Dziś udało się poświęcić cały dzień Madzi
Co było robione?
1. Pianowanie całego samochodu
2. Spłukiwanie
3. Tuga na felgi
4. Spłukiwanie felg
5. Mycie na dwa wiadra rękawicą z mikrofibry
6. Spłukiwanie
7. Osuszanie całości
8. Wycieranie "zakamarków" i innych wnęk
9. Odtłuszczanie lakieru płynem do mycia szyb
10. Docieranie do sucha
11. Polerowanie przednich reflektorów
12. Lekki detailing wydechu
13. Finish Kare 1000p na cały samochód
14. Ściąganie nadmiaru wosku
15. Dwukrotne docieranie
16. Dotarcie szczelin, w których pozostał wosk
17. Przetarcie grubą mikrofibrą całego nadwozia
18. Odkurzanie wnętrza + czyszczenie szyb + czyszczenie plastików (w garażu z latarką, bo pogoda nie chciała współpracować)
19. Dressing na opony
20. Dotarcie felg
21. Kilka zdjęć telefonem
Kilka słów o wosku? Póki co nie mam zdania... Jest tłusty, nakładało mi się go ciężko, bo lakier odtłuszczony, więc tarcie z początku było, w docieraniu całkiem ok (zebranie nadmiaru, przetarcie mikrofibrą, później drugą stroną i w sumie by wystarczyło). Świecić się raczej bardziej nie świeci. Zobaczymy jak będzie z hydrofobowością i z trwałością, jednak jeśli chodzi o trwałość to też jakimś wyznacznikiem nie będę, bo po odtłuszczeniu lakieru czułem jaki jest nierówny, więc powinna pojawić się glinka, na którą już nie miałem czasu

przed zlotem pewnie dokładniej się pobawię

A co do reszty:
rafałmazda napisał(a):3. Jak już jakiś wolny grosz się znajdzie to mam pewien plan, w sumie wcale niezwiązany z Mazdą, jednak kluczowy jeśli o jej rozwój chodzi
Chciałem kupić daily, żeby Madzi nie tyrać tak bardzo na dojazdy do roboty, ale się z tego wycofałem. Po pierwsze ciężko kupić coś za parę groszy, po drugie jestem walnięty na punkcie czystości, więc tam też każda ryska by mi przeszkadzała, po trzecie jakbym się i tam zaczął bawić w tuningi to bym musiał sprzedać wszystkie swoje organy wewnętrzne i dodatkowo nie wszystko poszłoby na Mazdę, a po czwarte liczę że troszkę inaczej mi się to uda załatwić

Dodatkowo Madzia nie może za długo stać w garażu, bo będzie słychać chrupanie
rafałmazda napisał(a):4. Borykam się z wahaniami nastrojów klimatyzacji
Sprzęgło nie zostało wymienione. Pojechałem, okazało się że szczeliny nie ma zbyt dużej, ale... Po jego zdjęciu wyszło jakie jest zeszlifowane, tak samo całe koło, więc zapadła decyzja że zamówimy cały komplet i się wymieni