Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez bieski » 28 mar 2018, 20:23

Linuxpl ma całkiem dobry support. Tak dobry ze nie trzeba sie do nich zwracac :P
Za linuxpl.com płace 49 za rok i moge miec maili ile chce, baz ile chce, domen ile chce, subdomen ile chce. Kolezanka ma OVH jakis Pro abonament i płaci 300 za rok i jak chce pocztę na jakieś domenie to +10 zł ekstra i do tego tylko 4 bazy. Przeciez to jest rzniecie w biały dzień :P

Za tego googla płacisz? Bo ja mam jeszcze ta wersje za darmo założoną wiele lat temu i sie zastanawiałem czy warto bulić.
......................
Avatar użytkownika
Klubowicz
 
Od: 10 cze 2010, 08:37
Posty: 4540 (16/165)
Skąd: ZG
Auto: GJ

Postprzez loockas » 28 mar 2018, 20:27

bieski napisał(a):Za tego googla płacisz?


Tak. 40 euro na rok. Mam jedno konto i jedną domenę. 30GB na pocztę + gdrive/docs itd. Może nie jest to cenowa okazja życia, ale poczta działa, ma dobrego klienta mobilnego i nie doprowadza mnie do szału :P

rozważę ten linuxcom jak mi się będzie termin przedłużenia zbliżał. za OVH płace teraz 100zł/rok.

edit:
Ej, ale to za 49zł ma 4GB pojemności :P W OVH w podstawowym pakiecie mam 100GB.

https://linuxpl.com/hosting_f_19
Andżeju, jak Ci na imię?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 maja 2007, 23:55
Posty: 9879 (301/583)
Skąd: Ymielin
Auto: Ioniq HEV
Scenic 3

Postprzez bieski » 28 mar 2018, 21:12

loockas napisał(a):Ej, ale to za 49zł ma 4GB pojemności

A potrzeba ci wiecej? Co ty tam trzymasz ? :P
......................
Avatar użytkownika
Klubowicz
 
Od: 10 cze 2010, 08:37
Posty: 4540 (16/165)
Skąd: ZG
Auto: GJ

Postprzez loockas » 28 mar 2018, 22:07

Samej poczty mam już 700Mb, fakt że już większość na googlu, ale jedno konto zostawiłem na OVH i z niego wysyłam faktury. Po co to kasowac, jak jest 100GB? :P Zaczynam prowadzić bloga i widzę już jak miejsce puchnie od zdjęć. Już jest ponad 200Mb. Takie 4GB myślę, że bym do końca roku zarżnął.

Z drugiej firmy moje konto pocztowe ma już ponad 13GB, ale od 2007 nie skasowałem żadnego maila poza spamem :P

Zrzut ekranu 2018-03-28 23.08.11.png
Andżeju, jak Ci na imię?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 maja 2007, 23:55
Posty: 9879 (301/583)
Skąd: Ymielin
Auto: Ioniq HEV
Scenic 3

Postprzez brii » 29 mar 2018, 08:01

loockas napisał(a):Faktycznie hekko całkiem ok pod względem cen. Nie wiem jak tam ze stabilnością.

Lepiej niż bardzo dobrze biorąc pod uwagę ceny. Wiadomo – uptime 100% nierealny ale przerw na rok jest może z 10 godzin i to zazwyczaj w nocy z zapowiedzią.
Support odpowiada błyskawicznie – kilka – kilkanaście minut, ale zachowują się jakby połknęli kijek, niemniej są skuteczni.

Nie wiem jak teraz ale kiedyś świetny był mydevil, ale do omawianych zastosowań to raczej jak strzelanie z armaty do muchy ;)
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 sty 2005, 22:46
Posty: 8692 (108/222)
Skąd: Częstochowa
Auto: Endek / Kupisiontes

Postprzez loockas » 29 mar 2018, 08:48

Przy kontach podstawowych są to zwykle na tyle niskie w skali roku koszta, że chyba dla oszczędności 30zł na rok nie chciałoby mi się migrować ze stroną na tańszy hosting :P Co innego jak ktoś płaci kilkaset złotych, ale też pewnie wymagania ma większe.
Andżeju, jak Ci na imię?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 maja 2007, 23:55
Posty: 9879 (301/583)
Skąd: Ymielin
Auto: Ioniq HEV
Scenic 3

Postprzez brii » 29 mar 2018, 09:01

loockas napisał(a):Przy kontach podstawowych są to zwykle na tyle niskie w skali roku koszta, że chyba dla oszczędności 30zł na rok nie chciałoby mi się migrować ze stroną na tańszy hosting

