Jak podnieść moment i moc w silniku RF2A?

Postprzez robertss » 7 lis 2009, 22:08

Witam, znalazłem w Poradniku taki fragment:

"W silniku RF2 można sztucznie podnieść moc silnika przestawiając regulację samej turbiny (tylko silnik RF2) poprzez wymuszenie większego ciśnienia na turbinie (zamiast standardowych 0.85 ustawić np. 1.2 – turbina wytrzyma zupełnie bez problemu). Przestawienie zaworu byepassu wymusza większe ciśnienie maksymalne..."

jak to technicznie zrobić, bardzo proszę o info, no chyba, że to czyjaś słodka tajemnica :)
Forumowicz
 
Od: 24 paź 2008, 12:41
Posty: 155
Skąd: Lublin
Auto: 626 DITD

Postprzez rozo » 9 lis 2009, 13:55

Z tego, co wiem musisz skrecic to ciegno od turbiny, zeby bylo krotsze (nie wiem o ile). To powoduje, ze sprezyna jest twardsza i wastegate bedzie sie otwierac przy wyzszym cisnieniu. Najlepiej kup sobie wskaznik cisnienia doladowania i zmierz wpierw jakie cisnienie masz oryginalnie, a potem eksperymentuj, poza tym bedziesz widzial, czy nie przesadzasz.
Czy ta operacja zwieksza tylko moc silnika, czyli moment obrotowy na wyzszych obrotach, czy rowniez max mom obrotowy? Bo wydaje mi sie, ze na pompie jest ustalona max dawka paliwa, ktora moze byc wtrysnieta.
<a href="http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/303557.html" target="_blank"><img src="http://images.spritmonitor.de/303557.png" alt="Spritmonitor.de" border="0"></a>
Forumowicz
 
Od: 1 sie 2006, 20:48
Posty: 177
Skąd: Bielsko-Biala lub Graz, Austria
Auto: Mazda 626 GF '02 DiTD 90 PS RF4F

Postprzez xANDy » 9 lis 2009, 14:45

Cięgno jest stałe, nie można go przestawić niestety kluczem. Nie polecam cięcia tej śruby, można zaś przestawić (podkładka...) na bok (w prawo) cały moduł tłoka, tak o 2-3mm...

Pompa daje tyle paliwa, żeby "wysterować" powietrze (w nowszych motorach jest odwrotnie). Czujniki podają pompie, źe jest tyle a tyle powietrza i do tego komputer wylicza paliwo. Po prostu wtrysk trwa dłużej i koni/mocy/Nm jest więcej.

Metoda sprawdzona, ale nieautoryzowana przez serwis ;P

Sprawa zupełnie inna będzie w przypadku motorów RF3/4/5.
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 27 lis 2004, 20:42
Posty: 3111 (0/22)
Skąd: Gołanice k/Leszna
Auto: Mazda 6, MZR-CD, 136KM

Postprzez YgooR » 9 lis 2009, 19:51

xANDy napisał(a):Metoda sprawdzona

A czy wiesz może jaki jest efekt takiej regulacji? Czy różnica jest odczuwalna czy bardziej zbliżona do efektu placebo?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 30 mar 2009, 22:15
Posty: 827 (0/1)
Skąd: Gliwice
Auto: 323F BJ 2.0 DiTD '99

Postprzez robertss » 9 lis 2009, 20:44

tak przejrzałem parę stron na forum golfa i zastanawiam się czy nie mozna zamiast przedłużania cięgna zastostować mbc i wskażnik ciśnienia doładowania?
Forumowicz
 
Od: 24 paź 2008, 12:41
Posty: 155
Skąd: Lublin
Auto: 626 DITD

Postprzez xANDy » 9 lis 2009, 21:37

YgooR napisał(a):czy wiesz może jaki jest efekt takiej regulacji?

Wiem – kilkanaście albo i więcej koni.Sprawdzone na hamowni.
YgooR napisał(a):Czy różnica jest odczuwalna
O to zapytaj się Rikiego – on taką madzię posiada :]
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 27 lis 2004, 20:42
Posty: 3111 (0/22)
Skąd: Gołanice k/Leszna
Auto: Mazda 6, MZR-CD, 136KM

Postprzez YgooR » 9 lis 2009, 22:09

xANDy napisał(a):O to zapytaj się Rikiego

No tak mogłem się domyślić, ciekawe czego w swojej madzi jeszcze nie przerobił :P
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 30 mar 2009, 22:15
Posty: 827 (0/1)
Skąd: Gliwice
Auto: 323F BJ 2.0 DiTD '99

