zboq napisał(a):Masakra jak wam może tak mało palić.....
Do przejrzenia zaciski, ewentualnie wtryski.
Ja miałem spalanie porównywalne z kubsztykiem na podobnej trasie.
www.mazdaspeed.pl
bieski napisał(a):zboq napisał(a):Masakra jak wam może tak mało palić.....
Do przejrzenia zaciski, ewentualnie wtryski.
Mr_Bartek napisał(a):Tylko jazda na luzie nie jest ekonomiczna. Lepiej dojeżdżać do świateł hamując silnikiem (czyt. redukując przełożenia).
kubsztyk napisał(a):Myślę, że poszłoby 1000km z haczykiem na baku, ale nie chciałem ryzykować.
bartes76 napisał(a):Co do jazdy na tzw. luzie – trzeba pamiętać, że silnik spala wtedy określoną ilość paliwa (w miarę taką samą) mierzoną nie na kilometry, ale na.. godzinę (podobnie jak na postoju z włączonym silnikiem).
Więc, jeśli np (strzelam,bo nie wiem jakie to wartości) auto na biegu jałowym spala litr na godzinę, to przy jeździe z prędkością 100 km/h na luzie, spali na 100 km litr paliwa, ale już przy prędkości 10 km/h spalanie wyjdzie.. 10l/100 !!
kubsztyk napisał(a):Jadąc z tempomatem na 4 biegu spalanie chwilowe wynosi 2.3-2.6l/100km, a jadąc na luzie z tą samą prędkością wynosi 1.0-1.1l/100km. Co Ty na to?
Mr_Bartek napisał(a):Na jałowych obrotach silnika , by było dokładnie, spalanie powinno być w litrach na godzinę gdyż nie napędza wtedy kół. Pamiętaj, że przy tempomacie auto utrzymuje daną prędkość, a na luzie napędza tylko samą jednostkę.
bartes76 napisał(a):Czyli rozumiem, mierzysz spalanie, jadąc na luzie z prędkością w granicach 60-80 km/h
Co ma olej, tym bardziej filtr powietrza i paliwa. No chyba że zalany jest jakiś tawot a filtry nie były wymieniane od zakupu, wtedy spalanie może wzrosnąć ponad przeciętną. Spalanie dla tego silnika to spokojnie ponad 8l/100km, no chyba że PSJ i v-max 90km na prostej jak stół to będzie no może 6l/100km.bartes76 napisał(a):le na poważnie – wiele rzeczy na to wpływa – wymien przede wszystkim olej przy tym filtry powietrza,paliwa.
maziadm napisał(a):Co ma olej, tym bardziej filtr powietrza i paliwa. No chyba że zalany jest jakiś tawot a filtry nie były wymieniane od zakupu, wtedy spalanie może wzrosnąć ponad przeciętną. Spalanie dla tego silnika to spokojnie ponad 8l/100km, no chyba że PSJ i v-max 90km na prostej jak stół to będzie no może 6l/100km.bartes76 napisał(a):le na poważnie – wiele rzeczy na to wpływa – wymien przede wszystkim olej przy tym filtry powietrza,paliwa.
Moja 6 pali jak mały V6. Chyba taki zakres jest odpowiedni: 8,5 – 9,5litra na 100km. Jazda głównie w mieście. Na zatankowanym pod korek baku zrobię ok. 600km, miasto, średnia prędkość z komp. ok. 25km/h.
Biorąc pod uwagę wysokie koszty eksploatacji stwierdzam, że jest to auto dla bogaczy.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości
Moderatorzy 6 / 626 / MX-6 / Xedos 6