Jasne, ale jak ktoś rusza dopiero i wybiera to czemu nie? ;)
Do tego dodam, że w hekko nie robią wałów przy odnawianiu a dają malutki rabat co rok.
Za to kroją na domenach – z tym tematem lepiej uderzać do OVH.
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 sty 2005, 22:46
Posty: 8692 (108/222)
Skąd: Częstochowa
Auto: Endek / Kupisiontes

Postprzez sq2jul » 31 mar 2018, 14:29

Domene od zawsze mam na godaddy.com. Nie wiem czy jest najtaniej ale z drugiej strony nigdy nie mialem z nimi zadnego problemu. Pare dni temu za przedluzenie domeny .com na rok + anonimizacja w dns (nie figuruja moje dane w whois) zaplacilem 126zl. Nie wiem czy to duzo czy malo. W kazdym badz razie jezeli dobrze licze leci 5 rok i w sumie mam z nimi kontakt raz na rok przy przedluzaniu.

W temacie hostingu jak ktos ma troche adminskiego zaciecia to moge polecic vps w ramnode. Uzywam od 5 lat i tez zero problemacji. Awarii zadnych nie kojarze. Ostatnia niedostepnosc, ktora trwala kilka minut byla zwiazana z updatem podstawek po akcji z spectre/melt down. Jakby kogos zaciekawilo to wklejam swojego reflinka https://clientarea.ramnode.com/aff.php?aff=3015
Smoki i gołe baby
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 wrz 2007, 20:15
Posty: 6683 (264/168)
Skąd: Bydgoszcz
Auto: gnojarz & bezdasznik

Postprzez loockas » 31 mar 2018, 19:51

sq2jul napisał(a):W temacie hostingu jak ktos ma troche adminskiego zaciecia to moge polecic vps w ramnode.


VPS spoko jak potrzebujesz coś więcej niż www. Dla samej witryny chyba szkoda czasu na samodzielną dłubaninę. Do różnych zabaw jednak jest to spoko opcja. Nie trzeba stawiać home laba :) No i tak jak ten Twój może się prezentować IP z np. USA, co może w wielu kwestiach być pomocne :)
Andżeju, jak Ci na imię?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 maja 2007, 23:55
Posty: 9879 (301/583)
Skąd: Ymielin
Auto: Ioniq HEV
Scenic 3

Postprzez Damian68 » 24 kwi 2018, 16:43

Ponownie poproszę Szanownych Kolegów o radę.
1 Mam założony internet światłowód Orange i modem Funbox 3,0 i taki mały problem a mianowicie są tylko 4 wyjścia ethernet :( Chciałbym ten stan zmienić aby było więcej portów LAN Jakie rozwiązania zaproponujecie – jaki switch ewentualnie- ilość portów około 4-6

2 a druga sprawa to odbiór sygnału Wi-Fi w laptopie , który ma kartę sieciową 100mbps a chciałbym 1 Gb więc jakieś zewnętrzne karty pod usb można zastosować?

3Kolejny temat to wzmocnienie sygnału WiFi Obecnie mam taki repeater
https://www.napad.pl/produkty-615-6523- ... a850re.htm
coś tam wzmacnia ale ......... i dlatego może jakieś lepsze rozwiązanie np z antenami Blok betonowy odległość do laptopa i telewizora około 6- 7 metrów przez ściany :D

Internet Orange 300 Mbs
Połączenia po kablu 2 TV, dwa dekodery ,telefon
Pozdrawiam
MAZDA SIĘ NIE PSUJE TO LUDZIE PSUJĄ MAZDY
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 23 lis 2014, 15:26
Posty: 1199 (6/31)
Skąd: Poznań
Auto: Mazda 5 2,0 Diesel Sport 2006
Mazda 3 2,0 LF 2004 Sedan
była
Mazda 323FBJ 1,6 16V2002
był
Opel Astra 1.8 16V

Postprzez loockas » 24 kwi 2018, 20:00

1. Dowolny switch sobie kup, byle gigabitowy.
2. Piszesz o wifi, a podajesz prędkości z portów ethernet. Co w końcu potrzebujesz? :) Jeżeli chodzi o kabel, to karta USB z gigabitem wymaga USB 3.0.
3. Repeatery to jest pomyłka. Przedłużysz tym zasięg, ale kosztem przepustowości. Ten co podałeś i tak jest jednym z lepszych jakie testowałem :) Jak chcesz dobrze to tylko rozwiązania oparte o kontroler i najlepiej podłączenie kablem do każdego AP. Poczytaj o Ubnt Unifi, bo jest fajnie wyjaśnione jak to działa, ale takie rozwiązania znajdziesz też w TPlinku lub DLinku, typowo pod domowe zastosowanie.
Andżeju, jak Ci na imię?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 maja 2007, 23:55
Posty: 9879 (301/583)
Skąd: Ymielin
Auto: Ioniq HEV
Scenic 3

