Mazda6 GY L3 '06 by NIEBO!™ 2,3l 166KM SportWagon 220V LPG

GL / GJ / GH / GG / GY

Postprzez WisniaUs » 27 maja 2013, 20:50

matthies napisał(a):a się tylko zapytałem czy jest sens tak często? Pewnie jest to uzależnione też od przebiegów rocznych, ale nie popadajmy w paranoje

Ja robie ok 30kkm rocznie i w usa rzadziej wymienialem filtr ale tutaj na naszych zasyfialych drogach i milionach DIESEL'i szybko mi sie zapycha,paruja szyby itp.Więc pół roku mi nie wytrzyma,napewno nie weglowy.
WisniaUs

Postprzez Roni » 27 maja 2013, 21:28

bieski napisał(a):
Nightfall napisał(a): jak Wam się podobają? :D

<zygi>

x2
Obrazek – Kliknij
Forumowicz

Od: 21 lis 2010, 11:30
Auto: Mazda 626 GF 2.0 DiTD 18" – Kliknij

Postprzez NIEBO! » 27 maja 2013, 22:45

bieski i Roni jakieś krótkie uzasadnienie? :P Albo lepiej nie, bo mi zarzygacie cały wątek <lol>
A mi się tam ringi podobają <serduszka> z prostej przyczyny – producent dał temu namiastkę – to też sprawiło, że zainteresowałem się tym modelem. Popatrzcie jak wygląda gdy patrzycie na nią z przodu gdy ma wyłączone reflektory, a słońce jest za wami. Wielokrotnie na zdjęciach uzyskiwałem ten efekt mimo woli ... chociażby na tym konkursowym – to nie jest dodane w PS. Ale dość tego – i tak tego modu nie zrobię :(, bo nie chce mieć zabranego dowodu rejestracyjnego, ale gdyby to było do wyboru jako wyposażenie dodatkowe to z pewnością wybrałbym tą opcję <serduszka> Oczywiście szanuję też Wasze zdanie ... yyy ... nie no głupio to zabrzmi ... szanuję Wasze rzygi <glupek2> <lol> <lol> <lol>

Wracając do klimatyzacji – specem nie jestem – to moje pierwsze auto z klimą, więc nie zamierzam się wymądrzać. Wiem, że jak się nic nie robi to zacznie śmierdzieć prędzej czy później – Ty Wisniaus nie mów, że nic nie robisz, bo zmieniasz regularnie filtr, więc już sam ten fakt powoduje, że grzybki mają trudniejsze warunki żeby szerzyć się na potęgę (dobra wentylacja jest przeszkodą dla beztlenowców). Co do porównania z lodówką to tez nie do końca, bo to jednak trochę inne warunki – lodówka ma raczej stałe, a auto – wiadomo – wręcz ekstremalne, a do tego nie chcę mi się wierzyć, że przez 5 lat nie wyciągnęłaś wszystkiego z lodówki i nie umyłeś jakimś detergentem – to nic innego jak dezynfekcja, chyba że mylę pojęcia – to mnie popraw <spoko> Co do uzupełniania freonu w lodówka, nie zdziw się gdy Ci pewnego dnia nie załączy się sprężarka lub spadnie efektywność – wtedy znak, że gazu masz w układzie już niewiele:

alpo.ig.pl napisał(a):– Co odróżnia klimatyzację samochodową od lodówki?

• Sposób napędu kompresora
• Liczba elementów połączeniowych
• Elastyczne połączenia gumowe zamiast trwałych
• Zmieniające się warunki działania

Klimatyzacja w samochodzie podobnie jak lodówka w gospodarstwie domowym działa na zasadzie pompy ciepła. W obu przypadkach dzięki kompresorowi w zamkniętym obiegu przepompowywany jest czynnik chłodniczy, który oddaje ciepło do otoczenia i pobiera je z kabiny auta lub wnętrza lodówki. W przeciwieństwie do lodówki, w której kompresor napędzany jest silnikiem elektrycznym klimatyzacja samochodowa wykorzystuje do napędu silnik pojazdu.

Poszczególne części układu chłodzenia znajdują się w lodówce bardzo blisko siebie i połączone są trwałymi elementami miedzianymi.

