Czym umyć felgi ?
1, 2
obecnie używam środka tenzi i jest na prawde dobry
http://tenzi.sklep.pl/prix-krwawiaca-fe ... p-727.html
myłem felgi kompletnie czarne w bmw i jedno spryskanie plus standardowo pędzelek od adbl i felgi błyszczą się jak nowe polecam
http://tenzi.sklep.pl/prix-krwawiaca-fe ... p-727.html
myłem felgi kompletnie czarne w bmw i jedno spryskanie plus standardowo pędzelek od adbl i felgi błyszczą się jak nowe polecam
- Od: 13 mar 2012, 15:40
- Auto: Mazda 6 GG 2.0 MZR-CD 150KM 2002 rok
viewtopic.php?f=331&t=169015
Mazda 6 GH 2.5 L5-VE 170 KM 2008
viewtopic.php?f=331&t=200456&view=unread#unread
To od siebie (jako dystrybutora Tenzi) dodam, że od niedawna sa dostepne produkty z linii Tenzi Detailer.
M.in. też Krwawa Felga – fajne jest to, że w przeciwieństwie do Prixa jest zagęszczona i "klei" się do felgi (mniej jej trzeba).
M.in. też Krwawa Felga – fajne jest to, że w przeciwieństwie do Prixa jest zagęszczona i "klei" się do felgi (mniej jej trzeba).
Ja osobiście myję felgi płynem do czyszczenia silników K2 AKRA. Skuteczny w 100%
Nic lepszego niż IronX do tej pory nie miałem. Wadą jest cena – ok. 100zł za litr.
Kupic najtanszy srodek zawierajacy "tioglikolan sodu" + APC
albo jakikolwiek z nazwa marketingowa "krwawiaca felga"
tu czarow nie ma
albo jakikolwiek z nazwa marketingowa "krwawiaca felga"
tu czarow nie ma
Ja zawsze miałem problem z myciem felg, więc spróbuje umyć tym APC.
- Od: 8 sty 2019, 22:41
- Auto: Mazda MX-3, 1.6, 1992
"zwyczajne" APC (All Purpose Cleaner) czyli środek czyszczący do wszystkiego, ma w 99,99% przypadków mocno zasadowe pH. I z tego powodu mozna zapomnieć o tym, że damy radę za jego pomocą usunąć np. wżery z klocków hamulcowych.
Do tego będziemy potrzbowali albo czegoś z pH bliskim 1 (czyli kwasowego) albo wspomnianego preparatu typu krwawa felga (zwykle pH w okolicach neutralnego)
Z brudu eksploatacyjnego – tak. Z wżartych osadów – nie.
Do tego będziemy potrzbowali albo czegoś z pH bliskim 1 (czyli kwasowego) albo wspomnianego preparatu typu krwawa felga (zwykle pH w okolicach neutralnego)
Hamlet843 napisał(a):nawet samym APC felgi da radę bez problemu umyć.
Z brudu eksploatacyjnego – tak. Z wżartych osadów – nie.
Ze swojego podwórka:
na doczyszczenie:
Tenzi Alux (występuje w formie koncentratu i gotowy do użycia. Koncentrat w cenie ok. 17zł pozwala na zrobienie ok. 11l gotowego do użycia produktu. Sprawdza się bardzo dobrze) lub Tenzi Detailer Czysta Felga
na "wypieszczenie":
Tenzi Prix, Prix Żel, ewentualnie Tenzi Detailer Krwawa Felga.
na doczyszczenie:
Tenzi Alux (występuje w formie koncentratu i gotowy do użycia. Koncentrat w cenie ok. 17zł pozwala na zrobienie ok. 11l gotowego do użycia produktu. Sprawdza się bardzo dobrze) lub Tenzi Detailer Czysta Felga
na "wypieszczenie":
Tenzi Prix, Prix Żel, ewentualnie Tenzi Detailer Krwawa Felga.
Bo trzeba czytać ETYKIETY.
Alux to koncentrat. Do rozcieńczenia z wodą 1:10.
Jak ktoś leje bezpośrednio to nie dziwota że "żrący"....
Alux to koncentrat. Do rozcieńczenia z wodą 1:10.
Jak ktoś leje bezpośrednio to nie dziwota że "żrący"....
Zakupiłem szczotkę ADBL WHEEL DAGGER która według opisu powinna mieć pierzaste zakończenia i nadawać się do delikatnych wykończeń. Niestety, to co otrzymałem to nadaje się tylko do szorowania rdzy na stalowych felgach, jest bardzo twarda. Mam pytanie do użytkowników którzy być może posiadają tą szczotkę; czy tak wygląda oryginał czy kupiłem podróbkę?
Poniżej zdjęcia
Poniżej zdjęcia
lelo28 napisał(a):Zakupiłem szczotkę ADBL WHEEL DAGGER która według opisu powinna mieć pierzaste zakończenia i nadawać się do delikatnych wykończeń. Niestety, to co otrzymałem to nadaje się tylko do szorowania rdzy na stalowych felgach, jest bardzo twarda. Mam pytanie do użytkowników którzy być może posiadają tą szczotkę; czy tak wygląda oryginał czy kupiłem podróbkę?
Poniżej zdjęcia
ten stalowy drut będzie rysować felgi
kopiłem podobna szczotkę i leży nieużywana
1, 2