Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez bieski » 28 mar 2018, 20:23

Linuxpl ma całkiem dobry support. Tak dobry ze nie trzeba sie do nich zwracac :P
Za linuxpl.com płace 49 za rok i moge miec maili ile chce, baz ile chce, domen ile chce, subdomen ile chce. Kolezanka ma OVH jakis Pro abonament i płaci 300 za rok i jak chce pocztę na jakieś domenie to +10 zł ekstra i do tego tylko 4 bazy. Przeciez to jest rzniecie w biały dzień :P

Za tego googla płacisz? Bo ja mam jeszcze ta wersje za darmo założoną wiele lat temu i sie zastanawiałem czy warto bulić.
......................
Avatar użytkownika
Klubowicz
 
Od: 10 cze 2010, 08:37
Posty: 4540 (16/165)
Skąd: ZG
Auto: GJ

Postprzez loockas » 28 mar 2018, 20:27

bieski napisał(a):Za tego googla płacisz?


Tak. 40 euro na rok. Mam jedno konto i jedną domenę. 30GB na pocztę + gdrive/docs itd. Może nie jest to cenowa okazja życia, ale poczta działa, ma dobrego klienta mobilnego i nie doprowadza mnie do szału :P

rozważę ten linuxcom jak mi się będzie termin przedłużenia zbliżał. za OVH płace teraz 100zł/rok.

edit:
Ej, ale to za 49zł ma 4GB pojemności :P W OVH w podstawowym pakiecie mam 100GB.

https://linuxpl.com/hosting_f_19
Andżeju, jak Ci na imię?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 maja 2007, 23:55
Posty: 9786 (292/569)
Skąd: Ymielin
Auto: Foka ST 2
Scenic 3

Postprzez bieski » 28 mar 2018, 21:12

loockas napisał(a):Ej, ale to za 49zł ma 4GB pojemności

A potrzeba ci wiecej? Co ty tam trzymasz ? :P
......................
Avatar użytkownika
Klubowicz
 
Od: 10 cze 2010, 08:37
Posty: 4540 (16/165)
Skąd: ZG
Auto: GJ

Postprzez loockas » 28 mar 2018, 22:07

Samej poczty mam już 700Mb, fakt że już większość na googlu, ale jedno konto zostawiłem na OVH i z niego wysyłam faktury. Po co to kasowac, jak jest 100GB? :P Zaczynam prowadzić bloga i widzę już jak miejsce puchnie od zdjęć. Już jest ponad 200Mb. Takie 4GB myślę, że bym do końca roku zarżnął.

Z drugiej firmy moje konto pocztowe ma już ponad 13GB, ale od 2007 nie skasowałem żadnego maila poza spamem :P

Zrzut ekranu 2018-03-28 23.08.11.png
Andżeju, jak Ci na imię?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 maja 2007, 23:55
Posty: 9786 (292/569)
Skąd: Ymielin
Auto: Foka ST 2
Scenic 3

Postprzez brii » 29 mar 2018, 08:01

loockas napisał(a):Faktycznie hekko całkiem ok pod względem cen. Nie wiem jak tam ze stabilnością.

Lepiej niż bardzo dobrze biorąc pod uwagę ceny. Wiadomo – uptime 100% nierealny ale przerw na rok jest może z 10 godzin i to zazwyczaj w nocy z zapowiedzią.
Support odpowiada błyskawicznie – kilka – kilkanaście minut, ale zachowują się jakby połknęli kijek, niemniej są skuteczni.

Nie wiem jak teraz ale kiedyś świetny był mydevil, ale do omawianych zastosowań to raczej jak strzelanie z armaty do muchy ;)
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 sty 2005, 22:46
Posty: 8669 (106/220)
Skąd: Częstochowa
Auto: Klijo / Kupisiontes

Postprzez loockas » 29 mar 2018, 08:48

Przy kontach podstawowych są to zwykle na tyle niskie w skali roku koszta, że chyba dla oszczędności 30zł na rok nie chciałoby mi się migrować ze stroną na tańszy hosting :P Co innego jak ktoś płaci kilkaset złotych, ale też pewnie wymagania ma większe.
Andżeju, jak Ci na imię?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 maja 2007, 23:55
Posty: 9786 (292/569)
Skąd: Ymielin
Auto: Foka ST 2
Scenic 3

Postprzez brii » 29 mar 2018, 09:01

loockas napisał(a):Przy kontach podstawowych są to zwykle na tyle niskie w skali roku koszta, że chyba dla oszczędności 30zł na rok nie chciałoby mi się migrować ze stroną na tańszy hosting