Postprzez kizashi » 25 lip 2010, 23:45

A gdzie / u kogo / za ile – można coś takiego zrobić i czy ma to sens przy przebiegu 200 tys. (premacy DiTD 101 KM)?
dzięki za info!
Myślałem, że DiTD ma więcej realnej mocy – pomocy!
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 25 lip 2010, 21:22
Posty: 2
Skąd: WWL
Auto: Premacy DiTD '02+ Miętówka

Postprzez robertss » 26 lip 2010, 08:46

samemu :D , wejdź do działu tuning i poczytaj o oporniko-tuningu
kupię webasto do DITD
Forumowicz
 
Od: 24 paź 2008, 12:41
Posty: 155
Skąd: Lublin
Auto: 626 DITD

Postprzez Riki » 26 lip 2010, 10:10

Obecnie to walczymy już z trakcją bo na mokrym na pierwszych trzech biegach nie ma już jazdy a na suchym mimo nowego (ory) sprzęgła czasem poślizgnie się na jedynce/dwójce :P Najlepiej jeździ się na trasie :)
mazparts.pl
Avatar użytkownika
Firma
 
Od: 29 sty 2004, 20:48
Posty: 5574 (2/1)
Skąd: Warszawa
Auto: RX8 04r powered by Gronek

Postprzez kizashi » 26 lip 2010, 16:04

robertss napisał(a):samemu :D , wejdź do działu tuning i poczytaj o oporniko-tuningu


Poszukam, ale samemu, to ja mogę tylko klocki zmienić, jeśli mam niczego nie zepsuć.
Myślałem, że DiTD ma więcej realnej mocy – pomocy!
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 25 lip 2010, 21:22
Posty: 2
Skąd: WWL
Auto: Premacy DiTD '02+ Miętówka

Postprzez niebieski20 » 27 lip 2010, 06:00

Witam
Tez mialem zamiar zabrac sie za wastergate, sprawa teoretycznie jest prosta wystarczy sciagnac rure wylotowa z turbiny i odkrecic gruche, przykrecona jest dwiema srubami. I tu problem bo to torxy sa u mnie tak zapieczone ze nie ma szans ich ruszyc, ma ktos jakis patent na to??
Pzdr
Forumowicz
 
Od: 27 sty 2010, 21:26
Posty: 33
Skąd: cz-wa
Auto: 2.0 DiTD 98r

Postprzez robertss » 27 lip 2010, 10:36

witam, ja zrobiłem inaczej, kupiłem w sklepie z pneumatyką 5 m węża zawór, manometr i szybkozłączki i trójnik. W miejscu wężyka pomiędzy turbina a wastegate włożyłem zawór, podpiąłem trójnik do wężyka przy boost sensorze i manometr doprowadziłem do kabiny na podszybie. Przykręcając zawór można sobie ustawić żądane ciśnienie, oczywiście max mierzymy na 4-5 biegu. Fachowo to nazywa się mbc (manual boost controler)
pzdr
kupię webasto do DITD
Forumowicz
 
Od: 24 paź 2008, 12:41
Posty: 155
Skąd: Lublin
Auto: 626 DITD

Postprzez Riki » 27 lip 2010, 10:41

niebieski polej colą :D albo jakimś odrdzewiaczem.. powinno puścić, u mnie mam już drugą turbinę i w każdej łatwo poszło, spróbuj może na gorącym. robertss ile ustawiłeś?
mazparts.pl
Avatar użytkownika
Firma
 
Od: 29 sty 2004, 20:48
Posty: 5574 (2/1)
Skąd: Warszawa
Auto: RX8 04r powered by Gronek

Postprzez robertss » 27 lip 2010, 11:48

mam na 1,2 bara, więcej nie dało się bo przy oporniku przy maksymalnym ciśnięciu na gaz, silnik wpadał w tryb awaryjny
kupię webasto do DITD
Forumowicz
 
Od: 24 paź 2008, 12:41
Posty: 155
Skąd: Lublin
Auto: 626 DITD

Postprzez Riki » 27 lip 2010, 20:24

No OK – w jakim zakresie czujesz różnice na +? jak wyglądał tryb awaryjny? masz RF2A? boost sensor głupieje powyżej 1,2b
mazparts.pl
Avatar użytkownika
Firma
 
Od: 29 sty 2004, 20:48
Posty: 5574 (2/1)
Skąd: Warszawa
Auto: RX8 04r powered by Gronek