W aucie połączenia są znacznie dłuższe. Zależnie od konstrukcji stosowane są elastyczne przewody gumowe, nie stosuje się połączeń stałych. Przez to, że lodówka zasilana jest stacjonarnie warunki działania (temperatura otoczenia, wilgotność powietrza, fazy włączania i wyłączania) zmieniają się rzadko, a dzięki stałym połączeniom ubytek czynnika chłodniczego jest niewielki. Dlatego do systemu przedostają się tylko niewielkie ilości wilgoci i nie wymaga on regularnego serwisu mimo, że także w układzie lodówki znajduje się element osuszający.
zresztą jak chcesz więcej to polecam link na dole wpisu.

andryjan napisał(a):Możesz rozwinąć myśl z tymi niepochlebnymi opiniami?. Nieskuteczna metoda, szkodząca metoda?
Szkodząca nie – po prostu mało (nie)skuteczna. Ale jak pisałem – jeśli nie miałeś problemów z mega grzybem to i ta metoda się pewnie sprawdzi – tzn da efekty w postaci czystego powietrza – po prostu jak ktoś miał mało grzybków na parowniku to może takie ozonowanie je zniszczy i trudno wtedy mówić, że metoda nieskuteczna. Ale jeśli klima jest zapuszczona to podobno tylko działania bezpośrednio na parownik przynoszą efekty.

Polecam przeczytać (jasne, że to ich chleb i może jest to przekoloryzowane, ale nie piszą głupot):

andryjan napisał(a):Oczywiście niech nam się już NIC nie psuje :P.
Amen!
Forumowicz

Od: 5 mar 2013, 22:47
Auto: Była skośnooka: Honda Civic Noblesse '95 1.3 75KM
Była skośnooka:
Mazda6 GY L3 '06 220V :)
Jest.. Das Auto :)

Postprzez Mandey » 28 maja 2013, 15:34

A mnie tam się podobają te ringi. W szczególności te drugie, poza tym są mocniejsze i lepiej wyglądają w połączeniu z xenonami. Takie moje zdanie ;)

Ale i tak uważam, że ta to wypas na skalę światową <serduszka>

Obrazek Mazda 6 [2.0 DISI]

Obrazek Mazda 6 [2.5 MZR]
Forumowicz

Od: 4 lut 2012, 02:09
Auto: Mazda 6 [GH], 155 KM, 2.0 DISI, Rok prod.: 2011

Mazda 6 [GH], 170 KM, 2.5 MZR, Rok prod.: 2008

Mitsubishi Lancer [CY3A], 143KM, 1.8 MIVEC, Rok prod.: 2008

Postprzez matthies » 28 maja 2013, 16:57

no ta nakladka skórzana na kierę jest po prostu mega profi ;)
Obrazek
Moderator GJ
Moderator

Od: 10 cze 2012, 18:04
Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04

Postprzez Roni » 28 maja 2013, 18:39

Za dużo Szybkich i Wściekłych panowie :D

Ringi i Mazda nie pasują do siebie ... :P
Obrazek – Kliknij
Forumowicz

Od: 21 lis 2010, 11:30
Auto: Mazda 626 GF 2.0 DiTD 18" – Kliknij

Postprzez mądry » 28 maja 2013, 18:57

te długie ledy w lampach robią robotę, sam bym się na nie skusił <serduszka>
niestety ringi <zygi>
Forumowicz

Od: 2 sie 2009, 09:33
Auto: Mazda 6 MZR-CD 2.0 TD 121 KM,
Yamaha DT 125 32 KM

Postprzez matthies » 28 maja 2013, 19:04

Przestańcie już rzygać koledze w temacie :D
Nam mogą nie pasować, ale jeżeli koledze się podobują to dlaczego nie? Niech sobie takie zrobi, zaprosi nas na spota i przekona wizualnie, że jednak robią robotę ;) Wspomniałeś Niebo, że nie chciałbyś mieć zabranego dowodu , dlaczego? Chyba można mieć ringi?
Obrazek
Moderator GJ
Moderator

