Mazda3 BL Z6 2011 Kirei by KMB
Nooo widzę że focia na konkurs?!
Żona idealnie współgra z Mazdą
Pozazdrościć, moja się nie zgodziła na sesję!
Wysoko postawiłeś poprzeczkę konkurentom! 
-
Axela!
- Od: 5 maja 2014, 22:14
- Auto: Mazda3 BK Z6 2004r, HB. Winning Blue 27B <-- Było.
Jest Mazda 3 BP SKYACTIV G 2019 HIKARI. https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 2&t=212463
To nie zdjęcie na konkurs. Ale z tej sesji. 

-
Blue inside & red outside!
- Od: 12 lis 2011, 14:36
- Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011
Kulisy ostatniej sesji...
Tak, jestem dumny ze swojej Żony. Bardzo.
EDIT
Udało się wygrać konkurs tym zdjęciem:
Dzięki za głosy!
Tak, jestem dumny ze swojej Żony. Bardzo.
EDIT
Udało się wygrać konkurs tym zdjęciem:
Dzięki za głosy!
Ostatnio edytowano 28 lip 2014, 01:09 przez KMBak, łącznie edytowano 1 raz
-
Wiem. Jest najlepsze jako zdjęcie, ale konwencja konkursu i ostatnie wygrywające zdjęcia zmienily moj wybór na mniej artystyczne. ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
-
Przeszukaj forum. Znajdziesz.
-
No i jestem po ostatnim gwarancyjny przeglądzie. Niestety lżejsza o 850 zł
i z kolejnym problemem na głowie. Moje zastrzeżenia co do fotela zostały przyjęte i zgłoszone do mazdy plus otrzymałam informację, iż zdarzały się wcześniej naprawy fotela i mazda jako gwarant nie robiła w tym zakresie problemu. Na odpowiedź co prawa jeszcze czekam ... chociaż nie spławili mnie na dzień dobry.
Jeżeli chodzi o problem to serwisant wskazał, że w jego opinii sprzęgło nie działa prawidłowo i jest to niepokojące przy moim przebiegu (ok 23 tys) i zaproponował, iż postarają się to zgłosić do mazdy w ramach gwarancji. Niestety mazda odmówiła wymiany bez otwarcia skrzyni twierdząc z góry, że jest to związane z użytkowaniem i amortyzacją części
Oczywiście padały pytania czy jeżdżę na tzw pół sprzęgle itd. czego oczywiście nie robię. Na ten moment odmówiłam wymiany na mój koszt ponieważ wycenili całość na 1800 zł i zastanawiam się co robić dalej.
Zastanawiam się jak długo mogę jeździć z tym sprzęgłem i jakie objawy powinny spowodować, że powinnam je natychmiast wymienić.
Jestem trochę zdezorientowana bo różnymi autkami śmigam od 10 lat i nigdy nie miałam takiego problemu, a tu proszę niespełna 3 letnie auto i zaczynają się problemy. Jeżeli może ktoś coś poradzić to będę wdzięczna.
Jeżeli chodzi o problem to serwisant wskazał, że w jego opinii sprzęgło nie działa prawidłowo i jest to niepokojące przy moim przebiegu (ok 23 tys) i zaproponował, iż postarają się to zgłosić do mazdy w ramach gwarancji. Niestety mazda odmówiła wymiany bez otwarcia skrzyni twierdząc z góry, że jest to związane z użytkowaniem i amortyzacją części
Zastanawiam się jak długo mogę jeździć z tym sprzęgłem i jakie objawy powinny spowodować, że powinnam je natychmiast wymienić.
Jestem trochę zdezorientowana bo różnymi autkami śmigam od 10 lat i nigdy nie miałam takiego problemu, a tu proszę niespełna 3 letnie auto i zaczynają się problemy. Jeżeli może ktoś coś poradzić to będę wdzięczna.
- Od: 7 maja 2013, 00:23
- Auto: Mazda 3 KIREI 1.6 Benzyna 2011
Znajoma ma białą 3-kę kirei i też jej sprzęgło padło, zabrała auto na lawecie do ASO mazdy oddysay gdzie ją kupiła i serwisuje. Na początku też jej mówili że tj cześć ekspolatacyjna itp ale po większej burdzie i wysłaniu pisma do mazdy polska zrobili jej auto na gwarancji lecz trochę to trwało ta cała papierologia bo bodajże ok miesiąca. Przebieg też był w tych granicach 25tyś km
A jakie są objawy padającego sprzęgła?
