Bezpieczniki

Postprzez Bartosz » 23 wrz 2005, 17:52

Witam.
Powiedzcie mi proszę, gdzie w Mazdzie 323F BG są bezpieczniki i jaki bezpiecznik odpowiada za radio?

Pozdrawiam :)

_____________________________________________
323F BG B6 1,6 1.598ccm 16v SOHC 88KM 132Nm 1993r.
MAZDA IS THE BEST :)
JEŻDŻE MAZDĄ JESTEM GWIAZDĄ ;)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 16 kwi 2004, 23:13
Posty: 63
Skąd: Łódź
Auto: Dwie Mazdy 626 :–)

Postprzez Briareos » 23 wrz 2005, 19:52

Koło nóg kierowcy (główne bezpieczniki są pod klapą obok akumulatora). Bezpiecznik, którego szukasz łatwo zidentyfikować, bo nazywa się "RADIO". Wyciąga się taką łapką, która powinna być przymocowana do pokrywy panelu.
Forumowicz
 
Od: 21 lip 2005, 15:26
Posty: 938
Skąd: Gliwice
Auto: Mazda 323F BA 1.8 '95

Postprzez Bartosz » 23 wrz 2005, 22:20

Dzieki Briareos :).
Pozdrawiam.
MAZDA IS THE BEST :)
JEŻDŻE MAZDĄ JESTEM GWIAZDĄ ;)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 16 kwi 2004, 23:13
Posty: 63
Skąd: Łódź
Auto: Dwie Mazdy 626 :–)

Postprzez Gość » 4 mar 2007, 08:07

Witam

Mam to samo pytanie o bezpieczniki tylko że dla 323 F BA. Po kupnie auta od Niemca w kablach do radia był straszny sajgon. Radio teraz działa ok ale przestało mi działać podświetlenie deski rozdzielczej i sygnał alarmujący o zapalonych światłach przy wysiadaniu. Podejrzewam bezpieczniki tylko nie wiem jak się do nich dobrać i jak znaleźć ten właściwy.
Gość
 

Postprzez ravi » 5 mar 2007, 00:01

Yarek napisał(a):Witam

Mam to samo pytanie o bezpieczniki tylko że dla 323 F BA. Po kupnie auta od Niemca w kablach do radia był straszny sajgon. Radio teraz działa ok ale przestało mi działać podświetlenie deski rozdzielczej i sygnał alarmujący o zapalonych światłach przy wysiadaniu. Podejrzewam bezpieczniki tylko nie wiem jak się do nich dobrać i jak znaleźć ten właściwy.


Przypuszczalnie zrobiłeś typową pomyłkę :). Potraktowałeś wyprowadzenie podświetlenia deski rozdzielczej jako masę radia, wtedy podczas pierwszego włączenia świateł pojawiło się tam +12V które przez masę anteny zostało zwarte i bezpiecznik poszedł... Miałem to samo i nie tylko ja :–)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 2 lut 2007, 06:48
Posty: 169
Skąd: Gliwice
Auto: Mazda 323F 1.6 16V BG 1994

Postprzez Artiks » 5 mar 2007, 00:15

Yarek napisał(a):Podejrzewam bezpieczniki tylko nie wiem jak się do nich dobrać i jak znaleźć ten właściwy.
Znajdź dowolnego posta pana o nicku Gofnet, pod każdym postem masz podpis : MazdaSpeed
(v4.5 – GOLD) to jest link do schematów m.in.Mazdy 323F. Do BA jest też książka po polsku, gdzie bardzo ladnie sa opisane bezpieczniki.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 gru 2006, 11:17
Posty: 1594 (0/1)
Skąd: Wrocław
Auto: 323F BA Z5 –> SEAT ALTEA

Postprzez kosior » 5 mar 2007, 00:31

Bezpieczniki w BA znajduja sie z kolo lewej stopy kierowcy, za brzeczek od swiatel i podswietlenie stacyjki odpowiada bezpiecznik room (15A), niestety przy spalonym bezpieczniku nie dzialaloby radio, przynajmniej u mnie tak bylo, moze masz inaczej podciagnieta instalacje skoro sam psizesz ze byl balagan
ps zestaw 10 bezp. tzw mini plytki to 5,85 na stacji shell ;)
pozdrawiam
Mazda 323 BA Z5 ' 96 :D
Forumowicz
 
Od: 9 sty 2007, 14:17
Posty: 8
Skąd: Wrocław

Postprzez ravi » 5 mar 2007, 00:40

Nie wiem jak jest w BA, ale w BG od radia i podswietlania deski są osobne bezpieczniki.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 2 lut 2007, 06:48
Posty: 169
Skąd: Gliwice
Auto: Mazda 323F 1.6 16V BG 1994

Postprzez Artiks » 5 mar 2007, 09:56

Wow ile Wrocławian i żadnego nie znam :D Zapraszam na cykliczne spoty http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... cyklicznie. Poniżej skrzynki bezpieczników do 323F BA z opisem :
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 gru 2006, 11:17
Posty: 1594 (0/1)
Skąd: Wrocław
Auto: 323F BA Z5 –> SEAT ALTEA