Postprzez bieski » 28 maja 2013, 20:13

Nie można. Lampy nie mają homologacji na ledy
......................
Forumowicz

Od: 10 cze 2010, 09:37
Auto: GJ

Postprzez NIEBO! » 28 maja 2013, 22:00

Dokładnie! Nie można! Jeśli cokolwiek zmodyfikujesz w reflektorze, który ma homologację traci on homologację, a zatem jednoznacznie dajesz miśkom powód do zabrania dowodu. Zresztą to nie takie głupie, bo gdyby dać wolną rękę jedni przerobiliby z głową, a drudzy ... zresztą masz tego przykład codziennie na drodze... nie żebym był przeciwnikiem oświetlenia LED – mam z nim trochę wspólnego więc jak najbardziej jestem ZA, ale nie jakieś paseczki przy zderzakach, albo lampy za 20zł dokładane w zderzaki, jedna tak inna siak itp. Jestem wtedy jak najbardziej przeciw i dobrze, że są przepisy, które to regulują, bo gdyby nie one to byłaby już totalna masakra – jak wiadomo na drodze mozna dość szybko stracić życie, a zewnętrzne oświetlenie jakby nie patrzeć wpływa na bezpieczeństwo na drodze. Dlatego w bagażniku, kabinie i innych miejscach hulaj duszo, ale na zewnątrz – tylko z głową!

P.S. Mandey – Jak dla mnie ta biała Madzia – przesada :)

Ale mi podobałyby się ringi gdyby świeciły tak jak tutaj <cfaniak> :
Obrazek

... zresztą jak wspomniałem i widać powyżej – świecą :D więc w sumie mam świecące ringi i mi to pasuje! :D
... a że świecą tak jak Księżyc światłem odbitym to już inna kwestia :P
Forumowicz

Była skośnooka:

Postprzez piotr_szp » 31 maja 2013, 00:00

Roni napisał(a):Za dużo Szybkich i Wściekłych panowie :D

Ringi i Mazda nie pasują do siebie ... :P

Dołącze się!

sprzedam SE Arc S
BF3
Forumowicz

Od: 31 paź 2007, 22:57
Auto: Mazda 6 '07r, 2.3l

Postprzez NIEBO! » 4 cze 2013, 14:08

andryjan napisał(a):gdybym miał Cię pocieszyć to bym powiedział, że wolałbym trochę dołożyć i mieć elegancką nową chłodnicę niż taki malutki wężyczek za trzy i pół stówy ;).
Na dzień dzisiejszy to mnie już nie pociesza :( Moja skarboneczka będzie za chwile cała nowa :( Chłodno było , ale się skończyło <płacze> Po dwóch tygodniach okazuje się, że do wymiany mam nie jeden (jak Ty), a dwa wężyki za 320 i 280zł, czyli pewnie ten co Ty i jeszcze jakiś – żadnych zamienników, na allegro takie szroty jak mój i tylko ASO .... bleeeee

... i pomyśleć, że zmieniłem auto żeby mieć nieco większe i z klimatyzacją :P Teraz się okazuje, że jest tylko większe ... większe [tuuuuut] <lol>
Się zastanawiam czy tylko FoMoCo maczało w mojej Madzi palce czy również BędzieszMiałWydatki :P Dobrze, że jest chociaż ładna <glupek2>

andryjan napisał(a):Oczywiście niech nam się już NIC nie psuje :P.
To niestety nie jest już dla mnie oczywiste. Jak jeszcze coś j**** w najbliższym miesiącu to ją wstawię w krzaki :P
Forumowicz

Była skośnooka:

Postprzez PLaster » 4 cze 2013, 14:46

NIEBO! napisał(a):Jak jeszcze coś j**** w najbliższym miesiącu to ją wstawię w krzaki :P

powiedz w które to pójdę i ją wezmę!

a tak na poważnie to denerwujące są te ciągłe awarie :|
www.czelej.net
Klubowicz

Od: 4 lut 2008, 02:41
Auto: GH '10 L5 125KW
CR '08 LF 107KW

Postprzez WisniaUs » 4 cze 2013, 15:04

Koledzy ja nie moge zlego slowa powiedziec o mazdzie moze dlatego ze jestem jej pierwszym wlascicielem od nowosci . Wam teraz przyszlo placic za błedy i niedbalstwo poprzedników ale jak wyjdziecie na prosta z usterkami to nie powinno juz byc problemow bo to naprawde wdzięczne autko.
WisniaUs

Postprzez andryjan » 4 cze 2013, 17:06

Wisniaus napisał(a):Wam teraz przyszlo placic za błedy i niedbalstwo poprzedników ale jak wyjdziecie na prosta z usterkami to nie powinno juz byc problemow bo to naprawde wdzięczne autko.

