Problem z wypalaniem DPF – filtr cząstek stałych
A jak objawia się nie skasowanie inspekcji olejowej,napomnę że olej został wymieniony zapobiegawczo tzn. że żadna kontrolka mi nie przypominała o wymianie oleju no chyba że ten czasami migający pdf nic nie było kasowane po wymianie wiem bo pytałem się wczoraj o to mojego mechanika,który mówił że nie trzeba nic kasować bo przed wymiano żadna kontrolka nie przypominała o wymianie oleju
- Od: 24 lut 2011, 20:10
- Auto: Mazda 6 rok 2006
143 km diesel
mong80 napisał(a): pytałem się wczoraj o to mojego mechanika,który mówił że nie trzeba nic kasować bo przed wymiano żadna kontrolka nie przypominała o wymianie oleju
bzdura!!!!
po każdej wymianie trzeba skasować inspekcję olejową ( zmień mechanika
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
- Od: 13 lut 2011, 15:37
- Auto: Mazda 6 Top Kombi 2.0
MZR-CD `06,
Toyota MATRIX.
Myjk napisał(a):Wiesz chociaż jaki olej został zalany? Trzeba mieć nadzieję, że to tylko nie skasowana inspekcja...
udalo mi sie znalesc rachunek
Wizyta w Mazdzie umowiona na czwartek rano. Dowiemy sie co i jak
Ostatnio edytowano 8 mar 2011, 20:47 przez zielony110, łącznie edytowano 1 raz
A jeśli nie skasował inspekcji to jak się to objawia?Bo może wcale mi nie wymienił tego oleju,ponieważ nic mi o tym nie przypomina żeby skasować inspekcje tzn.czym się objawia nie skasowanie tego w kompie np.
-przerywa silnik,
-jest słabszy czy może
-dpf mruga no i co może spowodować nie skasowanie?
sory że wszystko w jednym temacie ciągne ale jak już tu jestem to może ktoś odpowie dzięki wielkie
-przerywa silnik,
-jest słabszy czy może
-dpf mruga no i co może spowodować nie skasowanie?
sory że wszystko w jednym temacie ciągne ale jak już tu jestem to może ktoś odpowie dzięki wielkie
143 km diesel
zielony110 napisał(a):Valvoline Engine Oil (Synpower MST Fully-Synthetic 5W30 4 Litre
Teoretycznie to jest olej do silników z DPFem, choć nie dedykowany do Mazdy
-- czyli pewnie tylko inspekcja olejowa.
Pozdor Myjk
Teoretycznie to jest olej do silników z DPFem, choć nie dedykowany do Mazdy
-- czyli pewnie tylko inspekcja olejowa.
Zauważ że jest to olej klasy C3. Mazda do DPF zaleca klasę C1
SynPower MST 5W-30 API SM/CF, ACEA A3/ B4-04, C3-04, MB Aprobata 229.31, 229.51, BMW LL-04, VW 502.00, 505.00, 505.01
Poza Dexelią zalecaną do Mazdy znalazłem tylko Fuchsa TITAN GT1 PRO C-1 SAE 5W-30, ale miałem problem z zakupem i znalazłem Millersa XF LONGLIFE C1 5w30 lecz to nie są tanie oleje.
Na allegro Dexelię DPF można kupić taniej, pytanie czy jest to legalne i oryginał jeśli Dexelię dystrybuuje Mazda i to drożej. Może jest to prywatny import z DE gdzie na oleje silnikowe nie ma akcyzy stąd jest tańszy. Tak czy inaczej na wymianę trzeba jechać do kogoś kto ma IDS więc może lepiej kupić w serwisie czy w nieautoryzowanym warsztacie Mazdy który wleje odpowiedni olej i weźmie za to odpowiedzialność.
- Od: 7 mar 2010, 22:17
- Auto: Mazda 6 Kombi Diesel Lift 143KM
MIROSLAV napisał(a):Zauważ że jest to olej klasy C3. Mazda do DPF zaleca klasę C1
Czyli auto jest na drodze do przyspieszonego zapchania filtra popiołem. A potem użytkownik stwierdzi, że to przecież wina Mazdy i wstawi lepszy czy gorszy emulator. Za 1500zł, bo chciał zaoszczędzić stówę na oleju. Ech..
2B || !(2B) ? by mcbeth

- Od: 12 lut 2007, 14:29
- Auto: M6 GG1 MZR-CD 143KM '07 Active+ / Legacy 2.0R 165KM AT S-AWD '07
MIROSLAV napisał(a):Zauważ że jest to olej klasy C3. Mazda do DPF zaleca klasę C1
Rzeczywiście, nie doczytałem że to klasa C3.
zielony110 -- ciekawa lektura dla Ciebie: viewtopic.php?p=1768077#p1768077 -- chyba czeka Cię jednak wymiana oleju na "właściwszy". Z drugiej strony jeśli nie było stanu przejściowego, tj. ciągłej sygnalizacji kontrolki DPF, to obstawiałbym jednak nieskasowaną inspekcję olejową. Oby.