Jasne, ale jak ktoś rusza dopiero i wybiera to czemu nie? ;)
Do tego dodam, że w hekko nie robią wałów przy odnawianiu a dają malutki rabat co rok.
Za to kroją na domenach – z tym tematem lepiej uderzać do OVH.
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 sty 2005, 22:46
Posty: 8669 (106/220)
Skąd: Częstochowa
Auto: Klijo / Kupisiontes

Postprzez sq2jul » 31 mar 2018, 14:29

Domene od zawsze mam na godaddy.com. Nie wiem czy jest najtaniej ale z drugiej strony nigdy nie mialem z nimi zadnego problemu. Pare dni temu za przedluzenie domeny .com na rok + anonimizacja w dns (nie figuruja moje dane w whois) zaplacilem 126zl. Nie wiem czy to duzo czy malo. W kazdym badz razie jezeli dobrze licze leci 5 rok i w sumie mam z nimi kontakt raz na rok przy przedluzaniu.

W temacie hostingu jak ktos ma troche adminskiego zaciecia to moge polecic vps w ramnode. Uzywam od 5 lat i tez zero problemacji. Awarii zadnych nie kojarze. Ostatnia niedostepnosc, ktora trwala kilka minut byla zwiazana z updatem podstawek po akcji z spectre/melt down. Jakby kogos zaciekawilo to wklejam swojego reflinka https://clientarea.ramnode.com/aff.php?aff=3015
Smoki i gołe baby
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 wrz 2007, 20:15
Posty: 6672 (260/164)
Ostrz.: 1
Skąd: Bydgoszcz
Auto: gnojarz & bezdasznik

Postprzez loockas » 31 mar 2018, 19:51

sq2jul napisał(a):W temacie hostingu jak ktos ma troche adminskiego zaciecia to moge polecic vps w ramnode.


VPS spoko jak potrzebujesz coś więcej niż www. Dla samej witryny chyba szkoda czasu na samodzielną dłubaninę. Do różnych zabaw jednak jest to spoko opcja. Nie trzeba stawiać home laba :) No i tak jak ten Twój może się prezentować IP z np. USA, co może w wielu kwestiach być pomocne :)
Andżeju, jak Ci na imię?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 maja 2007, 23:55
Posty: 9786 (292/569)
Skąd: Ymielin
Auto: Foka ST 2
Scenic 3

Postprzez Damian68 » 24 kwi 2018, 16:43

Ponownie poproszę Szanownych Kolegów o radę.
1 Mam założony internet światłowód Orange i modem Funbox 3,0 i taki mały problem a mianowicie są tylko 4 wyjścia ethernet :( Chciałbym ten stan zmienić aby było więcej portów LAN Jakie rozwiązania zaproponujecie – jaki switch ewentualnie- ilość portów około 4-6

2 a druga sprawa to odbiór sygnału Wi-Fi w laptopie , który ma kartę sieciową 100mbps a chciałbym 1 Gb więc jakieś zewnętrzne karty pod usb można zastosować?

3Kolejny temat to wzmocnienie sygnału WiFi Obecnie mam taki repeater
https://www.napad.pl/produkty-615-6523- ... a850re.htm
coś tam wzmacnia ale ......... i dlatego może jakieś lepsze rozwiązanie np z antenami Blok betonowy odległość do laptopa i telewizora około 6- 7 metrów przez ściany :D

Internet Orange 300 Mbs
Połączenia po kablu 2 TV, dwa dekodery ,telefon
Pozdrawiam
MAZDA SIĘ NIE PSUJE TO LUDZIE PSUJĄ MAZDY
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 23 lis 2014, 15:26
Posty: 1195 (6/31)
Skąd: Poznań
Auto: Mazda 5 2,0 Diesel Sport 2006
Mazda 3 2,0 LF 2004 Sedan
była
Mazda 323FBJ 1,6 16V2002
był
Opel Astra 1.8 16V

Postprzez loockas » 24 kwi 2018, 20:00

1. Dowolny switch sobie kup, byle gigabitowy.
2. Piszesz o wifi, a podajesz prędkości z portów ethernet. Co w końcu potrzebujesz? :) Jeżeli chodzi o kabel, to karta USB z gigabitem wymaga USB 3.0.
3. Repeatery to jest pomyłka. Przedłużysz tym zasięg, ale kosztem przepustowości. Ten co podałeś i tak jest jednym z lepszych jakie testowałem :) Jak chcesz dobrze to tylko rozwiązania oparte o kontroler i najlepiej podłączenie kablem do każdego AP. Poczytaj o Ubnt Unifi, bo jest fajnie wyjaśnione jak to działa, ale takie rozwiązania znajdziesz też w TPlinku lub DLinku, typowo pod domowe zastosowanie.
Andżeju, jak Ci na imię?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 maja 2007, 23:55
Posty: 9786 (292/569)
Skąd: Ymielin
Auto: Foka ST 2
Scenic 3

