Wracając do tematu, to zauważyłem, że na ciepłym silniku (bo wtedy dopiero zwróciłem uwagę) dźwignia VISa w ogóle nie pracuje. Od wolnych obrotów począwszy a na 6000obr/min skończywszy. Nawet nie drgnie. Cały czas jest w górnej pozycji (można ją od góry wcisnąć przestawiając ręcznie klapy VISa). Czy ktoś się orientuje, jak to powinno pracować?
AKTUALIZACJA: Idąc dalej Tropem niedziałającego VIS wyczytałem w instrukcji napraw mazdy, że ten system działa w zależności od podciśnienia w kolektorze, więc poszedłem to sprawdzić. Okazało się, że u mnie wartość podciśnienia w kolektorze dolotowym jest ciągle co najmniej dwukrotnie wyższa od granicy zadziałania systemu. Gazowałem silnik od obrotów jałowych do 4000obr/min i najmniejszy wynik to 19 inHg, a system działa poniżej 10 inHg :/
AKTUALIZACJA 2: Sprawa jest rozwojowa. Po przeczytaniu internetu dwa razy stwierdzam, ze z podciśnieniem w dolocie jest wszystko w porządku. Problem tkwi chyba w systemie VIS. Dzisiaj jadąc z pracy mazda tradycyjnie muliła poniżej 2000obr/min. Powyżej tej wartości auto jest żwawe. Dojechałem do domu i nagrałem telefonem pracę zaworu sterującego klapkami VIS. Miałem szczęście, że uchwyciłem moment pracy zaworu, który przełącza się właśnie w okolicy 2000RPM, bo sekundę później silnik się nagrzał i system przestał pracować, co widać na filmie. Pomyślałem, że to świetna okazja, by sprawdzić czy dalej będzie mulić. Próbna jazda pod górkę na pierwszym biegu, auto ciągnie pięknie od najniższych obrotów, drugi bieg – to samo, trzeci – rewelacja. Jak ręką odjął! Czyli ewidentnie tutaj trzeba szukać.
https://www.youtube.com/watch?v=hDLnkpfvvLs&feature=youtu.be
Teraz odłączę wtyczkę od zasilania elektrozaworu VISa i zobaczę jutro rano czy będzie mulić na zimnym silniku.