-
ragun napisał(a):Znajoma ma białą 3-kę kirei i też jej sprzęgło padło, zabrała auto na lawecie do ASO mazdy oddysay gdzie ją kupiła i serwisuje. Na początku też jej mówili że tj cześć ekspolatacyjna itp ale po większej burdzie i wysłaniu pisma do mazdy polska zrobili jej auto na gwarancji lecz trochę to trwało ta cała papierologia bo bodajże ok miesiąca. Przebieg też był w tych granicach 25tyś km
Dzięki za informacje. Pismo to ja bardzo lubię pisać
Może faktycznie potrzeba wielkiej awantury i papirologii żeby coś załatwić.
anjja napisał(a):Jeżeli chodzi o problem to serwisant wskazał, że w jego opinii sprzęgło nie działa prawidłowo i jest to niepokojące przy moim przebiegu (ok 23 tys) i zaproponował, iż postarają się to zgłosić do mazdy w ramach gwarancji.
Niestety producenci samochodów to mafia, święte krowy, ciężko z nimi walczyć ale moim zdaniem nie powinnaś odpuszczać. Nie rozumiem jak sprzęgło może paść po 23tyś km, nawet jeśli jeździsz na pół-sprzęgle, producent na pewno brał to pod uwagę podczas testów walidacyjnych sprzęgła. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ale na wszystkich testach zmęczeniowych części są akceptowane przez klienta (czyt. Mazdę) nie po przejściu 100% "życia pojazdu" ale min. 200-300% żeby zagwarantować naprawdę duży margines bezpieczeństwa. Chodzi oczywiście o kasę z potencjalnych call-off'ów. Także walcz o swoje, bo na bank wina leży po stronie producenta sprzęgła lub złego montażu w Mazdzie.
Moje Zoom-Zoom: http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=165860
anjja napisał(a):Moje zastrzeżenia co do fotela zostały przyjęte i zgłoszone do mazdy plus otrzymałam informację, iż zdarzały się wcześniej naprawy fotela i mazda jako gwarant nie robiła w tym zakresie problemu. Na odpowiedź co prawa jeszcze czekam ... chociaż nie spławili mnie na dzień dobry.
Usterki fotela typu skrzypienie są dobrze znane ASO (mają na to nawet stosowne biuletyny), więc w tym zakresie możesz liczyć na naprawę w ramach gwarancji, ale o wymianie/naprawie pomarszczonej tapicerki nie słyszałem.
anjja napisał(a):Jeżeli chodzi o problem to serwisant wskazał, że w jego opinii sprzęgło nie działa prawidłowo
A w której Maździe działa prawidłowo(?)

anjja napisał(a):i jest to niepokojące przy moim przebiegu (ok 23 tys)
A tak już bardziej serio...z tego, co napisałaś wynika, że sama nie zauważyłaś niczego niepokojącego a dopiero serwis stwierdził, że coś ze sprzęgłem nie tak. Wiesz może, co? Jakie to objawy? Przebieg „symboliczny, więc podobnie jak monkahead sugerowałbym nie odpuszczać tematu.
Poniżej, Kolega opisuje „padakę” sprzęgła w BL tyle, że przebieg znacznie większy…
viewtopic.php?f=477&t=172285

Szczęśliwie wróciłem z urlopu. Madzia się spisała jak trzeba...
Za to niektórzy kierowcy... No cóż zachowują się dosyć oryginalnie. Poniżej dwa przykłady, które złapałem rejestratorem...
Oczy dookoła głowy trzeba mieć...
Widziałem też kilka miejsc po ciężkich wypadkach. Masakra. Rok temu jakoś spokojniej było na tej trasie...
Za to niektórzy kierowcy... No cóż zachowują się dosyć oryginalnie. Poniżej dwa przykłady, które złapałem rejestratorem...
Oczy dookoła głowy trzeba mieć...

Widziałem też kilka miejsc po ciężkich wypadkach. Masakra. Rok temu jakoś spokojniej było na tej trasie...
-
Niestety ludzka głupota nie ma granic, na naszych polskich drogach totalny Sajgon panuje!
-
Axela!
- Od: 5 maja 2014, 22:14
- Auto: Mazda3 BK Z6 2004r, HB. Winning Blue 27B <-- Było.
Jest Mazda 3 BP SKYACTIV G 2019 HIKARI. https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 2&t=212463
Ja w drodze przez Chorwację widziałem wypadek rodziny 2+2 jadącej Golfem III, rozbili się o skałe, porozrzucani po całej autostradzie, z auta prawie nic nie zostało, ciary na plecach ...
