić. U mnie jeździ taka efka jak twoja z pomalowanymi zaciskami właśnie na zielono ale kolor jet zbyt jasny i jaskrawy. Wygląda to tragicznie tym bardziej że ma trójramienne aluski przez co strasznie się to w oczy rzuca. Jak się będziesz upierać przy zielonym to dobierz raczej ciemniejszy niż jaśniejszy (bo zielony to zimny kolor – przy ciepłych kolorach jasność i jaskrawość jest już bardziej pożądana). Taki moje zdanie
a co sądzisz o żółtym?? Widziałem właśnie na forum gościa z zaciskami pomalowanymi na żółto przy takim samym kolorze nadwozia samochodu co moja:
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=35976
Może coś takiego??
kowalman21 napisał(a):epiej sprayem czy farba z puszki
malując pędzelkiem zrobisz to dokładniej, ponieważ szprejem możesz pomalować więcej niż trzeba, taka moja opinia:)
Adaś napisał(a):kowalman21 napisał(a):epiej sprayem czy farba z puszki
malując pędzelkiem zrobisz to dokładniej, ponieważ szprejem możesz pomalować więcej niż trzeba, taka moja opinia:)
kowalman21 napisał(a):Kwestia jest tego że musze wybrać jakiś kolor i nie wiem jaki.
Czarny / Srebrny / Czerwony / Pomarańczowy – kwestia gustu, a do zielonego auta wybrałbym srebrny
Pozdrawiam
- Od: 13 lis 2006, 21:46
- Auto: M323F/BJ/FP
ja myslalem nad pomaranczowym – motip nawet ma taki kolor ale nigdzie nie znalazlem jak on w rzeczywistosci wyglada, nawet pisalem do nich mejla ale nie mieli zdjecia – ja u siebie zrobie jedna na czerwono, bedzie do tylnej blendy pasowac:P
Adaś napisał(a):ja myslalem nad pomaranczowym – motip nawet ma taki kolor ale nigdzie nie znalazlem jak on w rzeczywistosci wyglada, nawet pisalem do nich mejla ale nie mieli zdjecia – ja u siebie zrobie jedna na czerwono, bedzie do tylnej blendy pasowac:P
jak byś miał foto jak sie teraz prezentują i wrzucił byś je to był bym wdzięczny
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Jutro jadę po czerwonego Hammerite w puszcze i 2 pędzelki i w piątek jak nie będzie padało (i pojade na działkę) biore się do roboty:)
Adaś napisał(a):Jutro jadę po czerwonego Hammerite w puszcze i 2 pędzelki i w piątek jak nie będzie padało (i pojade na działkę) biore się do roboty:)
czekamy na efekt PRZED i PO
ja zastanawiam się mocno nad kolorem pomarańczowym – kurcze nie mogę się zdecydować czerwony czy pomarańczowy
- Od: 13 lis 2006, 21:46
- Auto: M323F/BJ/FP
NBR napisał(a):kurcze nie mogę się zdecydować czerwony czy pomarańczowy
Wybrałbym pomarańczowy gdybym zobaczył jak w rzeczywistości na zacisku wygląda. A tak wybieram najbezpieczniejszą opcję:)
Oczywiście postaram się zrobić fotyy:)
Chciałem i ja pomalować sobie zaciski.
Ale dręczą mnie wątpliwości:
Co i jak malować:
zaciski ?
mocowania zacisków?
osłony tarcz hamulcowych?
tarcze hamulcowe?
klocki?
I jeszcze jedno jaki kolor wybrać do szarego samochodu?
Jak zmieni sie droga hamowania po pomalowaniu zacisków ?
Jaki kolor najbardziej skraca drogę hamowania?
Czy musi być sprawny układ hamulcowy aby dokonać takiej modyfikacji?
Poproszę o szybkie i rzeczowe odpowiedzi bo do soboty muszę się z tym uwinąć.
Ale dręczą mnie wątpliwości:
Co i jak malować:
zaciski ?
mocowania zacisków?
osłony tarcz hamulcowych?
tarcze hamulcowe?
klocki?
I jeszcze jedno jaki kolor wybrać do szarego samochodu?
Jak zmieni sie droga hamowania po pomalowaniu zacisków ?
Jaki kolor najbardziej skraca drogę hamowania?
Czy musi być sprawny układ hamulcowy aby dokonać takiej modyfikacji?
Poproszę o szybkie i rzeczowe odpowiedzi bo do soboty muszę się z tym uwinąć.
-
()Marek()