mcbeth napisał(a):. Za 1500zł, bo chciał zaoszczędzić stówę na oleju. Ech..
Może chciał zaoszczędzić, a może w serwisie znali się "lepiej".
Szkoda, że w dzisiejszych czasach trzeba znać się na wszystkim.
Pozdor Myjk
Myjk napisał(a): mcbeth napisał(a):. Za 1500zł, bo chciał zaoszczędzić stówę na oleju. Ech..
Może chciał zaoszczędzić, a może w serwisie znali się "lepiej".
Szkoda, że w dzisiejszych czasach trzeba znać się na wszystkim.
Mam na myśli koszt wymiany oleju (materiały + robocizna) jako 'olej'. Użyłem skrótu myślowego. A robocizna to jakość, fachowość serwisu. Gdyby na tym nie oszczędzał pojechałby do kogoś, to zna się na Mazdach.
2B || !(2B) ? by mcbeth

- Od: 12 lut 2007, 14:29
- Auto: M6 GG1 MZR-CD 143KM '07 Active+ / Legacy 2.0R 165KM AT S-AWD '07
Jakiś czas jeżdziłem z ciągle pojawiającym migającym dpf-em no i wczoraj pjawiły się razem z dpf ,check engine,tsc/dsc do tego auto straciło moc , czy możecie mi pdpowiedzieć o co chodzi bo boje się angielskiego serwisu mazdy gdyż czytałem na angielskich forach że zdzierają kasę?
myślicie że to z powodu dpf czy może coś innego?
143 km diesel
mong80 napisał(a):Jakiś czas jeżdziłem z ciągle pojawiającym migającym dpf-em
mong80 napisał(a):myślicie że to z powodu dpf czy może coś innego?
Tak to z tego powodu. I teraz to cie chyba czeka wymiana filtra.
No i po wizycie w serwisie
Mrugajacy DPF okazal sie tylko nieskasowana inspekcja olejowa
Olej takze zmienili na "Mazdowski"
Ale niestety przy okazji im wyszlo ze 4-ty wtrysk ma za duza wartosk korekcyjna i niedlugim czasie zalecaja jego wymiane
No i mnie podliczyli na 1100 funtow
Na chwile obecna wlalem Forte i zobaczymy co bedzie dalej
Mrugajacy DPF okazal sie tylko nieskasowana inspekcja olejowa
Ale niestety przy okazji im wyszlo ze 4-ty wtrysk ma za duza wartosk korekcyjna i niedlugim czasie zalecaja jego wymiane

mong80 napisał(a):myślicie że to z powodu dpf czy może coś innego?
bieski napisał(a):Tak to z tego powodu. I teraz to cie chyba czeka wymiana filtra.
Nie ma co dramatyzować
- Od: 26 lip 2010, 22:39
- Auto: Mazda 6 MZR-CD GY 143 KM 2007 r.
zielony110 napisał(a):No i po wizycie w serwisie![]()
Mrugajacy DPF okazal sie tylko nieskasowana inspekcja olejowa![]()
Ale niestety przy okazji im wyszlo ze 4-ty wtrysk ma za duza wartosk korekcyjna i niedlugim czasie zalecaja jego wymiane![]()
1100 f ale za co, za podłączenie pod kompa i sprawdzenie błędów tylko?
czy razem z wymianą wtrysku wyszło ci 1100?
143 km diesel
zielony110 napisał(a):Mrugajacy DPF okazal sie tylko nieskasowana inspekcja olejowa

BTW upomniałeś się o kasę od poprzedniego serwisu co zalał nie taki olej co trzeba?
mong80 napisał(a):czy razem z wymianą wtrysku wyszło ci 1100?
Raczej logiczne, że ze wtryskiem. Wymiana oleju (z olejem), to koszt 100 F max.
Pozdor Myjk
mong80 napisał(a):Jakiś czas jeżdziłem z ciągle pojawiającym migającym dpf-em no i wczoraj pjawiły się razem z dpf ,check engine,tsc/dsc do tego auto straciło moc , czy możecie mi pdpowiedzieć o co chodzi bo boje się angielskiego serwisu mazdy gdyż czytałem na angielskich forach że zdzierają kasę?
smal do serwisu !
pewnie " sonda " – auto przeszło w "tryb serwisowy" więcej jak 25k obrotów nie wyciągniesz
postaw na komputer , odczytaj błędy i napisz jakie ci pokazały

- Od: 13 lut 2011, 15:37
- Auto: Mazda 6 Top Kombi 2.0
MZR-CD `06,
Toyota MATRIX.
Myjk napisał(a):BTW upomniałeś się o kasę od poprzedniego serwisu co zalał nie taki olej co trzeba?
tak mialem rachunek i opinie z Mazdy ze niewlasciwy olej byl zalany i oddali kase
mong80 napisał(a):czy razem z wymianą wtrysku wyszło ci 1100?
za sam wtrysk chca 650f a 1100 to jest kwota z wymiana.
Za skasowanie bledu i zmiane oleju policzyli mnie 100f (50 za komputer i 50 za olej)