Postprzez robertss » 27 lip 2010, 21:16

Jakieś 1700 obr do czerwonego pola :) mam właśnie RF2, co do awaryjnego to wyglądało to jak notlauf tzn. ja go cisnę, a on nie reaguje na gaz. Musiałem zjechać i wyłączyć silnik, dopiero po odpaleniu było ok, oczywiście później zmniejszyłem mu doładowanie i jest ok. Oporniki mam podłączone do przewodu w egr.
kupię webasto do DITD
Forumowicz
 
Od: 24 paź 2008, 12:41
Posty: 155
Skąd: Lublin
Auto: 626 DITD

Postprzez kwinto » 27 lip 2010, 21:35

Witam, a ten opornik to o jakiej wartości? ja wstawiłem 49om efekt znakomity silniczek ciągnie już od 1500obr turbina ładuje do 1,2 bara ale są i minusy silnik schodzi z obrotów z dziwnym opóźnieniem i puszcza czarnego dymka.Więc też się zastanawiam nad zastosowaniem tego zaworka zamiast opornika tylko obawiam się czy silnik znowu nie będzie słabo ciągnął z samego dołu?
Początkujący
 
Od: 25 lip 2010, 20:00
Posty: 5
Skąd: MIĘDZYRZEC PODLASKI
Auto: 323F DITD

Postprzez Riki » 28 lip 2010, 11:46

Panowie :) napiszcie dokładnie gdzie wstawiacie opornik? EGR? i spv rozumiem. Nie wpinajcie sie w boost sensor bo będą takie jaja jak ma kolega kwinto. Dlaczego? czujnik bada ciśnienie w dolocie które nie spada i nie wzrasta tak szybko jak działa wasza prawa noga. Puszczasz gaz a on jeszcze chwilę jedzie... dodajesz i.. czeeekasz, powietrza brak a ten już podaje ON = czarny dym z tyłu, zupełnie niepotrzebny bo ani mocy z tego ani nic.
Podepnijcie się bezpośrednio (jak to w silniku z wtryskiem bezpośrednim :D) pod pedał gazu, jest kostka ale... niestety nie powiem Wam który PIN – w tej chwili nie pamiętam.
Przetrenowałem u siebie, co prawda ja od początku walczyłem z box-em (by V tech) a nie opornikiem ale myślę, że temat jest podobny.
DiTD na prawdę jeździ :) po drobnych modach (wiedza wiedza wiedza + trochę grzebania) jest super. Tutaj nie ma NAJMNIEJSZEJ turbodziury.
mazparts.pl
Avatar użytkownika
Firma
 
Od: 29 sty 2004, 20:48
Posty: 5574 (2/1)
Skąd: Warszawa
Auto: RX8 04r powered by Gronek

Postprzez fantom » 28 lip 2010, 13:46

Riki napisał(a):Panowie :) napiszcie dokładnie gdzie wstawiacie opornik? EGR? i spv rozumiem. Nie wpinajcie sie w boost sensor bo będą takie jaja jak ma kolega kwinto. Dlaczego? czujnik bada ciśnienie w dolocie które nie spada i nie wzrasta tak szybko jak działa wasza prawa noga. Puszczasz gaz a on jeszcze chwilę jedzie... dodajesz i.. czeeekasz, powietrza brak a ten już podaje ON = czarny dym z tyłu, zupełnie niepotrzebny bo ani mocy z tego ani nic.
Podepnijcie się bezpośrednio (jak to w silniku z wtryskiem bezpośrednim :D) pod pedał gazu, jest kostka ale... niestety nie powiem Wam który PIN – w tej chwili nie pamiętam.
Przetrenowałem u siebie, co prawda ja od początku walczyłem z box-em (by V tech) a nie opornikiem ale myślę, że temat jest podobny.
DiTD na prawdę jeździ :) po drobnych modach (wiedza wiedza wiedza + trochę grzebania) jest super. Tutaj nie ma NAJMNIEJSZEJ turbodziury.


Pytanie tylko po co w ogole ten opornik ? Lepiej jest zalozyc MBC na rurke do wastegate i podwyzszyc cisnienie doladowania a komputer sam dowali odpowiednio paliwa w zaleznosci od cisnienia i czarnego dymku nie bedzie.
Forumowicz
 
Od: 8 sty 2008, 13:19
Posty: 81
Skąd: Łódź
Auto: Mazda 626 GF 2.0 DiTD '01

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

Moderator

Moderatorzy Tuning i modyfikacje