Tej wersji się trzymajmy! :). Natomiast Koledze NIEBO! szczerze współczuję wymiany tych nieszczęsnych wężyków. Ja wtedy nawet nie szukałem używek na alledrogo, bo to raczej nie ma sensu i można jeszcze gorzej utopić.
Forumowicz

Od: 12 mar 2013, 18:59
Auto: Mazda 6 SportWagon benzyna + LPG 2.3l 166 KM 2006r.

Postprzez NIEBO! » 4 cze 2013, 17:26

PLaster napisał(a):powiedz w które to pójdę i ją wezmę!

<cisza> <nie powiem>

A zresztą ona się nawet na części nie nadaje :P Chyba, że chcesz sobie przy niej zrobić zdjęcie <lol>

Wisniaus napisał(a):.... placic za błedy i niedbalstwo poprzedników

To wiem – cały czas coś tam odchwaszczam – od drobiazgów po ... klimatyzację :P Teraz nawet myślę, że te problemy z olejem też mogą być winą poprzednika, bo auto kupiłem też z pustym bagnetem :P

Wisniaus napisał(a):...ale jak wyjdziecie na prosta

Tylko czy to ostatni już zakręt? Czy może niekończąca się droga kręta? :P

Zresztą sam jestem sobie winien pisząc u Ciebie andryjan :P
NIEBO! napisał(a):Się ciesz, że nie chłodnica jak u mnie :P Chociaż w sumie to nie wiem czy wężyk mam szczelny :P Się okaże :)

i się [tuuuuuuuuuuuuuut] okazało! :( wykrakałem!!! <płacze>

PLaster napisał(a):a tak na poważnie to denerwujące są te ciągłe awarie :|

Oby nam starczyło cierpliwości PLaster ... albo oszczędności :P :P :P
Forumowicz

Była skośnooka:

Postprzez PLaster » 4 cze 2013, 21:15

NIEBO! napisał(a):Oby nam starczyło cierpliwości PLaster ... albo oszczędności :P :P :P

Z cierpliwości do samochodu jeszcze nigdy mi nie zabrakło, ale czasu i oszczędności czasami brakuje, w szczególności tego ostatniego :|
www.czelej.net
Klubowicz

CR '08 LF 107KW

Postprzez NIEBO! » 7 cze 2013, 22:02

No i wróciła Magda z trzeciej naprawy klimatyzacji :) Znów mam chłodno ... znów lżejszy o parę stówek i jestem ciekawy czy chłód powieje dłużej niż dwa tygodnie... chociaż w sumie to nie jestem ciekawy... niech po prostu wieje :P Podobno po jednym dniu nic czynnika nie ubyło w układzie, więc jest nadzieja :D We wtorek kolejne sprawdzenie :D

Wymienione:
  • Przewód górny chłodnicy klimatyzacji GP9A61464A

Obrazek
  • Rurka dolna chłodnicy klimatyzacji GJ6A61465C

Obrazek

Badziewne rureczki przy tej masie powinny być wykonane ze złota żeby miały taką wartość :P Ciekawe z czego wynika taka cena tych częsci w ASO (akurat brak zamienników), bo jest to trochę absurdalne. Ani materiał ani wykonanie ... no technologia kosmiczna to to nie jest, a cena z kosmosu ... no trudno, trzeba odżałować i kochać ją dalej <serduszka>
Ostatnio edytowano 8 cze 2013, 23:36 przez NIEBO!, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Była skośnooka:

Postprzez matthies » 7 cze 2013, 22:14

zapewne brak zamienników czyli jakiejkolwiek alternatywy. Proste prawo ceny równowagi, jeżeli jest maleńka podaż, a popyt ogromny, oczywiste jest że cena będzie wysoka <spoko>
mam nadzieję, że masz już koniec problemów z klimatyzacją.
Obrazek
Moderator GJ
Moderator

Postprzez PLaster » 7 cze 2013, 22:47

Czytając o Twoich problemach z klimą już też się zmartwiłem jak klima przestała u mnie chłodzić.
U mnie się okazało, że chyba czynnik się skończył se starości :|, czy jakby to inaczej nazwać. Napełniłem ją w ostatnią sobotę i już tydzień jeżdżę i na razie chłodzi.

Także mam nadzieję, że u Ciebie problem z klima już zażegnany!
www.czelej.net
Klubowicz

CR '08 LF 107KW