Postprzez krokko » 19 paź 2007, 11:22

tresc jak w temacie :)
Mazda 323C(BA) 1.5, Z5(nieawaryjne), DOHC, 16V, 90KM, 94r, czerwone jest szybsze :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 15 paź 2007, 15:26
Posty: 19
Skąd: Warszawa, Gdynia, Gdańsk
Auto: Mazda 323C,(BA) 1.5, 90KM, 94r

Postprzez evildragon » 22 paź 2007, 23:40

mi tez znow te bezpieczniki szaleja...nadal nie moge uporac sie z radiem i navet bylem u "speca" ktory mi tak samo podlaczyl i nadal strzela...
Jesli sa 2 przewody przez ktore idzie napiecie to ktoregos nie moge wpiac do kostki tak??
Forumowicz
 
Od: 3 wrz 2007, 00:48
Posty: 5
Skąd: Gdańsk

Postprzez evildragon » 23 paź 2007, 00:01

albo jesli ktos doradzi jak prawidlowo te kable podlaczyc do kostki:–)
Forumowicz
 
Od: 3 wrz 2007, 00:48
Posty: 5
Skąd: Gdańsk

Postprzez ravi » 23 paź 2007, 06:59

Podłącz tylko "plus", masy nie podłączaj, masa będzie dostarczona po podłączeniu wtyczki anteny samochodowej. Powinno być wtedy ok.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 2 lut 2007, 06:48
Posty: 169
Skąd: Gliwice
Auto: Mazda 323F 1.6 16V BG 1994

Postprzez evildragon » 23 paź 2007, 14:58

podlaczylem jak radziles. faktycznie narazie wszystko dziala:–) dzieki
Forumowicz
 
Od: 3 wrz 2007, 00:48
Posty: 5
Skąd: Gdańsk

Postprzez evildragon » 25 paź 2007, 14:40

wszystyko gra i wogole, tylko nie halo jest to ze adio mi nie pamieta stacji i za kazdym razem je musze programowac na nowo. tak sie dzieje przy kazdym radiu bo sprawdzalem z trzema..
Forumowicz
 
Od: 3 wrz 2007, 00:48
Posty: 5
Skąd: Gdańsk

Postprzez evildragon » 31 paź 2007, 00:57

evildragon napisał(a):wszystyko gra i wogole, tylko nie halo jest to ze adio mi nie pamieta stacji i za kazdym razem je musze programowac na nowo. tak sie dzieje przy kazdym radiu bo sprawdzalem z trzema..

co zrobic zeby dzialalo poprawnie?? pomozcie :(
Forumowicz
 
Od: 3 wrz 2007, 00:48
Posty: 5
Skąd: Gdańsk

Postprzez staś » 31 paź 2007, 15:49

ja miałem ten sam problem radio włączało się dopieropo przekręceniu kluczyka więc podpiołem ja bezpośrednio do głównego plusa bięgnącego do stacyjki i przy kostce zamontowałem bezpiecznik
jeśli tak zrobisz to napewno będzie wszystko ok
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 lip 2007, 15:07
Posty: 180
Skąd: kielce
Auto: 323f 2.0 DITD BJ

Postprzez Mirek » 1 lis 2007, 14:31

heheh najprawdopodobniej masz podmienione kable od akumulatora i od zapłonu. Dokładnie taki efekt występuje przy podmianie. spawdź na którym przewodzie zostaje prąd przy wyłączeniu zapłonu i to musisz mieć jako +
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Obrazek
Forumowicz
 
Od: 7 kwi 2007, 21:55
Posty: 1244 (0/4)
Skąd: Żywiec
Auto: Mazda 6 GY LF '03
Mazda 6 GG L8 '02
Mazda 323F BA Z5 '96
były:
Mazda 626 GD FE '89
Mazda 323F BG B6 '92

Postprzez demolka » 10 gru 2007, 10:50

witam czy moglby mi ktos pomoc padl mi bezpiecznik od akumolatora bo moj madry brat podlaczyl akumulator na odwrot macie mzoe jakis sklep gdzie moglbym dostac ten bezpiecznik i orientujecie sie ile on ma amper bo mi wydaje sie ze jest 80A??
wlasnie pojezdzilem po sklepach i znalazlem wymienilem i lipa zero reakcji juz sam nie wiem co robic .
Forumowicz
 
Od: 6 gru 2007, 09:26
Posty: 15

Postprzez michal1 » 23 sty 2008, 09:15

Witam wszystkich posiadaczy mazd .
Mam pytanie Czy powinny być wszystkie bezpieczniki w środku samochodu, Bo u mnie brakowało 5 mimo to wszystko działało??? Jedynie mam problem z antenką od radia
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 23 sty 2008, 09:01
Posty: 34
Auto: Mazda 323f 1.5 95r

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

Moderator

Moderatorzy 3 / 323