Postprzez Mr_Bartek » 24 kwi 2018, 21:44

Co do 3 to może adapter Powerline i na końcu jakiś Access Point? Wtedy połączenie między sprzętami jest prawie jak po kablu.
Yesterday is history. Today is a gift. Tomorrow is a mystery.
Avatar użytkownika
Koordynator Witryny
 
Od: 7 kwi 2014, 12:44
Posty: 2544 (81/125)
Skąd: Poznań

Postprzez loockas » 24 kwi 2018, 21:55

Mr_Bartek napisał(a):Wtedy połączenie między sprzętami jest prawie jak po kablu.


Dużo zależy od instalacji elektrycznej. Obecność innych odbiorników, listw, jakość kabli, itd. powoduje, że przepustowość leci w dół do kilku megabit. No i najważniejsze – adaptery muszą być w tej samej fazie.
Andżeju, jak Ci na imię?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 maja 2007, 23:55
Posty: 9786 (292/569)
Skąd: Ymielin
Auto: Foka ST 2
Scenic 3

Postprzez Damian68 » 25 kwi 2018, 14:01

Z prądem u mnie to jest jedna wielka zagadka , jak to połączyli i jakie są fazy – ogólnie czary .
loockas
2. Piszesz o wifi, a podajesz prędkości z portów ethernet. Co w końcu potrzebujesz? :) Jeżeli chodzi o kabel, to karta USB z gigabitem wymaga USB 3.0.
chodzi o wifi oby wykorzystać jak największą prędkość – podałem informacyjnie jaka jest max prędkość łącza. Połączenie kablem niestety odpada – odległość od modemu i ciągnięcie kabli przez pół mieszkania :]
Ile mogę wyciągnąć max po wifi zakładając wymianę karty sieciowej takiej pod usb 3,0 – orientacyjnie? obecnie w okolicy 1m mam 40-42mb/s a w docelowym pokoju 20-23mb/s
Przy okazji czy to urządzenie będzie zarówno switchem i wzmacniaczem sygnału wifi – pytam jako laik :D
http://allegro.pl/router-totolink-a3002 ... 31302.html
MAZDA SIĘ NIE PSUJE TO LUDZIE PSUJĄ MAZDY
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 23 lis 2014, 15:26
Posty: 1195 (6/31)
Skąd: Poznań
Auto: Mazda 5 2,0 Diesel Sport 2006
Mazda 3 2,0 LF 2004 Sedan
była
Mazda 323FBJ 1,6 16V2002
był
Opel Astra 1.8 16V

Postprzez Damian68 » 2 maja 2018, 10:09

MAZDA SIĘ NIE PSUJE TO LUDZIE PSUJĄ MAZDY
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 23 lis 2014, 15:26
Posty: 1195 (6/31)
Skąd: Poznań
Auto: Mazda 5 2,0 Diesel Sport 2006
Mazda 3 2,0 LF 2004 Sedan
była
Mazda 323FBJ 1,6 16V2002
był
Opel Astra 1.8 16V

Postprzez jacobs » 14 maja 2018, 11:25

Bezproblemowy komputer stacjonarny do przeglądania internetu, bezawaryjny, tak żeby posłużył conajmniej 5 lat.

Mac Mini w wersji z procesorem i5 2,6Ghz i 8gb RAM – to sensowny wybór? Ten model jest dość stary (2014), i to właściwie moja jedyna wątpliwość, ale chyba parametrami nie zostaje bardzo w tyle?
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 20 lis 2005, 12:31
Posty: 3090 (6/50)
Skąd: WWA

Postprzez Mr_Bartek » 14 maja 2018, 12:04

Zależy od ceny i tego czy chcesz Mac OS czy Windowsa. Ten i5 w Mac Mini ma tylko 2 rdzenie więc trochę słabo i za pewno da się to odczuć już teraz, tym bardziej, że chłodzenie w Mac Mini nie jest jakieś mega wydajne, a co dopiero za 5 lat. Za około 1400zł możesz złożyć nowy komputer na i3-8100, który jest prawie 2x szybszy od i5 w Mac Mini (porównanie). W poniższym systemie RAMu jest tylko 4GB ale ceny kości DDR4 są teraz bardzo wysokie i lepiej poczekać i w późniejszym terminie dokupić 4GB niż teraz kupować 8GB. Do zadań biurowych 4GB, w tej chwili, w zupełności wystarczy.
Załączniki
Screenshot_1256.png
Yesterday is history. Today is a gift. Tomorrow is a mystery.
Avatar użytkownika
Koordynator Witryny
 
Od: 7 kwi 2014, 12:44
Posty: 2544 (81/125)
Skąd: Poznań

Postprzez jacobs » 14 maja 2018, 13:03

Mr_Bartek napisał(a):Zależy od ceny i tego czy chcesz Mac OS czy Windowsa.