Postprzez Mr_Bartek » 24 kwi 2018, 21:44

Co do 3 to może adapter Powerline i na końcu jakiś Access Point? Wtedy połączenie między sprzętami jest prawie jak po kablu.
Yesterday is history. Today is a gift. Tomorrow is a mystery.
Avatar użytkownika
Koordynator Witryny
 
Od: 7 kwi 2014, 12:44
Posty: 2572 (83/127)
Skąd: Poznań
Auto: Jest: ---
Było: Mazda6 Tamura '07

Postprzez loockas » 24 kwi 2018, 21:55

Mr_Bartek napisał(a):Wtedy połączenie między sprzętami jest prawie jak po kablu.


Dużo zależy od instalacji elektrycznej. Obecność innych odbiorników, listw, jakość kabli, itd. powoduje, że przepustowość leci w dół do kilku megabit. No i najważniejsze – adaptery muszą być w tej samej fazie.
Andżeju, jak Ci na imię?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 maja 2007, 23:55
Posty: 9879 (301/583)
Skąd: Ymielin
Auto: Ioniq HEV
Scenic 3

Postprzez Damian68 » 25 kwi 2018, 14:01

Z prądem u mnie to jest jedna wielka zagadka , jak to połączyli i jakie są fazy – ogólnie czary .
loockas
2. Piszesz o wifi, a podajesz prędkości z portów ethernet. Co w końcu potrzebujesz? :) Jeżeli chodzi o kabel, to karta USB z gigabitem wymaga USB 3.0.
chodzi o wifi oby wykorzystać jak największą prędkość – podałem informacyjnie jaka jest max prędkość łącza. Połączenie kablem niestety odpada – odległość od modemu i ciągnięcie kabli przez pół mieszkania :]
Ile mogę wyciągnąć max po wifi zakładając wymianę karty sieciowej takiej pod usb 3,0 – orientacyjnie? obecnie w okolicy 1m mam 40-42mb/s a w docelowym pokoju 20-23mb/s
Przy okazji czy to urządzenie będzie zarówno switchem i wzmacniaczem sygnału wifi – pytam jako laik :D
http://allegro.pl/router-totolink-a3002 ... 31302.html
MAZDA SIĘ NIE PSUJE TO LUDZIE PSUJĄ MAZDY
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 23 lis 2014, 15:26
Posty: 1199 (6/31)
Skąd: Poznań
Auto: Mazda 5 2,0 Diesel Sport 2006
Mazda 3 2,0 LF 2004 Sedan
była
Mazda 323FBJ 1,6 16V2002
był
Opel Astra 1.8 16V

Postprzez Damian68 » 2 maja 2018, 10:09

MAZDA SIĘ NIE PSUJE TO LUDZIE PSUJĄ MAZDY
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 23 lis 2014, 15:26
Posty: 1199 (6/31)
Skąd: Poznań
Auto: Mazda 5 2,0 Diesel Sport 2006
Mazda 3 2,0 LF 2004 Sedan
była
Mazda 323FBJ 1,6 16V2002
był
Opel Astra 1.8 16V

Postprzez jacobs » 14 maja 2018, 11:25

Bezproblemowy komputer stacjonarny do przeglądania internetu, bezawaryjny, tak żeby posłużył conajmniej 5 lat.

Mac Mini w wersji z procesorem i5 2,6Ghz i 8gb RAM – to sensowny wybór? Ten model jest dość stary (2014), i to właściwie moja jedyna wątpliwość, ale chyba parametrami nie zostaje bardzo w tyle?
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Forumowicz
 
Od: 20 lis 2005, 12:31
Posty: 3091 (6/55)
Skąd: WWA

Postprzez Mr_Bartek » 14 maja 2018, 12:04

Zależy od ceny i tego czy chcesz Mac OS czy Windowsa. Ten i5 w Mac Mini ma tylko 2 rdzenie więc trochę słabo i za pewno da się to odczuć już teraz, tym bardziej, że chłodzenie w Mac Mini nie jest jakieś mega wydajne, a co dopiero za 5 lat. Za około 1400zł możesz złożyć nowy komputer na i3-8100, który jest prawie 2x szybszy od i5 w Mac Mini (porównanie). W poniższym systemie RAMu jest tylko 4GB ale ceny kości DDR4 są teraz bardzo wysokie i lepiej poczekać i w późniejszym terminie dokupić 4GB niż teraz kupować 8GB. Do zadań biurowych 4GB, w tej chwili, w zupełności wystarczy.
Załączniki
Screenshot_1256.png
Yesterday is history. Today is a gift. Tomorrow is a mystery.
Avatar użytkownika
Koordynator Witryny
 
Od: 7 kwi 2014, 12:44
Posty: 2572 (83/127)
Skąd: Poznań
Auto: Jest: ---
Było: Mazda6 Tamura '07

Postprzez jacobs » 14 maja 2018, 13:03

Mr_Bartek napisał(a):Zależy od ceny i tego czy chcesz Mac OS czy Windowsa.

