Bieżący rok dobiega końca a wraz z nim kolejna edycja naszego Konkursu Fotograficznego. Podczas kilku tur wiele emocji wywołały niektóre komentarze, w których pojawiały się różne postulaty w zakresie zmian organizacji Konkursu. Zgodnie z wcześniejszymi deklaracjami ten wątek jest poświęcony rzeczowej dyskusji, dzięki której uda nam się wypracować kompromis i udoskonalić procedowanie konkursowe. Dla przypomnienia poniżej kilka wybranych opinii, które wskazują na potrzebę omówienia ewentualnych zmian a to:
Magoor napisał(a):Lepiej żeby z tym głosem pojedynczym nie zostało na dłużej. Trudno tak wybierać. Albo faktycznie liczba głosów zależna od ilości zgłoszeń, ale zmiana załóżmy co 20 zaczynając od 2.
Ale za to teraz widać dokładnie ile osób już zagłosowało.
petro napisał(a):Nie uważam, aby możliwość wyboru tylko jednej pracy ograniczała, czy zubożała konkurs. Przecież tylko jedna praca z reguły wygrywa. Głosując na trzy (a dlaczego nie na dwie, cztery czy pięć.?) i tak nie głosujemy na 1, 2, czy 3 miejsce, bo wszystkie głosy wtedy są równoważne. Poprawia się zatem tylko statystyka (rośnie pozornie ilość oddanych głosów). Jeślu głosy są równoważne, a nie ma trzech pierwszych, trzech drugich i trzech trzecich miejsc, to co nam dają te trzy oddane głosy? Chyba spokój sumienia, że wybierając trzy na podobnym wg nas poziomie, trafimy jedno. Oddanie jednego głosu jest wyborem kategorycznym, oddanie trzech – rozmytym. Owszem, trudniej wybrać jeden niż trzy, ale autorzy też się starają zrobić i wysłać do konkursu jedno najlepsze spośród wielu zrobionych, a nie trzy wg nich podobne pod względem jakości czy atrakcyjności.
zemoj napisał(a):3 głosy miałyby sens, gdyby każdy z tych trzech głosów miał różną wagę. Np. przyznajemy:
– 3pkt
– 2pkt
– 1pkt
Czyli oddaję 3 głosy, ale jest jakaś gradacja i faworyzuję to zdjęcie, które mi się najbardziej podoba.
Jeżeli natomiast 3 głosy są równoważne, to moim zdaniem nie mają sensu, a wręcz mogą negatywnie wpłynąć na sprawiedliwość wyniku, bo "jedno zdjęcie podoba mi się najbardziej, ale jak jeszcze mam dwa głosy do rozdania, to kliknę jeszcze na to i na to". Jedyna ich zaleta, że "przegrani" zawsze mają trochę więcej głosów na swoim koncie po zakończonej turze...
Koci@k napisał(a):Głos oddany...nawet ciekawe to, że można tym razem tylko jedenSię zastanowić za to 3 razy trzeba
PeKa napisał(a):Nie macie już dosyć tych "przerysowanych" fot?
hatersgonahate napisał(a):Chciałbym zmiany regulaminu:
#1 Zdjęcia biorące udział w konkursie, nie mogą być wcześniej nigdzie publikowane, ani promowane.
#2 Jawność głosów.
petro napisał(a):Dwa lata temu, brałem udział w konkursie na logo Megazlotu w Czaplinku. Tam prace były podpisywane A, B, C, D, itd. Nawet w dogrywce nie było podpisów rywalizujących ze sobą prac. Każdy głosował na te, które wg niego były najlepsze, bez żadnych sugestii, niepotrzebnych konwersacji itp.
em_dzej napisał(a):No super zacny pomysł , jest tylko jedno ale.
Ja dysponuję tylko jedną mazdą i chyba każdy tak ma i każdy w jakiś tam sposób bardziej jest rozpoznawalny po samochodzie niż po twarzy czy nicku.
Protoculture napisał(a):Niestety wysłałem wczoraj o 23 to PAN zarządca miał niewiele czasu żeby mnie powiadomić.
makmarc napisał(a):zastanawiam się tylko, czy kolejne 10dni na głosowanie to nie przydługo?
Wojtek napisał(a):Kiedyś było 7 dni i były prośby o wydłużenie czasu trwania ankiety...
A zatem zapraszam do dyskusji – ufam, że w toku spokojnej, merytorycznej wymiany argumentów będzie nam dane osiągnąć założony cel