Szczerze mówiąc to nie mam żadnych preferencji, nie ma to być komputer dla mnie, tylko dla rodziców, w 95% posługują się oni tylko przeglądarką Internetową.

Dotychczas mieli Xubuntu, bo używają już baaardzo starego komputera (Jakiś intel core2duo + chyba 2 gb ramu), i tylko taki system zapewniał jako taką wydajność. Do linuxa nie mam przekonania, bo zawsze w nim wychodzi jakiś problem, który żeby ogarnąć trzeba się długo natrudzić. Windows, może 10 jest ok, ale trochę boję się popularności Windowsów i jakichś wirusów, a rodzice niekoniecznie są bardzo świadomymi użytkownikami.

Myślałem nawet o chromebooku, ale raczej są trudno dostępne i ciężko o model z większym ekranem, w dodatku zbyt wiele niewiadomych.

Nie chcę bawić się w składanie, chce gotowiec, który przynoszę i działa. Dlatego naturalnym dla mnie był pomysł czegoś z macOS, sam używam i jestem zadowolony. Jedyne co mnie zniechęca to fakt, iż jest to dość stara konstrukcja i tak jak piszesz, ten procesor do najszybszych nie należy. Z drugiej strony Apple sprzedaje wciąż Air'y (chyba nawet odświeżone w 2017), które mają procesor nawet wolniejszy od tego mini:
https://www.cpubenchmark.net/compare/In ... 3103vs2530
a i tak wszystko na nim płynnie działa.

Także nie wiem czy Apple będzie chętne żeby ubić te urządzenia w najbliższym czasie, patrząc na historię to chyba nie (ludzie wciąż używają bardzo starych Pro z core2duo ;P). Więc trochę się łudzę, że w zoptymalizowanym systemie, ten procesor nie będzie aż tak bardzo przeszkadzał.

Wiem, że można taniej, ale szukam czegoś bezobsługowego.
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 20 lis 2005, 12:31
Posty: 3090 (6/50)
Skąd: WWA

Postprzez Mr_Bartek » 14 maja 2018, 13:36

Mam w podobnej sytuacji dziadków. Przez jakiś czas używali nawet Ubuntu, ale teraz mają Windowsa 10 i są zadowoleni. Do przeglądarki doinstalowałem im uBlock Origin oraz Nano Blocker, a za antywirusa robi Windows Defender. Dziadek ogląda sporo lewych filmów przez przeglądarkę i na systemie zero wirusów już od ponad 18 miesięcy.

x-kom oferuje usługę montażu komputera za 79zł. 99zł z instalacją systemu. Istnieje jeszcze opcja gotowego systemu z x-kom np. takiego: https://www.x-kom.pl/p/426334-desktop-x ... gb-wx.html gdzie masz już wszystko złożone + zainstalowany system.

Osobiście chyba nie przeznaczyłbym tyle pieniędzy na używanego Mac'a Mini. Co do Linuxa to problemy z konfiguracją zawsze miałem na starszych systemach. Jak ostatnio testowałem na lapku to wszystko chodziło bezproblemowo bez dodatkowej konfiguracji.
Yesterday is history. Today is a gift. Tomorrow is a mystery.
Avatar użytkownika
Koordynator Witryny
 
Od: 7 kwi 2014, 12:44
Posty: 2544 (81/125)
Skąd: Poznań

Postprzez jacobs » 14 maja 2018, 13:43

Mr_Bartek napisał(a):x-kom oferuje usługę montażu komputera za 79zł. 99zł z instalacją systemu. Istnieje jeszcze opcja gotowego systemu z x-kom np. takiego: https://www.x-kom.pl/p/426334-desktop-x ... gb-wx.html gdzie masz już wszystko złożone + zainstalowany system.

No tylko ten komputer kosztuje zaledwie 500zł mniej niż nowy mac mini (pośredni model). Nie jest to już tak wielka różnica. Fakt, może jest szybszy (procek + ssd), ale nie wiem czy długodystansowo windows nie zabije tej różnicy.
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 20 lis 2005, 12:31
Posty: 3090 (6/50)
Skąd: WWA

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

Moderator

Moderatorzy Hyde Park