Witam.
Na wstępie zaznaczam ,że zapoznałem się ze wszystkimi wątkami odnośnie tego problemu(TERMOMETR) i nie znalazłem rozwiązania awarii w moim autku. ;(
Wszystko zaczęło się od wymiany filtru przeciwpyłkowego/klimatyzacji. Podczas wymiany zdemontowałem i odłączyłem skrzynkę z bezpiecznikami. Po ponownym podłączeniu klimatyzacja przez jakieś 5-8 sekund nie dawała znaku życia po czym nawiewy zaczęły normalnie działać. (prawdopodobnie komputerek musiał zaskoczyć). Po głębszej analizie stwierdziłem ,że rozprogramowały się szybki, godzina i stacje radiowe oraz gwiazda tematu termometr. Po wciśnięciu przycisku AMB wyświetlają się 3 "kreseczki" " --- " .
Zgodnie z zaleceniami z innych wątków odłączyłem aku na parę minut.(w moim przypadku ok.4-5 godzin)
historia ta sama klima i nawiewy nie działały przez parę sekund po czym zaskakiwały. Termometr dalej wyświetla " ---" Przejechałem ok 500km(ponoć załącza się po jakimś czasie) i nic to nie zmieniło. Sprawdziłem jeszcze raz skrzynkę i przewody wydają się być podłączone prawidłowo. Pytania:
1. Czy któryś z bezpieczników odpowiada za termometr? (wedle rozpiski nie ma takiego)
2. Czy dystans do pokonania jest bliżej określony i czy podczas pokonywania tego dystansu AMB ma być włączone? tzn. musi się ciągle wyświetlać " --- " ?
3. Które z przewodów odpowiadają za czujnik(termometr)? (sprawdzałem wszystkie może muszę przyjrzeć się bardziej wnikliwie ale któremu?)
4. Czy do zresetowania komputera wystarczy odpiąć aku? czy trzeba wykonywać to w jakiś określony sposób? wyczytałem ,że w niektórych autkach trzeba po odpięciu aku wielokrotnie wciskać sprzęgło czy hamulec... ale co ma piernik...?
5. Jak się resetuje komputer w m3 bez ingerencji mechanicznej? Przytrzymanie jakiś przycisków czy coś w tym stylu?
Z góry dzięki za pomoc!
Problem z termometrem...
Strona 1 z 1
Reset kompa to zdjęcie klemy i wciśnięcie pedału hamulca na 30sekund. Trzeba podłączyć kompa i sprawdzić błędy. Wszystko oprócz tego Ci działa? Bo wątpię żeby termometr był na oddzielnym bezpieczniku, raczej jest powiązany. No ale może sprawdzić bezpieczniki przecież.
Raczej jeszcze raz wszystkie wtyczki od skrzynki bezpieczników bym rozłączył i docisnął ponownie
Witam. Dzień dziecka przyniósł upragniony prezent. Działa!
sprawdziłem kolor przewodów i na skrzynce bezpieczników wiedziałem która to wiązka. Podociskałem przewody i jeszcze raz zapiąłem "wtyczke/wiązke" Termometr zaskoczył od razu.
Dziękuję za udział w wątku.
marcin255 wychodzi na to ,że właśnie w tym był problem.
Marcis, dzięki za info.

sprawdziłem kolor przewodów i na skrzynce bezpieczników wiedziałem która to wiązka. Podociskałem przewody i jeszcze raz zapiąłem "wtyczke/wiązke" Termometr zaskoczył od razu.
Dziękuję za udział w wątku.
marcin255 wychodzi na to ,że właśnie w tym był problem.
Marcis, dzięki za info.
-
Kamilczak
Strona 1 z 1