Zmiana przepustnicy 3.0 na 3.7 – Mazda6 AJ
Strona 1 z 1
..
Ostatnio edytowano 17 lis 2013, 21:49 przez Arkadius 73, łącznie edytowano 1 raz
-
Arkadius 73
Sama zmiana przepustnicy na większą nic Ci nie da, poza śladową szybszą reakcją na dodanie gazu.
Jakbyś założył agresywniejsze wałki do tego zrobił obróbkę głowicy (powiększenie kanałów, zaworów) to ma to sens. Poza tym będzie potrzeba pogrzebać w ECU bo TPS jest inny lub z emulować sygnał abyś miał odp wolne obroty
i odpowiednio dolać paliwa więcej do dostarczonego powietrza.
W silniku 1.8 Nissana zmiana przepustnicy na większą od 2.5, dała 4hp i 8Nm ale silnik był już trochę zdłubany i oczywiście ponownie strojony.
P.S. Nie pisz posta pod postem
Jakbyś założył agresywniejsze wałki do tego zrobił obróbkę głowicy (powiększenie kanałów, zaworów) to ma to sens. Poza tym będzie potrzeba pogrzebać w ECU bo TPS jest inny lub z emulować sygnał abyś miał odp wolne obroty
W silniku 1.8 Nissana zmiana przepustnicy na większą od 2.5, dała 4hp i 8Nm ale silnik był już trochę zdłubany i oczywiście ponownie strojony.
P.S. Nie pisz posta pod postem
..
Ostatnio edytowano 17 lis 2013, 21:49 przez Arkadius 73, łącznie edytowano 1 raz
-
Arkadius 73
Arkadius 73 napisał(a):Przepustnica założona , ale nie obyło się bez problemów , po odpaleniu pojawił się check i błąd niskiego napięcia sond na obu bankach.Po 2-óch dniach walki z checkiem ustaliłem przyczyny i je wyeliminowałem , u mnie dolewa piggyback a tps jest ten sam w 3,7 i 3,0 .
Moja dupochamownia odczuła różnicę.
Jutro wrzucę zdj.
Lepiej sprawdź to na hamowni
..
-
Arkadius 73
No to teraz zostaję jeszcze wykręcić sam przepływomierz z obudowy, wstawić rurę tej samej średnicy co przepustnica, skorygować sygnał z MAF'a i będzie elegancko. Pozbędziesz się wąskiego gardła w tym dolocie.
..
Ostatnio edytowano 17 lis 2013, 21:50 przez Arkadius 73, łącznie edytowano 1 raz
-
Arkadius 73
Widzę że jesteś kumaty więc może znasz kogoś kto ogarnie ten silnik, bo jakoś w pl nikt się nie podjął mojego ecu hm...
-
Arkadius 73
Strona 1 z 1