Szczerze mówiąc to nie mam żadnych preferencji, nie ma to być komputer dla mnie, tylko dla rodziców, w 95% posługują się oni tylko przeglądarką Internetową.

Dotychczas mieli Xubuntu, bo używają już baaardzo starego komputera (Jakiś intel core2duo + chyba 2 gb ramu), i tylko taki system zapewniał jako taką wydajność. Do linuxa nie mam przekonania, bo zawsze w nim wychodzi jakiś problem, który żeby ogarnąć trzeba się długo natrudzić. Windows, może 10 jest ok, ale trochę boję się popularności Windowsów i jakichś wirusów, a rodzice niekoniecznie są bardzo świadomymi użytkownikami.

Myślałem nawet o chromebooku, ale raczej są trudno dostępne i ciężko o model z większym ekranem, w dodatku zbyt wiele niewiadomych.

Nie chcę bawić się w składanie, chce gotowiec, który przynoszę i działa. Dlatego naturalnym dla mnie był pomysł czegoś z macOS, sam używam i jestem zadowolony. Jedyne co mnie zniechęca to fakt, iż jest to dość stara konstrukcja i tak jak piszesz, ten procesor do najszybszych nie należy. Z drugiej strony Apple sprzedaje wciąż Air'y (chyba nawet odświeżone w 2017), które mają procesor nawet wolniejszy od tego mini:
https://www.cpubenchmark.net/compare/In ... 3103vs2530
a i tak wszystko na nim płynnie działa.

Także nie wiem czy Apple będzie chętne żeby ubić te urządzenia w najbliższym czasie, patrząc na historię to chyba nie (ludzie wciąż używają bardzo starych Pro z core2duo ;P). Więc trochę się łudzę, że w zoptymalizowanym systemie, ten procesor nie będzie aż tak bardzo przeszkadzał.

Wiem, że można taniej, ale szukam czegoś bezobsługowego.
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Forumowicz
 
Od: 20 lis 2005, 12:31
Posty: 3091 (6/55)
Skąd: WWA

Postprzez Mr_Bartek » 14 maja 2018, 13:36

Mam w podobnej sytuacji dziadków. Przez jakiś czas używali nawet Ubuntu, ale teraz mają Windowsa 10 i są zadowoleni. Do przeglądarki doinstalowałem im uBlock Origin oraz Nano Blocker, a za antywirusa robi Windows Defender. Dziadek ogląda sporo lewych filmów przez przeglądarkę i na systemie zero wirusów już od ponad 18 miesięcy.

x-kom oferuje usługę montażu komputera za 79zł. 99zł z instalacją systemu. Istnieje jeszcze opcja gotowego systemu z x-kom np. takiego: https://www.x-kom.pl/p/426334-desktop-x ... gb-wx.html gdzie masz już wszystko złożone + zainstalowany system.

Osobiście chyba nie przeznaczyłbym tyle pieniędzy na używanego Mac'a Mini. Co do Linuxa to problemy z konfiguracją zawsze miałem na starszych systemach. Jak ostatnio testowałem na lapku to wszystko chodziło bezproblemowo bez dodatkowej konfiguracji.
Yesterday is history. Today is a gift. Tomorrow is a mystery.
Avatar użytkownika
Koordynator Witryny
 
Od: 7 kwi 2014, 12:44
Posty: 2572 (83/127)
Skąd: Poznań
Auto: Jest: ---
Było: Mazda6 Tamura '07

Postprzez jacobs » 14 maja 2018, 13:43

Mr_Bartek napisał(a):x-kom oferuje usługę montażu komputera za 79zł. 99zł z instalacją systemu. Istnieje jeszcze opcja gotowego systemu z x-kom np. takiego: https://www.x-kom.pl/p/426334-desktop-x ... gb-wx.html gdzie masz już wszystko złożone + zainstalowany system.

No tylko ten komputer kosztuje zaledwie 500zł mniej niż nowy mac mini (pośredni model). Nie jest to już tak wielka różnica. Fakt, może jest szybszy (procek + ssd), ale nie wiem czy długodystansowo windows nie zabije tej różnicy.
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Forumowicz
 
Od: 20 lis 2005, 12:31
Posty: 3091 (6/55)
Skąd: WWA

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

Moderator

Moderatorzy Hyde Park