Moje Zoom-Zoom: http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=165860
anjja napisał(a):No i jestem po ostatnim gwarancyjny przeglądzie. Niestety lżejsza o 850 złi z kolejnym problemem na głowie. Moje zastrzeżenia co do fotela zostały przyjęte i zgłoszone do mazdy plus otrzymałam informację, iż zdarzały się wcześniej naprawy fotela i mazda jako gwarant nie robiła w tym zakresie problemu. Na odpowiedź co prawa jeszcze czekam ... chociaż nie spławili mnie na dzień dobry.
Jeżeli chodzi o problem to serwisant wskazał, że w jego opinii sprzęgło nie działa prawidłowo i jest to niepokojące przy moim przebiegu (ok 23 tys) i zaproponował, iż postarają się to zgłosić do mazdy w ramach gwarancji. Niestety mazda odmówiła wymiany bez otwarcia skrzyni twierdząc z góry, że jest to związane z użytkowaniem i amortyzacją częściOczywiście padały pytania czy jeżdżę na tzw pół sprzęgle itd. czego oczywiście nie robię. Na ten moment odmówiłam wymiany na mój koszt ponieważ wycenili całość na 1800 zł i zastanawiam się co robić dalej.
Mam dobrą informację dla osób mających problem z tapicerką w fotelach kubełkowych. Mazda uznała moje zgłoszenie w ramach gwarancji i wymieniła całe poszycie fotela. Wymiana trawa ok. 3h. Czekam jeszcze na opinię co do fotela pasażera gdzie nie było aż tak bardzo widocznych. Ważne jest fakt, że zgodnie z przepisami kodeksy cywilnego na wymienioną część gwarancja przedłuża się automatycznie (czyli w takiej sytuacji o kolejne 3 lata) i jeżeli znowu pojawią się zmiany w tapicerce będę mogla zgłaszać wniosek o wymianę w ramach przysługującej gwarancji.
Jeżeli chodzi o moją walkę ze sprzęgłem to walka trwa.... Wymieniam się z Mazdą korespondencją.
Pożyjemy ... zobaczymy
Właśnie czekam na akceptację MMP na wymianę poszycia tapicerki siedziskach obu foteli i w oparciu fotela kierowcy. Zobaczymy.
Inna sprawą jest gwarancja, o której piszesz. Niestety naprawa poszycia po przez jej wymianę nie uprawnia Cię do nabycia kolejnej gwarancji tej ostatniej. Gwarancja nie zostanie przedłużona, gdyż obejmuje ona pojazd jako całość. Co innego zakup wyposażenia pojazdu jako akcesorium części zamiennej. Wtedy masz rok gwarancji (2 lata jeśli chcesz walczyć z odpowiedzialności sprzedawcy).
Minusem tego wszystkiego jest to, że nowe poszycie będzie dokładnie takie samo jak stare – zatem problem wróci, a gwarancji już nie będzie – chyba, że wyjdzie szybko – tj. w pierwszym roku po wymianie – i uda się domagać jej reklamacji tak jakby została kupiona jako część.
Ponieważ zbliża się koniec podstawowej gwarancji producenta (dokupiłem 2 lata w postaci ubezpieczenia), podchodzi też pierwszy przegląd rejestracyjny. Czy powinienem zwrócić na coś szczególną uwagę przy tych dwóch okazjach?
Inna sprawą jest gwarancja, o której piszesz. Niestety naprawa poszycia po przez jej wymianę nie uprawnia Cię do nabycia kolejnej gwarancji tej ostatniej. Gwarancja nie zostanie przedłużona, gdyż obejmuje ona pojazd jako całość. Co innego zakup wyposażenia pojazdu jako akcesorium części zamiennej. Wtedy masz rok gwarancji (2 lata jeśli chcesz walczyć z odpowiedzialności sprzedawcy).
Minusem tego wszystkiego jest to, że nowe poszycie będzie dokładnie takie samo jak stare – zatem problem wróci, a gwarancji już nie będzie – chyba, że wyjdzie szybko – tj. w pierwszym roku po wymianie – i uda się domagać jej reklamacji tak jakby została kupiona jako część.
Ponieważ zbliża się koniec podstawowej gwarancji producenta (dokupiłem 2 lata w postaci ubezpieczenia), podchodzi też pierwszy przegląd rejestracyjny. Czy powinienem zwrócić na coś szczególną uwagę przy tych dwóch okazjach?
-